Az iCloud szolgáltatás egyik értékes képessége a Find My funkció, amelynek eredményeképpen az internetre csatlakozó eszközeink közel pontos helyét meg tudjuk határozni térképen, arra hangjelzést és üzenetet küldhetünk, lopás esetén távolról lezárhatjuk vagy törölhetjük. Amíg az eszköz a kontónkhoz van rendelve, a tolvaj vagy orgazda nem tudja azt mindenre kiterjedően használni.

A szolgáltatás neve az adott eszközt viseli, így az iPod touch készüléken Find My iPod touch, a Mac gépeken Find My Mac, az iPhone telefonokon Find My iPhone, míg az iPad modelleken Find My iPad néven érhetjük el.

A funkciót minden esetben a rendszerbeállításoknál kell aktiválni: a Mac esetén a System Preferences / Rendszerbeállítások iCloud felületének legalsó eleme a Find My Mac / Mac gépem keresése. Egyszerű kipipálással lehet aktiválni. Az iOS eszközökön a Settings / Beállítások program iCloud felületén van mód aktiválni a funkciót.

A keresést bármilyen eszközről indíthatjuk, tehát nem követelmény, hogy saját eszközünkről kezdjük el a folyamatot. A két követelmény, ami felmerül az internet kapcsolat és az iCloud felhasználói fiók. Számítógépről indítva egy böngészőprogramban az iCloud oldalra bejelentkezve a Find My iPhone alkalmazásra kell kattintani. (Az Apple ezt a szolgáltatást elsőként iPhone-ra alkotta meg, így a névadás kissé szerencsétlen, a Find My Device név talán ideálisabb lenne, de a radar ikonról könnyedén tudjuk azonosítani, hogy miről is van szó.)

Az iOS eszközökön az Apple dedikált alkalmazást kínál erre a funkcióra, vagyis ott akár a Safari használata nélkül, a dedikált Find My iPhone alkalmazás segítségével el tudjuk érni a szolgáltatás funkcióit.

Itt térkép alapján tudjuk megkeresni az eszközeinket. Amely eszközön a saját Apple ID azonosítónkkal bejelentkeztünk és bekapcsoltuk a Find My iPhone funkciót, azok megjelennek ezen a felületen, és bármelyiket tudjuk távolról törölni, ha az az internetre kapcsolódik.

Az eszköz az Apple térképét használva nagyjából pontosan jelenik meg, a valóságban ez körülbelül 30 méteres pontosságot jelent, ha az egység WiFi kapcsolatot élvez, vagy beépített mobilinternet kapcsolata révén kommunikál az iCloud kiszolgálóval.Fontos tévhit a szolgáltatással kapcsolatban, hogy az eszközök valamiféle rejtélyes GPS kapcsolattal tudnának kommunikálni, és internet kapcsolat nélkül is be tudnánk mérni őket. Még a tényleges GPS-szel rendelkező iPhone és mobilinternetes iPad eszközök sem használják ezt a funkciót, hiszen valamilyen módon kapcsolatba kell lépni velük, és ehhez mindenképp internet szükséges. Ha tehát az esetleg ellopott eszközzel soha nem lépnek internet kapcsolatba, akkor nem fogjuk látni a térképen, és a távolról zárás vagy törlés funkciót sem tudjuk alkalmazni.Némi megnyugvással tölthet el, hogy a tolvaj vagy az orgazda mindaddig nem tudja saját Apple ID-jével aktiválni a készüléket, amíg azt nem töröljük az iCloud kontónk alól. Vagyis az ellopott eszközünket sosem tudják teljes értékűen használni, amíg alaplapot nem cserélnek benne, vagy amíg arra az új tulajdonost saját akaratból fel nem hatalmazzuk.

Ennek kapcsán fontos információ, hogy ha eladunk egy használt eszközt, előtte kapcsoljuk ki rajta a Find My Device funkciót, mert annak híján az új tulajdonos nem tudja a saját Apple ID-jével használni a készüléket.

Gyakori jelenség, hogy a telefonunkat, esetleg iPad készülékünket valahol a házban lerakjuk, és nem emlékszünk rá, hogy hol van. A Finy My iPhone szolgáltatás ilyenkor igen hasznos, hiszen hangjelzést tudunk küldeni a készülékre, amely addig jól hallható csipogást bocsát ki, amíg meg nem találjuk, vagy amíg le nem állítjuk a hangjelzést. A szolgáltatáshoz be kell jelentkeznünk az Apple ID-nk megadásával. Térképen láthatjuk az eszközeinket, és egy-egy eszközt kiválasztva elérhetjük annak funkcióit. Ha az eszközeink egy helyszínen találhatók, átfedés lehet köztük, amely nehezíti a kiválasztást. Ilyen esetben a bal felső sarokban lévő My Devices menüből tudjuk kiválasztani az adott készüléket, és ott elérni az adott eszközre vonatkozó funkciókat.

A Find My iPhone szolgáltatás akár útvonaltervet készít az eszköz eléréséhez, ha az távol található az adott helyszínünktől. Ehhez az autó ikonra kell bökni, és a Maps alkalmazást megnyitva elkészül a terv. További opció a fentebb felvázolt Play Sound / Hang lejátszása, amelynek keretében a jól hallható csipogás indul (az ismert szonár hangot adja ki a keresett készülék). A Lost Mode segítségével a mobil eszközeink zárolódnak, a Mac esetén a Lock opció jelenik meg, amellyel szintén lezárul a készülék. A jobb szélső Erase / Törlés opció segítségével megsemmisíthetjük az elveszett eszközön lévő adatokat, hogy azok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Ilyen esetben a rendszer az utasítást követően használhatatlanná teszi az adatainkat, elkerülve az azokkal való visszaélést.Mint minden esetben, ilyenkor is értékes, ha van biztonsági mentésünk.

A Find My Device funkció olyan hasznos képessége az iCloud szolgáltatásnak, amely révén fokozhatjuk az eszközeinkkel kapcsolatos biztonság élményt, időt takaríthatunk meg az otthonunkban lévő, de épp meg nem lelt termék keresésével, és legrosszabb esetben biztosíthatjuk adataink érintetlenségét, ha az mások kezébe kerül. A lopott eszközök korlátozott használati lehetőségei révén idővel talán kevésbé válik kívánatossá az Apple eszközök eltulajdonítása, hiszen egy korlátozottan funkcionális készülék nem sokat ér.

©MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2014. 01. 27. 9:07

 


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: