iPod szám

További cikkek:
Van iPodom, tehát vagyok
Az iPod születése
U2 és az iPod


Amikor az Apple bemutatta az iPodot, még igen magasnak tűnt az ára, aztán alig néhány hónappal később már a kezdeti 5 helyett egy 10GB-os modellt árult ugyanannyiért az Apple - övtáskával és távvezérlős fülhallgatóval. Érdemes volt tehát kivárni, még ha nem is volt kellemes dolog meglenni az Apple eddigi legsikeresebb perifériája, az iPod MP3 walkman nélkül.

AziPod kicsiny dobozában egy kettéhajtható tartóban helyezkednek el az alapvető komponensek: a fülhallgató, a távvezérlős zsinór, a fülhallgató fedésére szolgáló szivacsok, a FireWire kábel, az adapter két darabja, egy CD, amire a Mac felhasználók többségének semmi szüksége nem lesz, és persze maga az iPod, ami valós látványában még kisebbnek tűnik, mint a képeken.
 

A termék valóban tökéletesen formatervezett, gyönyörű, kicsi és a végletekig funkcionális - tényleg tökéletes! A fülhallgatók a méretükhöz képest lenyűgözően jól szólnak! Már a fél hangerő elviselhetetlenül hangos, és a maximum hangerő - amit a körülöttünk lévők is élvezhetnek - pedig még mindig recsegésmentes, tiszta. Az iPod hangszórói ezenkívül valamilyen szintű térhangzással is rendelkeznek, azaz nincs az a tipikus fülhallgató hangzásuk, hanem inkább külső hangforrásra emlékeztet a hangjuk. Kitűnően adják a basszust, és a korábbinál kisebb méretűek.

A 10GB-os modell kapacitása 9,2 GB, ami azt jelenti, hogy az összes jó zenét rátehetjük, amit szeretünk. Ez esetemben körülbelül 5GB, a maradék helyre pedig FireWire lemezként használva adatokkal tölthető meg az iPod, amelyeket a FireWire sebesség jóvoltából igen gyorsan érhetünk el és mozgathatunk. A közel egy év alatt okosodott is az iPod, és most már az AddressBook és az iCal tartalmát is képes megjeleníteni - amit az új iSync szoftverrel mindig frissen tarthatunk. Emellett óra és egy kis játék is található rajta.

A termék, amelynek egyszerű operációs rendszere sajnos nem érhető el magyarul (még), valóban egyszerűen használható - szinte adja magát a dolog: a középső gombbal lehet belépni egy-egy pontba, a menüvel vissza, a tárcsaszerű touchpad résszel pedig navigálni. (Azért érdemes megjegyezni a Reset parancsát is, ha lefagyna az iPod - előfordult -: a menü és a lejátszás gombok egyidejű nyomva tartása indítja újra az iPodot.)


Nagyszerű az iTunes-zal való együttműködés - tökéletesen menedzselhető a termék az Apple ingyenes zeneszoftverével, és a Mac-kel összekötve akár külső hangrendszeren is hallgathatjuk az iPod dalait - miközben az töltődik.

Ami csalódást okozott, az a használhatatlan FireWire kábel, ami - valljuk be - egy bóvli: az Apple lespórolta a végét, és így ember legyen a talpán, aki egy régi stílusú iBookból ki tudja húzni. Ami viszont elgondolkodtató, hogy az iPodból is nehezen jön ki, mert egyszerűen olyan kicsike a vége, hogy nem lehet rendesen megfogni, és mivel polírozott, még csúszik is. Kár, hogy ezzel a buta kis hibával az Apple megbontotta a termék tökéletességét… 8-(

A csatlakoztatás után az iPod azonnal a beállító ablak megnyitására serkenti a Macet, ahol azonnal kikapcsolhatjuk az AutoSync szolgáltatást, amelynek akkor van értelme, ha gyakran szeretnénk változtatni az iPod tartalmát és duskálunk a merevlemez területben. Ezen állítások egyike sem utal az eger online-ra, szóval nincs szükségünk az AutoSync-re. A manuális frissítés megbízhatóbb. Minden csatlakozásnál megnyílik az iTunes 3, ha azt beállítottuk. Itt lesz egy iPod a dallisták között, amit kiválasztva az iPod tartalmát láthatjuk, illetve a szabad lemezterületet. A jobbalsó kapcsolók között is megjelenik ilyenkor egy iPod, ahol a beállítások módosítására nyílik lehetőség.

Az iPod akkumulátora kitűnően vizsgázott, és akár túl is teljesítette a névleges 10 órát. Ami viszont nem feltétlenül praktikus, hogy csatlakoztatáskor erőszakosan "megkezdi" az iBook akkumulátorát, és ezt a jó szokását nem is lehet kiiktatni a technológia sajátosságai miatt.

Ez persze asztali gépnél nagyon jó, de talán egy notebookból nem kellene táplálkoznia az iPodnak…

Maga a beállítás igen egyszerű: a Settings menüpont kiválasztásakor a zenék tetszőleges lejátszási sorrendje, a világítás deaktiválási ideje, az óra, az Equalizer és még sok más beállítható. (Sajnos az óra csak 12 órás módban működik, azaz AM és PM van, ami nem olyan nagy probléma, de azért jó volna, ha az Apple adna lehetőséget a 24 órás módra is.)

A néhány apró hiba ellenére összességében egy fantasztikus termékről van szó, ami rendkívül könnyen használható, nagyszerű lehetőségeket tartogat, kitűnő minőségben működik, és egy barátnő egész biztosan kisajátítja majd… 8-)


   

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: