A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:



Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.






Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listája Apple termékek tisztítása



Ajánlataink:









Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


New York City kitiltaná a telefonokat az iskolákból
(július 1.)

Az okostelefonok jelentős károkat okoznak a fiatal generáció szellemi, lelki és szociális fejlődésében, de egyelőre erre nem sikerült megoldást találni. (Akár a testi fejlődést is ide lehet sorolni, hiszen a szabadidős mozgás helyett a görnyedt telefonnézés nem kifejezetten építi a testet.) New York City radikális lépésre készül: a tanárok nagy többségével egyetértésben egyszerűen ki szereték tiltani az okostelefonokat az iskolákból. Szakmailag azzal indokolják ezt, hogy kutatások készültek arról, hogy a telefonok zavarják a tanulást, megtörik a diákok figyelmet és koncentrációját, rontják azt a képességüket, hogy végig tudjanak vinni egy adott feladatot. (A kutatást a Pew Research Center végezte a témában, és ezt használja forrásként az érintett tankerület is.) New York nem az első a területen, bár elsőként alkalmazhatja a tiltást: Los Angeles kicsit korábban hozott tiltó döntést, de az csak 2025. januártól lép életbe. A New York Cityben meghozott döntés több mint egymillió diák életét érintheti, és még 2024. júliusában életbe lép - az Amerikai Egyesült Államokban nincsen még nyári szünet, vagy ebben a tanévben is jelentős számú diák életére lesz kedvező hatással.
Az okostelefon gyártók közül az Apple nyíltan beszél arról, hogy a túlhasználatnak káros hatásai vannak. Tim Cook egy WWDC utáni interjúban is gondolatokat osztott meg arról, hogy nem céljuk uralni az emberek szabadidejét, hanem olyan eszközöket kívánnak biztosítani, amelyekkel képesek megvalósítani dolgokat, amiket az eszközök nélkül nem, vagy csak nehezebben. Cook kiemelte a szülői felügyelet opciók fontosságát, amellyel nyilván át lehet tolni a felelősséget, de ez a szülőkre hárít rengeteg plusz feladatot. Természetesen sok múlik az egyénen, de egy iskolás korú gyermektől a belátás nehezen várható el, főleg úgy, hogy tömeges jelenségről van szó, így a határozott kitiltás az iskolákból helyesnek tűnő irány lehet.
A dolog hátulütője, hogy számos esetben a szülő számára biztonságérzetet jelent, hogy a gyermeket el tudja érni, a nála lévő telefon helyzetét láthatja a Find My / Lokátor segítségével. Így a tiltás az a fajta megoldás, amelynek mérlegelésénél több pozitív, mint negatív hozadék várható, és emiatt lehet előnyös.
A Patently Apple írása a témában…

Apple Pay üzemzavar: Az Apple elkezdte a visszatérítéseket
(július 1.)

A múlt héten történt meg az a több ezer magyar felhasználót érintő jelenség, amely során az Apple számos régebbi App Store vásárlás összegét újra leterhelte a felhasználók kártyájáról, amennyiben az Apple Pay be volt állítva az App Store kontójukhoz fizetési módként. Amit tudni lehet a dologról, hogy csak Magyarországon tapasztalták, minden bankot érintett, és olyan vásárlásokra vagy előfizetésekre vonatkozóan fordult elő, amelyek az App Store-on keresztül kerültek korábban, akár 3 évre visszamenőleg végrehajtva.



Az Apple ugyan nem részletezte a hiba okát, amely mögött nyilvánvalóan valami súlyos informatikai probléma állt, de július 1-jén, hétfőn, elkezdték visszatéríteni a tévesen levont összegeket a felhasználók számára. A hazai bankszektor azt ígéri, hogy áll ügyfelei rendelkezésére és szükség esetén további segítséget nyújt, ha a levont összegek nem jelentek volna meg jóváírásként a bankszámlákon.
Az Apple Newsroom magyar oldala, ahol nem olvashatunk tájékoztatást a problémáról…

Könnyebbé válhat az iPhone akkumulátor csere?
(június 29.)

Az Európai Unió egyik irányelve, hogy a felhasználók számára könnyen hozzáférhető eszközökkel legyen lehetőség az eszközökben akkumulátort cserélin. Bár sokan naíven ünneplik ezt a gondolatot, ne feledjük, hogy a hivatalos Apple szervizekben végzett akkumulátor csere során nem csak új akkumulátort, hanem a hardverteszt nyomán a teljes készülékre 90 nap jótállást is kapunk, ráadásul a kiszerelt hibás akkumulátor nem a kukába kerül, hanem megfelelő gyűjtőhelyre. A tömeges akkumulátor cserékkel felmerül annak a veszélye, hogy egyes felhasználók egyszerűen kidobják majd az akkut, vagy otthonukban tárolják a veszélyes vegyi hulladékot. Mindenesetre az Apple törekszik a megfelelésnek, és egyes források szerint már az iPhone 16 modellekben újratervezett akkumulátor csomag várható, amely kevesebb ragacsot tartalmaz majd a könnyebb eltávolítás érdekében. Itt jegyezzük meg, hogy a MacBook, iPad és iPhone modellek ragasztott akkumulátoránál a zárt helyen lévő, elmozogni eleve nem tudó akkumulátort az Apple olyan erősen ragasztja a házhoz, hogy valóban kihívás további sérülés, alaplap meghajlítás nélkül eltávolítani, így pusztán ennek az egy paraméternek a módosításával már jelentősen könnyebbé válna a csere. Az EU további érdekes szabályt is be kíván vezetni, például hogy az akkumulátornak 500 töltési ciklusig legalább 83% kapacitást biztosítania kell, és 1000 töltési ciklusig nem szabad 80% alá esnie. Amennyiben ez megtörténik, a felhasználó garanciás cserét is kérhet függetlenül attól, hogy az Apple 80% fölött tökéletesnek tartja az akkumulátort. (Ezt egyébként a cég könnyedén tudja teljesíteni, mivel az akkumulátorok alapból valótlan információt mutatnak, túl vannak kapacitálva, és amikor megveszük egy terméket, a 100%-os akku valójában 105-108% körül van, tehát simán eltelik egy év, mire a valódi 100%-ra „esik”, de még ezt követően is picit kevesebb a kiírt állapot, mint a valós, így a 80% körüli értéket sokkal tovább tudják tartani az akkuk, mivel erre a szintre esve az operációs rendszer elkezdi a valós kapacitáshoz igazítani a kiírt állapotot. Tehát amíg 80%-ra esik az akku kapacitása, valójában 25-28%-ot gyengül, nem pedig 20%-ot veszít el.)
A cserélhetőség minden bizonnyal egyszerűbb szétszedést és kiemelést jelent majd speciális eszközök nélkül. Nem tudni azonban, hogy az esetleges eltérő rögzítés gyengíti-e az akkumulátor kapacitását a méret zsugorítása miatt, illetve hogy a lépés nyomán esetleg az európai felhasználók újabb hátrányt szenvednek-e el másféle módon, vagy az Apple globálisan változtatja majd meg a formatervezést.
A MacRumors.com híre a The Information nyomán…
A The Information című lap híranyaga az akkumulátorokról…
Az akku csere lépései az iFixit.com oldalon…

Ázsiában hódít az Apple Vision Pro
(június 27.)

Ahogyan az Apple a WWDC eseményen ígérte, még június végén megjelent az Apple Vision Pro Kínában, Hong Kongban, Japánban és Szingapúrban, amely révén a legfontosabb és legnagyobb ázsiai piacokon elérhetővé válik a termék. Bár az Apple Ázsiában is a nehézkes, bemutatóval egybekötött vásárlási élményt kínálja egyelőre csak az érdeklődők számára, ennek ellenére relatíve nagy tömeg jelent meg az Apple Store-okban a termék bejelentése kapcsán. (Az eszköz júliusban Európa több piacán is megjelenik, és mivel a német piacon is kapható lesz, minden bizonnyal pár hét alatt Magyarországon is megjelenhet különféle forrásokból.)



Az Apple Vision Pro kapcsán az Apple a nyugodt terjeszkedés stratégiáját választotta: az erőszakos nyomulás helyett a cég hagyja, hogy organikusan alakuljon ki a piac, és láthatóan működik ez a stratégia. Ugyan az Apple Vision Pro forgalma egyelőre több százezres, nem pedig több milliós, de stabilan építkezik az Apple, és a visionOS 2 újításai azt mutatják, hogy a használati statisztikák nyomán igyekeznek a megfelelő irányokba fejleszteni a szoftveres hátteret az izgalmas hardver mögött.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye és fotógalériája…

Apple Pay galiba: Tömeges kártya terhelések, néma Apple
(június 26.)

Az Apple egyelőre nem kommentálta, a hazai bankok óvatosságra intik ügyfeleiket a tegnap délután óta folyamatban lévő tömeges terhelési jelenség miatt, amelynek keretében kisebb összegekkel terhelődnek meg az Apple Pay-re beállított bankkártyák - egyelőre magyar jelenségről lehet szó, mert nemzetközi visszhangja még nem volt az eseménynek. A bankok egyelőre megnyugtatják az ügyfeleket: a téves levonásokat jóvá fogják írni, ha az Apple megfejti a probléma forrását. Néhány bank letiltotta az App Store irányú levonásokat, számos felhasználónak az App Store letöltések nem is működnek egyáltalán. Ami látszik: az Apple Pay-re beállított bankkártyákról valami oknál fogva indokolatlan levonások történnek az App Store-ra vagy más Apple szolgáltatásra hivatkozva.
A Portfolio.hu foglalkozik a témával…

További európai országokban lesz mód otthon javításra
(június 26.)

Az Apple Diagnostics for Self Service Repair szoftver 32 európai országban vált elérhetővé, amellyel összefüggésben számos új régióban lesz lehetősége független szervizeknek (Independent Repair Provider) az Apple szervizekkel azonos alkalmazással tesztelni azokat az iPhone készülékeket és Mac gépeket, amelyekhez lehetőség van alkatrészeket rendelnie a független szervizeknek is garancián túli javítás céljából. A lehetőség célja az volt, hogy a független szervizek ne szoruljanak rá a hamisított, illetve bizonytalan módon javított alkatrészekre, hanem tudjanak az Apple-től közvetlenül alkatrészt rendelni, amely nyilván hozzájárul a cég forgalmához és profitjához is egy olyan szegmensből, amely korábban főként fekete és szürke forrásokra hagyatkozott. Ezzel párhuzamban az Apple elindította a Self Service Repair programját is, amely révén akár postai kiszállítással tudunk alkatrészt rendelni, és megjavítani az esetlegesen meghibásodó eszközünket. Ennek megkönnyítése érdekében az Apple számos termék esetén könnyebben hozzáférhetővé tett bizonyos alkatrészeket, így például egy akku cseréhez nem kell alaplapi szintig lebontani a számítógépet, mint a 2017-es Touch Baros MacBook Pro 13” esetén kellett. A cég ezt a típusú piacszerzé