A System Preferences / Rendszerbeállítások program egy fontos része az Energy Saver / Energiatakarékosság panel, amely a rendszer alvására és a felhasználó távollétében történő általános működésére vonatkozó beállításokat tartalmaz, továbbá a gép önműködő be- és kikapcsolását tudjuk itt szabályozni. A panel alapvetően másképp néz ki asztali és mobil számítógépeknél, de mindkét rendszer esetében nagy jelentősége van, hogy miképpen állítjuk be az itt található paramétereket.

Az Apple lépései az energiatakarékosság céljára

Az Apple rendkívüli lépéseket tett annak érdekében, hogy a macOS operációs rendszer a lehető leginkább energiahatékony legyen, ezáltal a mobil Mac gépek akkumulátora sokkal tovább tartson ki, míg az asztali gépeknél - legyen az csúcs teljesítményű Mac Pro munkaállomás - a rivális PC-k áram használatának töredékét igényelje a gép.

Néhány funkció, amelyet a macOS Mavericks operációs rendszer kapcsán mutatott be az Apple:
• Időzített feladategyesítés (timer coalescing): Amikor a rendszerünk minimális terhelésnek van alávetve, a Mac csoportba gyűjti és néhány milliszekundomig késlelteti a rendszer mélységű utasításokat annak érdekében, hogy a processzornak több pihenőidőt hagyjanak. Ezáltal a processzor nagyobb ideig tétlen, vagyis a fogyasztása látványosan csökken. A késleltetés maximális mértéke valós idejű, felhasználó által indított folyamatok esetén 0 milliszekundum, alkalmazások által kért folyamatok esetén 1 milliszekundum, System daemon (rendszer) esetén 70-90 milliszekundum, háttérben futó folyamatok esetén 80-120 milliszekundum.
• App Nap: Ha egy alkalmazás nincsen fókuszban, nem dolgoztatja a processzort. Amikor egy animációkkal és mozgó hirdetésekkel teli weblapot nézünk a Safari böngészőben, majd a böngészőt kitakarva átváltunk a Mail programra, hogy frissen érkezett levelünket elolvassuk és megválaszoljuk, a Mac elveszi a böngészőtől az erőforrásokat, így az animációk csak sokkal lassabban, minimális rendszer erőforrásokat használva futnak majd, ezáltal több erőforrás jut az elől lévő programnak, a háttérben lévő pedig feleslegesen nem fogyaszt energiát.
Megjegyzés: Egyes programok esetén huzamosabb ideig várni kell egy feladat befejeződésére, és nem azért váltunk át más programra, mert a futó alkalmazás feladata nem élvez prioritást, hanem mert aktívan kívánjuk tölteni a várakozási időnket. Ilyen lehet például egy renderelés vagy exportálás a Final Cut Pro alkalmazásban vagy a Compressor tömörítőben. Ezen programok esetén a Finder felüelten, az Infó ablakot megnyitva tudjuk bekapcsolni az App Nap elkerülését (Prevent App Nap), amely révén ezen alkalmazások a háttérben is maximális rendszer erőforrásokkal futnak majd.
• Központosított feladat időzítés: A rendszersztinű karbantartási és futtatási háttérfeladatokat a Mac arra az időszakra helyezi át, amikor a gép töltőhöz csatlakozik. Ha akkumulátorról fut, akkor csak a legszükségesebb rendszerszintű műveleteket végzi el.
• XCPM (Power Management Firmware): Elsőként a MacBook Air 2013-as modellek esetén, majd 2013. őszétől kezdve minden forgalomba hozott Mac esetén megjelent az Apple új tápkezelő rendszerszoftvere, az XCPM nevű firmware, amely révén a rendszer gyakrabban tud pihenő állapotba kerülni, ezáltal jelentősen csökkenteni a fogyasztást. A MacBook Air modellek esetén ez az említett 2013-as modellek kapcsán 3 óra akkumulátor időt jelentett: a korábbi 9 órához képest az Apple 12 órára emelte az akkumulátor időt egy feltöltéssel.

Mindezeken kívül az Apple számos alkalmazásában is bevezetett energiahatékonysági megoldásokat, így például az iTunes a videókártyát használja a a nagy felbontású videó felvételek visszajátszásához, nagyobb méretű adatcsomagokat tölt be a memóriába, ezáltal ritkábban kell a tárhelyhez hozzáférnie, a hanglejátszást pedig a natív mintavételezéssel és bitmélységgel tölti be a hangkártya számára, így nem kell a rendszer hang meghajtóprogramjának konvertálnia a hangfájl tartalmát a megszólaltatáshoz. Ezáltal az iTunes 11 és újabb verziói 35%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint közvetlen elődei.
Bővebben az iTunes alkalmazásról…Az energiatakarékosság beállítása

A System Preferences / Rendszerbeállítások Energy Saver / Energiatakarékosság panel másként néz ki a MacBook Pro és MacBook Air mobil számítógépek esetén, és másként az asztali gépeknél. A mobil gépeknél megjelenik a Battery / Akkumulátor felület, amely az asztali gépek esetén értelemszerűen hiányzik. Az asztali gépek esetén ellenben van olyan opció, hogy a gép újrainduljon áramszünetet követően, amely a mobil gépek esetén nem bírna jelentőséggel.

Azon mobil számítógépeknél, amelyek egynél több videóchipet tartalmaznak, az Energy Saver / Energiatakarékosság panelen található a kártyák közti váltás lehetősége: az első unibody MacBook Pro 15" és 17" modellek esetén (Late 2008), amelyek két kártyát is tartalmaztak, manuálisan lehetett váltani és kijelentkezéssel lehetett érvényt szerezni a váltásnak. A 2010-től piacra került modellek esetén önműködően zajlik a váltás, erre utal az Automatic graphics switching / Automatikus grafikaváltás. Ezt a beállítást napjaink számítógépei közül csak a MacBook Pro 15" (Retina) modellek erősebb példányain keressük, hiszen ezek a mobil számítógépek rendelkeznek a videóvezérlő mellett dedikált videókártyával is.

Az önműködő videókártya váltás esetén a rendszer az aktuális terhelés függvényében vált videókártyát: amikor nagyobb GPU terhelés jellemző, akkor bekapcsol a nagyobb fogyasztású, erősebb kártya, míg a kisebb terhelés esetén az integrált vezérlő veszi át a feladatot. Amennyiben az önműködő váltást kikapcsoljuk, ahogyan a képen is látszik, akkor mindgi az erősebb kártya lesz aktív. Ez akkor praktikus, ha jellemzően nagy terhelés alatt használjuk a MacBook Pro modellt. (Egyes esetekben a kalibrált kijelzőknél előfordult, hogy a két videókártya használata esetén nem azonos a megjelenő kép. Ha ilyesmit tapasztalunk, szintén célszerű kikapcsolni az önműködő váltást, és a dedikált videókártyával újrakalibrálni a kijelzőt.)Az macOS Yosemite rendszerben megjelent új funkció, hogy a rendszer a kijelző altatását tekinti kiindulópontnak a számítógép pihenéséhez. Erre vezethető vissza, hogy immáron csak a kijelző alvás állítható csúszógombbal. Ez egy perctől 3 óráig szabályozható, vagy általánosan kikapcsolható az alvás.

Mivel a kijelző kikapcsolásának formájában látjuk azt, hogy a Mac alszik - nincsen már pulzáló jelzés a gépek többségén -, ezért külön opciógomb kapcsolja ki vagy be, hogy a Mac elaludjon-e, ha a kijelző alszik. A Prevent computer from sleeping automatically when the display is off / Számítógép alvásának megakadályozása ha a kijelző kikapcsol paraméter kipipálása révén a Mac nem alszik el, ha a kijelző ki is kapcsol. Ha ezt az opciót deaktiváljuk, akkor a Mac is alszik a kijelzővel együtt, ha a folyamatban lévő műveleteket lezárta. Természetesen a Mac nem alszik el, ha például zenét játszik az iTunes, de nem nyúlunk a géphez. Ugyanígy nem alszik, ha a Final Cut Pro X renderel, csak éppen magára hagytuk.

A kijelző világítás kikapcsolása előtt természetesen arra is lehetőség van, hogy képernyő effektus ("képernyővédő") fusson, ezt a System Preferences / Rendszerbeállítások Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő paneljén tudjuk beállítani. Ha képernyővédőt szeretnénk használni, akkor fontos, hogy a kijelző később aludjon el, mint ahogyan a képernyővédő betöltődik.
Bővebben a Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő panel beállításairól…

A rendszer képes arra, hogy a gépben lévő tárhelyet pihentesse. Egyes szilárdtest meghajtók képesek arra, hogy alvó módba lépjenek. Emellett a merevlemezek esetén is van mód arra, hogy azokat lepörgessük. Mindkét esetben a tervezett működési módtól eltérő helyzetet érünk el: mind az SSD-ket, mint a merevlemezeket arra tervezték, hogy azok aktívak legyenek, működjenek. Egy merevlemez esetén a motort sokkal jobban terheli a felpörgetés és a leállítás, mint például a folyamatos pörgés. Ezt a funkciót tehát praktikus lehet kikapcsolni.Képes a Mac felébredni hálózati aktivitásra. Ez az új Mac gépek esetén tipikusan WiFi alapon történik. Ezért is jelenik meg a Wake for Wi-Fi network access / Ébredés Wi-Fi hálózati hozzáférésre opció. Ezt akkor lehet praktikus bekapcsolni, ha távolról el szeretnénk érni az otthoni alvó Mac-et. Amennyiben például a Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre funkciót használjuk, akkor ideális, ha a Mac otthon felébred, amikor hozzá szeretnénk férni.
Bővebben a Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre funkció használatáról…

Az asztali számítógépeknél az alvás elsősorban energiatakarékossági okokra vezethető vissza, mobil számítógépeknél külön hangolhatjuk, hogy mit tegyen a gép, ha akkun van és ha töltőn. Nyilván akkuról praktikusabb, ha korábban elalszik, míg töltőről akár egy órát is mehet üresen, az nem okoz problémát. (Nyilván környezetvédelmi szempontokat is tarthatunk szem előtt, de az sem praktikus, ha túl hamar alszik el a gép.)A Power Nap funkció és páratlan előnyei

Az Apple még a macOS "Snow Leopard" operációs rendszerében alkotta meg az éber alvás funkciót, amely révén a Mac alvás közben is képes bizonyos szolgáltatásokat ellátni. Ennek szerepe az volt, hogy a MacBook Pro és MacBook Air modellek - az iOS eszközökhöz hasonlatosan - fenntartsák a WiFi kapcsolatot, ne veszítsék el például az IP címüket vagy a DHCP hozzáférésüket. Ezt a technológiát gondolta tovább az Apple, és a macOS "Mountain Lion" rendszerben már sokoldalú eszköztárat épített rá: amennyiben a számítógép Apple által szerelt SSD-t tartalmaz - tehát például MacBook Air, Retina kijelzős MacBook Pro, gyárilag PCI Express SSD-vel szerelt iMac vagy fekete színű Mac Pro gépről van szó -, akkor a Mail program az alvó gépre letölti a leveleket, elvégzi a szoftverfrissítéskset a Mac App Store-ból, frissíti a fotóadatfolyamunkat, a Notes programban alkotott jegyzeteket, a Reminders programban lévő emlékeztetőket, elvégzi a Time Machine biztonsági mentéseket WiFi kapcsolaton keresztül, naptári bejegyzéseinket is behelyezi a Calendar / Naptár programba, amennyiben más eszközön új bejegyzés születik. További hasznos képesség, hogy a Finy My Mac / Mac gépem keresése funkció is működik, így ha eltűnik a gépünk, akkor alvás közben is tudjuk keresni, le tudjuk zárni (Lock) távolról, vagy törlés funkciót adhatunk ki a számára, amennyiben WiFi kapcsolata van, tehát internetre kapcsolódik.

Az asztali gépek esetén csak be kell kapcsolnunk a Power Nap működését - illetve bekapcsolva hagynunk. A MacBook Pro és MacBook Air mobil számítógépek esetén ezen kívül arra is lehetőség van, hogy az akkumulátorról való üzemeltetés esetére is aktiváljuk a Power Nap funkciót, vagyis ne csak töltőről, hanem akkumulátorról is elérjük a képességeit. Ez természetesen valamilyen szintű akkumulátor merülést idéz elő, de a Power Nap használata mellett ezen funkciók igen csekély processzor használat mellett, és a tényleges felhasználói aktivitásnál sokkal lassabban mennek végbe, ezáltal látványosan enyhébb akkumulátor terhelést idéznek elő.Az akkumulátor állapota

A rendszer gyárilag a felső menüsorban mutatja az akkumulátor állapotát a mobil számítógépeken. Gyári beállítás szerint egy kis elem ikon jelzi, hogy mennyire töltött az akku, és a menüben mutatja a becsült hátralévő időt is a rendszer. A menüből ki tudjuk választani viszont azt is, hogy folyamatosan kijelezze az akku töltöttség százalékos értékét a menüsoron a Mac (Show Percentage), így láthatjuk a gépünk akku merülésének mértékét, és ennek megfelelően tudjuk állítani a fényerőt, vagy leválasztani utazás közben az áramot fogyasztó külső perifériákat, kiléptetni az erőforrás igényes alkalmazásokat.

Az macOS Mavericks rendszertől kezdődően az akkumulátor menü azt is kijelzi, hogy mely alkalmazások fogyasztanak kiugró mennyiségű energiát. Ha takarékoskodni kívánunk az akkuval, ezen alkalmazásokból kiléphetünk.

Tipp: Az akkumulátor állapotáról, élettartamáról, ciklusairól a Macintosh HD: Applications: Utilities / Macintosh HD: Alkalmazások: Segédprogramok mappában található System Information / Rendszerinformáció (korábban System Profiler, még korábban Apple System Profiler) programon belül, a Power / Teljesítmény (táp) alcím alatt találunk pontos információkat. Itt látható, hogy mennyi cikluson van túl az adott akkumulátor, illetve hogy mennyi a maximális töltési kapacitása. Az Apple akkor cserél garancián belül egy gyengének tűnő akkut, ha 1000 töltési ciklus alatt a gyári maximális kapacitás (modellenként eltérő) 80% alá esik vissza a teljesítménye. Fontos, hogy ez csak garanciaidőben lehetséges. A garancia után fizetős konstrukcióban lehet akkut cseréltetni.A rendszer önműködő be- és kikapcsolódása

A System Preferences / Rendszerbeállítások Energy Saver / Energiatakarékosság paneljének további lehetősége a gép önműködő be- és kikapcsolása. Ennek első nekifutásra a felhasználók többsége nem fogja különösebb hasznát látni, mivel főként olyan gépnél tűnik fontosnak a dolog, amelyet távolról próbálunk elérni, és fontos, hogy például munkaidőben elérhető legyen. Kellemes lehet ugyanakkor, ha például munkanapokon a gép ébreszt minket kedvenc iTunes dalainkkal, majd miután elmentünk munkába vagy iskolába, a gép kikapcsol vagy elalszik. Ez nem egy tudományos fantasztikus film utópiája, erre minden Mac az első bekapcsolástól kezdve képes.

Az Energy Saver / Energiatakarékosság panelen található egy Schedule… / Időzítés… gomb, amelyre kattintva egy kis palástablak csúszik be, amelyen két paraméter adható meg: bekapcsolási idő és kikapcsolási, elalvási vagy újraindulási idő. Ha például valaki reggel 8 órára jár iskolába vagy munkába, akkor beállíthatja, hogy 7 óra 10 perckor kapcsoljon be az asztali számítógépe vagy a felnyitott állapotban kikapcsolt mobil számítógépe, és mondjuk 7 óra 50 perckor, amikor már elment otthonról, kapcsoljon ki vagy aludjon el.

Ehhez csupán azt kell tennünk, hogy kipipáljuk a Start up or wake opciót (kapcsolj be vagy ébredj), majd ott a Weekdays (hétköznap) opciót választva meg kell adnunk az ébredés pontos idejét. Alatta pedig megadható, hogy a gép mikor aludjon el (Sleep), induljon újra (Restart) vagy kapcsoljon ki (Shut Down), értelemszerűen ugyanezeken a napokon (Weekdays), egy későbbi időpontban.

Ezzel eljutottunk oda, hogy a Mac bekapcsol minden reggel, és aztán a készülődés és reggeli után kikapcsol, amikor elmentünk otthonról. Hogyan fog zenével ébreszteni a Mac? Erről a MacMag.hu korábban már közölt cikket, amely alapján akár a RadioShark nevű termékünk is ébreszthet kedvenc rádióadásunkra. A megoldás kulcsa a System Preferences / Rendszerbeállítások Users & Groups / Felhasználók és csoportok panelje, ahol a felhasználót kiválasztva a Login Items (indító elemek) közé egyszerűen csak behúzunk egy zenefájlt, amire szívesen ébredünk. Ilyenkor ezt a számot a megfelelő programmal meg fogja nyitni a Mac, amely az iTunes lesz, és az ezt követően elkezd zenélni. Máris kész a zenés ébresztés.

Mivel kényelmetlen lenne munkába indulás előtt még a Mac-et is kikapcsolgatni, így a beállított kikapcsolási időben a gép magától kikapcsol, hogy munkaidőben ne járjon feleslegesen otthon.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Energy Saver / Energiatakarékosság paneljének ismerete sokoldalú használati értéket jelenthet minden felhasználó számára.

Hivatkozásokban szereplő cikkek:
Ébresztés a macOS rendszerben…
System Preferences alkalmazás…

© MacMag.hu Cikk: 2007. Birincsik József
Frissítve (macOS Mavericks, energiahatékonyság, Power Nap): 2014. IIII. 28.
macOS Yosemite: 2015. IIII. 8.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: