Az Apple számára a zene mindig is egy otthonos terület volt, és GarageBand nevű zseniális alkalmazásával a cég az amatőr és hobbi zenészeket is elkápráztatta. A Mac gépek kiváló hangkártyái, a CoreAudio szintű technológiák mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Mac a legideálisabb választás a zenélni kívánók számára. Nem mindennapi újítás volt, amikor az Apple a GarageBand 2009-es változatában bejelentette a Learn to Play nevű zeneoktató részleget, amely ingyenes gitár és zongora oktató órák mellett különleges művészi órák vásárlására is lehetőséget kínál, ahol Sting vagy Norah Jones meséli el, hogy hogyan is kell jól eljátszani egy-egy dalukat.

A GarageBand megnyitásakor megjelenő ablakban az új produkció létrehozása (New Project) alatt található a Learn to Play szekció, amelyben gitár és zongora órák találhatók. Ezek közül néhány gyárilag telepítve van, a többit pedig a következő menüpontból, a Lesson Store-ból tudjuk ingyenesen letölteni. Mivel ezek tárhely igénye jelentős, így ezeket alapból nem telepíti az Apple, hogy ne foglalják el a helyet az olyanok gépén, akik sosem indítják el a GarageBandet. A Lesson Store felületén a Download All gombra kattintva tudjuk letölteni az összes, témába vágó órát.A Guitar Lessons (gitár órák) menüpontban alapvető gitáros ismeretek (Basic Guitar), rock (Rock Guitar) és blues (Blues Guitar) kategóriák találhatók meg. Idetartozik továbbá egy akkord oktató (Chord Trainer) felület. A zongora alatt alapvető ismeretek (Basic Piano), szórakoztató zongora (Pop Piano) és klasszikus zongora kategóriák foglalnak helyet. Az Artist Lessons alatt az általunk megvásárolt órák találhatók - e cikk születésének pillanatában magyar Apple ID-vel nem lehet órát vásárolni, amelynek oka ismeretlen, de vélhetőleg valami szerzői jogi okra vezethető vissza. (A korlátozás természetesen megkerülhető, így ha a Fragile című Sting számot akarjuk megtanulni magától a mestertől, akkor apróbb trükkökkel végrehajtható a vásárlás.)

Gitárleckék, tanulás és gyakorlás
A gitárleckék első eleme az Intro to Guitar (bevezetés), amely áttekintést ad az oktató felületül minden eleméhez. Az oktató, Tim, kiegyensúlyozottan és jól érhető angol nyelven foglalja össze a gitár tartásának és az egyes hangok, majd akkordok játékának módját. A mozgókép szakaszokra van osztva (Learn, Acoustic Guitar, Electric Guitar, stb.), amely segít visszakeresni egy-egy szakaszt, illetve kiválasztva az éppen ismételni kívánt szakaszt, akár folyamatosan visszajátszást is beállíthatunk, tehát a képen látható módon a Picking and Strumming rész (sárgával kijelölve) a végére érve újra és újra lejátszódik, segítve elsajátítani a gyakorlást.Itt merül fel az igény arra, hogy az oktatóanyagot valamelyest testre szabjuk. Lehetőség van a sebességen módosítani, ha például lassabban akarjuk látni az adott mozdulatsort. Ilyenkor Tim elnémul annak érdekében, hogy a hangja ne torzuljon a megváltozott sebesség miatt. Ezen kívül a jobb felső sarokban lévő Setup és Mixer gombok nyújtanak még testre szabási lehetőségeket.

Az itt található Tuner gitárhangoló opcióról külön cikkünk számol be.

A Glossary alatt internet alapú fogalomtár található, amely az oktatóanyagban elhangzó, általános zenei fogalmakat gyűjti egy helyre.

A Setup alatt olyan alapvető beállítások találhatók, amelyek használata akkor szükséges, ha például több hangforrás is rendelkezésre áll. A gitár esetén például választhatunk akusztikus gitárt, amely a belső mikrofonon keresztül hallható a gép számára, elektromos gitárt, amely a hangbemenetet veszi igénybe, de akár USB-s eszközt is, amely ezen hangforrásokon kívül jelenik majd meg a listában. Itt van lehetőség a balkezesek számára a fordított nézet beállítására, amely nem igényli, hogy az agyunkra erőszakoljuk a jobbkezes gitározás kínjait, hanem teljesen megfordítja az illusztrációt a balkezesek számára természetesre. További lehetőség, hogy ne féloldalasan, hanem felülnézetből lássuk a gitár nyakát.

Fontos beállítás lehet a Notation felület alatti sor, amely révén különböző kijelzéseket tudunk bekapcsolni: kotta, akkordok, stb. Ez alapból önműködő (Automatic), vagyis olyankor látható az akkord tábla, ha arra szükség van, ha annak jelentősége van.Azok számára, akiknek nem annyira erős az angolul hallása, feliratok használatára is lehetősége van a Subtitles felnyíló menüben. Itt az angol nyelvű beszéd mellé az angol nyelvű felirat is bekapcsolható, hogy leírva esetleg jobban értsük az elmondottakat.

A Mixer felület alatt a különböző források hangját állíthatjuk be, így a saját gitárunk visszajátszásának hangját, amely elsősorban elektromos gitár használata esetén bír jelentőséggel, továbbá a tanár hangját is, amelynek némítása akkor lehet ideális, ha újra meg újra végignézünk egy-egy szekciót az oktatóanyagból, de nem akarjuk mindannyiszor végighallgatni az elmondottakat. Ugyanúgy lehetőség van Tim gitárjának halkítására vagy hangosítására is.

A beállításokat egyik helyen sem kell külön menteni, megadásukkal a program tudomásul veszi azokat.

A Learn szekció mellett minden oktatóanyag folytatása a Play rész, ahol gyakorolhatunk, együtt játszhatunk a tanárral, illetve figyelhetjük az akkord táblát: mikor és hol kell lefogni a gitárt. Lehetőség van a piros körrel ellátott Record gombra kattintva felvenni a produkciónkat, amelyet a GarageBand "How did I play?" szolgáltatása kiértékel. Ezzel nyomon követhetjük a fejlődésünket, illetve újra és újra visszatérhetünk az olyan részletekhez, amelyek nem annyira mennek jól. Az alsó gombsor jobb oldalán található a My Results (saját eredményeim) és a History (eredménytörténet) gomb, amelyek segítségével lineárisan ábrázolva láthatjuk a fejlődésünket. E felületen természetesen lehetőségünk van törölni is az eredményeket, amikor már nagyon jól játsszunk, és nem akarjuk látni 30%-os eredményeink kínos árnyát.Természetesen a jó gitárjáték alapja, hogy lehetőleg minél többet gyakoroljunk. Az emberi kéz bámulatos mozdulatokra képes, így bárki megtanulhat kielégítő szinten gitározni, és örömét lelheti a hangszer nyújtotta kiteljesedés lehetőségeiben.

Zongoraleckék és gyakorlásuk
A zongoraleckék a gitárosokhoz hasonlóan szintén Tim vezetésével zajlanak, és a tanulási folyamatnak alapja egy MIDI billentyűzet, amely a Mac-hez van kapcsolva. (Ha ilyen nincsen, akkor nem tudunk együtt játszani a leckével, csak nézni tudjuk azt.)A zongoraleckék felépítése szintén szekciókból áll, amelyeket kiválaszthatunk, és egyes részleteket újra és újra megtekinthetünk. A kijelző alján egy széles zongora mutatja az éppen lenyomott billentyűt, és intelligensen - ahol arra szükség van - a kottát is láthatjuk a videó mellett.

A beállítások végrehajtásának szintén két helye van: a Setup és a Mixer felület. A Setup alatt a források között nem válogathatunk, mivel mindenképpen a Keyboard az alapértelmezett. Nézetbeállítások között annyi rugalmasság érzékelhető, hogy a kijelző alján lévő billentyűk eltüntethetők, amely azok számára praktikus, akik nem akarják a zongora képét követni, inkább a kottát és videót szeretnék nagyobb méretben élvezni. Itt is szabályozhatjuk, hogy mi jelenjen meg a lejátszás közben. Az önműködő (Automatic) megoldás a legideálisabb, de igény szerint mindenhol láthatunk kottákat, és azt is megadhatjuk, hogy csak a balkezes vagy csak a jobbkezes kottát lássuk, esetleg mindkettő legyen jelen.A tanulás (Learn) után gyakorlási rész (Practice) következik a leckében, míg végül a játék, ahol a "How did I play?" szolgáltatás révén kiértékelhetjük zongora játékunk minőségét (Play).

A különböző szekciók között a videó baloldali felületén egérkurzorunkat végighúzva megjelenő menüből tudunk váltani. Itt láthatjuk azt is, hogy a játékban van "Simple" és "Advanced" opció is. Előbbi egyszerűbb, utóbbi ügyesebb kezű személyeknek ajánlott.

Művészi órák történetekkel
A Mac világ rajongói talán emlékeznek a történetre, amikor a néhai Steve Jobs, az Apple látnoka bemutatta a Learn to Play szolgáltatás Artist Lessons részét. Az Apple nem egy ügynökséget bízott meg a dologgal, hogy a sztárok producereivel jó pénzért egyezkedjen, hanem Jobs személyes jókapcsolatait használva kérte fel az olyan legendákat, mint Sting, hogy egy-két jellegzetes dalukat mutassák be, tanítsák meg, és egy-egy személyes történetet is elmeséljenek a dalról.

Ebből kifolyólag a művészi órák azonos felépítésűek, mint a gitár vagy zongora órák, ám a Learn (tanulás) és Play (játék) szekciók után egy Story (történet) rész is található, ahol az adott rock legenda elmeséli a dal születésének néhány mélyebb részletét, igazi különleges élményt nyújtva a zenei affinitású Mac felhasználóknak.

© MacMag.hu | Cikk: 2013. február 28. Birincsik József
Frissítve: 2015. július 22.


A GarageBand alkalmazás legfrissebb változata része minden Mac gyári szoftverkészletének, a régebbi gépek tulajdonosai számára megvásárolható a Mac App Store-ból.
GarageBand alkalmazás a Mac App Store-ban…

A GarageBand egyedi változata az iOS eszközeinkre is elérhető:
GarageBand alkalmazás az iOS rendszerekre…

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: