A System Preferences / Rendszerbeállítások program egyik fontos felülete a Date & Time / Dátum és idő panel, amelyen nem feltétlenül szükséges a gép beüzemelése után változtatásokat eszközölni, de sokan szeretik testre szabni az óra megjelenését, illetve az itt elérhető extra funkciókat igénybe venni.

A dátum és idő panel három címke alá szerveződik: a Date & Time / Dátum és idő panel, a Time Zone / Időzóna és a Clock / Óra címkék alá, amelyek közt egyszerű kattintással tudunk váltani.

A dátum és idő címke alatt önműködően vagy manuálisan tudunk időt állítani. Alapbeállítás szerint a rendszer a time.euro.apple.com idő kiszolgálóról kéri le a pontos időt, és a rendszeridő ez alapján mindig pontos lesz és eltérés esetén beállítja magát. (Előfordul, hogy a számítógép belső órája néhány ezredmásodpercet a működése során téved, ám ha önműködőre van állítva az óra, akkor ezt a tévedést gyakorlatilag azonnal javítja is.)

Ha nincsen internet kapcsolat, akkor természetesen a manuális beállítás is könnyedén kivitelezhető: a dátum beállítás az évszám begépelése vagy a nyomógombokkal való váltás formájában kezdhető el. Ha az évszám megvan, ugyanitt megadható a hónap és nap, vagy a felület alatt lévő naptár segédletével tudunk választani a hónapok közt, illetve egyszerű kattintással megadhatjuk a napot is a hónapból.

Az óra beállítás a naptár mellett ugyanígy végezhető, de figyeljünk arra, hogy délelőtt (de.) vagy délután (du.) jelenik meg, hiszen tizenkét órás szerkezeten kell beállítani a pontos időt, és ha később átállunk huszonnégy órás időre, akkor lehet tizenkét óra eltérés a beállítás és a tényleges idő között.

Az időzóna felület alatt tudjuk megadni, hogy hol tartózkodunk. Látszólag ennek nincsen jelentősége, de az óra átállítások alkalmával fontos, hogy Budapesten vagy Tokióban vagyunk, hiszen a világ több pontján más-más időben van a tavaszi és őszi óra átállítás, azaz az áttérés a téli és nyári időszámításra.

Az időzóna önműködő beállítása tud érdekes jelenségeket produkálni: IP cím alapján határozza meg a pozíciót, és volt már rá példa, hogy átállította a MacBook Pro időzónáját Ottawára Budapesten egy egyszerű UPC internet kapcsolat alapján… Mivel ez a beállítás a gyakran utazóknál változik, így akkor célszerű automatikusra váltani, ha jellemző, hogy időzónákat lépünk át - nyilván ez akár egy Erdélybe vagy Kárpátaljára történő utazásnál is fennáll, hiszen a keleti országhatárunk időzóna határ is.

A manuális meghatározásnál a legközelebbi nagyvárost (Closest City / Legközelebbi város) kell megadni - például Budapest -, és ez alapján pozicionál a macOS a világ térképén.

A legtöbb beállítási opciót az óra felület tartalmazza, ahol ki- és bekapcsolható a menüsorban lévő óra. (Ez alapból aktív.) Továbbá állítható annak megjelenése: a digitális (Digital) számokkal írja ki az időt, így az könnyedén leolvasható, míg az analóg (Analog) egy kerek órát mutat, amelyet viszont a menüsor méretében nehézkes pontosan látni. A digitális óránál beállítható, hogy mutasson másodperceket is (Display the time with seconds / Másodpercek megjelenítése), illetve/vagy az óra és perc közötti kettőspont másodpercenkénti villogása (Flash the time separators / Villogtasd az időelválasztót). Ugyanitt adhatjuk meg, hogy huszonnégy órás legyen az óra megjelenése (Use a 24-hour clock / 24 órás formátum használata), tehát 12:59 után nem 1:00 következik, hanem 13:00. Amennyiben nem huszonnégy órás a beállítás, úgy megadhatjuk, hogy jelezze az óra a délelőtt/délután információt (Show AM/PM / A de./du. jelző megjelenítése).

A dátum opciók alatt megadható, hogy mutassa a menüsor a nap kezdő hangját (H, K, Sz, Cs, P, Sz, V) (Show the day of the week / A hét napjának megjelenítése), illetve az is beállítható, hogy a dátum megjelenjen a menüsorban (Show date / Dátum megjelenítése).Az extra funkciók közé tartozik az idő bejelentése, amelyre óránként, félóránként és negyedóránként van lehetőség. Ilyenkor a Customize Voice / Hang testreszabása gombra kattintva általunk kiválasztott hang bemondja a pontos időt. A Customize Voice / Hang testreszabása gombra kattintva kiválaszthatjuk, hogy melyik rendszerhang mondja be az időt, gyorsítani vagy lassítani tudjuk a hangját, továbbá a pontos időjelzésnek egyedi hangerőt is beállíthatunk, amely független a rendszer hangerőtől. Ez a paraméter azért is praktikus, mert ha zenehallgatás után nagy hangerőn hagytuk a rendszert, az időt nem bekiabálja, hanem visszafogott hangerővel bemondja a Mac. Az macOS "Lion" operációs rendszertől kezdődően a magyar előbb Eszter, majd az macOS Yosemite rendszertől Mariska hanggal is bemondathajuk az időt.

A dátum és idő beállítás révén a felhasználói szokásainknak leginkább megfelelő beállításcsokrot alkalmazhatjuk.

Cikk: ©2010. MacMag.hu Birincsik József
Frissítve (10.7 & HU): 2011. 06. 04.; (macOS Mavericks; Retina) 2014. IIII. 21.; 2015. V. 18. (Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: