Az Apple QuickTime technológiája évtizedek óta élen jár a mobil mozgóképes adatszolgáltatás területén, legyen szó letölthető vagy folyamatosan sugárzott tartalmakról. Ennek az irányvonalnak egy fejezete a mobil eszközökre optimalizált médiaformátum, a 3GPP támogatás.

A 3GPP a 3rd Generation Partnership Project rövidítése, és egy kimondottan mobil eszközökre optimalizált, MPEG-4 technológiával közös gyökereken alapuló videó formátumra utal, amely H.263 kodekkel kerül tömörítésre. Az Apple a QuickTime 6 szoftverében mutatta be a technológiát. (A 3GPP nem MPEG-4 tömörítési eljárás, de közös gyökerekkel rendelkezik a két technológia, és átfedéseket is felfedezhetünk.)

Megjegyzés: Az Apple a cikk megjelenése óta bemutatta a H.264 tömörítési technológiát, amely szintén skálázható méretű, és sok esetben optimálisabb a mobil eszközökön, mint a 3GPP. Van azonban forgalomban jópár régebbi mobiltelefon, amelyek nem támogatják vagy nem tudják visszajátszani a H.264 tömörítésű videókat. Ezeknél fontos lehet, hogy a közönség elérése céljából felkínáljuk másodlagos opcióként a 3GPP tartalmat. (A macOS rendszerekben lévő QuickTime Player immáron csak H.264 formátumokban tud exportálni, így a 3GPP formátum létrehozásához olyan alkalmazás lehet szükséges, mint a Compressor.)

A kétezres évek elején forradalmi MPEG-4 szabvány kiteljesedésére a Nemzetközi Szabvány Hivatal (ISO) a QuickTime technológiát választotta többek között azért, mert az Apple azonos színvonalú szoftvert és webes bővítményt biztosít mind a Mac, mind pedig a Windows felhasználók számára, ráadásul eltökélt a szabványok támogatása terén.

A 3GPP épít a QuickTime technológia képességeire: a legjobb tömörítési eredmény érdekében az MPEG-4 szabvány alapjaira épülő, annak mobil optimalizált változatát használja, a videóanyagot H.263, az audió anyagot AAC tömörítéssel kicsinyíti le, ezen belül pedig támogatja az AMR (Adaptive Multi-Rate) technológiát is, amely révén a kevesebb információt tartalmazó részen sokkal jobban tömörített a hang, míg a több információt tartalmazó részen részletgazdagabb - tehát nem egységesen 128 kbps, hanem az üresebb részeken alacsonyabb, amely végeredményben kisebb méretet eredményez.

A 3GPP célja az volt, hogy a mobil adathálózatokra épülő videó továbbítás új szabványát teremtsék meg. Ez az igény a kétezres évek elején először a technikailag igen fejlett és tőkeerős Japánban merült fel, így az NTT DoCoMo nevű helyi szolgáltató az elsők között támogatta, csakúgy, mint a Sony/Ericsson, amely ekkoriban kezdte el terjeszteni népszerű P800 és P900 telefonjait, az okostelefonok első generációit.

A 3GPP tartalom fontos képessége, hogy először támogat Unicode kódolású (UTF-8), XML alapú szöveges tartalmakat akár időzítéssel is, amely alkalmas feliratozásra. A feliratok megjelenése kapcsán a technológia támogatja a Cascading Style Sheet formátumot (CSS). A szöveges tartalom kiterjesztése hivatkozása tx3g.

A 3GPP tartalmak kiterjesztése .3gp

A mobiltelefonra 3GPP tartalmat egyrészt az ilyen szabvány támogató kiszolgálókról érhetünk el sugározva vagy letölthető formátumban, illetve a Bluetooth File Exchange szoftver révén vezeték nélkül is küldhetünk a Mac-ről a készülékre.

A technológia hivatalos weblapja:
www.3gpp.org

A cikk 2003. februárjában született.
Frissítve 2013. 08. 21.

Forrás: developer.apple.com

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: