A System Preferences / Rendszerbeállítások program General / Általános paneljén a rendszer kinézetével és egyes megjelenési elemek használatával kapcsolatos beállítások találhatók meg. Az Apple ugyan nem hagy sokféle beállítási lehetőséget, mert ügyel a rendszer egységes megjelenésére, néhány dolgot azért személyre szabhatunk. (A panel a macOS korábbi verzióiban az Appearance / Megjelenés nevet viselte, ám az macOS 10.7 "Lion" megjelenésével az Apple az iOS rendszerhez egységesítette az elnevezést. Az Apple programozói a felhasználókat tanulásra késztetik, de saját maguknak megengednek némi lustaságot: a rendszerben továbbra is Appearance.prefpane a panel neve.)

A rendszer megjelenésének egyik fontos eleme a háttérszín kiválasztása, a gombok, menük és ablakok megjelenése (Appearance / Megjelenés). Grafit és a kék színek közül választhatunk itt. A kék a gyári alap beállítás, a grafit pedig többek között a kiválasztott menüelemek, a csíkos hátterű ablakok nem fehér része, a folyamatábrák és még néhány alapvető megjelenési elem arculatára van hatással. A grafit megjelenés esetén az ablakok bal felső részén lévő gombok nem lesznek színesek, hanem egységesen szürkék lesznek. Ez jól illeszkedik az macOS stílusához, ahol a Finder elemek - bal oldali ikonsor - is szürke alapszínűek.Az arculat alatt található a kiválasztó szín, amely több árnyalatot tartalmaz, és mintegy kivételt képező módon testre szabható, vagyis a szín palettáról tudunk választani magunknak olyan színt, amely tetszik, és amit szívesen látnánk szövegekben, ikonokon, amikor azok ki vannak választva. (Az Apple régebben csak világos színeket tett ide, mert a Carbonos programokban nem volt megfelelő szövegsimítás, és a kijelölés szaggatottan jelent meg. Egy ideje már ez a probléma megoldódott, úgyhogy bármilyen szín választható. A képen például egy erőteljesebb lilás kék árnyalat látszik, amely kellően feltűnő, így kijelölő színnek tökéletes.)

Az Other… / Más… menüelemet választva a kijelölő színt saját magunk keverhetjük ki a rendszer általános Color / Szín panelttájának használatával.
Bővebben a Color / Szín paletta lehetőségeiről és használatáról…

Az macOS 10.7 "Lion" operációs rendszertől kezdődően a görgetősávok (scroll bar) működése át lett definiálva, mégpedig az iOS eszközökön megszokott és megkedvelt arculatra: görgetősáv alapból nem látszik mindig, csak azokban a kontextusokban jelenik meg, ahol görgetés zajlik. Vagyis olyan ablakban sem feltétlenül van görgetősáv, amelynek tartalma túlnyúlik az ablak méretén, és a teljes tartalom eléréséhez görgetnünk kell. Ilyen ablakokban a görgetéskor jelenik meg a görgetősáv sötétszürke csíkja a görgető felület jobb oldalán (függőleges görgetéskor) vagy alján (vízszintes görgetéskor), amelyet meg is tudunk egérrel ragadni, de az Apple filozófiája szerint az utóbbi évek mobil gépeinek érintőpadja, illetve a Magic Mouse és Magic Trackpad termékek révén erre nincsen szükség, hiszen kétujjas gesztussal tökéletesen kiválthatjuk a görgetősáv egérrel való húzásának funkcióját. A kétujjas görgetés a Magic Mouse esetén az egér tetején, a Magic Trackpad és a mobil gépek ujjkövetője esetén a felület bármely részén egyszerre két ujj érintésével valósítható meg.

Tipp: A többujjas funkciók használatáról rövid bemutatófilmek a System Preferences / Rendszerbeállítások program Trackpad / Trackpad paneljén érhetők el. Itt az egérkurzorral az adott funkció fölé navigálva láthatjuk a funkció használatát és működését.

Az macOS 10.7 "Lion" operációs rendszertől kezdődően beállíthatjuk, hogy a görgetősáv csak akkor legyen jelen, ha a beviteli eszköz miatt az szükséges (Automatically based on mouse or trackpad / Automatikusan az egérnek vagy ujjkövetőnek megfelelően), azaz például ha régi egygombos Apple egeret használunk, amely segítségével nem lehet görgetni. Ez a funkció bekapcsolja a görgetősávokat akkor is, ha új mobil gépünk van, de régi egér van hozzá csatlakoztatva. E beállítás azok számára hasznos, akik korábbi egeret használnak, vagy a számítógépük nem támogatja a többujjas érintési gesztusokat. (A kétujjas görgetés minden Intel alapú, macOS 10.7 komapatibilis mobil számítógépnél adott, az utóbbi évek iMac modelljei pedig vagy Magic Mouse vagy Magic Trackpad beviteli eszközt tartalmaznak, így a funkció inkább a régebbi gépek tulajdonosait érinti.)

Utolsó opciónk, hogy a görgetősávok mindig legyenek jelen, függetlenül a beviteli eszköztől vagy attól, hogy éppen görgetünk-e (Always / Mindig).

Az macOS 10.7 "Lion" operációs rendszerben nincsen már lehetőség a görgetősávok alatti gombok pozicionálására, mivel ezek a gombok teljesen megszűntek. Aki eddig görgetéskor egérrel bökdöste a sáv alatti felületet, annak meg kell szoknia az új működési megoldást.

Tipp: A Safariban megnyitott weboldalakon vagy a Mailben kezelt levelekben egyébként a Szóköz - space - billentyűvel is lehet lefelé görgetni, a Váltó+Szóköz - shift+space - paranccsal pedig felfelé. Ez gyakorlatilag szükségtelenné teszi a görgetősávok használatát böngészés vagy levelezés közben.

Szintén idevágó beállítás, hogy a görgetősávok üres részére kattintva a program egységnyit (tipikusan oldalnyit) ugorjon (Jump to the next page / Ugrás a következő oldalra), vagy arra a pontra ugorjon, ahová a kattintás történt (Jump to tje spot that's clicked / Ugrás arra a pontra, amelyre kattintottak). Ez látszólag nem fontos, de sokak számára alapvető, hiszen kényelmesebb csak egérkattintással lapozni, ám praktikus lehet az is, ha egy dokumentumot jól ismerve a görgetősáv adott részére kattintva arra a pontra ugrik a program. Ez felhasználói szokásoktól függ. Mivel a macOS operációs rendszerből hiányoznak a görgetősáv alatti gombok, így praktikus lehet például az oldalnyi ugrást beállítani azoknak, akik eddig a gombok segítségével görgettek.

Amennyiben egy macOS ablak felső címsorán duplán kattintunk, az a Dokkra kerül minimalizálásra. (A Mac OS Classic-ban ilyenkor a programablak címsornyi méretre minimalizálódott, de a képernyőn maradt, most lekerül a Dokkra, aminek a praktikusságával kapcsolatosan felmerülnek fenntartások.) Ha ezt a funkciót nem szeretnénk, itt ki lehet kapcsolni (Minimize when double-clicking a window title bar / A dupla kattintás az ablak címsorára minimalizálja azt). Az macOS 10.7 "Lion" további új funkciója, hogy képes az ablakot a program ikonjába minimalizálni a Dokkon, azaz nem a Dokk jobb oldalára kerül az ablak, hanem eltűnik az adott program ikonja alatt, és az ikonra kattintva tudjuk újra előhozni. Ezt a paramétert a System Preferences / Rendszerbeállítások Dock / Dock paneljén állíthatjuk be.

A megjelenési paraméterek között állíthatjuk be, hogy a macOS ablakok bal oldalán esetlegesen lévő oldalsáv ikonjai milyen méretben jelenjenek meg. Oldalsáv például a Finder programban található, de a Mail klasszikus nézetében is oldalsáv gyűjti a levelesládáinkat. A Sidebar icon size / Oldalsáv ikonméret paraméterek közül a kicsi/közepes/nagy méreteket kijelzőnk felbontásának és látásunk minőségének függvényében állíthatjuk be. (Ez a módosítás azonnal látható, így ha tesztelni kívánjuk, csak nyissunk meg egy Finder ablakot, és figyelemmel kísérhetjük a változást.)

A megjelenés beállítások következő felületén azt adhatjuk meg, hogy mennyi korábbi programra, dokumentumra és szerverre emlékezzen a rendszer az Alma menü > Recent Items / Legutóbbi elemek menüjében. Itt egy kattintással elérhetjük azokat az elemeket, amiket mostanság használtunk, és nem kell keresni őket. A mennyiéget nulla és ötven között alakíthatjuk. Egy beállítás vonatkozik a legutóbbi dokumentumokra, alkalmazásokra és kiszolgálókra (Documents, Apps, and Servers).

Szövegsimítás
A macOS operációs rendszer egyik alapvető képessége a szövegsimítás. Ezáltal a betűk a hagyományos kijelzőkön sem olyan kockásak, cikcakkos szélűek, mint egy PC-n. A nagyon kis méretű betűknél azonban ez az olvashatóság rovására mehet, így lehetőség van rendszer szinten deaktiválni a szövegsimítás funkciót. Erre szolgál az ablak legalján lévő Use LCD font smoothing when available opció. Kipipálva a szövegsimítás aktív. Ha elvesszük a pipát, akkor nem simít szöveget a rendszer. A Retina kijelzők elterjedésével ezen beállítás jelentősége csökken, mivel azokon a gépeken már szövegsimítás nélkül is szépek és simák a betűk, mintha nyomtatott képet néznénk.

© MacMag.hu Cikk: Birincsik "iJoe" József, 2007.
Frissítve (10.7 & HU): 2011. 06. 07., 07. 10. ("General"); (macOS 10.9; Retina) 2014. IIII. 17.
 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: