Az Apple az évek alatt több és több szolgáltatását tette internet alapúvá. Előfordul, hogy az internet kapcsolat éppen csak egy bejelentkezés erejéig szükséges, de jópár olyan megoldás van a rendszerben, amely elkerülhetetlenné teszi az internet alapú azonosítást, ilyen például akár a rendszer újratelepítése is.

Az azonosítás alapja az Apple irányába egy úgynevezett Apple ID, amely tipikusan egy email cím és egy jelszó párosa, amely lehet az Apple-től teljesen független cím, iCloud azonosító, vagy éppen korábbi .Mac vagy MobileMe bejelentkezési név. Napjainkban a rendszer alapvető használatához már szükséges Apple ID létrehozása, így aki még nem rendelkezik ilyennel, annak elengedhetetlen a regisztráció. Ennek kézenfekvő módja lehet egyébként egy ingyenes iCloud kontó megalkotása, amely onnantól kezdve Apple ID-ként is funkcionál.

Az Apple ID kikerülhetetlensége a legszembetűnőbben abban nyilvánul meg, hogy a géphez biztosított ingyenes programok frissítése a Mac App Store-on keresztül történik, mégpedig azt követően, hogy az Apple ID-nket hozzárendeltük a számítógépen gyárilag előtelepített alkalmazásokhoz, kvázi elfogadtuk azokat saját magunk azonosításával. Ezzel a művelettel bármely öt számítógépünkre telepíthetjük ezeket a szoftvereket.Az Apple ID-t összességében a következő helyeken és helyzetekben használjuk:
Apple Online Store
Apple Online Support (apple.com/support)
Apple TV
FaceTime
Find My iPhone
Game Center
Books és Apple Books Store
Messages / Üzenetek
iCloud
iMessage
Music / Zene alkalmazás Genius / Géniusz funkció
Home Sharing / Otthoni megosztás
iTunes Store
Produktivitási alkalmazások (korábbi iWork)
Mac App Store
macOS operációs rendszer
iCloud szolgáltatások (iCloud Drive, iCloud Photos)

Megismerve az Apple ID legalapvetőbb hasznát és jelentőségét, nézzük végig, miként is lehet új Apple ID-t regisztrálni! (Már az elején érdemes leszögezni, hogy praktikus egyetlen Apple ID-t használni a rendszeren, mert a több azonosító csak kavarodást, problémákat okozhat, néhány esetben azonban elengedhetetlen, hogy több kontót is használjunk, így előfordulhat, hogy egynél több Apple ID birtokába kerülünk.)

A rendszerben több alkalmazás van, amely Apple ID-t kér tőlünk, és elirányít annak létrehozása céljából a következő, manuálisan is beírható és felkereshető címre:
http://appleid.apple.com
Illetve magyar nyelven:
https://appleid.apple.com/hu/Itt meg kell adni egy egyedi azonosítónkat, amely az Apple ID-nk lesz. Ez tipikusan email cím lehet, amely teljesen független lehet az Apple-től, tehát akár egy @gmail.com végű címet is megadhatunk. A jelszó kétszeres megadása az elírások érdekében szükséges.

Nagyon fontos, hogy a Create a security question / Biztonsági kérdés és Select your birth date / Születési dátum pontokban megjegyezhető és a valóságnak megfelelő információkat adjunk meg, mert ha elfelejtjük a jelszót, ezen adatok megadásával tudjuk azt törölni és megváltoztatni. A név és cím megadása szintén fontos, mégpedig azért, mert ha az adott Apple ID-vel vásárolni kívánunk az iTunes Áruházból vagy a Mac App Store-ból, akkor a megadott adatok alapján a rendszer abba az áruházba irányít majd. A Music / Zene alkalmazás vásárlásokat nem lehet átregisztrálni más országba, így ha valaki felvidéki magyarként a szlovák boltban vásárolt, majd Budapestre költözve magyar Apple ID-t hoz létre, és szeretné átregisztrálni a megvásárolt tartalmait, akkor erre nem kínálkozik lehetősége. (Az Apple nemes egyszerűséggel azt javasolta ilyen megkeresésre, hogy vásároljuk meg az összes korábbi tartalmat az új Apple ID-vel.)

Az Apple ID ilyen módon való regisztrálásához nem szükséges hitelkártyát megadni, szemben például a Music / Zene alkalmazáson vagy Mac App Store alkalmazáson keresztül történő regisztrációval, amikor igen. Az ilyen Apple ID létrehozást általában a Mac vásárlásakor a boltokban elvégzik a felhasználóknak, hogy később ne legyen vele kihívás.

Az Apple ID létrehozásával hitelkártya adatok megadása nélkül lehetőségünk van például Messages / Üzenetek programok használatára, a Home Sharing / Otthoni megosztás használatára és egy Apple TV üzembe helyezésére, FaceTime és Find My iPhone szolgáltatások aktiválására, Game Center használatára, az iLife programok frissítésére a Mac App Store-ból, a macOS újratelepítésére. (Az iTunes Áruházból való zene, film, sorozat vásárlásra, az App Store-ból és Mac App Store-ból való alkalmazás vásárlásra, az iBookstore-ból való könyv vásárlásra akkor van módunk, ha az Apple ID-nket hitelkártya adatokkal is kiegészítettük, vagy olyan országban regisztráltunk, ahol árusítanak kaparós iTunes feltöltő kártyákat, amelyekkel levásárolható kredittel ruházzuk fel a Music / Zene alkalmazás kontónkat.)

Az Apple ID használata tehát napjainkban elengedhetetlen, annak regisztrálása azonban egyszerű, gyors és célirányos.

©2012. MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2012. 03. 26.; Frissítve: 2017. V. 22.; 2021. március 6.; 2022. december 1.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: