Az Apple arculatától sohasem állt távol a digitális képek, a pillanatok megörökítésének világa. A Macintosh-ok operációs rendszere, a macOS, valamint az Apple szoftverei és internetes szolgáltatásai mind-mind remekül kezelik a digitális fényképekkel való munkák sorát. Egy Apple számítógép, egy jobb fényképező és a fényképezés néhány egyszerű alapvető ismerete segítségével egyszerű módon készíthet és publikálhat bárki nagyszerű digitális fotókat.

A sikeres amatőr fényképezés titka néhány egyszerű ismeret elsajátítása és sok-sok próbálkozás, ami a digitális technika kedvező ára révén könnyedén kivitelezhető. A jó fénykép elkészítése olyan, mint egy festmény megalkotása: a téma elrendezése a legfontosabb szempont. Az Apple hétféle irányvonalat gyűjtött össze a felhasználóinak, hogy jó képeket készítsenek komolyabb ismeretek nélkül is.

Középpontban a téma. Egy fénykép elkészítésekor nagyon fontos tudni azt, hogy mit akarunk megmutatni a képen. Nem elég egyszerűen csak ellőni a képet úgy, hogy a szereplő vagy tartalom geometriailag középen legyen. Azokat a részleteket kell kiemelni az elrendezéssel és az élességgel, amelyek fontos részét képezik a fényképnek.

Ne félj közel menni! A közelítéssel különös hangsúlyt kaphat egy-egy részlet, ami nagyban emeli a kép erejét. A kezdő fotósok nem mernek közel menni a témákhoz, mert egy kimaradó részlet olyan hatást kelt, mintha megtörné a kép egységét. Kisebb gyakorlattal és rutinnal azonban felismerhető, hogy olykor egy-egy erős részlet többet mutat, mint a kevésbé erős egész. Az olcsóbb digitális fényképezőgépek is rendelkeznek optikai közelítés (zoom) opcióval, amely révén értékes részletekkel gazdagíthatjuk a fényképeinket.

Figyeld a fényt! A fényképezés ideális időpontja nem a ragyogó felhőtlen égen áttűző napsütés, és nem is a fehér fellegekkel borított baljós félhomály, hanem inkább a kellemes, enyhén felhős, de napos égbolt. Érdemes olyankor fényképezni, amikor a témát szemből világítja meg a nap, vagyis nem kell a fénnyel szemben fotóznunk. Az árnyékok nem mindig mutatnak jól a fényképeken, de hatásuk ellensúlyozható a vaku használatával. A digitális fényképezők többsége önműködően próbálja szabályozni, hogy mikor használjunk vakut és mikor ne. A felhasználóknak azonban lehetősége van manuálisan is szabályozni a vaku villanását, és akár napközben is lehet vakuzni, amivel erősödik a kép kontrasztja, és haloványodnak az árnyak.

Érdemes lehet az "arany órák" időszakában is fényképeket készíteni: ez a napfelkelte utáni és a naplemente előtti rövid időszak, amikor a napfény úgy törik meg, hogy erősen bearanyozza a fényképet. Ez melegséget és lágyságot ad a fényképnek.

Gyorsabban és többet, mint amire szükséged van! A digitális fényképezés legnagyszerűbb vonása, hogy nem kell a mennyiségi korlátok miatt aggódni. Ha betelik a memóriakártya, egyszerűen áttöltjük egy iPodra vagy egy MacBookra a képeket, és máris folytatódhat a fényképezés. Ez lehetővé teszi, hogy minden ötletet kipróbáljunk, és egészen újszerű irányokba fejlődjön a fényképező tudásunk. A jó fényképek titka a sok-sok próbálkozás, ami elősegíti a témák és részletek jobb meglátását, végső soron színvonalasabb fényképekhez vezet.

A harmadok szabálya. A hellén kultúra egyik öröksége a kompozíciók készítésének egyik alapszabálya, miszert a fő témának a kép függőleges és vízszintes középső harmadában kell helyet foglalnia. Az emberi szem erre a középső részre figyel leginkább, így ide kell összpontosítani a lényeget. A harmadok szabálya nem csak a fényképezésben, de mindenféle alkotásban, reklámokban, plakátokon megfigyelhető.

Ezeknek az alapvető részleteknek a figyelembevételével igazán jó fényképek készíthetők, amelyeket aztán elégedetten gyűjthetünk az iPhotoban.

Cikk: Apple Sales Training, fordítás: Birincsik József

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: