Az Apple már a kezdetektől fogva nagyon szoros viszonyt ápolt a betűkkel és persze a betűcsaládokkal is. Steve Jobs erőteljes személyes élményként jegyezte meg, amikor belógott arra az órára, amelyen a betűk formálásának tudományát, művészetét tanították. A Mac egyik első fő iránya nem meglepő módon a nyomdaipar felé vezetett, ezen a területen vált leghamarabb és legtovább piacvezetővé az Apple teremtette platform.

Az Apple elsőként kezdte támogatni a Unicode szabványt, amely révén a szokásos nyugati karakterszettnél jóval gazdagabb kínálatot tartalmazhat egy-egy betűcsalád. A technológia terjedése érdekében az Apple operációs rendszerei széles körű támogatást biztosítanak sokféle betűcsalád formátumnak, a régebbi Mac specifikus Suitcase mellett a modernebb TrueType és az iparág legfejlettebb betűcsalád formátumát jelentő OpenType típusnak is. Utóbbi kettő rendelkezik Unicode támogatással, vagyis a szokásosnál több karakter eltárolására és hordozására alkalmas.

A Unicode szabvány terjedésének mindennapos hozadéka, hogy eltűnik az életünkből a kalapos ő és ű betű, helyette szabályos, a magyar nyelvben ismert betűk válnak standarddá, és minden betűcsaládban, amellyel találkozunk, illik megtalálni ezeket a karaktereket. Az Apple újabb rendszerei, mint az iOS és a tvOS, eleve olyan betűcsaládokat kínálnak csak, amelyekben a magyar karakterek is benne vannak, ezzel is biztosítva a minőségi megjelenítést.

Emellett számtalan hasznos szimbólum is megjelenik a betűcsaládokban, amelyeket a nyomdaipar mellett akár a weben is használhatunk, valamint behelyezhetjük a szöveges produkcióinkba is. Ezek a szimbólumok monokróm megjelenésűek, azaz a szöveg színét viselik magukon: olyanok, mint a betűk, de valójában a szöveg betűméretét követő vektorgrafikus karakterek.

A Unicode továbbá magában foglalja az utóbbi években rendkívül népszerűvé váló szimbólumait, a színes Emoji karaktereket.

Az Apple napjainkban is az élen jár a Unicode karakterek gazdagságának fejlesztésében, gyakorlatilag az élmezőnybe került az Emoji fejlesztés területén. Az iOS 10 és a macOS 10.12 Sierra legtöbbet hangsúlyozott újdonsága az Emoji karakterek sokaságának megjelenése, ráadásul sokféle Emoji arc bőrszíntől független, többféle bőrtónussal is elérhető.

Az Emoji japán eredetű piktogramokat jelöl, és a Magyar Tudományos Akadémia irányadása szerint Emodzsinak kellene leírnunk, de közismert írásmódját alkalmazva a cikk - dacolva a helyesírási előírásokkal - Emojiként fog rá hivatkozni. Jelentése leginkább a „hangulatjel” kifejezéssel magyarítható, amely azonban nem fejezi ki tökéletesen a tartalmát, mivel a Unicode szabvány Emoji karakterei között foglalkozások, tárgyak, ételek, járművek, helyszínek, zászlók, sportok, szimbólumok és állatok is találhatóak. Egy focilabdát vagy egy szelet tortát nem lenne hiteles hangulatjelnek neveznünk. Marad hát az Emoji megjelölés.

A macOS operációs rendszer leegyszerűsítette a különleges karakterekkel való feladatok kezelését, ugyanis nem igényli, hogy valami nehézkes felületről hívjuk be őket, hanem minden egyes program Edit / Szerkesztés menüjében megtalálható a rendszerszolgáltatásnak tekinthető Characters / Karakterek paletta, illetve az annak megnyitását elvégezni hivatott Emoji & Symbols / Emoji és szimbólumok menüelem (billentyűparancsa: Control + Command + szóköz).

Tipp: Amennyiben be van kapcsolva a nyelvi menü, akkor onnan is elérhetjük az Emoji & Symbols / Emoji és szimbólumok parancsot, és megnyithatjuk a palettát bármelyik alkalmazás felületén.

A különleges karakterek kapcsán ki kell emelnünk, hogy a macOS rendszer nem szorítkozik csupán az Emoji karakterekre, hanem megvannak a fentebb említett monokróm piktogramok, nyilak, pöttyök és csillagok, deviza szimbólumok, latin nyelvekben használt különleges betűk, a betűkre emlékeztető szimbólumok, mint a ® és a ©, matematikai jelek, zárójelek, illetve speciális jelek, mint a ‼︎ vagy az ‱.

A speciális karakterek megjelenítése rendszerszolgáltatás, vagyis a fejlesztők anélkül tehetik elérhetővé a felhasználóik számára az alkalmazásukban, hogy külön erőfeszítéseket tennének. Használatukhoz azonban szükséges, hogy az alkalmazás Unicode szabványú legyen, valamint hogy olyan betűtípust használjunk a munka során, amely tartalmaz széles körű szimbólumokat és Emoji karaktereket.

Nem minden betűcsalád tartalmaz speciális karaktereket - sok olyan betűtípus van, amelyik csak a betűkre szorítkozik, és a Unicode tábla felsőbb karakterei egyszerűen üresen vannak hagyva.

A különleges karakterek között jópár olyan szimbólum található, amelyet a mindennapokban használni tudunk, mint például az olló, amellyel egy adott nyomtatvány elvágásának helyét jelölhetjük meg. Egyes szimbólumok hangulatot is kifejezhetnek: a monokróm karakterek között megtalálható a mosolygó ☻ és a szomorú fej, de a győzelem jele is ✌︎. Emellett olyan fontos karakterek, mint a finoman gőzölgő kávé: ☕︎.

Ezek a karakterek kivétel nélkül a szöveg színét veszik fel, tehát ha narancssárga betűkkel írunk, akkor a kávé és a mosolygó fel is narancssárga lesz.

Ettől eltérő megoldás az Emoji, amely egy kész grafikai mű. Érdekesség, hogy ez a megoldás a Távol-Keleten vált nagyon népszerűvé: az NTT DoCoMo és a SoftBank Mobile nevű mobiltelefon szolgáltatók tették lehetővé a különféle hangulatjelek használatát, amely akkor még nem volt szabványos. Később a népszerűségük révén a Unicode táblára is felkerültek, 2016-ra pedig a fejlesztésükben az Apple világelsővé vált.

Érdekes változás, hogy míg az Emoji kezdetben valóban megrajzolt hangulatjel volt, ez a szerepe mára átalakult. Régebben egy internet alapú szöveges csevegésbe elég volt egy :) karaktersort leírni, amelyet a program mosoly szimbólummá 🙂 helyettesített, és a másik fél egyrészt információt kapott arról, hogy a beszélgetőpartnere olvasta a leírtakat, és viccesnek találta azt.

Megjegyzés: A fentebb említett :) karaktersort és a hozzá hasonló, ASCII billentyűkkel elérhető, emberi arcvonásokat tükröző jelek egymásutánját emotikonnak, érzelem kifejezésére szolgáló jelnek nevezzük. Ez tekinthető az Emoji egyszerű, több karakteres elődjének. Az Emoji más, gazdagabb tartalom, mint az emotikon. Az emotikonnak azonban alapvető tulajdonsága, hogy nem speciális karakter, hanem teljesen hétköznapi karakterek sora, amelyben hagyományosan a kettőspont jelöli a szemeket és a zárójel a szájat.

Ez a fajta alap funkció, a klasszikus Smiley / Mosolyfej átalakult, és az Emoji tengerben manapság már sok egyéb is található - igazából több szimbólum található, mint hangulatjel.

Az Apple sem egyszerű sárgára színezett arcokat kínál, hanem kész grafikai remekműveket, gyönyörűre dolgozva ki az emberi figurák szemét, árnyékokkal és fényekkel adva három dimenziós megjelenést a kicsiny rajzocskáknak. Ezen karakterek is vektorgrafikusak, és bár színük nem követi a szöveget, de a nagyítás és kicsinyítés kapcsán együtt mozognak a környező szöveggel. Méretüket természetesen önállóan is módosíthatjuk igényeink szerint.

A Unicode karaktertábla ezen felsőbb elemei bonyolult kódokkal is előhívhatók, amelyeket a weblapok fejlesztői különféle táblázatokból kereshetnek ki.

Az Apple a különleges karaktereket olyannyira integrálja a rendszerébe, hogy angol nyelvű rendszereken a Messages / Üzenetek alkalmazás képes önműködően felismerni és cserélni a begépelt szövegeket Emoji ikonokra.

Például egy egyszerű üzenetet a következőképpen alakít át:
Eredeti üzenet:
- Ma este mozi? Utána pizza a holdfénynél?
Átalakított üzenet:
- Ma 🌆 🎦? Utána 🍕a 🌙fénynél?
Válasz üzenet:
- Rendben. Fürdök egyet és szaladok!
Átalakított üzenet:
- Rendben. 🛀🏽 és 🏃!

Kicsit ijesztő, de szerencsére a magyar nyelvet még békén hagyja a Messages / Üzenetek program, nem helyettesít be igény szerint ilyen szimbólumokat a szövegbe.

Érdekesség, hogy ez a fajta írás egyfajta képírásnak tekinthető, amely az ősi és ókori civilizációkra volt jellemző: a barlangrajzokra nincsen kiírva, hogy „husánggal fejbe vágtam a medvét és az hirtelen elpusztult”, hanem egy rajz található egy nagy darab emberi alakról, amint husánggal a kezében áll a medvetetem mellett, és ebből a fajta korabeli Emoji elődből tudjuk, hogy mi a mondanivaló.

Hogy túl vagyunk-e már az egészséges szintjén az Emoji tengernek, nem a cikk tiszte megítélni. Kétségtelen tény, hogy a 2016-os operációs rendszer frissítések során az Apple feltűnően többet beszélt az Emoji témáról, mint sok egyébről. Rengeteg olyan szimbólum került a rendszerbe, amelynek napi használata életszerűtlen, ám az Apple-nek van arra kapacitása, hogy gyönyörűen megrajzoltat egy polipot (🐙) vagy egy műhold antennát (📡). Sőt, fontos fejlesztés volt a bőrszínfüggetlen Emoji arcok megjelenése, így bantu Mikulás (🎅🏿) és mesztic szöszi (👱🏾‍♀️) is található kínálatban. Nyilvánvalóan a gyerekek imádják a jópofa állatfigurákat, mint a kutya- (🐶) vagy macskafejek (🐱). Kifejezetten kedvező, hogy immáron nehézségek nélkül találunk magyar zászlót (🇭🇺) a különleges karakterek között, amelyet beilleszthetünk a Facebook bejegyzéseinkbe, az Instagram fotók leírásába, de akár egy Pages szövegbe is. Nehezen magyarázható ugyanakkor a pile of poop („kupac kaki”, 💩) szimbólum, amely talán túlmutat a jópofa hobbin az Apple részéről.

Mindezen különleges karaktereket megtaláljuk a Characters / Karakterek palettán, és akár a kereső használatával a témát begépelve, akár manuálisan görgetve a megtalált szimbólumot dupla kattintással illeszthetjük be a szövegbe, a kurzorpozícióba.

Megjegyzés: Amennyiben az éppen használt betűcsalád nem tartalmazza az adott Emoji karaktert, akkor az alkalmazás betűcsaládot vált, amely nyomán a szöveg folytatása más megjelenést kaphat. Praktikus az Emoji használati helye után még a beillesztés előtt egy karaktert begépelni, hogy megőrizze a szerkesztő program az éppen használatos betűtípust, és azzal tudjuk folytatni a gépelést, ha már beillesztettük a különleges karaktert.

Az Emoji használatát könnyíti, hogy az Apple jól áttekinthető témákra bontotta a tartalmakat:
• Smileys & People / Mosolyfejek és Emberek
• Animals & Nature / Állatok és természet
• Food & Drink / Étel és ital
• Activity / Kikapcsolódás
• Travel & Places / Utazás és helyek
• Objects / Tárgyak
• Symbols / Szimbólumok
• Flags / Zászlók

A Smileys & People / Mosolyfejek és Emberek felület alatt nem csak gazdagon megrajzolt hangulatjelek, hanem többféle állapot is található, mint a fejét összedugó nő és férfi rózsaszín szív buborékkal (💑), a család (👨‍👩‍👧‍👦), továbbá ruhadarabok, mint a cilinder (🎩), a bikini (👙) vagy éppen a gyűrű (💍).

Az Animals & Nature / Állatok és természet szimbólumait a gyermekek kedvelik leginkább, hiszen sokféle állatfigura található meg itt (🐞🐝🐷🐱). Emellett egyes növények szép illusztrációi is foglalnak el Unicode karakterhelyeket (🌸🎃🍀🌵🍁🌾). Végezetül néhány égitest (🌏🌜🌞) , valamint időjárási elem zárja a sort (🌩❄️🌪☃️).

A Food & Drink / Étel és ital felület már kimondottan a Messages / Üzenetek behelyettesítő tudására van kihegyezve. Az itt látható szimbólumokat helyezi be a párbeszédbe a fönt illusztrált módon a rendszer. Nyilván nem fejezünk ki érzelmet azzal, hogy egy szelet kenyeret 🍞 vagy egy nyalókát 🍭megjelenítünk, de egy tányér rizs 🍚 sem olyasmi, amit egyébként elküldenénk üzenetként, ám a rendszer felismeri az angol megfelelőjét, és behelyettesíti a tartalmat a betűk helyére. (Tetten érhető az ázsiai tartalmak túlreprezentálása - utalva arra a piacra, amelyet az Apple az Emoji áradattal céloz.)

Az Activity / Kikapcsolódás felület alatt sportok ⚽️, zenélés 🎹, játék 🎲 és kultúra 🎭 található.

A Travel & Places / Utazás és helyek kategória első körben járműveket 🚟🚖🚌🚂 és utazással kapcsolatos létesítményeket (⛽️⚓️🚦🗺) foglal magában. A folytatásban pedig négyzetes megjelenésben jellegzetes helyszíneket (🕌🏩🏕🏝🎢⛲️).

Az Objects / Tárgyak felületen az iMac 🖥 és az iPhone 📱 mellett olyan archaikus elemek is megtalálhatók, mint a videókazetta 📼, fax 📠 vagy a CD 💿, de nem maradhat el a bomba 💣 vagy a gémkapocs 📎 sem.

A Symbols / Szimbólumok között érzelmi elemek (💔❣️💕💞💗💖💝💘), horoszkóp jelképek (♋️♐️), tiltó (🔞📵) és figyelmeztető jelek (♨️⚠️), média lejátszási szimbólumok (🔇🎵🔀) és időt jelző karakterek találhatóak (🕢🕐).

A Flags / Zászlók kategória talán nem szorul magyarázatra: a különféle nemzetek zászlóit találjuk itt felsorolva, mind közül legszebb természetesen a hazai trikolór: 🇭🇺.

A különleges karaktereket és azon belül az Emoji karaktereket bármilyen szövegkörnyezetben használhatjuk a Unicode alkalmazásokban. Együtt nagyíthatjuk a szöveggel, és ugyanúgy megjeleníthetjük iOS eszközökön, mint a macOS rendszeren.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2004. július 17. | Frissítve: 2016. december 23.

 


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: