Az Fetch egy klasszikus FTP program a macOS operációs rendszerre, amely nagy hagyományokkal rendelkezik a felhasználók között, és amelynek 2005. májusában megjelent legújabb változata remek újdonságokkal épít a rendszer képességeire, és egy megújult felülettel fokozza a felhasználói élményt. A Fetch legvonzóbb képességei:
- gyors FTP és SFTP kapcsolat akár több szálon is
- mappa előrerendezési opció (folders first)
- kiváló együttműködés a BBEdit szerkesztővel
- Mac-es felhasználói élményvilág
- közvetlen FTP elérés Keychain alapú azonosítással


Az FTP egy rendkívül elterjedt szerver elérési protokoll, amely révén weblapokat publikálhatunk, a szerveren lévő fájlokat módosíthatjuk, átnevezhetjük, letölthetjük, képeket tölthetünk fel, fájlokat cserélhetünk Macintosh, UNIX, Windows és NetWare számítógépekkel.

A Fetch jóvoltából karban tartható egy weblap - mint a MacMag.hu -, frissíthetők az oldalak, feltölthetők az újdonságok, mégpedig akár mappástól. A Fetch nem írja fölül a mappákat mappákkal, hanem összeveti a tartalmukat, és az azonos nevű fájlokat írja csak felül, az újdonságokat pedig egyszerűen elhelyezi a szerveren, így az otthon felépített mapparendszer idegen helyről is könnyedén feltölthető egyetlen lépésben.Kapcsolódás

Az elindításkor a Fetch azonnal egy szerverhez való kapcsolódás opcióját ajánlja fel, amelyhez a szerver címe, egy felhasználói név és jelszó szükséges, illetve megadhatjuk, hogy melyik legyen az első mappa, amit megnyit - ha például a szerver mélyén van a saját mappánk -, illetve nem szabványos port esetén a port számát, valamint hogy gyenge kapcsolat esetén hányszor próbáljon meg újra kapcsolódni a szoftver.

Ezeket a beállításokat nem kell minden alkalommal újra beírni, hiszen a Fetch a kitöltött kapcsolat ablak tartalmát a kis szivecskére kattintva képes elmenteni a Make Shortcut… (csinálj egérutat) opcióval. Ha a jelszónál az Add to keychain (fűzd a kulcskarikára) opciót is aktiváljuk, jelszót sem kell beírni. A Fetch 5 egy remek újdonsága, hogy az ablak legfelső sávjában lévő mappa ikon kihúzásával is képes egy ilyen egérút elmentésére, amelyet akár a Dokkon is elhelyezhetünk, és egyetlen kattintással megnyitható így az az FTP mappa, ahová többnyire a tartalmainkat feltöltjük. (Bővebben a mappák közötti navigálásról a cikk későbbi részében…)


Fel- és letöltés

A fel- és letöltés rendkívül egyszerűen zajlik: a kezdő felhasználók számára az eszköztár Get (szerezd meg) és Put (rakd fel) parancsai bírnak jelentőséggel, amely első esetben a kiválasztott fájlra vagy mappára vonatkozik, második esetben egy ablakot nyit, amelyben kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt fájlokat, mappákat. A Fetch nagyon okosan nem írja felül a mappákat, ha azok neve egyezik, hanem összeveti a tartalmukat. Vagyis ha rendszeresen változtatsz egy weblapon, nem kell egyesével megnyitni a mappákat, hanem elegendő csupán ráhúzni a Fetch ablakra, és az összeveti a tartalmakat, és felülírja a régi fájlokat az újakkal, a többit pedig érintetlenül hagyja.

"Elegendő csupán ráhúzni a Fetch ablakra…" - ahogyan írtam, nem szükséges a mapparendszerből válogatni, csupán meg kell fogni a Finderben a feltölteni kívánt tartalmakat, és vagy belehúzni abba a mappába, ahová szánjuk az FTP szerveren, vagy ráhúzni a Fetch ablak alsó részére vagy fájlok közé. Ekkor az éppen aktuális mappába kerül bele a feltöltött tartalom. A letöltés visszafelé is működik ezzel a módszerrel: csak meg kell fogni egy vagy több fájlt, és a Desktopra húzni.

A fájlok mozgatásának egy új módja a Mirror, azaz tükrözés opció. Ez azért nagyszerű, mert a segítségével szerverről szerverre tudjuk archiválni a webes tartalmakat, ezáltal garantálva a biztonságukat. Csak egy AppleScript kell ahhoz, hogy ez a művelet minden éjjel magától végrehajtódjon, és minimálisra csökken a szerver hibájából fakadó leállás és adatveszteség. A Mirror opció saját lemezre is képes archiválni. A használatához a Remote (távoli) menü Mirror parancsát kell választani, és ott megadni, hogy a számítógépünk melyik részére töltse le a Fetch a fájlokat és mappákat, illetve melyik FTP szerverre tükrözzön.Navigálás a mappák között

A Fetch 5 jelentősen leegyszerűsíti a mappák közötti mozgást. Egy mappa megnyitásához egyszerűen duplán kattintunk vagy az Alma és lefelé nyíl gombot megnyomjuk - csakúgy, mint a Finder megszokott környezetében. A mappából kifelé mozgás hasonlóan az Alma és felfelé nyíllal történhet, illetve került egy Előző (Back) gomb is a program ablakára, amellyel ki- és befelé egyaránt mozoghatunk egy mappában, hiszen mindig az előző állapotra tér vissza. A Fetch korábbi verzióinak felnyíló menüjét az Útvonal (Path) gomb alatt találjuk: itt mutatja meg a program, hogy milyen mappamélységben vagyunk. (Ez a Findernek a nyitott mappa ikonjainak Alma+kattintásra megjelenő megfelelője.) Nagy segítséget jelent a korábbi mappák listázása is, amely a Korábbi (Recent) felület alatt található. A Fetch egy óra szimbólumot használ azokon a helyeken, ahol korábbi tartalmakat lehet elérni - így például az új kapcsolat ablakban is.

A navigálásnak van még egy remek lehetősége, mégpedig egyedi egérutak (shortcut) elmentése. Ez az Fetch-ben a macOS elegáns egyszerűségével hajtható végre: amikor egy mappát mutat a programablak, akkor a felső sávban egy mappaikon mellett ki van írva az elérése is. Csupán ezt a mappát kell a Desktopra rántani, és máris egy elegáns ikonnal felruházott fájl jön létre, amelyet akár a Dokkra is húzhatunk, hogy később egy kattintással az adott mappához csatlakozzunk. (Az azonnali csatlakozáshoz a jelszó magadása és Keychain-en való elmentése is szükséges.)BBEdit: szerkesztés az internetről és vissza

A Fetch kiváló tulajdonságai között említettem, hogy remekül együttműködik a BBEdit szoftverrel, amely a macOS webprogramozás szabványának tekinthető szerkesztő program. Ha kiválasztunk egy HTML vagy PHP fájlt a szerveren, akkor elegendő csupán az Edit gombra kattintani, és máris megnyílik az alapértelmezett szerkesztőprogram - ugyanez persze kép fájlokra is igaz, de ott talán jellemzőbb a minőségi rétegelt fájlból való újraexportálás. A BBEdit együttműködés remek vonása, hogy nem kell letölteni, megnyitni, elmenteni, feltölteni a fájlt, hanem elegendő a szerveren kiválasztani, és oda visszamenteni.Néhány hasznos beállítás

A Fetch 5 beállításai között találunk néhány praktikus, néhány elengedhetetlen és néhány alkalmi értékű beállítást. Az első fontos lehetőség, hogy beállíthatjuk, melyik legyen az a kapcsolat, amit a program indításkor azonnal felajánl: a Default Shortcut beállításnál megadott kapcsolathoz csatlakozhatunk elsőként a Fetch indítás után. A Background notification (háttér figyelmeztetés) egy olyan beállítási opció, amivel sok mérgelődés elkerülhető: ha a Fetch a háttérben van, és befejez egy feladatot, gyári beállítás szerint vadul elkezd ugrálni a Dokkon - itt ez az opció kikapcsolható, és a jellegzetes kutyaugatás hang beállítható, amellyel egyrészt egyértelműen azonosítjuk a programot, másrészt igazi kutyák figyelmét is magunkra vonhatjuk… Több biztonsági és használati beállítás is található a programban, amelyek módosítására azonban alap felhasználás mellett viszonylag ritkán lesz szükségünk.
A Fetch regisztrálása

Mivel a MacMag.hu és egyéb lapjaink frissen tartásához elengedhetetlenül szükséges egy jól működő és könnyen használható FTP kliens, viszonylag régóta rendelkezünk regisztrációval. Ez egy programon belüli megoldással történik az eSellerate révén, és olyannyira kényelmes, hogy nem szükséges elhagyni hozzá a Fetchet, vagy éppen kódokat gépelni. Mi több, amikor egyik gépről másikra költözünk, nem kell újraregisztrálni a programot, mert az saját magában tárolja el, hogy megvásároltuk, és nem egy külső beállítás fájlban. A regisztráció - amely 15 dollárba kerül, 10 dollár frissítés esetén - végrehajtásához dombornyomott hitelkártya szükséges.

©2002. MacMag.hu
Cikk: Birincsik József 2002. március 2.;
Frissítve: 2004.; 2007.; 2010.; 2013. augusztus; 2017. V. 30.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: