A Comic Life alkalmazás egy időben annyira tetszett az Apple-nek, hogy az összes forgalomba hozott új Mac gépre telepítették, és 2004-2005-ben a jó erőforrás kihasználás és a macOS optimalizálási irányelveinek követése kapcsán referencia programnak tekintett rá a cég. A Comic Life az évek alatt rengeteget fejlődött, és bár egy évtizede csak külön megvásárolva érhető el, remek kreatív megoldás arra az esetre, ha fotók egy sorozatát vagy valamilyen állóképekkel dokumentált eseményt szeretnénk derűs és érdekes módon bemutatni a célközönség számára.

A Comic Life fejlesztője, a plasq cég a Mac App Store mellett az internetes disztribúciót is alkalmazza, így a programnak van próbaverziója, és a fejlesztő weboldaláról is meg tudjuk vásárolni a programot. De ami előnyös, hogy a megvásárlás előtt 30 napig tesztelhetjük, hogy megfelel-e az igényeinknek a Comic Life tudása.

A program alapvető felépítésében az Apple kreatív alkalmazásaira emlékeztet: az első lépésben egy sablon választó ablak jelenik meg. A Template Chooser felületéről előre definiált arculatú iratokat választhatunk, amelyeket aztán szabadon tudunk feltölteni a tartalmainkkal.A sablonok előnye, hogy megkönnyítik a kreativitást: nem kell teljes egészében a nulláról felépíteni egy arculatot, hanem valamiféle tágas keretek a rendelkezésünkre állnak. A cikk illusztrációja során a Road Trip nevű sablon megjelenése kerül szerkesztésre.

A program ablak hasonlóan épül fel az Apple kreatív alkalmazásaihoz: balra találjuk az oldalakat és stílusokat felsoroló fiókablakot, amelyet igény esetén el is rejthetünk. Jobbra az adott sablon oldal mintáit érhetjük el, alatta pedig a forrásokat - a képen az Aperture program képeihez ajánl hozzáférést a program, de természetesen a rendszerben megszokott egérrel behúzással is feltölthetjük képekkel a kereteket. Ez talán a legegyszerűbb módszer, de természetesen a plasq az Apple által támogatott helyi médiaböngésző funkciót sem nélkülözte.

Középen található a dokumentum, amit szerkesztünk, alatta pedig különféle szöveg és gondolat buborékokat választhatunk, amely a képregények sajátossága. Természetesen az összeállításunk állhat csupa fényképekből, de igény esetén valamely képregény stílust is alkalmazhatjuk rá.A Comic Life ablakának tetején található az eszköztár, ahol például új oldalt adhatunk a műhöz, itt is állíthatjuk a betűméretet, illetve az egymást részben átfedő képek között a Front és Back feliratú gombok használatával módosíthatjuk, hogy melyik legyen elől és melyik hátul.

Említést érdemel a programba integrált, a macOS egyik rendszer szolgáltatásának számító Instant Alpha funkció, amely révén egy bizonyos árnyalatot vagy árnyalatcsaládot tudunk eltávolítani a képről - így például az ég kékjét kivághatjuk, hogy a téma mögött a háttérkép vagy valamilyen másik háttér szerepeljen.

A sablonok feltöltése egyszerűen zajlik: a rendelkezésünkre álló üres téglalapokba képeket húzunk, a szövegeket pedig dupla kattintással át tudjuk írni, hogy saját tartalmakkal töltsük fel. A Comic Life alapértelmezés szerint indokolatlanul kicsi, 10-es méretű szövegeket használ, amely a publikálást követően kevésbé olvasható. Célszerű lehet ezt a betűméretet 14-esre változtatni annak érdekében, hogy akár JPEG export esetén, akár ePub formátumban való publikálásnál jól olvasható maradjon a tartalom.

A Comic Life alapértelmezés szerint a rendszer helyesírás ellenőrzési képességét használja, vagyis ha telepítve van a magyar helyesírás ellenőrző, akkor önműködően aszerint fogja átnézni a bepötyögött szöveget. Ezzel a tudásával több Apple programot megelőz, amelyeknél csak nehézkesen harcolható ki a magyar helyesírás ellenőrzés!

A képek keretei ugyan előre definiáltak, de méretük és arányuk is változtatható: a méretet egyszerűen a sarkokat megragadva tudjuk növelni, míg az arányt az Alt billentyű nyomva tartása melletti egérhúzással tudjuk módosítani. Vagyis ha egy függőlegesen nyúlt képkeretet szeretnénk szélesíteni, akkor a kereten lévő középső négyzetet megragadva, az Alt gombot lenyomva tartva tudjuk úgy húzni, hogy szélesebbé váljon az adott keret.

A keretek úgynevezett maszkot képeznek. A maszk az Apple kreatív programok világában olyan keret, amelybe képet helyezünk, de a kép egésze nem látszik, valamely része kitakarásban van. A maszkon belül a képet természetesen lehetőségünk van mozgatni, nagyítani, kicsinyíteni, vagyis a kitakart és a látható részek pozíciója és aránya is módosítható. Amikor egyet kattintunk a képre, akkor a kerettel együtt a maszkon belüli terület módosul, vagyis a látható felület nem változik. Ha azonban egy kereten belül duplán kattintunk egy képre, akkor a kereten kívül eső szélei válnak láthatóvá, és a maszkon belüli és kívüli területe is módosul, arányai változnak.

Az első oldal elkészítését követően akár az eszköztár New Page gombjára kattintva, akár a Template Pages felületről a bal oldalon lévő Pages felületre történő húzással új lapot adhatunk a produkcióhoz. A Road Trip téma esetén például nyolcféle laptípus közül választhatunk.

A lapok tetejére külön címeket is helyezhetünk: ehhez a dokumentum alatt lévő buborékos mezőből a Lettering feliratú témát kell megragadni és az adott lapra húzni. Ez a címfelirat stílusát követő szöveget helyez el az oldalon, amelyet szabadon átírhatunk az igényeink szerint. A buborékok között található még egy ABCDE… feliratú szövegdoboz, amelyet praktikus képek szélére helyezhetünk, hogy a képhez rövidke leírást társítsunk.

A buborékok alkalmazása hasonlóan egyszerűen történik: csak oda kell húznunk a kívánt formát az adott karakterhez, és belegépelni a szöveget a felhőcskébe. A buborék mérete a szokott módon, a határoló téglalap szélén lévő négyzetek húzásával módosítható. A buborék szára, amely tipikusan a szereplő szájához irányul, a felületén lévő pöttyel formázható, vagyis ha a buborék szára balra hajlik, de a szereplőtől balra helyezzük el, akkor a kis pöttyöt megragadva jobbra hajlíthatjuk a szárat, hogy az adott személy szája felé hajoljon. A gondolat buborék hasonló módon a fejhez igazítható.

Nem kötelező, de a képregény stílushoz vizuális effektust is alkalmazhatunk a fotókon, hogy azok ne fotónak, hanem rajznak tűnjenek: az adott képre duplán kattintva az eszköztár alatti funkciósávból a Filters (szűrők) opciót választva tudjuk módosítani a képeket, és akár fekete-fehér rajzzá, akár színes rajzzá, akár az amerikai képregények jellegzetes pöttyös grafikájává alakíthatjuk a fotóinkat.

Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető a programablak szűrők nélkül és szűrőkkel készült képregénnyel; megtekintés után a Vissza gombbal van lehetőség a cikket folytatni:


Természetesen nem lenne Mac-es kreatív alkalmazás a Comic Life, ha nem lenne jelen a kulcsfontosságú Inspector paletta, ahol sokféle aprólékos beállítást érhetünk el a különféle tartalmaink számára.

Felmerülhet az igény például arra, hogy a buborékék belseje ne kék színű legyen: ezen paramétert az Inspector felület Graphic címkéje alatt tudjuk módosítani: itt a kitöltő szín (Fill) árnyalat négyzetére kattintva egyrészt mást színt választhatunk, másrészt rengeteg előre meghatározott átmenet és színkeverék is kiválasztható.A Lettering felületen pedig a címfelirat megjelenését van mód megváltoztatni: például a két dimenziós tartalom helyett masszív három dimenziós megjelenésre cserélhetjük a főcímet. Emellett a Spread, Skew és Stagger csúszógombokkal a betűtávolságot, a szöveg ívét (fentről lefelé vagy lentről felfelé lépcsőzetes elhelyezés), illetve a betűk vízszintjének váltakozását tudjuk beállítani, ahogyan a mellékelt illusztráción nyomon követhető.

A Comic Life sokoldalú megosztási és publikálási lehetőségeket tartalmaz: a Print gombra kattintva egyrészt nyomtatható a létrehozott produkció, illetve a nyomtatási ablakból a rendszer szokásos Save PDF… funkcióját használva jó minőségű PDF iratot hozhatunk létre a tartalomból. Továbbá az eszköztáron lévő Export gombra kattintva szintén lehetőségünk van PDF vagy JPEG képsorozat formájában exportálni a tartalmat, a Facebookon megosztani, Emailben elküldeni szintén JPEG sorozatként (ügyeljünk arra, hogy a Mail programban a csatolmány beállításnál az Actual Size / Valódi méret opció legyen kipipálva, máskülönben drámaian lekicsinyíti a Mail a képeket, és azok a fogadó félnél nem lesznek élvezhetőek), illetve elküldhetjük a képregény lapjait a rendszer fotóalkalmazásába, ezen kívül az iBooks alkalmazás által is támogatott ePub formátumban vagy mód exportálni, illetve CBZ formátumban, amely a Comic Life saját formátuma, az úgynevezett Comic Book ZIP, és a célja, hogy másik felhasználó is könnyedén meg tudja nyitni a Comic Life iratunkat.

A Comic Life a macOS változat mellett immáron iOS rendszerekre is elérhető, és a létrehozott kreatív produkciókat a mobil platformon is lehetőségünk van módosítani, tovább szerkeszteni.

A Comic Life egy igen vonzó kreatív hobbialkalmazás, amellyel izgalmas módon van lehetőség képek egy sorozatának prezentálására. A termék körülbelül 7-8.000 Ft-os ára kimondottan barátságosnak tekinthető összetett tudásának és könnyed használhatóságának tükrében.

A Comic Life hivatalos oldala…
A Comic Life az App Store-ban…

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2005. február 26.
Frissítve: 2015. 03. 22-23.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: