A Final Cut Pro a videó felvételeink kapcsán a mozgókép tényleges adattartalma mellett többféle metaadatot is rögzít: ilyen a kamera metaadat, a szoftver metaadat és a felhasználói metaadat. Ezek egy része szerkeszthető, másik része alap helyzetben nem.

A szoftver metaadat a Final Cut Pro által a videóhoz társított információ, amelyet például elemzés révén ír a felvételhez: ez utalhat bizonyos részek remegésére, a nem megfelelő hangra, a színegyensúly problémájára, vagy éppen a filmen lévő szereplők számára. Ezeket igény szerint társíthatjuk a filmhez, tehát jelenlétük nem szükségszerű és törölhetőek is. Hasonló a felhasználói metaadat, amely például a kulcsszókat, a kedvencnek jelölést, az utólag hozzáadott információ mezőket tartalmazhatja.

A kamera metaadat tartalmazza többek között a felvételt készítő eszköz típusát, az optikai jellemzőit, a felvétel dátumát, képkocka rátáját, felbontását, stb. Ezek az adatok kötöttek, tehát nem módosíthatók, noha néha erre szükségünk lehet.

Többféle helyzetben is előfordulhat, hogy a Final Cut Pro alkalmazásba importált tartalmak készítési idő adata nem megfelelő. Az egyik leggyakoribb helyzet, hogy az olcsó kis akció kameránkon fizikailag lehetetlen beállítani az időt, így egy gyártási idő alapján datálja a felvételeket. A népszerű Midland XTC akció kamera leírása például egyszerűen úgy intézi el a problémát, hogy közli: a dátumot és időt nem lehet beállítani a kamerán. A másik eshetőség, hogy tévedésből elállítjuk a kamera idő paraméterét, vagy a vásárlás után úgy kezdünk el vele felvételeket készíteni, hogy nincsen beállítva, és így szinte biztosan a valóságtól eltérő dátummal rögzít.

Szerencsére a Final Cut Pro X a 10.0.3-as verziótól kezdve fel van készítve erre a probléma lehetőségre, amely ugyan nem hangzik komolynak, de egy többkamerás felvétel készítése esetén akár számottevő zavart is előidézhet, hiszen ott a program a dátum és idő adatokra épít elsőként, és a hang hullámforma egyezést vagy hasonlóságot csak segítségként veszi alapul, amely azonban nem minden esetben hasznos, ha például a kamerák távolabb voltak egymástól. Ráadásul ha nagyobb mennyiségű videóanyagot tárolunk a Final Cut Pro Event Libraryben, idővel kellemetlenné válik, hogy egy-két felvétel kiesik az időrendből, és az Event Browser felületén csak hosszú görgetéssel tudjuk elérni a vele egy időben készült felvételekkel való felhasználáshoz.

A Final Cut Pro hosszú ideig nem foglalkozott ezzel a problémával, megjelenítette a metaadatot, de nem engedte szerkeszteni - a metaadat csak külső szoftverekkel volt módosítható. Az Apple fórumain azonban valódi mozgalom indult ennek orvoslására, és erre reagált az Apple a 10.0.3-as frissítéssel, amelytől kezdődően adott a szolgáltatás: módosítható a film készítésének dátuma és ideje.

A Final Cut Pro felületén a Modify menüben találjuk az Adjust Content Created Date and Time… menüpontot, amely egy célirányos párbeszédablakot nyit meg: itt át tudjuk írni sima gépeléssel az évet, hónapot és napot, illetve az órát, percet és másodpercet. A legtöbb esetben az évszám, hónap és nap elégséges információ, de például a fentebb említett, többkamerás felvétel esetén fontos lehet a másodperc, de legalább a perc ismerete is, így célszerű a nem programozható kamerák esetén egy próba felvételt készíteni, és egy pontosan beállított eszköz órájával összehasonlítani a felvételi adatokat. Ezáltal könnyedén ki tudjuk számítani a kamera által rögzített idő és a tényleges idő közti különbséget, és teljesen pontosra be tudjuk állítani utólag a Final Cut Pro alkalmazás felületén az idő adatot. Ennek természetesen csak a többkamerás felvételek szinkronja szempontjából van jelentősége, ha csak az Event Library rendjét szeretnénk fenntartani, akkor az év-hónap-nap trió megadása tökéletes.

A Final Cut Pro felületén több, egy napon készült esemény dátumát is módosítani tudjuk: az Event Browser felületén a kijelölés szabályait alkalmazva ki kell választani az adott klipeket, és a Modify > Adjust Content Created Date and Time… menüben át kell írni a dátumot. A Final Cut Pro figyelmeztet rá, hogy több klipet érint a művelet. Ezek az eseményböngésző felületén elugranak az aktuális helyükről, és időrendben a helyes helyre kerülnek át.

A program egy opciódobozzal lehetőséget ad arra is, hogy a videófájl létrehozási dátumát is módosítsa (Change file creation date as well), ez azonban a videófeldolgozás szempontjából nem bír jelentőséggel.

A létrehozási dátum és idő módosításával tehát a kamera metaadat egyetlen, a valóságtól eltérni képes paraméterét is kezelni tudjuk, és igény szerint javíthatjuk.

©MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2013. 07. 15. 9:23
Frissítve: 2017. augusztus 23. (10.3); 2023. március 2. (10.6.5)


 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: