Azon felhasználók számára, akik rendszerint alkotnak szöveges tartalmakat, azaz cikket, tanulmányt, dolgozatot, novellát írnak, rendkívül hasznos funkció a macOS operációs rendszerbe épített diktálás, amely a Yosemite verziótól kezdődően a magyar nyelvet is támogatja, méghozzá egészen jó minőségben - összhangban az iOS 8 rendszerrel.

A diktálás a Mac-en még kiforrottabb, hiszen akár internet kapcsolat nélkül is használhatjuk. Érdekes újfajta megközelítés lehet a szövegírók számára, hogy hallják, amit leírnak, vagyis az írásos mondanivaló ténylegesen elmondásra kerül, ezáltal sokkal kritikusabban tudjuk azt átgondolni, megszerkeszteni, az élő beszédre, felolvasásra alkalmassá tenni.A funkció beállításait a System Preferences / Rendszerbeállítások program Dictation & Speech / Diktálás és beszéd felületén tudjuk finomhangolni. Itt be tudjuk kapcsolni a diktálást, és ki tudjuk választani az alapértelmezett angol helyett a magyar nyelvet. Ekkor egy kicsiny kiegészítőt tölt le az operációs rendszer, hogy ismerje a magyar nyelvű diktálás funkciót. A diktálással kapcsolatosan egy fontos adatvédelmi tény, hogy a rendszer feltölti az Apple szerverére a Contacts / Kontaktok (címtár) programunk adatait. Ennek célja, hogy a rendszer felismerje a neveket is, amelyeket diktálunk. Korlátja pedig, hogy nem lehet kikapcsolni ezt a funkciót, vagyis ha aktiváljuk a diktálást, azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy ezen személyes adataink az Apple szerverére töltődnek. Az Apple természetesen azt írja, hogy az adatokhoz senki nem férhet hozzá, de a Közellenség című film leforgatása óta mindenki maga dönti el, hogy bízik-e az ilyen adatok tárolásának biztonságában vagy sem.

Fontos dolog még, hogy a diktálást milyen billentyűparanccsal indítjuk meg: a Shortcut / Billentyűparancs felnyíló menüből tudunk választani a gyárilag definiált megoldások közül - például az fn billentyű dupla lenyomása másfél évtizede az alapértelmezett parancsa a számítógép szöveges utasításának -, illetve a Customize… / Testreszabás… paranccsal egyedi billentyűkombinációt is tudunk megadni. A képen például az látható, hogy a gépelésnél könnyen elérhető, hüvelyk ujjal megbökhető jobb oldali Command / Parancs billentyű dupla lenyomása lett beállítva a diktálást aktiváló billentyűkombinációnak.A diktálás megkezdése előtt még van egy opciódoboz, amellyel érdemes megismerkedni: a Use Enhenced Dictation / A Továbbfejlesztett diktálás használata. Ha ezt kipipáljuk, akkor a rendszer letölt egy nagyobb méretű csomagot - a macOS 10.10 esetén ez 422 MB -, amely révén nem kell folyton feltölteni az Apple szerverére a szöveget, amit elmondunk, hanem a Mac helyben végzi a hang karakterekké alakítását. Ezzel jelentősebb adatforgalom spórolható meg, amely előnyös például mobilinternet használatakor, illetőleg akkor is tudunk diktálni, amikor éppen nincsen internet kapcsolatunk. Ráadásul ez a fajta diktálás lehetővé teszi, hogy szünetek nélkül diktáljunk, a rendszer valós időben értelmezi a beszédünket. E funkció bekapcsolását tehát mindenképpen javasoljuk.

A diktálást bármilyen kontextusban kezdeményezhetjük a rendszerben, ahol szövegbevitel van - legyen ez a TextEdit / Szövegszerkesztő vagy Pages alkalmazás, egy Safari űrlap, egy Mail programban írni kezdett levél, vagy akár egy Messages / Üzenetek beszélgetés. A parancsbillentyűk lenyomására megjelenik egy kis mikrofon ikon, amely mutatja, hogy hová fog kerülni a diktált szöveg, és a rendszer máris hallgat ránk.

A funkció egészen remek, de a tökéletestől nagyon messze áll. A legjobb eredmény érdekében úgy kell beszélnünk, ahogyan egyébként is célszerű lehet: jól artikuláltan, tagoltan, érthetően. A halk, kevésbé tagolt beszédet lassabban és kevésbé pontosan ismeri fel a program, de némi próbálgatás után viszonylat hamar felismerhetjük, hogy mennyire remekül használható ez a funkció. Mivel az írásainkat amúgy is átolvassuk, az esetleges írásjelek hiánya vagy az apróbb elírások a diktálás után is javításra szorulhatnak. De ilyen a gépelésnél is előfordul, tehát ez nem jelent érdemben többletmunkát.

Ahogyan a bevezetőben is szóba került, egészen másféle élmény például egy előadást úgy megírni, hogy közben halljuk is saját magunkat. Ilyen formában akár elsőre lehetőségünk van olyan szöveget írni, amely visszahallgatva is jó, és nem fordul elő, hogy az írásban jónak gondolt szöveg esetleg élő szóban kevésbé élmény.

A macOS Yosemite a magyar nyelvű diktálás képességével igazán remek plusz funkciót ad, tovább fokozva a Mac hatékonyságának kiaknázását, és még egy olyan extrát biztosítva, amely révén az eredményre, és nem az alkotás folyamatára kell koncentrálnunk.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2014. 09. 07. 23:06

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: