A macOS operációs rendszerben System Preferences / Rendszerbeállítások programjában található Extensions / Bővítmények panel, amely a 10.10 „Yosemite” változatban jelent meg, ismerős lehet a klasszikus Mac felhasználók számára, akik már a Mac OS 9-es időkben vagy az előtt használtak Mac-et. A rendszerinduláskor a Mac-es ismerőseink csodálták, hogy mennyi bővítmény töltődik be, és hasznos beszélgetések folytak azzal kapcsolatosan, hogy melyik kiegészítő pontosan miért is nagyszerű.

Sok időnek kellett eltelnie: a 11. macOS operációs rendszer verzió hozta vissza ezt a funkciót abban a tálalásban, amely talán a legközelebb áll a Mac OS Classic világához. Az Apple persze újdonságként adta el a szolgáltatást, de akik elég régóta használnak Mac-et, bizony élő emlékként idézhetik fel és hasonlíthatják össze a régi Extensions / Bővítmények felületet a mostanival.Mi is volt az Apple célja ezzel a képességgel? Nos, elsősorban az, hogy „legális” utat mutasson a fejlesztőknek a rendszerszintű bővítmények készítéséhez. Az Apple nagyon kötött dolognak tart sok paramétert, és egy olyan lehetőség, amely révén egy védett memóriával futó, a sandboxing szolgáltatás révén szigorúan körbekerített alkalmazás bizonyos funkciója átnyúlik egy másik alkalmazásba, nem volt megengedett bárkinek, gyakorlatilag csak az Apple-nek. Az Extensions / Bővítmények révén olyan Mac App Store-ban terjesztett alkalmazások számára nyílik meg ez a képesség, amelyek tartalmaznak olyan elemeket, melyek más programokban vagy felületeken is hasznosak lehetnek, nem csak a programablakukban, esetleg tudásukat úgy is szeretnénk használni, hogy maga a program nem is fut.

Az Extensions / Bővítmények felületen ennek megfelelően négy kategóriába vannak gyűjtve a bővítményeink: Actions / Műveletek, Finder, Share Menu / Megosztás menü és Today / Ma - utóbbi a Notification Center / Értesítési központ adott felületére utal.

Az Actions / Műveletek alatt található a gyárilag biztosított Markup, amely révén például kiemelhetünk bizonyos részleteket egy képen, beleírhatunk egy PDF iratba, aláírást hozhatunk létre szabad kézzel a Mac ujjkövetőjét használva - azaz sokféle olyan műveletet végezhetünk el egy képen vagy egy PDF-en, amelynek elvégzésére az adott program nem lenne alkalmas, de a bővítmény segítségével azzá válik.Az Apple alapból a Mail levelezőprogrammal példázza a funkció használatát, hiszen ott remek módunk van arra, hogy például egy PDF-ben érkezett szerződést anélkül írjunk alá, hogy kinyomtatnánk és szkennelnénk. Elég csak a Markup funkciót használni, és akár a beépített ujjkövetővel, akár a beépített kamera fényképező képességével létre is tudjuk hozni az aláírásunkat. Módunkban áll képek bizonyos részét bekarikázni, magyarázó szöveget írni valamihez, például egy látványtervet véleményezni ilyen formában, és azon feltüntetni az észrevételeinket is.

Az Extensions / Bővítmények funkció Actions / Műveletek tudástára a kép jobb felső sarkában lévő, kis nyíllal jelzett menüből érhető el. Erre bökve alapból a Markup és a More… opció jelenik meg, de ha van telepítve olyan programunk, amely képes beépülni egy bővítmény formájában a rendszerbe, akkor azt is elérhetjük innen. Ahhoz, hogy ebben a menüben az megjelenjen - például a képen látható, Pixelmator programhoz tartozó Repair Tool / Javító eszköz -, előbb akár a More… / Továbbiak… menüelemre kattintva a System Preferences / Rendszerbeállítások Extensions / Bővítmények felületén a megjelenő kiegészítőket aktiválnunk szükséges.Vissza is kanyarodtunk a fentebb említett négy elemhez, amelyek közül most az Actions / Műveletek funkcióit taglaltuk. Itt megtalálható alapértelmezés szerint a rendszer által biztosított Markup funkció, valamint alatta, inaktívan más programok bővítményei, így a külön megvásárolható Pixelmator grafikus szerkesztő alkalmazás által kölcsönözött Repair Tool. Ezt pipával bekapcsolva máris élni fog az összes olyan programban, amely támogatja a bővítményeknek ezt a fajtáját.

A Finder lista alatt találhatóak azok a bővítmények, amelyek a macOS grafikus felhasználói felületének alap alkalmazását, a Finder felületet érintik. Itt hivatottak megjelenni az utólag települő menü extrák is. Jó példa erre a témára a Dropbox nevű felhő alapú tárhely szolgáltatás, amely eredetileg egyfajta megkerülő módozattal üzemelt az operációs rendszerben, de az Extensions / Bővítmények bemutatását követően az Apple-nek sikerült egyenes útra terelni a szoftvert. (Természetesen az, hogy egyes fejlesztők kerülőúton voltak kénytelenek járni, nem jelenti, hogy az alkalmazásaik ne lennének ártalmatlanok a rendszerre.)

Az operációs rendszer több felületén található megosztást célzó menü. Ez lehet egy gomb vagy egy tényleges menüelem, ám mindkét esetben közös tulajdonsága, hogy a System Preferences / Rendszerbeállítások Extensions / Bővítmények panel Share Menu / Megosztás menü felületén tudjuk szabályozni a tartalmát, az egyes elemeinek jelenlétét vagy hiányát.

Néhány elem is alapvető és nem módosítható, mint a Mail, Messages / Üzenetek vagy AirDrop - ezeket a szolgáltatásokat azonnal tudjuk használni, csak email fiók, valamely üzenetváltóra való regisztráció, illetve a közelben lévő Mac vagy iOS eszköz szükséges.

Bekapcsolható egy sor közösségi felület, így a Twitter, a Facebook, az LinkedIn, a Vimeo vagy a Flickr, ahová közvetlenül tudunk ezáltal feltölteni.

Tipp: A közvetlen feltöltés feltétele az is, hogy megadjuk a kontó információkat a System Preferences / Rendszerbeállítások Internet Accounts / Internetes fiókok felületén.

A Share Menu / Megosztás menü további elemei az Add to Photos és Add to Aperture parancsok, amelyek akkor jelennek meg, ha egy képen nyitjuk meg a megosztás menüt. A két parancs segítségével a fotóprogramok valamelyikébe importálhatjuk az adott képet vagy képek sorozatát.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Extensions / Bővítmények felületén a legutolsó elem a Today / Ma nézet, amely révén a Notification Center / Értesítési központ Today / Ma felületének elemeit szabályozhatjuk. A macOS 10.10 „Yosemite” óta az Apple lehetőséget ad arra a fejlesztők számára, hogy a Notification Center / Értesítési központ felületére kiegészítőket készítsenek. Ezeket tudjuk itt be- és kikapcsolni, szabályozva a Today / Ma nézet tartalmát.

Bővebben a Notification Center / Értesítési központ tartalmának szabályozásáról a Notifications / Értesítések panelről szóló cikkünkben számolunk be.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. V. 25-26.

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: