Az iMovie alkalmazás egyik kiváló képessége a fejlesztők számára az App Preview / Alkalmazás-előnézet készítése, amelyet egyébként oktatók is remekül tudnak alkalmazni, ha egy iOS alkalmazás használatát kell bemutatniuk! A megoldás annyira varázslatosan átadja az Apple többféle fejlesztésének kitűnő együttműködését, hogy az eziránt fogékony felhasználók garantáltan imádni fogják!

A funkció lényege, hogy használat közben mutatunk be egy alkalmazást, mégpedig a QuickTime Player mozgókép rögzítési tudásának kiaknázásával.

Ha egy iOS alkalmazás használatát szeretnénk rögzíteni, akkor Lightning kábellel össze kell kötni a Mac-kel, és alapfeltétel, hogy legalább iOS 8 fusson rajta, és Retina kijelzős legyen. A QuickTime Player programunk felületén a New Movie Recording / Új film felvétel opciót kell választanunk, amely alapból a Mac belső FaceTime kamerájának a képét mutatja. A felvétel gomb mellett azonban található egy felnyíló menü, amelyből a beépített kamera helyett ki tudjuk választani az iOS eszközünket - például az iPhone telefonunkat. (Ennek nevét látjuk a menüben, tehát a képen az Ezüst nevű eszköz az.)Kiválasztva a mobil készüléket, máris annak kijelző képét látjuk. Egy dolog tér el a valóságostól: az Apple valamiért a reggel 9:41-es időpont leplezetlen rajongója, így a felvételen nem látszik a tényleges idő, hanem örökké 9 óra 41 perc van.

A Record / Felvétel gombra kattintva a Mac elkezdi rögzíteni az iOS eszközön zajló folyamatokat. Ez lesz az alap médiája az App Preview / Alkalmazás-előnézet produkciónak.

A felvételt a Record / Felvétel gomb helyén megjelenő Stop gombbal vagy a szóköz billentyű lenyomásával tudjuk leállítani.Mentést követően a létrehozott MOV kiterjesztésű fájlt egyszerűen importálhatjuk az iMovie programba, miután ott létrehoztunk egy App Preview / Alkalmazás-előnézet produkciót. Ezt a File / Fájl menü New App Preview / Új alkalmazás-előnézet parancsával tehetjük meg. A létrehozott produkcióba akár a Finder felületéről behúzhatjuk a filmet, vagy az Import ablak használatával is bemásolhatjuk.Az App Preview / Alkalmazás-előnézet funkcióhoz az Apple külön felirat típusokat tervezett, amelyek jól alkalmazkodnak a feladattal kapcsolatos igényekhez: a címfeliratnak markáns háttérszíne van, hogy elkülönüljön az iOS felületének színes világától. Lehetőségünk van a film aljára vagy tetejére feliratozni, illetve a Scale Bottom / Méretezés lefelé és Scale Top / Méretezés felfelé címfelirat típusok jóvoltából az iOS felülete minimálisan kicsinyítésre kerül, és a felirat fehér kerete veszi körül a felvételt. Ezzel hangsúlyosabbá tehető a kiírt információ.

A produkció létrehozása során természetesen lehetőségünk van több klipet használni a szokott módon az idővonalra rendezve. Az iMovie kínálta átmenetek bármelyikéből válogathatunk, ez nem kötött az App Preview / Alkalmazás-előnézet típusnál.

Az App Preview / Alkalmazás-előnézet mellé narrációt is tudunk rögzíteni a hangszerkesztésről szóló cikkben leírtak alapján.

A kész produkciót a szokott módon exportálhatjuk annyi extrával, hogy a megosztás menüben található egy speciális App Preview / Alkalmazás-előnézet opció is, amely révén az iOS eszköz natív felbontásában tudjuk exportálni a tartalmat skálázás nélkül.

A kész anyagot felhasználhatjuk az alkalmazás demonstrálásához vagy oktatásához is.© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. november 12. 10:06
Frissítés: 2022. október 25-26. (iMovie 10.3.5)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: