Azok a felhasználók, akik állítottak már össze könyvet a Photos / Fotók alkalmazásban, örömmel fogadják majd az Aperture lehetőségeit a témakörben! Az Aperture minden korábbi megoldásnál sokoldalúbb, igényesebb, és ami abszolút vonzó: rugalmasabb, testre szabhatóbb.

A könyv elkészítésének legelső lépése a képek behozatala az Aperture-be. Ezzel a témával külön cikk foglalkozik, célszerű annak lépéseit tanulmányozni a bizonytalanságok áthidalása végett. (Ezen írásunk alaphelyzetnek tekinti a felhasználni kívánt képek rendelkezésre állását.)
Fényképek importálása az Aperture programba…

Cikkünk az Aperture 3 könyvkészítési megoldását dolgozza fel. (Ez eltér az Aperture 1 és 2 folyamatától köszönhetően az Aperture 3 teljesen újragondolt felületének és funkcióinak.)

Tervezés és új könyv létrehozása
Egy színvonalas könyv elkészítése előtt mindenképpen célszerű átgondolni annak tartalmát, megjelenését, terjedelmét. Az Aperture a könyvkészítésnél egy 20 oldalas minimumot meghatároz, mivel ilyen vastagságúnak kell lennie egy megrendelhető könyvnek, így ezt a terjedelmet akkor is tartanunk érdemes, ha mondjuk PDF-ben hozzuk létre a művet. Természetesen a PDF-ből utólag el tudunk távolítani üres oldalakat a Preview alkalmazás segítségével, ha nem lesz elég hosszú a könyv, de az Aperture-ben tartanunk kell ezt a terjedelmet.
Bővebben a Preview PDF szerkesztéséről…

A könyv produkciót az Aperture-ben a felső menüsor New felnyíló menüjének Book menüpontjából érhetjük el. Itt a program azonnal a stílus választó ablakot jeleníti meg (Choose Theme; jobbra lentebb), amelyben négyféle gyárilag definiált méret összesen 32 könyv típusából válogathatunk. (A kis méretű könyvből egyféle, a közepes méretből kilencféle, a nagy és extra nagy könyvből 11-11 típus elérhető.) A könyv stílusát érdemes már itt kiválasztani, noha később is tudjuk módosítani, illetve a stílusok megjelenését is lehetőség van változtatni - például a háttérszínt kicserélni, személyre szabni. A jól kiválasztott stílus azonban segít egy keretet adni a további feladatoknak, könnyebben átláthatóvá teszi a tervezést.

Az Aperture 3 immáron képes más könyvnyomtató cégek bővítményeit is fogadni, amelyeket egyelőre az Egyesült Államokban lehet hivatalosan elérni.
http://www.apple.com/aperture/resources/third-party-books.html

Ami érdekesebb, hogy lehetőséget ad egyedi könyv stílus (Custom) létrehozására, ahol megadhatjuk az egyedi méretet, és a továbbiakban teljesen szabadon alakíthatjuk a megjelenést. (A 20 oldalas minimum itt is kötelező, mert az Apple azt feltételezi, hogy rajta keresztül kerül majd nyomtatásra az alkotás.)

A cikk során az Extra-Large (extra nagy) méret Art Collection stílusát választjuk a könyvnek, amely egy képekben gazdag album kevés szöveges résszel. A stílusok ugyan előre meghatározottak, de csak keretet jelentenek a munkához, teljes mértékben testre szabható a könyvek képelrendezése, szövegdobozainak helye és stílusa, tehát bármely témát választjuk is, lehetőség van arra, hogy a saját ízlésünknek leginkább tetsző könyvet hozzunk létre.

A könyv megtöltése tartalommal
A könyv az Aperture ablakának bal oldalán lévő Library felületen jelenik meg, önállóan vagy egy prodzsekt mappájában - ha azon kívül jelenik meg, egyszerűen egérrel be tudjuk húzni a mappába, amennyiben egy bizonyos prodzsekthez tartozik. A könyvben nincsenek képek, csak üres felületek, amelyeket meg kell töltenünk tartalommal. Ehhez azonban előbb össze kell válogatni a fotókat akár a prodzsekt mappájából, amely tipikusan a témához kötődő képeket tartalmazza, akár valamely keresés után a teljes képtárból, vagy egyedi keresés - például kulcsszavak, dátumok, helyszínek - alapján.

Az összeválogatott képeket csak rá kell húzni a Library felületen a könyv nevére, és az Aperture hozzáadja a könyv produkcióhoz. Értelemszerűen nem helyezi el a könyvön, csak berakja arra a felületre, ahonnan feltölthetjük saját elgondolásunk alapján. Ha a könyvre kattintunk a Library felületen, az így behúzott képek a könyv megjelenése alatt helyezkednek el vízszintes sorban, jól látható méretben.

A továbblépéshez ismerkedjünk meg a könyvszerkesztés felületével!1., New (új) gomb új tartalmak létrehozásához, például az új, üres könyv megalkotásához.
2., Library felület, ahol minden látható, ami az Aperture programban forrásanyagként és produkcióként jelen van
3., Az Aperture 3 külön felületen tárolja a könyveket, a Books forráslista elem alatt csak ez a kategória látható
4., Tartalomszámláló: kiírja, hogy az adott produkció, album, mappa, okos album mennyi képet tartalmaz
5., A könyv gyárilag, a téma és méret alapján definiált felülete üresen
6., A könyv szerkesztési felülete: ide tudjuk a képeket behúzni, ezen a felületen tudunk szövegrészeket, címfeliratokat szerkeszteni és újakat elhelyezni
7., Edit Content: Tartalomszerkesztés gomb, amely révén a tartalmat tudjuk módosítani a könyvben
8., Edit Layout: Megjelenésszerkesztés gomb, amely révén a könyv megjelenését módosíthatjuk, dobozokat mozgathatunk odébb
9., Felnyíló menü új oldalak hozzáadása céljából
10., Az adott oldal eltávolítását célzó mínusz gomb (akkor használható, ha a téma által definiált oldal mennyiség rendelkezésre áll, ez alatt nem tudunk törölni, mivel az Aperture az Apple nyomdai szolgáltatásai által kötött mennyiséget rendeli egy könyvhöz)
11., Navigáló gombok: vissza és előre
12., Egyszerre két oldalt mutat a szerkesztő felület e gombra kattintva
13., Egyszerre egy oldalt mutat a szerkesztő felület e gombra kattintva
14., Nagyító csúszógomb, a szerkesztési felület (6) megjelenését nagyítja tetszés szerint
15., Szerkesztési felület kitöltése a tartalommal: a könyvet éppen akkorára nagyítja, hogy kitöltse a szerkesztő felületet (6)
16., A forrásanyagként behozott (albumból a könyvhöz hozzáadott) képek sorozata. Oldal irányba tudunk görgetni közöttük. A jobbra fölötte lévő keresőtől balra lévő, téglalpokkal ellátott gombok segédletével dönthetjük el, hogy minden kép megjelenjen, vagy csak a könyvben még fel nem használt könyvek látszódjanak.


Szerkesztési műveletek
A könyv lapjait a Pages (oldalak) felületen (5) érjük el, és kattintással tudunk a lapok között lépegetni. Alapbeállítás szerint egy oldalt mutat az Aperture, amely a könyv szerkezete mellett jobbra jelenik meg (6). Itt szürke felületek jelzik azt a helyet, ahová képet tudunk behúzni az ablak aljáról. Ezek alatt bizonyos oldalakon szöveg van, amelyet az Aperture a kép nevével tölt ki, és amelyet szabadon átírhatunk (ezt hívja a program "caption"-nek).

Az oldalak (Pages) alatti, fogaskerékkel jelölt funkciómenüből lehetőség van önműködően kitöltetni a képi felületeket tartalommal (Autoflow). Itt vagy a kiválasztott (Autoflow unplaced images), vagy a még fel nem használt képekkel tudjuk kitöltetni a könyvet (Autoflow selected images).

Az Aperture az oldalak megjelenésének terén is lehetőséget ad a széleskörű testreszabásra: ha például nem szeretnénk kis képekkel szétaprózni a tartalmat, vagy csak kevés kép áll rendelkezésre az albumba, akkor az oldalak (Pages) felületen a kiválasztott oldal mellett megjelenő kis fekete háromszögre kattintva tudjuk megváltoztatni az oldal megjelenését: ahol például hat kis kép van, ki tudjuk cserélni egy képre (1-up Full), egy kétoldalas képre (1-up Spread), vagy beállíthatjuk azt is, hogy üres legyen az oldal (Blank) vagy az egymás melletti két oldal (Blank Spread), és akkor az adott oldalra húzott kép a teljes oldalt kitölti az aljától a tetejéig. Ez albumok esetén különösen látványos. Ha egy vízszintesen jól nyújtott képünk van, meglepően szép lehet, ha két oldalt is kitölt.

A teljes képpel töltött oldalaknál és a kis képekkel töltött felületeknél is felmerülhet az igény arra, hogy a képet kicsit odébb pozicionáljuk vagy nagyítsuk. Ha például két oldalt tölt ki a kép, akkor szükségszerűen levágjuk az alját és a tetejét, és lehet, hogy nem pont a közepén van az értékes tartalom. Ha a képre duplán kattintunk, megjelenik egy szélesebb kerete, amelyen belül az egérrel tudjuk húzni, beigazítani, hogy a látható felületen belül legyenek az értékes részletei, és ne lógjon ki olyan része, amely fontos lehet a látvány szempontjából. A képre duplán kattintva megjelenik egy nagyító is: Image Scale, amely a kereten belül tud belenagyítani a képbe. Ha például kis felületet töltünk ki egy képpel, és annak a közepén van az értékes felület, akkor az Image Scale csúszógombbal rá tudunk nagyítani, ezáltal kiemelve a kép fontos részét, és a maszkon kívülre zárva a használaton kívüli felületet.

Az Aperture azt is segíti, hogy egy képet ne használjunk fel többször egy albumban: a képek jobb felső részén mutatja, hogy hányszor van felhasználva, azaz például egy kis egyes jelenik meg, utalva arra, hogy egyszer már használva volt a kép az albumban.

Az oldalak szerkesztésekor hasznos lehet egymás mellet látni azt a két oldalt, amelyek a könyvben is egymás mellett szerepelnek majd. Erre az Aperture könyv szerkesztő felülete alatt van lehetőség a magyarázatot tartalmazó kép 12 és 13 számú gombjaival: az egyik gomb révén a két oldalt látjuk egymás mellett (ez előnyös azoknak, akik kellően nagy méretű kijelzőn tudnak dolgozni), a másik gomb pedig egy oldalt jelenít meg a lehető legnagyobb méretben. A könyv megjelenésének méretét a szerkesztési felület alatt, jobbra tudjuk állítani, ahol egyrészt a rendelkezésre álló helyet kitöltő gomb (15), egy, a könyvet 100%-os méretre állító gomb, és egy nagyító csúszógomb található (14), amellyel szabadon tudjuk nagyítani az éppen szerkesztett tartalmat. Ez praktikus lehet, ha szöveget szerkesztünk például egy kép alá, hiszen az Aperture 3 - eltérve a korábbi verziók tudásától - immáron nem nagyítja fel az éppen szerkesztett szöveget, ráadásul a nagyító funkció szöveg esetén nem is működik, így például a szöveg feletti képre kell kattintani, ha a szöveget szeretnénk nagyban látni.

Edit Layout opció, azaz a gyári albumstílus módosítása
Előfordul, hogy változtatni kívánunk például egy szövegdoboz méretén vagy egy képnek meghatározott maszk területén. Erre akkor van módunk, ha az Aperture szerkesztési felülete feletti Edit Content (tartalom szerkesztése) helyett az Edit Layout (megjelenés szerkesztése) gombra kattintunk. Ekkor megjelennek a szövegdobozok és maszkok körüli keretek sarokpontjai, amelyek révén változtathatjuk azok méretét, a szövegdobozok hosszát.

Arra is lehetőség van, hogy a szövegdobozok tartalmának stílusát megváltoztassuk: erre ugyanúgy nyílik opció, mint bármely szövegszerkesztő programban: a Command + T billentyűparanccsal nyílik meg a szöveg stílusát és megjelenését befolyásoló Fonts paletta. Itt tudunk új betűtípust kiválasztani, amelyet a kijelölt szövegre tudunk alkalmazni, továbbá beállítható a félkövér (bold), dőlt (italic) betű, állítható a betűméret, és a szöveg elrendezésre (balra, jobbra, középre zárt) is megváltoztatható. Az Aperturte minden helyen jobbra rendezi a képaláírásokat.

A könyv háttérszínét is meg tudjuk változtatni bizonyos témáknál: a Set Background gomb segítségével tudunk előre megadott színekből választani (lásd: fentebb, jobbról a harmadik gomb). Az Apple nem teszi lehetővé bármilyen szín kiválasztását, mivel a nyomdák számára optimalizált színek használatára van csak lehetőség, van viszont mód fotó beállítására a háttérbe, amely lehet akár egy színes PNG fájl is, amely egy számunkra ideális háttérszínt hordoz, vagyis kikerülhető a háttérszín korlátozás.

Az Edit Layout gomb megnyomását követően arra is mód van, hogy új szövegdobozt adjunk az albumhoz, új képhelyet rakjunk a könyv felületére. Ezt az Edit Layout gomb melletti plusz jelre kattintva tudjuk megtenni: itt az Add Text Box segítségével tudunk a kiválasztott oldalra szövegdobozt, az Add Photo Box segítségével kép helyet elhelyezni. (Az Aperture korábbi verzióiban ezek külön gombok voltak ugyanitt, az Aperture 3-ban ezek menübe kerültek.)

(Ha áthúzunk egy szövegrészt egy másik oldalról, az adott oldal képi tartalma mögé kerül. Ahhoz, hogy előre kerüljön, az Edit Layout gomb síkjában lévő gombsor közül a jobb oldalon lévő Bring Forward gombot kell lenyomnunk. Ez a rétegek közül felülre hozza azt, amely éppen ki van választva.)

A hozzáadott szövegdobozok és a meglévő szövegdobozok stílusát és méretét tudjuk előre definiált módon is változtatni, amely minden könyv stílus esetén más-más paramétereket jelent: Az Edit Layout gomb mellett kettővel található egy T betűvel jelzett felnyíló menü, amely akkor aktív, ha kiválasztunk egy szöveget az albumban, és a menü segítségével az adott szöveget címmé, alcímmé, lábjegyzetté, stb. tudjuk alakítani. Ezek előre meghatározott szövegtípusok minden albumnál, tehát kötött a címfeliratok és a tartalom színe, mérete, betűtípusa.

Publikálás
Az Aperture publikálási megoldásai az Apple és a Kodak közös fotónyomtatási szolgáltatásán alapulnak, amely Magyarországról még nem elérhető, legalábbis abban a formában, amelyet az Apple több országban már megvalósított. Így aztán a nyomtatott emlékeink kivitelezésének módja valamely általunk kiválasztott nyomda kidolgozása lehet. Ehhez egyszerűen el kell mentenünk a produkciót PDF formátumban, amely alapján minden nyomda képes lesz kidolgozni a művet.

Itt növekszik meg az egyedi méretű könyv, azaz a Custom beállítás jelentősége. Az alkotási folyamat előtt praktikus lehet megtudni, hogy a nyomda milyen méretet tud kezelni, és már eleve eszerint elkészíteni a könyvet. Az Aperture-ben továbbá arra is mód van, hogy az egész munkafolyamat során a nyomda által használt nyomdagép színprofiljával dolgozzunk, hogy a lehető leginkább színhelyes művet készítsük el a kalibrált monitorunkon. (A színhelyes munkához mindenképpen hasznos a monitort kalibráltatni.) Ahhoz, hogy a nyomdagépnek megfelelő színprofilt használjuk az Aperture-ben, pusztán egy ICC kiterjesztésű fájlra van szükség, amely a nyomdai eszköz színképleírása, és ezt az Aperture View menü > Proofing Profile menüpontja alatt be kell tölteni.

A PDF fájl létrehozásához egyszerűen csak kattintsunk a Print… gombra a szerkesztési felület fölött, jobb oldalon, amely behívja a nyomtatási párbeszédablakot, ott pedig a bal alsó sarokban lévő PDF… felnyíló menüből válasszuk a Save as PDF… opciót, amely révén az Aperture nyomtatás helyett egy PDF fájlt hoz létre az album oldalaival. (Ez az album nagyságától függően eltarthat néhány másodpercig.)

A kész PDF fájlt aztán USB kulcson vagy optikai lemezre kiírva eljuttathatjuk a nyomdának.©2006. MacMag.hu Birincsik József
Eredeti cikk: 2006. Frissítve: 2010.; 2013. 07.14-16.; 2016. július 6.