Az Apple még a ’90-es évek közepén bemutatott, Steve Jobs által jegelt Newton termékvonal kapcsán komoly fejlesztéseket hajtott végre a kézírás felismerés területén. Ennek reinkarnációja lett a macOS 10.2 „Jaguar” rendszerben bemutatott Inkwell technológia, amely angol, francia és német nyelven képes szöveget felismerni - megmaradva nagyjából azon a szinten, amelyet a ’90-es években a cég kifejlesztett. Az Inkwell alapvetően három Apple fejlesztő, Larry Yaeger, Brandyn Webb és Richard Lyon nevéhez köthető fejlesztése a macOS rendszereknek.

A System Preferences / Rendszerbeállítások program felületén jelenleg is megtalálható, alapból inaktív felület az Ink, amely akkor kapcsolódik be, ha egy kézírás bevitelre alkalmas eszközt, például egy Wacom táblát csatlakoztatunk a Mac-hez. Fontos kiemelni, hogy az Ink nem csak kézírást képes követni, hanem több egyéb funkcióval is kiegészíti a rendszerünket, amelyek a beviteli eszköz képességeihez kapcsolódnak.Az Ink a macOS Yosemite rendszerben sem mutatott be drámai fejlődést, bár az iOS rendszereken kirajzolódó újítások idővel ezt a területet is forradalmasíthatják, és újra úttörővé válhat a Mac ezen a területen is - például bővülhet az évtizedek óta háromra korlátozódó nyelv támogatás is. (Az iOS ezen a téren drámaian elhúzott a macOS mellett, amely érthető, hiszen az iOS eszközök mindegyike rendkívül jól működő érintőkijelzővel készül.)

Az Ink felület legfelső eleme segítségével aktiválhatjuk a kézírás figyelő szolgáltatást. Ha azt szeretnénk, hogy a macOS figyelje a kézírásunkat, akkor be kell kapcsolni a Handwriting recognition / Kézírás felismerés funkciót. Ezen alapvető beállítás alatt négy további címke található, ahol aprólékosabb paramétereket érhetünk el.

A Settings / Beállítások felületen megadhatóak a kézírásra vonatkozó ismeretek, amelyek segítik a rendszer jó működését: megadhatjuk, hogy a kézírásunk szoros vagy tágabb a betűk közti tér. Aktiválhatjuk, hogy bármely alkalmazásból lehetőségünk legyen elérni az Ink funkciót, valamint a táblához kapcsolódó toll működési módjait szabályozhatjuk: megadható, hogy valamely gombbal aktiváljuk a kézírás követést.

A kézírás felismerés aktivitálásának alapértelmezett módja, hogy az digitális rajztáblához biztosított toll bizonyos ideig állva marad a tábla fölött. Ennek paraméterek az Options… / Opciók… gombra kattintva szabályozhatjuk: itt megadható, hogy a toll felemelését követően mennyi idő legyen az a várakozás, amíg a macOS elkezd kézírásra figyelni, milyen távolra mozdítsuk a tollat ahhoz, hogy a rajz funkcióról kézírásra váltson, illetve hogy mennyi ideig tartsuk mozdulatlanul, hogy a kézírásról visszaváltson az alap funkciójára - az egérkurzor mozgatására.

Ugyanitt szabályozhatjuk a kézírás követés betűtípusát, valamint hogy mindig látható legyen az Ink paletta, illetőleg a menüsoron is szerepeljen az Ink funkció.

A kézírás felismerés során a macOS egy áttetsző sárga palettát jelenít meg, amely egy füzetlapra emlékeztet, és arra tudjuk formálni a betűinket. Ezek az adott kontextusban szövegként jelennek meg. A tapasztalatok szerint a jól begyakorolt gépelés tipikusan sokkal gyorsabb, mint a kézírás felismerés használata, de van olyan felhasználó, aki egész ügyesen meg tudja szelídíteni a Wacom táblához kapott tollat, és a gépelést megközelítő hatékonysággal végzi a betűvetést az Ink segítségével.

A Language / Nyelv felületen a fentebb említett három nyelv, az angol, a francia és a német közül választhatunk. Ettől függetlenül tudunk magyarul írni, noha az ékezetekkel küzdelmeink lesznek, és a rendszer nem hasonlítja össze a leírtakat értelmes magyar szavakkal, hanem angol szavakhoz próbálja hasonlítani őket.A kézírás felismeréstől függetlenül van lehetőségünk különféle rendszer funkciók használatára kézmozdulatokkal: a visszavonás, kivágás, másolás, beillesztés, törlés, tabulátor ugrás, egyesítés, szóköz, sortörés, visszafelé törlés, minden kiválasztása és az adott kontextus elhagyása mind-mind végrehajtható billentyű érintés nélkül, a Wacom tábláról az Ink technológia segítségével. Ezek a roppant egyszerű mozdulatok könnyedén tanulhatóak, és aki megjegyzi őket, ijesztően tudja növelni a Mac használatának hatékonyságát. Tény azonban, hogy a kezdeti küzdelmek megmosolyogtatók. Fontos tudni, hogy a kézmozdulatok felismeréséhez nem kell használnunk a kézírás felismerést. Ez az Ink olyan szolgáltatása, amely a kézírástól független, de a kézmozdulatokat érzékelő külső beviteli eszközök tudását használja.

A Word List / Szó lista alatt lehetőségünk van olyan szokatlan szavakat hozzáadni a gyűjteményhez, amelyeket gyakorta írhatunk le egy szövegben, de nem biztos, hogy a rendszer logikusan felismeri a nyelvi tartalom alapján. Mivel magyar nyelvi támogatás nincsen a rendszerben az Ink funkcióhoz, így ennek a felületnek nincsen jelentősége, de ha az Apple ezen a téren is előrébb lép, akkor ide vehetünk fel olyan szürreális kifejezéseket, amelyek egyébként helyesek és értelmesek, de a helyesírási szótárakban hiába keresnénk. Mint a sztratoszférakutatás vagy a sínvégfiatalítás.

Ne feledjük persze azt sem, hogy a Mac-hez csatlakoztatott Wacom táblának saját beállítási panelje is van a System Preferences / Rendszerbeállítások program felületén. Ott további, a termékre vonatkozó funkciókat állíthatunk az igényeinkhez.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. 01. 24.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: