A System Preferences / Rendszerbeállítások program egy viszonylag kevés magyarázatra szoruló panelje a Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő, amelyet az macOS különböző verzióiban Desktop & Screen Effects néven is jelölt az Apple. A háttérkép és képernyővédő beállításokon túl néhány finomabb beállítási opció is található a két részre osztott panelen. Ezeket is összefoglalja a cikk.

Háttérképek…
A macOS felhasználók megszokhatták, hogy gyárilag az Apple egy bizonyos háttérképet kedvel: ilyet tartalmazott a macOS a 10.0-tól kezdve, és aztán változott a szolid háttér a világűr különféle nagyszerű fényképeire a 10.5-ös verziótól kezdődően, majd a jellegzetes óriás hullámra a macOS Mavericks esetén. Az alap háttérképek mellett a macOS tartalmaz megannyi másik háttérképet, amelyek gyönyörű fényképészeti remekművek, vagy éppen remek grafikus munkák, illetve egyszerű szép színek.Az első kihívás, amivel a felhasználó találkozhat, hogy saját háttérképet szeretne beállítani. Ennek módja, hogy a System Preferences / Rendszerbeállítások Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő paneljén a Desktop / Íróasztal címke alatt a megjelenő képkeretbe behúzza azt a képet, amelyet háttérképként szeretne. Ilyenkor a kép nem másolódik be sehová, egyszerűen csak használja a rendszer. Emiatt aztán nem szabad törölnünk a gépről, ha használni kívánjuk.

Amennyiben az Apple remek képeivel elégedettek vagyunk, akkor bőségesen tudunk válogatni. Minél régebbi egy Mac felhasználó, annál inkább nem akar saját háttérképet, hanem megfelel neki valamelyik gyönyörű gyári háttérkép. Valahogy a Mac világnak és felhasználói élménynek az is része, hogy a reklámokból ismert képek látszódjanak a Mac képernyőjén.

Az Apple az évek alatt leegyszerűsítette háttérkép kínálatát, és az új rendszerekből következetesen kihagyja a korábbi rendszerek védjegy háttérképeit. Ennek eredményként véletlenül sem keverhetjük össze a macOS 10.6 "Snow Leopard" háttérképe nyomán a macOS Mavericks rendszerünket a régebbi rendszerrel. A Desktop / Íróasztal felületen az Apple kategóriában az egyszerűsítés okán a Desktop Pictures / Íróasztal képek és a Solid Colors / Homogén színek választéka található meg. Az utóbbiakban valóban egyszerű színárnyalatok találhatóak. Aki nem szereti a látványos háttérképek mozgalmas hangulatát, annak a színek nyújtotta nyugalom sugároz stabilitást. A tíz gyári színárnyalat mellett a macOS más programokban is ugyanilyen alakban előforduló Colors / Színek palettája segítségével lehetőségünk van bármilyen saját színt kiválasztani, és háttérképnek beállítani. Egy jól eltalált szín igen jó háttérkép lehet, ha az íróasztalunkon sok tartalom található meg, és nem kívánunk még a képpel is zavart kelteni.További elem még a Folders / Mappák kategórián belül a Pictures / Képek mappa megjelenítése. Az macOS operációs rendszer ezen az alapértelmezett helyen gyűjti a képeket, így innen is válogathatunk. Innen azonban csak azoakt a képeket tudjuk felhasználni, amelyek mint kép vannak jelen, tehát például a Pictures / Képek mappában lévő iPhoto Library tartalmából nem válogathatunk.

Ha az iPhoto vagy az Aperture fotóprogramokat használjuk, akkor onnan is könnyedén beállíthatjuk saját fényképeink valamelyikért háttérképnek. Érdemes azonban tudni azt, hogy az egyszerű, egérrel végrehajtott behúzás helyett a Share / Megosztás menüt célszerű használni. A behúzás során ugyanis az iPhoto és az Aperture is a megjelenítés során használt, gyengébb minőségű JPEG képet illeszti be, amely teljes képernyőn nem biztos, hogy tökéletesen fog mutatni, mivel erősen tömörített iratról van szó. Ehelyett mindkét programban a Share / Megosztás menüt érdemes használni.

Az iPhoto esetén egy külön menüje van a megosztásnak: a Share / Megosztás menü Set Desktop / Beállítás íróasztal háttérként parancs kiválasztásával tudjuk az adott fotót úgy exportálni, hogy azt a rendszer háttérképként alkalmazza.

Az Aperture program esetén a megosztás egy almenüben, a File menün belül található meg. Itt a Share almenü Set Desktop parancsát választva tudjuk a kiválasztott képet háttérképként beállítani.

A lista alján található plusz (+) jelre kattintva tudunk új mappát hozzáadni ehhez a listához. Ha például van egy saját mappánk, ahol háttérkép igényű fotókat gyűjtünk, akkor azt lehetőség van felvenni a listára az egyszerűbb áttekintés és válogatás érdekében. A plusz (+) melletti mínusz (-) jellel a lista egyes, nem gyári elemeit tudjuk eltávolítani.

További fontos és okos beállítások találhatók a képek alatti felületen: itt például megadható az is a változatosságot kedvelő felhasználók számára, hogy bizonyos időközönként új képet rakjon be a rendszer. Például váltson képet a rendszer minden bejelentkezéskor, vagy minden 30 percben. Ez ízlés kérdése, aki sokat látja a Desktopot, és szereti, ha változik, kedvelni fogja ezt a beállítást. Fontos azonban, hogy például az állandó váltogatás némileg lassítja a rendszert, így lehetőség szerint ne pár másodpercenként váltsunk hátteret. A Change picture / Kép módosítása opció alatt a Random order / Véletlen sorrend opciót kipipálva tudjuk azt megadni a rendszernek, hogy véletlenszerű sorrendben váltogassa a képeket. Ezáltal még változatosabb lesz a megjelenés.…és képernyővédők
A System Preferences / Rendszerbeállítások Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő paneljének másik része a képernyővédőket összefoglaló felület. A képernyővédőt az Apple a macOS egy bizonyos pontján átnevezte képernyő effektussá, mivel manapság már nem annyira nevezhető védőnek, hiszen nem áll fenn a katódsugárcsöves (CRT) monitorok beégési veszélye. A macOS 10.4 "Tiger"-ben azonban ismét képernyővédő lett ez a funkció, és azóta is őrzi ezt a hagyományos nevet.

Képernyővédő olyan vizuális megjelenés a monitoron, amely annak passzív időszakaiban mozgó tartalmat jelenít meg, és általában eltakarja a Desktopot / Íróasztalt, amellyel magára hagytuk a gépet. Ez lehet fényképek egymásutánja, a számítógép nevének és egy nagy méretű almának a finom mozgása, internetről letöltődő galéria frissítése, vagy éppen az aktuális hírek.A képernyővédő beállításoknál az Apple megannyi látványos, gyári vagy azzal azonos szintűre emelt külső fejlesztésű vizuális effektust kínál. A népszerű, több filmben is előfordult Flurry / Széllökés effektus például független fejlesztők munkája, OpenGL technológiával készült a macOS 10.2 "Jaguar" idején, majd az Apple beemelte az operációs rendszerbe a macOS 10.3 "Párduc" megjelenésével.

Bármely képernyővédőt egyszerű kattintással tudjuk kiválasztani, és jobbra a kis méretű előnézeti képét láthatjuk. E kép fölé húzva az egérkurzort a Preview / Előnézet gomb jelenik meg, amellyel teljes képernyőn próbálhatjuk ki a képernyővédőt mindaddig, amíg meg nem mozdítjuk az egérkurzort. Némely képernyővédők esetén lehetőségün van további beállításokat is eszközölni: ez az előnézeti kép alatti Screen Saver Options… / Képernyővédő opciók… gombra kattintva érhető el. A fentebb már említett Flurry esetén például a színek változásának ütemét, a csóvák számát és a sebességet is tudjuk szabályozni, de például a Message / Üzenet képernyővédőt teljes mértékben itt tudjuk megszerkeszteni. Erről lentebb ejtünk néhány szót.Az iTunes Artwork / iTunes Albumborító képernyővédő az iTunes zenedoboz programban lévő zenéink közül válogatja ki azokat, amelyekhez tartozik album borító. A borítókat az iTunes programban tudjuk a zenékhez hozzáadni, illetve az iTunes kontóval rendelkező felhasználóknak a Mac automatikusan letölti a borítókat. Ezen borítók közül válogat a képernyővédő, és egy-egy fordítással váltogat bizonyos négyzeteket a képernyőn. A Screen Saver Options… / Képernyővédő opciók… gomb itt is finomhangolást tesz lehetővé: beállíthatjuk, hogy hány sor és mekkora késés jellemezze a képernyővédőt. A sorok számának növelésével kisebb méretűek lesznek a megjelenő borítók, de több lesz belőlük a képernyőn, a késés csökkentésével pedig gyorsabbak lesznek a váltások a gyári 2 másodpercnél. A Preview / Előnézet gombra kattintva egyébként próbára tudjuk tenni, hogy milyen egy képernyővédő a beállításaink szerint.
Az iTunes zenedoboz szoftver…
Albumborítók elhelyezése a zeneszámokhoz az iTunesban…

Hasznos lehetőség Message / Üzenet nevű képernyővédő, amely révén egy Apple logó jelenik meg a fekete háttéren, amely elfedi a Desktop / Íróasztal felületét. A fekete háttérre lehetőségünk van kiírni egy saját üzenetet, például a cégünk webcímét vagy hasonló információkat. Ezáltal a gép passzív időszakában is reklám értékkel bír. De akár kedvesünknek is írhatunk ki üzenetet, amikor a gépünket otthon hagyjuk. Az egyedi üzenet szintén a Screen Saver Options… / Képernyővédő opciók… gombra kattintva adható meg.A Shell nevű képernyővédő OpenGL effektus, a Spectrum a színskála változását jeleníti meg. A következő okos dolog a Word of the Day nevű, amely a gyárilag telepített Dictionary egynyelvű szótárból szemezget szavakat, és megmagyarázza azokat a szótár tartalma szerint. Ez nyelvtanulók számára okos, mert ha épp elmennek a Mac elől, visszatérve máris egy esetleges új szót tanulhatnak meg a szótár jóvoltából.

Az Apple a macOS rendszerben többféle kép megjelenítési megoldást is felajánl képernyővédőként, ahol akár a saját képeinket is használhatjuk, Apple által biztosított légifelvételeket, űrfelvételeket, természetképeket vagy a National Geographic által publikált gyönyörű fotókat is tudunk alkalmazni a Mac passzív időszakaiban. Ilyen képernyővédő a Floating, Flip-up, Reflections, Origami, Shifting Tiles, Sliding Panels, Photo Mobile, Holiday Mobile, Photo Wall, Snapshots, Vintage Pritns, Scrapbook, Ken Burns és a Classic elnevezésű képernyő effektus. Ezek ismerősnek tűnhetnek a Photos alkalmazás felhasználói számára, mivel ott is nagyjából ezeket a diabemutató témákat lehet alkalmazni. A Mac képes arra, hogy ezekből a megadott kép források használatával valós időben alkosson látványos képernyővédőt. Ehhez videókártya alapú gyorsítást is használ a Mac, de a processzort is terheli, így ezen képernyővédők hosszabb használata esetén a gép ventilátora felpöröghet, a gép felmelegedhet. Látványuk, vizuális tartalmuk élményét természetesen ez mit sem befolyásolja.Ezen képernyővédők esetén felnyíló menüből tudunk forrást választani. A négy gyári opció alatt található a Choose Folder… / Mappa választása…, amely révén saját kép mappánkat adhatjuk meg a képernyőeffektus forrásaként. Ez a kép mappa lehet akár egy Aperture-ből exportált fotósorozat is. A képernyővédő unalmasságát elkerülendő lehetőségünk van a Shuffle slide order / Sorrend keverése opció kipipálásával élni, amely révén nem mindig ugyanolyan elrendezéssel ismétlődnek a képek.

A legalsó képernyővédő a Random / Véletlenszerű nevet kapta, amely kiválasztásával a Mac minden alkalommal másik, véletlenszerűen választott képernyővédőt tölt be.

A Show with clock / Megjelenítés órával együtt pedig az aktuális időt is mutatja, vagyis a képernyőn akkor is látszik egy óra, ha képernyővédő fut. Az egyik legfontosabb opció még az időzítés, amely a felsorolt képernyővédő opciók alatt található (Start after): itt egy csúszógomb segítségével be tudjuk állítani, hogy hány perc után induljon el a képernyővédő. Fontos, hogy ez összefüggésben van az Energy Saver / Energiatakarékosság panellel, ahol a kijelző alvás lehet előbb, mint amit itt beállítunk a képernyővédő indulásnak. Ha szeretnénk hagyni, hogy a képernyővédő kibontakozzon, akkor célszerű későbbre állítani a Display Sleep (kijelző kikapcsolás inaktivitás esetén) paramétert a System Preferences / Rendszerbeállítások Energy Saver / Energiatakarékosság panelen. A képernyővédő legkorábbi indulása 3 perc, illetve ki is kapcsolhatjuk a Never (soha) opció kiválasztásával. Praktikusan 10-15 perc után indul el a képernyővédő, és 40 perc után alszik el a monitor, azaz kapcsol ki a kijelző.A System Preferences / Rendszerbeállítások Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő paneljának Screen Saver / Képernyővédő címkéje alatt található még a jobb alsó sarokban egy Hot Corners… / Aktív sarkok… feliratú gomb, amely egy rejtett funkció, ami igen hasznos, okos képessége a rendszernek. A segítségével beállíthatjuk, hogy az egérkurzor bizonyos sarkokba tolása milyen módon hasson a rendszerre. A macOS régebbi verziói alatt ez a funkció csak a képernyővédőre hatott, de a Mission Control / Irányítóközpont (korábbi Exposé) és a Dashboard / Műszerfal megjelenésével új képességekkel gyarapodott. Ezen a felületen beállíthatjuk, hogy mely sarok milyen hatással legyen a rendszerre.

Ha például azt szeretnénk, hogy a jobb alsó sarokba lehúzva az egeret a képernyővédő elinduljon, akkor itt a Hot Corners / Aktív sarkok felületen a jobb alsó saroknál a felnyíló menüből a Start Screen Saver / Képernyővédő elindítása opciót kell választanunk. Sokan szeretik azt is, ha valamely Mission Control / Misszióvezérlés funkciót kelti életre egy-egy sarok, például a jobb felső sarok az F11 gomb hatását átvéve üríti a Desktop / Íróasztal fölött lévő ablakokat, és láthatóvá teszi az Íróasztalunkat. Ez a felnyíló menüből a Desktop / Íróasztal kiválasztásával lehetséges.

A Hot Corners / Aktív sarkok funkció igen hasznos eleme a rendszernek, amely egy apró okosság az Apple részéről a képernyő négy pontjának hatékony kihasználására.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő paneljének ismeretével több tudást sajátítunk el tehát, mint a háttérkép és képernyővédő beállítása.

© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2008.
Frissítve: 2011. 05. 23., HU: 2011. 06. 01.; (macOS 10.9 & Retina): 2014. IIII. 17.; 2015. V. 18. (Yosemite)
 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: