A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder alapismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 187 oldal hosszúságú elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületrőlÜdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.

Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények MacBook Pro 15" 2016 és 2017 akku csere program részletei… 

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


macOS Monterey - Jönnek a béták sorban (július 29.)

A fejlesztők számára már a negyedik, a tömegek számára a második béta vált elérhetővé a macOS Monterey operációs rendszerből. Konkrét változások általában ritkán fedezhetőek fel az egyes béta verziókban, itt azonban újdonság, hogy megjelent a Live Text funkció, vagyis a rendszer immáron képes elemezni a fényképeket, és a rajtuk lévő szövegek karaktereit kereshetővé tenni. A Live Text az iOS 15 egyik fontos újdonsága, de természetesen a macOS és az iPadOS rendszereket is felvértezi az Apple ezzel a képességgel. A macOS Monterey bétája viszonylag stabil, így a kíváncsi felhasználók nagyobb kockázat nélkül feltehetik a nem első számú gépükre biztonsági mentést követően. A mobil gépeken a rendszer jelentős mértékű újraindexelést hajt végre, így az első pár hétben az akkumulátor idő drámai mértékben csökkenhet, illetve a gép melegebb lesz.
A MacRumors.com írása az új béta verzióról…

Ismét kötelező a maszk az amerikai Apple boltokban (július 29.)

Bár júniusban az oltási igazolással rendelkező vásárlók és dolgozók számára megszűnt a maszk viselési kötelezettség az amerikai Apple Store-okban, az Apple most újra visszahozta ezt a kötelezettséget a koronavírus járvány élénkülő terjedése miatt. A szabályozás egységesen vonatkozik oltott és oltatlan személyekre, hiszen a védőoltás nem nyújt 100%-os védelmet. Emellett az Apple ismét kérte a dolgozóit, hogy aki még oltatta be magát, az most tegye meg, de jelenleg még nem tették a foglalkoztatás feltételévé az oltást, noha voltak ilyen hangok is.
A Bloomberg írása a témában…

Újdonság: Twelve South SurfaceSnap bőr kábelrendező (július 28.)

A mobil eszközeink töltése elengedhetetlen tevékenység, ám az ezekhez kapcsolódó kábelek ízléses, használaton kívüli időszakban észrevétlen elvezetésére léteznek igazán jól eltalált megoldások. Ilyet mutatott be a Twelve South cég a SurfaceSnap nevű csomagja formájában, amely patenttel ellátott, öntapadós bőr csatt, amelyet szinte bármilyen felületre felragaszthatunk, hogy töltési igény esetén egy kábelvég a rendelkezésünkre álljon. A termék világosszürke és fekete színben érhető el. A Twelve South SurfaceSnap csomagja három darab bőr kábel rögzítőt tartalmaz. Ezek közül kettő pántja egy átvezetéssel rendelkezik - ide természetesen egynél több kábelt is behelyezhetünk, de a patent kinyitásakor mindegyik kiszabadul -, illetve egy darab dupla átvezetést tartalmaz, hogy olyan helyen alkalmazzuk, ahol például a Mac töltésére USB-C kábelt kell rögzíteni, az iPhone töltésére pedig Lightning kábelt. Mivel a bőr megoldás mind galambszürke, mind fekete kivitelben rendkívül visszafogott eleganciát képvisel, így bárhol alkalmazhatjuk - irodai asztal hátoldalán, szekrényünkön, vagy akár a Twelve South Curve lábán - ahogyan az egyik illusztráció is mutatja. A Twelve South SurfaceSnap ragasztója olyan anyagot alkalmaz, amely nyom nélkül eltávolítható bárhonnan, így ha például falra vagy igényes fa bútorzatra helyezzük, akkor sem kell aggódni, hogy nyomot hagy, vagy nem jön le teljes egészében. A Twelve South SurfaceSnap jóvoltából a kábelek rögzítése sosem volt még ennyire elegáns!
A Twelve South SurfaceSnap bőr kábelrendező…

Bloomberg: Mégsem kell visszatérnie az Apple dolgozóknak szeptembertől (július 28.)

Az Apple úgy tervezte, hogy szeptembertől végre visszatérhetnek a dolgozók a normális kerékvágásba, bejárva a munkahelyükre, illetve a boltokba. A dolgozók lázadoztak is ez ellen: az irodai munkát végzők úgy gondolják, hogy hatékonyabbak otthon, ráadásul nem kell napi 1-2 órát utazással tölteniük, amit hasznosan tudnak az életükbe kapcsolni. A bolti dolgozók, akik tavaly még örültek annak, hogy munka nélkül is megkapják a bérüket, most a több szabadsághoz való ragaszkodás jegyében mocorogva követelték a 3 napos munka utáni két napos pihenőket. Az Apple vezetését a dolog megdöbbentette, Tim Cook meghatottsággal áztatott levelében arról ír, hogy mennyire fontos a személyes találkozás, és hogy egymás társasága hiányzott az elmúlt évből. A dolgozók azonban úgy reagáltak erre a levélre, hogy jó példája annak, hogy a vezetőségnek fogalma nincs az igényeikről. Most úgy tűnik, mindenki időt nyer: bár az amerikai oltási kampány dinamikusan halad, hiszen a lakosság több mint fele megkapta az első oltását, és 49,7%-uk már „teljes körűen védett” (azaz megkapta a második oltását is), az 50% oltatlan tömeg még mindig eléggé sok embert jelent ahhoz, hogy komoly leállások, problémák és az arra érzékenyeknél esetleg súlyos lefolyású megbetegedések is kialakuljanak. Emiatt a Bloomberg értesülései szerint az Apple egyelőre nem kötelezi a dolgozókat arra, hogy szeptembertől visszatérjenek, hanem marad a távmunka lehetősége azon munkakörökben, ahol az nem jelent fennakadást. A boltok többségében még mindig kötelező a maszkviselés, és ezt az elmúlt napokban szélesebb területeken is bevezették a dolgozók számára.
A Bloomberg írása a témában…

Wistron: Hamarosan újra termel az indiai gyár (július 28.)

A februári munkásfelkelést követően rövidesen újra elindulhat a termelés az Apple-nek szállító indiai Wistron üzemben. Az Apple maga nem gyárt termékeket, hanem különféle, főként távol-keleti gyártók készítik azokat. Ilyen a Wistron is, amely próbálta lenyúlni a dolgozók túlóráját, ráadásul a vezetés magát intellektuális fölényben érezte a dolgozókkal szemben, a dolgozók pedig erre nyers erővel reagáltak. Az esetről kevés hír volt a média főáramában, de azért az Apple világ értesült a dologról, az Apple pedig a rossz sajtót elkerülendő azonnal elhatárolódott a dolgozók kizsákmá- nyolására utaló esetektől, és követelte a helyzet megoldását - mintha nem a megrendelő lenne az, aki a minimumra alkudja a költségeket, hogy aztán az egyetlen mobilis paraméteren, a dolgozók takarékoskodjon a gyár. Az eset Indiában kormány szintre emelkedett, Jagadish Shettar iparügyi miniszter személyesen vizsgálta ki a helyzetet, és komoly szabályozások eredményeként indulhat újra a termelés. Hogy a dolgozóknak jobb volt-e lemondani a túlóráról, vagy félévig munka nélkül maradni, egyelőre nehéz megmondani. A gyárban jelentős károk keletkeztek, hiszen az irodák felgyújtása mellett a gyártósorokat is megrongálták a felkelők - a géprombolás modern kori esete váratlanul érte a történet szereplőit. A Wistron egyébként iPhone 7 és iPhone SE készülékeket gyártott - utóbbi termék piaci hiánya részben a Wistron leállásának köszönhető. Ugyan ez az üzem főként az indiai piacra termelt, de mivel az ottani igényeket a világpiacról kellett kielégíteni, így világszerte hiány keletkezett az iPhone SE modellekből.
A Patently Apple összefoglalója a gyár újranyitásáról…

Apple negyedév: Rekord bevétel (július 27.)

Soha még ennyi pénzt nem gyűjtött össze az Apple a júniusi negyedévben. Az időszak tipikus jellemzője, hogy lecsillapodik a piac, és kevesebbet költenek az emberek. Nem így az Apple termékek és szolgáltatások esetén, ahol is 81,4 milliárd dollárnyit költekeztek, amely éves szinten 36% növekedés. Ennek motorja az iMac 24” és az iPad Pro modellek frissítése volt a rendkívül sikeres szolgáltatási szektor mellett. A cég részvényenként 1,3 dollár profitot termelt, amelyből újabb 22 cent osztalékot fog fizetni. 21 milliárd dollárnyi tőkét halmoztak fel, és minden termékkategóriában két számjegyű növekedést realizáltak. Az Apple riportja már nem szól az eladott darabszámról, azt vélhetőleg más sajtóforrásokból tudhatjuk majd meg, de sokat mondó, hogy az iPhone eladások bevétele 39,57 milliárd dollárt tett ki szemben az előző évi 26,42 milliárd dollárral, a Mac eladások 8,235 milliárd dollárra növekedtek 7,079 milliárd dollárról, míg az iPad szegmens 7,368 milliárd dollárt termelt 6,582 milliárd dollár helyett. Amerikai, Európa, Kína, Japán, Ázsia egyaránt dollár milliárdokkal fokozta az Apple forgalmát, amely 2020. azonos negyedévében 59,685 milliárd dollár volt. A cég raktárkészlet értéke mindössze 5,178 milliárd dollár, amely nyilván a hiánygazdálkodás mellett érthető eredmény. A negyedéves beszámoló a részvényeseknek szól, és nem a felhasználóknak, így az Apple teljesen pénzügyi vonalra terelte a beszámoló tartalmát. Korábban azért lehetett tudni, hogy melyik régióban mely termékből mennyi fogyott, sajnos ez a PDF már nem jelenik meg a közleményekkel párhuzamban.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…

eGPU-ként is működő külső kijelző A13 processzorral? (július 26.)

A 9to5Mac hírei alapján az Apple egy olyan külső monitoron dolgozik, amely eGPU-t is tartalmazna, ezáltal a nagy felbontású és nagy dinamikatartományú tartalmakat úgy jelenítené meg, hogy nem használná a Mac belső erőforrásait. A témában már 2016-tól voltak pletykák, ám az irányzat aztán elnémult, most azonban újra felröppentek a hírek, miszerint az Apple külső videókártyás monitoron dolgozik. Bármelyik mai Mac képes meghajtani akár a Pro Display XDR nevű zseniális 6K kijelzőt is, ám a szakértők úgy gondolják, hogyha a monitorban van a külső erőforrás, akkor még jobb grafikus teljesítmény érhető el - olyan teljesítmény, amely ma egyetlen PC-ben sincs még jelen. Kérdéses persze, hogy az Apple egy ilyen monitorral csak az ultragazdag 1%-ot célozza meg, mint a Pro Display XDR esetén, vagy kisebb méretben is jelennek meg monitorok a tömegek számára.
A 9to5Mac híre a témában…

Phil Schiller beszélt a Lamborghini Countach sportkocsi 50. évfordulója kapcsán (július 26.)

Ötven éves évfordulóját ünnepli az olasz Lamborghini cég Countach nevű sportkocsija - már maga a cég belépése a sportautók területére is mókás: A legendásan modortalan Enzo Ferrari annak idején megsértette a nála puhatolózó Ferruccio Lamborghinit, aki akkoriban mezőgazdasági gépeket gyártott, de szeretett volna belépni a személyautó piacra is. Ferrari egyszerűen parasztnak nevezte, aki nem tud személyautót gyártani. Lamborghini ezen nem sértődött meg nagyon, inkább bebizonyította az ellenkezőjét, és legendás járműveket kezdett gyártani, így például a most 50 éves Countach modellt. A Countach Legacy című videó soroazt harmadik részében pedig Phil Schiller, az Apple korábbi marketing igazgatója, a most súlytalan Apple Fellow titulust birtokló szakember beszél az innovációról, a legendás termékekről, az újításról. Több idézhető gondolatot is elejt, például: „Ha meg akarod jósolni a jövőt, akkor találd fel!” Az illusztrációkon Tesla, da Vinci, Einstein és Edison is megjelenik, mint példaképek, a vágóképeken nem annyira Apple-ös és modern, de a maguk korában nagyon menő és még most is látványos, a svájci Graubünden kantonból származó rendszámot viselő sportkocsik gyorsítanak füstfelhőt hagyva. (Svájcban az autósport tilos, de sportautókat természetesen lehet használni.) A narrátor a termékek hosszú távú használhatóságát is felidézi, Schiller pedig úgy gondolja, hogy azok a termékek igazán időtállóak, amelyek őszinték: „az időtálló termékek közös tulajdonság, hogy brutálisan őszinték.” A Countach ilyen őszinte termék, hiszen tagadhatatlanul sportautó. Jó volt újra látni Phil Schillert, akit utolsóként űztek el Steve Jobs csapatának tagjaként az Apple-től.
A Lamborghini Countach Legacy #3 videó a YouTube portálon…


Károly herceg és Jony Ive létrehozták a Terra Carta mozgalmat (július 25.)

A bolygó helyreállítása és a kívánt állapot megőrzése a célja annak a mozgalomnak, amelyet többek között Sir Jonathan Ive, az Apple korábbi formatervezője és design alelnöke, illetve a windsori uralkodóház wales-i hercege, a brit korona trónörököse, Prince Charles (Charles Philip Arthur George) jegyez. A Terra Carta Design Lab a Royal College of Art intézményben fog majd formát ölteni, és bár új dolog, nem csupán egy mostanság kitalált divatos kezdeményezés, hiszen Károly herceg már régebb óta foglalkozik azzal, hogy a fenntartható piacok gondolatát elterjessze: 2019-ben hozta létre a The Sustainable Markets Initiative nevű szervezetet, amely a klímaváltozás és a biológiai változatosság elvesztése elleni küzdelmet a fogyasztói társadalom és annak kiszolgálói oldaláról kívánja megközelíteni. A Terra Carta Design Lab célja, hogy egyrészt befolyásolja a fiatal diákok gondolkodását a megfelelő irányba, továbbá összekapcsoljon építészeket, tervezőket, tudósokat, mérnököket, történészeket, írókat és művészeket a cél érdekében, akik egymással megosztva a tudásukat, saját szakterületükön túlhaladva is képesek lehetnek új ötletekkel segíteni a bolygó helyrehozásának és fenntartásának törekvését. A Royal College of Art egyébként 2300 diákot oktat egy időben, akik a világ 70 országát reprezentálják.
A Wallpaper magazin híre a témában…Megismerhettük az Apple MagSafe akkumulátor paramétereit (július 24.)

A Charger Lab szétszedte az Apple váratlanul bejelentett új külső akkumulátora, a MagSafe Battery Pack belső tulajdonságait, amelyet a cég valamiért szükségesnek látott titkolni a nyilvánosság elől. A kis akku 99 dolláros amerikai nettó áron és 39990 Ft-os magyarországi bruttó áron került forgalomba - illetve kerül a következő hetekben, ha az Apple szállítja. A termék akkumulátor kapacitása mindössze 1460 milliamperóra, amely kifejezetten kicsinek tekinthető - hozzá kell tenni, hogy ha csak 5 Voltos feszültséggel számolnánk a teljesítményt, akkor ez 2.225 mAh lenne, 3,8 Voltos feszültség esetén pedig elméletben 2.927 mAh. Szemléltetésképpen az iPhone 12 Pro Max 3.687 milliamperórás akkumulátorral rendelkezik (3,8 Volt). Az akku csomag kettő darab 5,733 wattórás akkumulátorral rendelkezik, vagyis párhuzamosan használt két kisebb akkut az Apple, hogy ezzel is csökkentse a melegedést, amelyet a hátoldalon elhelyezett fém szigetelő réteg is fokozni igyekszik - ez passzív hűtést és a felhasználó keze felé szigetelést is végez. A termék különlegessége, hogy a kapacitását nagy intenzitással tudja átadni a MagSafe vezeték nélküli felületen át az iPhone modelleknek: 11,13 wattóra teljesítménnyel tölt 7,62 Volt feszültséggel, amely kifejezetten erős löketet ad egy merülőben lévő akkumulátornak, még ha nem is töltődik fel teljesen. Jól látszik, hogy az Apple célja a termékkel az, hogy a több órás fotós természetjárás vagy városnézés során lehetőségünk legyen még néhány órát hozzáadni a telefonhoz, nem pedig az, hogy üzemszerűen feltöltsük 100%-ra az akkumulátort. Más kérdés, hogy az iPhone 12 Pro Max már enyhébb napsütésben való fotózás esetén is hisztizik azért, mert túlmelegedett, letiltja a vakut, amelyre nyilván semmi szükség, ám hajlamos leállni filmezés közben is, mert nem bírja a meleget. Ezt egy szintén nagy hőt kibocsátó akkumulátorral megtoldva kérdéses, hogy a filmezési céljainkat el tudjuk érni plusz árammal, ha a hő miatt a telefon letilt, de két hónap múlva az őszi tájakon ez már nem lesz probléma.
A Charger Lab videója a YouTube-on…


Növelné az új iPhone modellek gyártását az Apple (július 23.)

Még ebben az évben 90 millió darab iPhone gyártását tervezi az Apple az új, szeptemberben bejelentésre kerülő modellekből a Bloomberg szerint. Ez egyrészt arra utal, hogy a cég 20%-kal több ilyen készülék eladására számít, másrészt pedig felveti azt a problémát, hogy a Foxconn leállása az árvízhelyzet miatt okozhat még fennakadásokat az ellátásban idén is. Az idei évi iPhone frissítés várhatóan nem lesz olyan áttörés, mint az iPhone 12 volt, de számos felhasználó várja ki az új modell második variációját, a korábban S jelzéssel illetett példányt, és az iPhone „13” egy ilyen, fejlesztett iPhone 12 lesz új processzorral, jobb kamerákkal és kijelzővel a várakozások szerint. Az Apple minden bizonnyal most is törekszik majd arra, mint az apró Apple Watch frissítések során, hogy a szoftveres újdonságokat összemossa a hardveres újdonságokkal.
A Bloomberg híre a gyártási igények növeléséről…

Magyar siker a 14. iPhone Photography Awards elismerésen (július 22.)

Kerekes István, „a legtöbb díjjal rendelkező magyar fényképész” tovább gyarapította kitüntetéseit az Erdélyi juhászok című fényképével, amely ködös, enyhén havas téli tájon ábrázol két erdélyi juhászt. A kép tartalma mellett a hangulatával is erőteljes hatást vált ki a nézőből, vélhetőleg ez is komoly szerepet játszik abban, hogy a szakmai zsűri ezt a fotót választotta legjobbnak. A kép Marosvásárhely erdélyi város határában készült iPhone 7 segítségével.Szintén elismerést kapott Sharan Shetty Indiából a Kötődés című képével, amelyen egy idős lovashoz hajol oda a lova érzelmesen. A kínai Dan Liu Séta a Marson című fotóján egy férfi sétál a vörös színű tájképen egy kínai sivatagban űrhajós ruhába öltözve.
Az IPPAwards.com hivatalos lapja…
Az IPPAwards.com díjazottainak lapja…

Ming-Chi Kuo: Jövő év közepén jelenhet meg mini-LED MacBook (július 22.)

Nem az év végén, csak a jövő év közepén jelenhet meg mini-LED technológiát alkalmazó kijelzővel szerelt MacBook mobil számítógép a hitelesnek tekintett elemző, Ming-Chi Kuo szerint. A technológia révén vékonyabbá válhatnak a gépek, miközben még szélesebb színtér jelenhet meg nagyobb kontraszt aránnyal és szélesebb dinamika tartománnyal. A mini-LED kapcsán ugyanakkor felmerültek az iPad Pro 12,9” tulajdonosok részéről megvilágítási sajátosságok, amelyek nem feltétlenül nyerték el a tömegek tetszését, így az Apple-nek ezen a paraméteren fejlesztenie kell, ha nem akar tömeges kritikákat az új gépekkel kapcsolatosan. A további vékonyítás marketing ereje sem olyan erős, mint a gépek sebezhetőségének problémaköre: a cégnek ideje lenne erősebb, kevésbé sebezhető megoldásokra is koncentrálni amellett, hogy a gépek egyre vékonyabbá váltak. Elemzők szerint az új 2022-es MacBook Air az M1 processzor továbbfejlesztett változatát tartalmazza majd, amely még gyorsabb és hatékonyabb lesz akár 10 GPU maggal, és akár 20-22 millió darabot is eladhat belőle az Apple 2022-ben.
A MacRumors.com híre a témában…

Negyven éve van jelen az Apple Szingapúrban - Tim Cook is tiszteletét tette (július 22.)

Az akkor 16 éves városállamban, Szingapúrban 1981. nyarán az Apple megnyitotta első irodáját és gyártó egységét 72 dolgozóval, akik főként az Apple II gyártására koncentráltak. Tim Cook megemlíti, hogy az első Apple terméke egy szingapúri gyártású Apple II volt. Ma itt található az Apple Asia Pacific központja, emellett a sajtóközlemény szerint „innovációs és gyakorlati központ egy olyan országban, amely hisz a csúcstechnika alapú jövőben” - írja a közlemény.Az Apple rendkívül látványos, vízen lebegőnek tűnő gömb üzletet alakított ki Szingapúrban, illetve 2015-ben megállapodott a kormányzattal, hogy befektet egy Sunseap nevű helyi energetikai cégbe, hogy az Apple teljes mértékben megújuló energiával működhessen az országban. Mivel Szingapúr városállam, a napelemeket a felhőkarcolók tetejére telepítették, és az Apple mellett az ország áramellátásban is jelentős szerepet vállalnak, ráadásul a háztetőket nem a nap perzseli, hanem a napelemek árnyékolják. Az Apple manapság már nem végez gyártást Szingapúrban, így a sajtóközlemény a helyi tehetségek sokaságát emeli ki, megemlítve helyi fejlesztési alkalmazásokat, illetve az Apple helyi származású dolgozóját, Grace Tant.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye a 40 éves szingapúri jelenlétről…Pusztító árvíz Kínában is - leállt a Foxconn iPhone szerelő üzeme (VII. 21.)

A klímaváltozás szkeptikusai számára a bolygó igyekszik egyértelmű jelzéseket küldeni: az Apple együttérzését és támogatási szándékát fejezte ki a Németországban és Belgiumban legpusztítóbb, de Nyugat-Európa más országait is érintő hatalmas árvizek kapcsán. Most hasonló közleményt adott ki Tim Cook Kína lakosai számára is, ahol éppen az ipar egyik fontos központját, Csengcsou városát érte hatalmas villámárvíz. A villámárvíz a térségben megszokottól eltérő intenzitású csapadékmennyiség következtében keletkező víztömeg hirtelen lefolyása: erre a vízmennyiségre általában sem a táj, sem az infrastruktúra nincsen felkészülve, ezért a víz elönt területeket. Ahogy Németországban, Kínában is az utcákon hömpölygött a víz, legalább huszonöt halálos áldozatról és számos eltűnt személyről is szóltak a híradások - Csengcsou városában a metróalagutat is elöntötte a víz, és legalább egy tucat ember az elakadt szerelvényben lelte halálát. A víz elérte a Foxconn üzemét is, ahol az iPhone készülékeket szerelik össze, de magába az üzembe nem folyt be. A cég a dolgozók biztonsága és a mentésben való önkéntes részvétel miatt rendelt el leállást, a helyzet megoldódásával az üzem azonnal el tud kezdeni termelni, ha nem növekszik tovább a vízszint.A South China Morning Post ugyanakkor olyan képeket közölt, ahol az export előkészítő üzemben térdig áll a víz - ez az a végső csomagoló létesítmény, ahonnan a gyártósorokon átjutott termékeket a szállításra előkészítik, de itt nincsenek gyártósorok. Kína elképesztő mértékben formálja át a természetet, sokszor nem kímélve kialakult folyómedreket sem a gazdasági célok előtt. Az országban megépített Három-szurdok-gát olyan mennyiségű vizet duzzaszt fel, amely a bolygó tengelye körüli keringésére is hatással van: a kutatók a víz mozgásának keringésre gyakorolt hatását mérni voltak képesek (természetesen éves szinten milliszekundumokról van szó, de jól mutatja a beavatkozás nagyságát a tudományos eredmény). Kínában az elmúlt 100 évben nem tapasztaltak ekkora árvizet: az áldozatok mellett több százezer embernek keletkezett kár a lakóhelyében, 1,2 millió embernek pedig használhatatlanná vált az otthona. Csengcsou városban kijárási tilalom van érvényben, és a lakosságot felkészítették arra, hogy bármelyik percben elrendelhetik az azonnali evakuálást, ha a helyzet tovább romlik.
A Patently Apple összefoglalója…

iOS 14.7 frissítés a MagSafe akkumulátor támogatásához (július 19.)

Az Apple kiadta az iPhone készülékekre az iOS 14.7 operációs rendszert, illetve vele párhuzamban a watchOS 7.6 és tvOS 14.7 rendszereket. (Az iPadOS 14.7 egyelőre nem jelent meg.) A frissítés fő funkciója a MagSafe akkumulátor szoftveres támogatása, illetve apróbb hibajavításokat is tartalmaz az Apple leírása alapján. Készüléktől függően 1 GB körüli méretű. A rendszerfrissítés a megosztott Apple Card felhasználói számára biztosísít egyedileg beállított kredit opciókat is.
Az OSXDaily.com összefoglalója…

Jason Sudeikis a rasszizmus ellen állt ki a Ted Lasso második évad premierjén; Tim Cook is megjelent az eseményen (július 18.)

Az Apple Ted Lasso című sorozata nem csak rendkívül népszerű, de történelmet is írt azzal, hogy a múlt héten a legtöbb Emmy jelölést kapta, amit frissen induló sorozat valaha. Ennek keretében volt egy hollywoodi stílusú premier ünnepség a második évad nyilvános megjelenése kapcsán - július 23-án három új rész lesz látható, majd minden pénteken egy további epizód. (Október 8-án már az egész első-második évad végignézhető, ha valaki egy hétvégén szeretné behozni a lemaradásait.) A sorozat címszereplője, Jason Sudeikis megragadta a sajtófigyelmet, és a labdarúgó Európa Bajnokság döntőjén a büntetőket kihagyó, emiatt számos rasszista hangvételű kritikát kapott afro-európai brit játékosok melletti kiállás jegyében a nevüket viselő pólóban jelent meg az eseményen. Bukayo Saka, Jadon Sancho és Marcus Rashford nem rúgták be a büntetőket, ezzel Olaszország javára dőlt el a küzdelmes mérkőzés végkimenetele Londonban, amely természetesen a labdarúgás őshazájában óriási csalódást okozott. Az eseményen Tim Cook is megjelent, és számos sajtóvendég is részt vett a premieren, amely ismét szigorított biztonsági intézkedések mellett zajlott, mert Los Angeles-ben az enyhítések következtében az alacsonyan oltott fiatal csoportok körében ismét élesen emelkedni kezdett a koronavírus fertőzések száma. Emiatt az eseményre csak oltási igazolással és ezzel párhuzamban negatív teszteredménnyel engedtek be vendégeket.
A Deadline cikke Jason Sudeikis kiállására helyezi a hangsúlyt…
A Patently Apple írása a témában…


Soknemzeti színekben az Apple Store-ok (július 16.)

Az Apple még júniusban mutatott be számos nemzet zászlója alapján alkotott Apple Watch szíjakat és háttérkép témákat - magyar szíj ugyan nincsen, de az olasz akár magyarnak is értelmezhető, illetve az iPhone készüléken futó Watch alkalmazásban könnyedén alkothatunk magyar zászlót is, amely ténylegesen piros-fehér-zöld, és nem annak fejjel lefelé vagy oldalra álló változata. Az Apple azonban ennél tovább is ment: most számos Apple Store világszerte kapott nemzeti színű dekorációkat: német, francia, amerikai zászló egymás alatt, de bizony egy olasz boltban piros-fehér-zöld is megtalálható egy üvegkorláton ebben a sorrendben!A képek Vittorio1806 nevű Twitter felhasználó jóvoltából kerültek a nyilvánosság elé a milánói Apple Piazza Liberty áruházról, amely az egyik ikonikus áruháza az Apple-nek. Szokatlan, hogy az Apple a nemzeti szimbólumokat ennyire az előtérbe tolja, de egy eddig ki nem aknázott lehetőség arra, hogy az embereket kiegészítő vásárlásra sarkallják.
A nemzetközi szíjak bejelentéséről szóló sajtóközlemény…Kevesebbet veszít az értékéből az iPhone 12, mint az iPhone 11 (július 16.)

A SellCell nevű cég többek között azt is elemzi, hogy miként változik a használt készülékek eladási értéke, és arra jutott, hogy az iPhone 11-hez képest az iPhone 12 sokkal jobban tartja az árát. Ennek részben az is az oka, hogy a forgalmazás csúszással indult meg, tehát még nem tart annál a telítettségi foknál a piac, másrészt pedig a használt piacon is jóval kevesebb ilyen készülék jelent meg, mint az iPhone 11 szériából. Az iPhone 12 több olyan előnnyel bír, amely az iPhone 11 esetén nem volt adott: OLED kijelzős a teljes termékvonal, az iPhone 12 Pro modellekkel azonos a felbontása a belépő iPhone 12 készülékeknek is, illetve az iPhone 12 Pro Max rendelkezik néhány exkluzív tudáselemmel, amelyet az alatta lévő modellek nem tudnak. Az értékállóság kapcsán azért fontos megjegyezni, hogy az Apple túlárazása okán gyakorlatilag anyagi csőd eladni a használt termékeinket: az iPhone 11 Pro Max esetén 56,9% volt az értékvesztés, míg az iPhone 12 Pro Max ugyanennyi idő alatt csak 49,2%-ot veszített az értékéből. Vagyis jelenleg az aktuális szériás telefont picivel több mint féláron lehet eladni a használt piacon a felmérés alapján, ami nem túl jó annak, aki el akar adni egy ilyen telefont. A modellezés arról is beszámol, hogy a nyárra kicsit élénkült a használt piac forgalma, így árnyalatnyival magasabb áron is reális eladni a készülékeket.
A nemzetközi szíjak bejelentéséről szóló sajtóközlemény…

MagSafe akkumulátor: Az iPhone 12 sorozat hátára, visszafelé töltéssel is" (VII. 15.)

Az Apple ezúttal nem tokokat mutatott be az iPhone 12 széria töltésére, hanem egy MagSafe technológiát használó, az összes iPhone 12 modellre megfelelő méretű külső akkumulátort a MagSafe akkumulátor formájában. A Smart Battery Case termékek mintájára kiadott termék a szerénytelen 39.990 Ft-os áron érhető el, a MagSafe technológia révén vezeték nélkül, mágnesesen kapcsolódva tölti az iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max termékeket. Mi több, ebben az eszközben mutatja be először az Apple a visszafelé töltés funkcióját: ha az iPhone 20 Wattos falitöltővel vagy még nagyobb teljesítményű töltővel van vezetékesen töltve, akkor a MagSafe kapcsolaton keresztül az amúgy USB-C Lightning kábellel szintén tölthető akkumulátor is képes feltöltődni. Ezzel a nyár végi időszakban végrehajtott utazásink során nem kell attól tartani, hogy az iPhone cserben hagy, hiszen mindig rápattinthatjuk a MagSafe akkumulátort. A termék megjelenésének időzítése érdekes, hiszen a nyár második felében indul meg a szállítása, amikor az iPhone 12 széria már a ciklusa végéhez közelít. Várhatóan azonban nem lesz jelentős a design váltás a következő telefonnál, és megmaradt a MagSafe képesség is a jelen formájában, ha az Apple egy másfél hónapig piacon lévő termékvonalhoz kiadta ezt a terméket. A MagSafe akkumulátor 1-2 héten belül lesz kapható a hazai piacon is hófehér színben, finom szilikon burkolattal. Tölthető a 20 Wattos USB-C töltővel, de nagyobb teljesítményű, akár MacBook Pro USB-C töltőjével is, illetve az iPhone is tölti, ha áramforrásra van csatlakoztatva.
Külső akkumulátorok választéka az iJoe.hu kínálatában…

IDC és Gartner: Óriásit nőtt az Apple forgalma; Sikeres az iMac 24" (VII. 14.)

Egyelőre rendkívül sikeresnek látszik az iMac 24”, legalábbis a Gartner és az IDC piackutató cégek arról számolnak be, hogy az Apple nem csak 4,4%-ot növekedett az amerikai PC piac 3,7%-os csökkenése mellett, amelyet ráadásul 9,5%-os esés jellemezte a mobil gépek piacán, de most először nagyobbat növekedett az asztali gépek folyamatosan zsugorodó piaca, mint a laptopok eladása. Az Apple az amerikai piac harmadik legnagyobb szereplője (16,1%) a Gartner szerint a HP (28,4%) és a Dell (27,7%) után. Az IDC ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy nem az érdeklődés volt kicsi a számítógépek iránt, hanem komponenshiány jellemezte a negyedévet, így nem volt mód számos cég számára növekedni. Az Apple jól kötötte le az erőforrásait, így meg tudta oldani, hogy az iMac 24” a bejelentése után pár héttel már kézzel fogható volt, és napjainkra már jócskán el van látva a piac az egyedi konfigurációkkal is. Az IDC listáján az Apple a negyedik helyen szerepel, de ők a világpiacot vizsgálják, és nem csak az amerikait: világviszonylatban a Lenovo van az élen 23,9% piaci részesedéssel, a HP a második 22,2%-kal, a Dell a harmadik 16,7%-kal, míg az Apple a negyedik helyet 7,4%-kal birtokolja. Az IDC összességében növekedést mért a világpiacon: 13%-kal bővültek a PC eladások, amely lényegesen alacsonyabb, mint a 2020-as első negyedévben tapasztalt 55,9%.
Az IDC világpiaci összefoglalója…
A Gartner amerikai piacra vetített összefoglalója…Sima az út a cégfeldarabolásokhoz is vezető törvények előtt (VII. 14.)

Nem volt titok, hogy a demokrata elnökjelölt le akar számolni a cégóriások monopóliumra emlékeztető helyzetével - már a választási kampány idején írtunk arról a furcsa ellentmondásról, hogy Tim Cook Apple ügyvezető számára Donald Trump elnök lenne a kívánatos befutó, de Tim Cook homoszexuális demokrata aktivista számára Joe Biden volt a megfelelő elnökjelölt. A furcsa ellentmondás oka pedig az, hogy a republikánus Trump a konzervatív gazdaságpolitika híveként a piac önszabályozásába minimálisan szólt bele: csupán protekcionista lépéseket tett annak érdekében, hogy több amerikai és kevesebb kínai termék legyen a világban. Biden azonban már a kampányban utalt arra, hogy a nagy cégek erőteljes szabályozásra számíthatnak, mivel a demokraták úgy gondolják, hogy az Apple-höz hasonló óriások megölik a versenyt, mivel egyszerűen lehetetlen kikezdeni a piaci pozíciójukat. Ennek keretében most szerdán az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága elfogadta az Ending Platform Monopolies Act nevű törvény szövegezését és céljait. Bár a világsajtó már az Apple, az Amazon, a Google (pontosabban a márka mögötti Alphabet cég) és a Facebook végét kiáltotta, fontos kiemelni, hogy a bizottság egy törvényt készít elő, amelyet meg kell szavaznia a képviselőháznak, a szenátusnak és az elnöknek is alá kell írnia. (A törvényt a bizottság többnyire pártvonalak mentén támogatta, de voltak ellenző demokraták és két támogató republikánus is.) Hogy mennyire lehet monopóliumról beszélni ott, ahol eleve négy nagy céget emlegetnek, nehéz értelmezni, de ilyen apró részletekben kár lenne elveszni. A törvény tervezet célja, hogy a nagy cégek ne tudják a saját platformjuk kizárólagosságát előtérbe tolni más versenytársakkal szemben. Ez azonban jelenleg azt jelenti, hogy éppen a négy cégóriásnak kellene nyitni egymás irányába, nem pedig azt, hogy apró versenytársak számára nyílik meg az út. Az is érdekes, hogy ezek a cégek saját erejükből fejlesztették ki a termékeiket, és az állami beavatkozás éppen azok előnyeit bontaná meg. Ráadásul a törvény szellemisége azt sem zárja ki, hogy a nagy cégeket esetleg szét lehessen bontani, egyes divíziókat önálló cégként le kelljen választani. (Ilyen annak idején az AT&T-vel szemben zajlott, amikor is az óriásból regionális minivállalatokat hoztak létre. Mivel ezek ugyanúgy széttagoltak voltak, így idővel egyesültek, és 3 évtized alatt az AT&T újra cégóriásként egyesítette az amerikai. telekommunikációt, de addig elvben megvolt a verseny lehetősége, még ha verseny nem is nagyon volt.) A törvény szövegével kapcsolatos sajtótájékoztatón a Google keresőjét, az App Store-t és az Amazon online kereskedelmi felületét emelték ki. A Google keresőt nehéz lenne monopóliumnak nevezni, hiszen van Yahoo! és Bing is, ám a felhasználók és a piac döntött úgy, hogy a Google-t használja leginkább. Az App Store biztonságpolitikai okokból a kizárólagos hely az alkalmazások beszerzésére. Működési gyakorlatán lehet változtatni, de a felhasználók számára előnyös, hogy ellenőrzött és nem kártékony programokat tudnak az eszközeikre telepíteni. Az Amazon éveken át veszteségesen üzemeltette a webáruházát, piaci pozícióját pedig kitartásának és folyamatos fejlesztésének köszönhetően érte el, így ezen a területen is nehéz megfogni a honatyák aggodalmának alapját. A törvény akár az árbevétel 15%-áig terjedő büntetést is kilátásba helyez az irányelveket megszegő cégek számára. A dolog érdekessége, hogy az érintett négy cég mindegyike a demokraták ősi politikai támogatója, Tim Cook, Jeff Bezos, Mark Zuckergberg egyaránt komolyan támogatták Joe Biden kampányát, ahogyan a cégvezetéstől visszavonult Alphabet alapítók, Larry Page és Sergey Brin is. Érdekesség, hogy a bizottság republikánus tagjai szóba hozták a Microsoft céget, amely rejtélyesen kimaradt a mostani kommunikációból, de a demokraták biztosították ellenzéküket, hogy a szabályok a Microsoftra is érvényesek - a cégek annak idején a Clinton kormányzat szorongatta, de feldarabolása akkor elmaradt, a piaci verseny pedig oda vezetett, hogy ma már nem okoz gondot, hogy a Windows-ban akkor gyárilag benne volt az Internet Explorer böngésző.
Az Arc Technica írása a törvénykezésről…
A törvénytervezet céljai és irányelvei a képviselőház irattárában…

35 Emmy jelölést kaptak az Apple sorozatai (július 14.)

Rendkívüli elismerési áradat övezi az Apple saját készítésű sorozatait, amelyekben számos esetben remek színészek szerepelnek, és alakítanak nagyot. Az Apple TV+ tartalmak nem csak a közönség körében népszerűek, hanem a szakma is elismeri a teljesítményt. Most éppen 35 Emmy jelölést gyűjtött be a cég, ezek pedig a következők:
Kiemelkedő komédia sorozat: Ted Lasso
Kiemelkedő vezető színművész komédia sorozatban: Jason Sudeikis (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színész komédia sorozatban: Brett Goldstein (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színész komédia sorozatban: Brendan Hunt (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színész komédia sorozatban: Nick Mohammed (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színész komédia sorozatban: Jeremy Swift (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színésznő komédia sorozatban: Juno Temple (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő támogató színésznő komédia sorozatban: Hannah Waddingham (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő operatőr teljesítmény egykamerás sorozatban: Servant
Kiemelkedő rendezői teljesítmény komédia sorozatban: Zach Braff (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő rendezői teljesítmény komédia sorozatban: M.J. Delaney (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő rendezői teljesítmény komédia sorozatban: Declan Lowney (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedően megírt komédia sorozat: Ted Lasso, bevezető epizód
Kiemelkedően megírt komédia sorozat: Ted Lasso, Make Rebecca Great Again epizód
Kiemelkedő szereplő választás komédia sorozatban: Ted Lasso
Kiemelkedő eredeti főcímzene: Ted Lasso
Kiemelkedő félórás narratív műsor gyártás tervezés: Ted Lasso
Kiemelkedő hang vágási teljesítmény komédia, dráma vagy animációs sorozat esetén: Ted Lasso
Kiemelkedő egykamerás vágás komédia sorozatban: A.J. Catoline (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő egykamerás vágás komédia sorozatban: Melissa McCoy (a Ted Lasso sorozatban)
Kiemelkedő hangmérnöki teljesítmény komédia, dráma vagy animációs sorozat esetén: Ted LassoKiemelkedő kép szerkesztés egy valóságon alapuló műsorban: Billie Eilish: The World’s A Little Blurry
Kiemelkedő zenei rendezés: Billie Eilish: The World’s A Little Blurry
Kiemelkedő hang vágási teljesítmény valóságon alapuló műsorban: Billie Eilish: The World’s A Little Blurry
Kiemelkedő hangmérnöki teljesítmény valóságon alapuló műsorban: Billie Eilish: The World’s A Little Blurry
Kiemelkedő rajzfilm karakter szinkronizálási teljesítmény: Stanley Tucci (a Central Park című produkcióban)
Kiemelkedő rajzfilm karakter szinkronizálási teljesítmény: Tituss Burgess (a Central Park című produkcióban)
Kiemelkedő narrátor: Anthony Hopkins (a Mythic Quest című sorozatban)
Kiemelkedő hang vágási teljesítmény komédia, dráma vagy animációs sorozatban: Mythic Quest
Kiemelkedő dokumentumfilm vagy valóság alapú produkció: Boys State című sorozat
Kiemelkedő rendezés dokumentumfilm vagy valóság alapú produkció esetén: Boys State című sorozat
Kiemelkedő narrátor: David Attenborough (The Year Earth Changed című produkció)
Kiemelkedő kortárs sminket bemutató nem kategorizált sorozatfajta vagy különleges műsorszám esetén: Mariah Carey’s Magical Christmas Special
Kiemelkedő hangmérnöki teljesítmény nem kategorizált sorozatfajta vagy különleges műsorszám esetén: Bruce Springsteen’s Letter to You
Kiemelkedő rövidfilm komédia, dráma vagy nem kategorizált sorozatfajta: Carpool Karaoke: The Series

Az Apple-t már tavaly is lenyűgözte az a 18 jelölés, amit az Apple TV+ első évében kapott. Most jóformán duplázta ezt. Az Apple TV+ immáron több mint 100 országban érhető el az Apple TV, iPhone, iPod touch, iPad és természetesen a Mac felhasználók számára, illetve számos okos televízión, amelyen fut az Apple TV alkalmazás. A szolgáltatás 90 napig ingyenesen jár azok számára, akik új iPhone, iPad, Apple TV vagy iPod touch készüléket, illetve Mac-et vásárolnak.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…

HomePod 15 béta veszteségmentes lejátszási képességgel (július 13.)

Végleges verzió még nem jelent meg, de béta formában már elérhető a HomePod 15-ös jelzésű szoftvere, amely immáron támogatja az Apple Music Lossless Audio képességét a kifutot HomePod és a HomePod mini esetén. A szoftver végleges verziója ősszel jelenik meg az iOS 15 rendszerrel párhuzamban - a verziószámok párhuzamosan futnak. A beállítás szokatlan módon a Home / Otthon alkalmazásban történik: a bal felső sarokban lévő fogaskerékre bökve érjük el a beállításokat, és találjuk a Lossless Audio beállítást a felhasználói profil alatt. (A HomePod nem a 192 kHz-es veszteségmentes hangot nyújtja, hanem a 48 kHz-es Apple Lossless formátumot.)
A MacRumors.com írása a HomePod 15 bétáról…
Az Apple Support irata arról, hogy mely termék támogatja a veszteségmentes lejátszást…
A HomePod mini okos hangszóró termék…

Periszkóp kamera szabadalommal készül a 2022-es évre az Apple
(július 13.)

Az iPhone készülékek kamera technológiájának fejlődése az évek alatt bámulatos utat tett meg. Manapság azonban egyszerűen a vékony méret okán kevés fejlesztési lehetőség van, hiszen az optikák elhelyezése fizikai okok miatt igényel helyet. Míg az Apple riválisai a digitális nagyítást zoomnak nevezve kezdtek szánalmas kampányba 100x-os közelítésről beszélve - amely persze valójában 20x digitális nagytást jelent, mintha kivágnánk utólag egy szerkesztőrprogramban a kép közepét, és azt nagyítanánk fel -, addig az Apple komoly felfedezéseket tett annak érdekében, hogy a teleobjektívek szükségszerű fizikai méretének helyet találjon. Mégpedig a készülék hátában függőlegesen elhelyezve. A Patently Apple által korábban megírt szabadalom akár 2022-ben termékké válhat: egy periszkóp kialakítású kamera megoldás, amely a készülék hátából néz ki, mint a mostani kamerák, de az optika a képre merőlegesen, a készülék hátában lefelé elhelyezve található, mint a tengeralattjárók periszkópjai. Ezáltal megoldódik a hely probléma, hiszen az iPhone függőleges hossza gyakorlatilag bárminek teret ad. Csupán a fény begyűjtését kell hatékonyan megoldani, és persze a stabilizálást segíteni gépi tanulással és olyan speciális megoldásokkal, amit az iPhone 12 Pro Max most is felvonultat az érzékelő és a lencsék szinkronizált mozgatásával. Hatalmas kamera technológiai fejlesztések előtt állunk, és az Apple továbbra is élén jár ennek a törekvésnek, változatlanul a minőségre törekedve, nem pedig a számok bűvöletével igénytelen megoldásokkal vakítva el a felhasználókat.
A Patently Apple részletes szabadalom leírása a periszkóp kameráról…

Fedezzük fel újra a panorámafotózást! (július 12.)

A közösségi felületek a függőleges vagy a négyzetes megjelenést támogatják, így a panorámák nem annyira a megmutatható, mint inkább az otthon élvezhető kategóriába sorolódnak. A panorámakép készítés évek óta annyira alapvető tudása az iOS és iPadOS eszközeinknek, hogy szinte szó sem esik róluk, éppen csak fel vannak sorolva a funkciók listájánál. A panorámák pedig nagyszerűek, ráadásul a dupla vagy tripla kamerás rendszereknél mindhárom kamerával másféle alkotásokat rögzíthetünk a helyszínről!
Az iPhone 12 és iPhone 12 mini modellek esetén a 0,5x és 1x kamerákkal készíthetünk felvételt: előbbi esetben felfelé is kiterjesztve az átfogott hatalmas látószöget, utóbbi esetben a normál kamerával készítve 270°-os hengerpalást részletet. Az iPhone 12 Pro esetén megjelenik az optikai közelítés a 2x-es lencse révén, míg az iPhone 12 Pro Max esetén 2,5x-es a közelítés. Ezekkel kevésbé széles, ám a témához közelebbi panoráma rögzíthető.Az eltérő lencsék használatával valóban nagy részletességű, egy egyszerű fényképnél jóval többet mutató tartalmat örökíthetünk meg egy-egy helyszínről az utazásaink során. A létrehozott fájlok oldal irányban szélesek, és hatalmas méretűek, tehát abszolút nem a megosztásra optimalizált megjelenésűek, saját élményünkre azonban kiválóak!
Az iOS és iPadOS rendszerek panoráma készítési lehetősége…

Durvuló kamuper az Egyesült Királyságban (július 12.)

Az Amerikai Egyesült Államokban lepattintották az Optis nevű élősködőt, amely olyan szabadalmakat szerzett be, amelyeket nagyjából mindenki régóta használ, de zsíros összeget szerettek volna ezzel a jogi eljárással levenni az Apple bankszámlájáról. Az Optis Wireless Technology általános 4G kommunikációs technológiák szabadalmait szerezte meg, és ezzel kapcsolatosan akart jelentős jogdíjakhoz jutni az Apple-től: 506 millió dollárért indítottak pert. Az Amerikai Egyesült Államokban gyakorlatilag bárki válhat olyan szabvány birtokosává, aminek a kifejlesztéséhez egyébként semmi köze, és ez alapján szabadalmi díjakat is szedhet. A képtelen rendszer kivédésére találták ki a FRAND nevű gyakorlatot. A betűszó a következőből ered: Fair, Reasonable and Non-Discriminatory. Vagyis a licencdíjak megállapítása során piacbarát, ésszerűen indokolható és nem kizáró eljárást szokás alkalmazni. Azaz nem lehet mondjuk telefononként 1 dollárt kérni egy olyan licencért, amelyet valaki csak megvásárolt, de nem fejlesztett ki, főként úgy, ha az indokolatlanul nagy költséget ró a technológia használójára. A mohóság és eljárási hiba okán az amerikai bíróság nem tartotta jogosnak a követelést - az Optis célja az volt, hogy egy baráti bíró meggyőzésével szerezze meg a hatalmas vagyont, kihagyva az esküdtszéki eljárást, ám az Apple ezt nem engedte, az esküdtszéki eljárásba pedig a felperes nem kívánt belemenni. Helyette Nagy-Britanniába vitte el a pert, ahol valamilyen módon sikerült olyan sajátos helyzetet előidéznie, hogy az Egyesült Királyság Legfőbb Ügyészsége azt a határozatot hozta, hogy a per lezárásaként a brit bíróságnak olyan ítéletet kell hoznia, amely világszinten meghatározza az Apple által fizetendő összeget annak ellenére, hogy egyébként a bíróság jogköre nem terjed ki az Egyesült Királyság határain kívülre. Az Apple reagált a ki mond nagyobbat versenyre, és jelezték, hogyha „kereskedelmileg elfogadhatatlan” ítélet születik, a cég kivonul Nagy-Britanniából, megszünteti a tevékenységét az országban. Ezzel ugyanis eléri azt, hogy az ítéletnek semmiféle érvénye ne legyen rá nézve. (Természetesen ez nem jelentené, hogy nem lehetne iPhone-t vásárolni Londonban, csak éppen valamilyen leányvállalat vagy független cég importálná a termékeket akár 100% Apple tulajdonnal.) Az Apple egyébként nem minden esetben üresen fenyegetőzik: az EU folytonos zaklatására reagálva szüntették meg a luxemburgi tevékenységüket, és költöztették azokat a munkahelyeket Írországba. A brit bíróságon nagy a nyomás, hiszen az ország számára is komoly presztízsveszteség lenne, ha egy érdemi tevékenységet nem végző cég számára kedvező ítélet miatt a világ egyik legnagyobb információ-technológiai vállalata elhagyná a királyságot. A This is Money című lap ugyanakkor arról is ír, hogyha az Apple kibújik a perben meghatározott összeg megfizetése alól, akkor hivatalosan be is tilthatják azon eszközeit, amelyek a nem engedélyezett technológiákat használják. (Korábban Németországban volt már olyan, hogy nem árusítottak iPhone 8 készülékeket, mert a Qualcomm és az Apple pere okán átmenetileg kereskedelmi korlátozás történt. Nyilván egy határok nélküli EU-ban ugyanakkor az ilyen országon belüli korlátozásoknak sok értelme nincsen.)
A Patently Apple ír részletesen a cégről…
Marie Demetriou, az Apple ügyvédje…

Forradalmi fejlesztés: 1080p webkamera lesz a Mac gépekben! (július 11.)

Amikor az iPhone készülékekben immáron 7 éve 4K kamera van hátul, és 4 éve elől is, kissé megmosolyogni való dolog, hogy egy iMac vagy egy MacBook Pro segítségével nem tudunk értékelhető minőségű videót készíteni egy vlogba, mert csak 720p felbontású. Az iMac Pro esetén az Apple ezen picit javított: 1080p-s kamerát helyezett el az eszközben, amelyet az iMac 24” is lekövetett. A többi gépben ennél gyengébb kamera van. A friss pletyka szerint - amely azért nem talál fel újdonságokat - az újabb MacBook Pro 14” és MacBook Pro 16” modellekben az Apple meglépi a fejlesztést, és végre a mobil gépekben 1080p-s FaceTime HD kamera lesz majd. A dolog azért ellentmondásos, mert amikor a régi iSight helyett az Apple 2006-ban bemutatta a beépített webkamerát 720p felbontással, akkor az még úgy ahogy jónak számított. Azóta eltelt 15 év, és megragadtunk ezen a szinten - a koronavírus járvány alatt Mac segítségével közös videó zenélést tartó zenészeknek idétlen tákolmányokon kellett az iPhone-jukat rögzíteni, hogy értékelhető videó élménnyel csatlakozhassanak a megmozduláshoz, mert a Mac belső kamerája erre már alkalmatlan volt. Most pedig nem akar úttörő lenni az Apple, hogy végre 4K kamera legyen a termékekben, esetleg Face ID kamera, hogy felnyitva a Mac-et az arcunk feloldja azt, hanem 2021-ben beszélünk arról, hogy 1080p kamera kerülhet a termékekbe. Az olcsó multimédia termékek világában „full hádé” megnevezésű felbontás nagyjából 2008-ban volt a csúcs, utána már a 4K irányába fejlődött tovább a technika. Való igaz, hogy a videókonferenciákon való részvételhez nem szükséges ekkora felbontás, hiszen azt az internet szolgáltatások többsége a névleges sebessége ellenére nem bírná el, de az operációs rendszer meg tudná oldani az intelligens skálázást a hálózati kapcsolat minőségének megfelelően, ahogyan teszi azt jelenleg is, és akár 120p felbontásig képes butítani a minőséget, ha az internetkapcsolat gyenge. A Mac-et azonban nem csak FaceTime, Zoom és Teams beszélgetésekre használjuk, hanem több millió felhasználó készít vlogot a YouTube-ra és más felületekre, ahol hasznos volna a Mac-et, mint videó rögzítő megoldást alkalmazni. A 4K produkcióban azonban az 1080p-s részlet felskálázva gyengén mutat, az Apple pedig láthatóan nem akar ezzel a problémával foglalkozni. Másfél évtizede, amikor Steve Jobs bemutatta a Photo Booth nevű alkalmazást, a poénok mellett többek között arról is beszélt, hogy kiváló minőségű vicces fotókat készíthetünk magunkról. Ez a minőség valamiért nem akar haladni a korral, és míg az iPhone készülékekbe elképesztően kis méretű kamera rendszereket zsúfol az Apple, a relatíve nagy hellyel rendelkező Mac gépekben évtizedes technika jelenhet majd meg, mint újítás…
A MacRumors.com sorai a kamera minőség változásáról…

iPad mini 6 - Végigjárja az Apple a „szamárlétrát” (július 11.)

Az iPad mini a megjelenésekor az egyik legnépszerűbb, kiváló terméke volt a cégnek. Aztán az Apple kicsit elfelejtette fejleszteni: az iPad mini 3 alig különbözött az iPad mini 2-től, az iPad mini 4 elképesztően sokáig forgalomban volt, az iPad mini 5 nem mutatott be újdonságot, de azért az ára látványosan megugrott, és a funkciókhoz képest indokolatlanul nagy tárhellyel szólít meg egy nagyon szűk piacot. A termék roppant népszerű lenne, ha iPad Pro szintű megoldásokat kapna - főként az egész előoldalt borító kijelző lenne óriási, még akár az iPad Air Touch ID azonosítású bekapcsoló gombjával is.
Most azonban a Bloomberg szerzője, Mark Gurman arról beszél, hogy az Apple azt a szamárlépcsőt járja végig, mint az iPad Air esetén: ott megjelent egy a piacot teljesen érintetlenül hagyó iPad Air 3 modell, amely az előtte 3 évvel piacon lévő iPad Pro néhány vonását kínálta. Az iPad mini 6 esetén is erre lehet számítani Gurman szerint: vékonyabb keret, de a hagyományos megjelenés. Gurman azonban ad némi esélyt annak, hogy az Apple kihagyja ezt a lépést, és látványos, az iPad Air modellekre hajazó design váltást hajt végre. Szerinte ez az esemény ősszel következhet majd be.
A MacRumors.com foglalkozik Mark Gurman gondolataival…
Mark Gurman aktuális hírlevele, amelyben ezt a témát is érinti…

Apple Car: Változások a „titkos” csapatban” (július 10.)

A Bloomberg megbízhatónak számító értesülései alapján az Apple kicsit „megkeverte” az autófejlesztési csapatát. Furcsa dolog, hogy immáron 7 éve intenzíven zajlik egy termék „titkos” fejlesztése, amelyről csak pletykák röppennek fel, de nincsen még kézzel fogható terméke a cégnek. Az Apple 2014-ben indította el Project Titan néven az elektromos autó fejlesztést, amelyet 2016-ban rövid időre befagyasztottak - immáron 1000 főt meghaladó fejlesztői csapatlétszámmal. 2018-ban Doug Field került a céghez, aki a Tesla Inc. fejlesztő mérnöke volt, és a Model 3 megalkotásának aktív résztvevője is. 2021-ben a csapat három fontos résztvevője, Benjamin Lyon, Jaime Waydo és Dave Scott elhagyta az Apple-t - ők biztonságtechnikai és robotikai mérnökként tevékenykedtek a fejlesztés során. Az Apple szerződtette Ulrich Kranz egykori BMW-s szakembert, aki az i3 típusú elektromos autó fejlesztésében vett részt. Emellett csatlakozott a csapathoz Hanns Tappeiner, az Anki nevű robotikai cég társalapítója és egykori elnöke, aki egyébként a WWDC 2013 előadásán a színpadon is szerepet kapott. Tim Cheng szoftveres fejlesztőként lépett be a Project Titan stábjába, ő a Drive.ai autó operációs rendszer fejlesztője, amelyet az Apple 2019-ben vásárolt fel. Hans Lee robotikai vezérlési szakember a Freedom Robotics nevű cégtől igazolt át az Apple-höz. Martin Levihn a gépi tanulás járműveknél való alkalmazásának specialistája, mesterséges intelligencia fejlesztő szakember. Paul Costa pedig házon belül lépett át az Apple Car csapatba: ő hardver fejlesztőként dolgozott. Az Apple vélhetőleg már százmilliós nagyságrendben költött autóipari fejlesztésekre: ingatlanokat épített és vásárolt, cégeket szerzett meg, középvezetőket igazolt át más vállalkozásoktól. (Korábban még az is felmerült, hogy a Tesla esetleges felvásárlása lehetne az ugródeszka.) Az is ismert, hogy a Hyundai cég egyik amerikai gyára, a Kia márkanév alatt futó részleg végezné az Apple autógyártását, és ha ennyire előrehaladott a terület, akkor esélyes, hogy nem túl sokára ténylegesen találkozhatunk Apple márkajelzésű autóval a piacon.Hogy miért is lenne helye a piacon egy Apple autónak? Manapság az elektromos autók gyorsulási paraméterei és hatótávja már eléggé meggyőző, ám a belső utazási élményben vannak jelentősé eltérések. Az Apple pedig a maga ökoszisztémájával elképesztően gazdaggá tehetné akár a vezetési, akár az utazási élményt az autóiban. Napjainkban a legtöbb új autóban van valamilyen kijelző, de az iPhone csúcskategóriás paneleihez szokott szemünk könnyeket ejt, amikor akár egy drága Tesla fedélzeti kijelzőjének 2006-ot idéző bájaira tekintünk. Az Apple rendkívüli módon ért a felhasználói élményhez és hihetetlen mélységig jutott a mesterséges intelligencia fejlesztésében, és ebből olyan autóipari megoldás kerekedhet, amit eddig még semelyik másik cég nem nyújtott a piacon.
A Bloomberg cikke a változásokról…
A Bloomberg szerint a cégek azt szeretnék, ha a kijelzőket néznénk, és nem az utat…

Bob Borchers azt hitte, rossz az akkuidő-kijelző… (július 9.)

Amikor elkészült az első, még be nem mutatott M1 processzoros Mac, az Apple számos vezetője, így a cég marketing alelnöke, Bob Borchers is lehetőséget kaptak arra, hogy kipróbálják. A szakember nemrégiben egy interjú során mesélte el, hogy le volt nyűgözve a teljesítménytől, hogy az első pár órában meg volt győződve róla, hogy a béta rendszeren rossz az akkumulátor százalékát mutató kijelző. Végül aztán a gép 16 óra 25 percig működött egy feltöltéssel, amely a mobil számítástechnikában éppúgy elképzelhetetlen, mint az Intel alapú Mac gépek esetén. (Tegyük hozzá, hogy nem az Intel tehet arról, hogy mdsworker és kernelmanagerd nevű folyamatok futnak 40-100% CPU időt használva akkumulátorról, de nem csúfítsuk a szép eredményt efféle tényekkel.) Bob Borchers marketing alelnök azt is elmondta, hogy amikor a platform architektúra vezető Tim Millet nevű kollégájának próbálta jelezni, hogy valami gond van az akku százalékának kijelzésével, ő csak mosolygott, és biztosította kollégáját, hogy nincsen gond.
Az Apple M1 processzora 5 nanométeres tranzisztorokat tartalmaz, méghozzá 16 milliárd darabot, amely révén nem csak kiemelkedő teljesítményt, de rendkívül energiatakarékos működést is lehetővé tesz.
A Patently Apple írása a mókás felfedezés élményről…


Újdonság: Eve Weathe HomeKit időjárás figyelő egység (július 8.)

Az Eve márkanév alatt futó okos otthon kiegészítők számos területen kapcsolódnak be az életünkbe, némelyik például kültéren, házunk ablakában vagy udvarán is. Ilyen termék az Eve Weather nevű időjárás figyelő állomás, amely az időjárási trendek alakulásáról képes statisztikát készíteni az Eve alkalmazáson belül hőmérséklet, páratartalom és légnyomás adatok figyelésével és eltárolásával, illetve ezekből következtetésekkel. A termék IPX3 vízállóságú, és immáron a HomeKit új, Thread nevű hálózati technológiáját alkalmazza, hatékonyabbá téve a Bluetooth alapú kommunikációt. Az Eve Weather előnye az internet alapú időjárás információkkal szemben, hogy valóban helyi adatokat közöl, pontos mérések alapján, nem csupán egy műholdképekből és pár tízkilométerenként elhelyezett hőmérőkből alkotott regionális becslést. Az ablakunkban elhelyezve rápillantva nyomban láthatjuk az aktuális hőmérsékletet és páratartalmat - köszönhetően a rendkívül kis fogyasztású kijelzőnek, amelyet az Eve Degree termékről már megismerhettünk. Az Eve Weather természetesen többet tud annál, minthogy megjelenítse azt, amit az ablakon kinézve is látunk: a légnyomás adatok alapján képes 12 órára előrejelzést adni arról, hogy milyen időjárás várható. Ez alapján egyrészt tervezhetjük a napunkat, másrészt szabályozhatunk más HomeKit eszközöket is - például fényforrásokat, vagy ez Eve Aqua öntöző rendszert, amelyet például borús vagy várhatóan esős időjárás esetén nem indokolt járatni. Mindezen adatok és előrejelzések az Eve alkalmazásban követhetőek nyomon, de természetesen jeleneteket, önműködő eseményeket a Home / Otthon alkalmazásban is beállíthatunk, amely révén az Eve Weather tudása bekapcsolható számos automatizálási folyamatba. Ezen funkciókhoz a megszokott módon HomeKit elosztó egység - egy Apple TV, egy állandóan otthon iPad, vagy egy HomePod mini hangszóró - szükséges. Hosszabb távon az Eve Weather megfigyelései alapján látványos statisztikát építhetünk a lakóhelyünk időjárási paramétereiről - akár éves szintre lebontva, kiemelve a leghidegebb és legmelegebb csúcsértékeket.
Az Eve Weather időjárás figyelő egység…


Rijádban nyit fejlesztői akadémiát az Apple (július 7.)

Szaúd-Arábia nem minden tekintetben dicsőséges kultúra: az állam maga fejlesztett és jegyez olyan alkalmazást, amellyel az elnyomásban élő nők külföldre utazását a férjük engedélyezheti vagy megtagadhatja, mivel nincsen önállóan joguk elhagyni az országot. Ennek a szövetséges országnak a fővárosában nyitja meg az Apple az első közel-keleti fejlesztői akadémiáját, hogy a jövő iOS alapú fejlesztő vállalkozóit nevelhesse ki. Az Arab News beszámolója alapján a Saudi Federation for Cyber Security and Programming nevű oktatási intézménnyel együttműködésben indul meg. a képzés ősztől. Az Apple fejlesztői akadémiái igen népszerűek, mivel versenyképes tanterv alapján történik a képzés egy dinamikusan fejlődő piacra. Tim Cook legendásan jó viszonyt ápol az arab országgal: 2018. áprilisában a koronaherceg személyesen látogatta meg az Apple ügyvezetőjét, és már ott szó esett a fejlesztői képzésekről, illetve az arab oktatásügy felvirágoztatásáról, amelynek pillére lehet az Apple. Tim Cook stratégiája hasonlatos a magyar külügyhöz: nem avatkozik más országok belügyeibe, ha gazdasági érdekei az együttműködést követelik meg. Ez kifizetődő, hiszen számos oktatási beruházás megvalósult 2018. óta, az oktatás előre vitele pedig idővel szükségszerűen társadalmi változásokat is beindít majd az országban.
A Patently Apple foglalja össze az Arab News sorait…

Steve Wozniak a Right to Repair mozgalom arca lett (július 7.)

Woz már ifjú korától inkább volt kalóz, mint a nagytőke képviselője. A tény pedig, hogy az Apple részvényeiből milliárdos lett, segített ezt az életvitelt megélnie az elmúlt évtizedekben. Most ismét szembemegy a nagytőke mohóságával, és támogatja a Right to Repair mozgalmat, sőt, egyenesen azt mondja, hogy „Sosem lett volna az Apple, ha nem egy rendkívül nyitott technológiájú világban növök fel, egy elektronikailag nyitott világban.” Az Apple társalapítója arról beszél, hogy annak idején teljesen nyitott módon nyilvánosságra hozták a termékek forráskódját, a részletes tervdokumentációt és a szervizkönyveket. Azt nem teszi hozzá, hogy ennek köszönhetően a Microsoft le is koppintotta a rendszert, és az Apple elvesztett a süllyesztőben, míg Steve Jobs vissza nem hozta holtából a céget a ’90-es évek közepén. Fontos megjegyezni, hogy míg Woz idején a komponensek kézzelfoghatóak voltak, most sok esetben nanométerekről beszélgetünk, amelyek mikroszkóp alatt rajzolódnak ki. Az 1970-es években a hibás darabokat simán a szemétbe dobták, mert kevés volt belőlük, és nem okozott gondot annak a kevés nehézfémnek a talajvízbe mosódása. Manapság a felhasználók többsége nem tudja, mit kellene tennie egy kicserélt iPhone akkumulátorral. Ezért is jó az, hogy szakszervizben végezzük el a cserét, mert a hibás alkatrész életútja is biztosított. Woz kedves hangja és rokonszenves megjelenése persze magával ragadó, de a környezet szempontjából szerencsésebb, ha szakcégeknél van tartva a javítás, nem pedig otthon barkácsolnak az emberek.
A Patently Apple cikke a témában…
Woz nosztalgikus gondolatai…


Corkban bővít az Apple (július 6.)

Még tavasszal röppent fel a híre, hogy az Apple egy modern és zöld energiával működő irodaház felső három szintjét tervezi kibérelni, ahol 350-400 új kollégát tervez elhelyezni. Számukra egy 120 ágyas hotellel is megállapodott az elszállásolásról, amíg a 325 lakásos apartman beruházása el nem készül. Az Apple nagyon régi és fontos jelenlévő az írországi Corkban, és mivel a cég európai jelenléte egyre profibb és szélesebb körű, szükséges az új kollégák elhelyezése. Itt zajlik például a Siri magyar verziójának fejlesztése, de logisztikai feladatokat is látnak el a helyszínről, illetve a térképek számára képeket rögzítő járművek adatainak feldolgozásában is részt vesznek az indiai kollégák tömegmunkáját megkoronázva. Az Apple Corkban jelenleg több mint 6000 főt foglalkoztat. A mostani bérlés eredményeként a Horgan nevű cég Quay komplexumának egyes épületében jutott irodákhoz az Apple. Az irodákból a Lee folyóra kínálkozik kilátás, és nincsen messze a Dean Hotel sem, amely a dolgozók átmeneti szállásaként prosperál majd.
A Patently Apple írása a Corkban zajló bővülésről…

Új telepítőket adott ki régi rendszerekhez az Apple (július 5.)

Szokatlan „fejlesztés” jelent meg az Apple szoftver frissítési weblapján: a Mac OS X Lion Installer és a Mac OS X Mountain Lion Installer jelent meg frissített verzióban 2021. június 23-án.
Nem tudni, hogy pontosan mi okozta, hogy az Apple ennyire visszanyúlt az időben. A Mac OS X Lion volt az utolsó rendszer, amit még Steve Jobs jelentett be, és a Mac OS X Mountain Lion az első, amit Tim Cook prezentált - ekkortól áttért a cég az éves szoftver frissítésekre. Az Apple számos biztonsági változtatás okán visszavonta a régi rendszerek telepítőinek tanúsítványát, így például a macOS High Sierra rendszert sokszor csak a dátum Terminalban való visszaállításával lehetett telepíteni. Vélhetőleg a mostani frissítés is ilyen jellegű tartalmakat módosít, és teszi használhatóvá a letölthető telepítőt. Az internetről letölthető telepítők előnye, hogy később internet kapcsolat nélkül, illetve annak sebességétől függetlenül is használhatóak.
A Mac OS X Lion Installer letöltése…
A Mac OS X Mountain Lion Installer letöltése…
Rendszerindító telepítő létrehozása macOS rendszerhez…

Halálra ítélt Time Capsule lemezek (július 5.)

Ugyan már egyik sem garanciás, több millió darab van még használatban az Apple korábbi, biztonsági mentésre is használható WiFi router megoldásából, az AirPort Time Capsule termékből. Egy német adatbiztonsági cég, a Datenrettung most arról ír, hogy az Apple által előszeretettel használt Seagate Grenada lemezek (ST3000DM001 / ST2000DM001 2014-2018) szériahiba miatt nagy eséllyel meghibásodnak. Ugyan ezeken duplikált adat található, tehát elvileg nincsen adatvesztés, de a lemezek tönkremenetele esetén a Jony Ive egykori csapata által remekül megtervezett, ragasztott kivitelű termékben viszonylag körülményes meghajtót cserélni, és a 2, illetve 3 TB kapacitásnál nagyobbat valami okból a csere után sem kezel a termék. A német szakemberek azt is megállapítják, hogy a Seagate egyszerűen eleve hibásan tervezte meg a terméket: a merevlemez olvasófeje parkolópályán állva deformálódik a lemez belső hőjétől, és újabb íráskor vagy olvasáshoz hozzáér a lemezekhez, kárt téve azokban. Az AirPort Time Capsule nem tartalmaz ventilátort, és a nyári melegben nem tud megfelelően hűlni, ebből kifolyólag az olvasófej deformálódása sajnos elkerülhetetlen.
Az AppleInsider.com cikke a témában…

Az Apple-lel versengene a Qualcomm (július 4.)

Jobb lett volna felvásárolni, de az Apple inkább harcolt, pereskedett, majd az 5G modemeiért fanyar megállapodást kötött a Qualcomm céggel, miközben gőzerőkkel dolgozik saját modemének fejlesztésén. Eközben a Qualcomm felismerte, hogy a bukdácsoló Intel és az örök gondokkal küzdő AMD vitorlájának szelét kifogva az Apple által használt ARM alapon processzorokat gyárthatna PC-k számára, ezzel a Windows felhasználók számára is lehetőség nyílna hosszabb akku időre és nagyobb teljesítményre. A Qualcomm ügyvezetője, Cristiano Amon konkrétan beszélt arról, hogy az Apple M1 processzorával szeretnének versenyre kelni, és ha már ilyen remek processzort tudnak majd gyártani, akkor 5G modemet is helyeznek a System on a Chip (SoC) rendszerre, amely újdonság lenne a számítógépek világában. (Az Apple már Steve Jobs idején, 2005-ben tervezett olyan PowerBook utódot, amely tartalmazott volna 3G modemet, ám a cég azóta sem oldotta meg ezt a feladatkört, és a mai napig csak iPhone-ról megosztva tudunk mobilinternetet használni a Mac-en, amely az eSIM világban nehezen befogadható tény.)
Érdekesség, hogy a Qualcomm 1,4 milliárd dollárért felvásárolta a Nuvia nevű céget, amelyet az Apple-ből kivált fejlesztők hoztak létre, akik a processzor csapatból váltak ki, és élénk emlékeik voltak az Apple Silicon eredményeiről… A Qualcomm tehát korábbi Apple fejlesztők segítségével akar az Apple-lel versenyezni tudó terméket létrehozni a PC világ számára. A cég úgy véli, hogy 2022-ben be tudják majd mutatni az első saját ARM alapú processzorukat a Windows alapú személyi számítógépekbe.
Az Ars Technica írása a témában…

Zűrös év után ikonikus helyen nyílt új Apple üzlet (július 3.)

Rég nem látott hangulatban és tömeggel köszöntötte az Apple az érdeklődőket Los Angeles belvárosában, az 1927-ben épült Tower Theatre felújítása révén megnyílt üzletében. Az Apple megőrizte a régi színház hangulatát, amely elhagyatva állt az angyalok városában, és a lebontás veszélye is fenyegette. Most hihetetlen eleganciával és páratlan műgonddal újították fel az épületet, amely hatalmas belmagassága mellett a karzat exkluzív bejárhatóságával nyújt teljesen egyedi vásárlói élményt.

Az Apple Tower Theatre üzlet nem elsősorban vásárlási helyszín, mint inkább az Apple szentély lesz, ahol természetesen a Today at Apple rendezvények is emelik majd a közönség elégedettségét - az Apple új Today at Apple Creative Studios nevű, főként kreatív alkalmazásokra és feladatokra koncentráló előadásait itt fogja elsőként bemutatni a nagyközönségnek. Az eseményen a koronavírus járványon túlesett amerikai társadalom nagy tömegben képviseltette magát - a maszkviselés ugyan nem volt kötelező, néhányan azért óvatosak voltak, de a többség felszabadultan ünnepelte a márkát. A patinás helyszínen gyönyörűen mutattak az új színes iMac modellek, és természetesen Tim Cook ügyvezető és Deirdre O’Brien kiskereskedelmi alelnök is jelen vett a megnyitón.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…


Mac indítóparancsok - Apple Silicon gépekkel frissítve (július 2.)

A Mac használatával kapcsolatosan számos esetben fontos tudás lehet az indítóparancsok ismerete - vagy legalább egy olyan webhely ismerete, ahol részletesen megtudhatjuk, hogy melyik paranccsal mit érünk el. A MacMag.hu oldalán régóta található ilyen írás - kezdetben PowerPC, majd Intel alapú, immáron pedig Apple Silicon processzoros gépek indítási ismereteivel kiegészülve. Az M1 processzorral szerelt Mac gépek minden esetben a bekapcsoló gomb hosszú nyomva tartásával dobják fel azt a menüt, ahonnan tovább léphetünk, ám számos billentyűparancs áll a rendelkezésünkre ezen a felületen is annak érdekében, hogy indítólemezt válasszunk, céllemez mód helyett egy újfajta lemez megosztást indítsunk el, vagy éppen másik indító partíciót válasszunk a rendszerindításhoz.
A Mac indítóparancsokat összefoglaló írásunk…

Nemzeti témájú Apple Watch szíjakat mutatott be az Apple (július 2.)

Huszonkét nemzet színeinek témájában adott ki Apple Watch szíjakat az Apple - korábban a labdarúgó világbajnokság idején volt már ilyen kezdeményezés, most részben az Európa Bajnokság résztvevői, részben egész más országok színei jelennek meg szőtt tépőzáras szíjakon. Köszönhetően az olasz egység (Risorgimento) megteremtésében való aktív magyar részvételnek, például a budapesti belvárosban emlékművel is rendelkező Türr István tevékenységének, a piros-fehér-zöld színek is megjelennek az egyik szíjon, amely így akár magyar nemzeti színű terméknek is tekinthető. A szíj egyik széle piros, másik széle zöld, a közepe pedig hófehér, amely koszolódásra fogékony, ám szerencsére a szőtt szíj mosható, így elszíneződéséig tisztán tartható. Az olasz mellett természetesen van amerikai, brit, mexikói, francia, német, ausztrál, orosz, kínai, kanadai, dán, svéd, spanyol, dél-koreai, belga, brazil, japán, görög, jamaicai, új-zélandi és németalföldi változata is a szíjaknak. A szőtt szíjak előnye, hogy teljesen rugalmasan állíthatóak, mivel tépőzár rögzíti őket. A termék műszálakból áll, tehát teljes egészében műanyag kivitelű, de nagyon vékony és sűrű műszálak alkotják a fonatot. A színes szíjakhoz Apple Watch számlap témák is megjelentek a watchOS rendszerben, így teljes mértékben nemzeti színekbe öltöztethetik az adott országok polgárai a karórájukat.
Az Apple hivatalos sajtóközelménye…

DigiTimes: Szeptemberben jöhetnek új MacBook Pro modellek (július 1.)

Miután az alapmodelleket már frissítette az Apple az M1 processzorral, időszerűvé vált az erősebb konfigurációk frissítése is: egyrészt a MacBook Pro 13” négy Thunderbolt kapuval rendelkező komolyabb változatának megújítása, másrészt a MacBook Pro 16” korszerűsítése - utóbbi 2019. óta változatlan állapotban kapható. A DigiTimes most arról ír, hogy az Apple szeptemberben mutatja majd be az új gépeit, köztük egy újratervezett MacBook Pro 14” modellt, illetve egy MacBook Pro 16” változatot. Ezek természetesen Apple Silicon alapúak lesznek, és várhatóan M2 típusjelzéssel kerülnek forgalomba. Az iparági szaklap arra is felhívja a figyelmet, hogy az Apple által alkalmazni kívánt mini-LED panelekből hiány alakult ki az iPad Pro 12,9” okán, így vélhetőleg a bejelentést követően csak októberben kezdődhet el a szállítás, és az első 3 hónapban biztos, hogy hiánygazdálkodás lesz a termékekből.
A DigiTimes írása a témában…

Rövid lesz a mini-LED kaland? Komoly fejlesztések zajlanak! (július 1.)

Egy friss riport arról ír, hogy az Apple 2022. során OLED panelekre tér át az iPad modellekben, amely folyamat 2023-ra a teljes termékvonalat lefedi majd. Az Apple a Samsungtól vásárolja majd a paneleket a hírek szerint, és a méret kapcsán vannak érdekes ellentmondások: egyes források 10,86 hüvelykes első beszerzésről beszélnek, amely arra utalhat, hogy az iPad Air következő generációja kapná meg a frissítést, míg az iPad Pro 11” és iPad Pro 12,9” csak ezt követően frissülne OLED panelekkel. Ez nem az első eset lenne az Apple részéről az iPad Air előnyben részesítésére: az eszközben már A14 processzor volt, amikor az iPad Pro modellek még A12Z erőforrással dolgoztak. Az Apple komoly befektetést hajtott végre idén a mini-LED panelek vásárlására, illetve előzetesen a kifejlesztésére. A megvilágítási zónák azonban többek számára csalódást okoztak, mivel az eddig egyenletes „háttérfényes fekete” helyett a tartalommal rendelkező részek környezetében világító udvar látható, míg a sötét részek tényleg feketék. Ezáltal számos felhasználó szerint rosszabb a mini-LED élmény, mint a korábbi sima LED megvilágítás élménye.
A Patently Apple azt is tudni véli, hogy az Apple a mini-LED utáni OLED váltást követően az LTPO, azaz alacsony hőmérsékletű polikristály oxid (low-temperature polycrystalline oxide) technológiára fog áttérni, amely jelentősen csökkenti majd a fogyasztást. Az Apple úttörő ezen a téren, és célja, hogy a jelenleg az OLED panelekben használt LTPS technológiát ötvözze az Apple Watch esetén alkalmazott IGZO technológiával, így létrehozva az LTPO technológiát.
Ha PC-s lap lennénk, akkor ennyiben abba is maradna a hír, de lássuk csak, mit jelentenek ezek a rövidítések! Az LTPS alacsony hőmérsékletű polikristály szilícium, amely az az anyag, amely az OLED panelt és annak kvázi alaplapját alkotja. Az IGZO kémiai elemek betűszava: indium, gallium és cink-oxid. Ez a technológia biztosítja, hogy az Apple Watch Series 5 és újabb órák kijelzői úgy is tudjanak folyamatosan üzemelni, hogy nem merítik le a készüléket másfél óra alatt. E két technológia ötvözése lehetővé tesz olyan előnyöket, amelyek az Apple számára kiemelten fontosak: ilyen például az alacsony fogyasztás, de a dinamikusan állítható frekvencia is, amely révén a ProMotion márkanevű szolgáltatás lehetővé válna, így az LTPO kijelzőknél simán megvalósítható extra GPU tudás nélkül a 24 Herz és 120 Herz közötti képfrissítés.
A Patently Apple összefoglalója a témában…


A MacMag.hu 2002. február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.