A több nyelvű macOS operációs rendszer nyelvi és régió beállításit a System Preferences / Rendszerbeállítások program Language & Region / Nyelv és Régió paneljén találjuk. Itt kiválaszthatjuk az operációs rendszerünk kívánt nyelvét, valamint a számok, dátumok, idő kijelzés és deviza formátumok regionális jellemzőit adhatjuk meg.

A macOS operációs rendszer első üzembe állításakor jópár nyelv közül választhatunk. Az Apple nagyon elegánsan írja meg a programjait, illetve az Apple Cocoa programnyelvét követő fejlesztők dolga sem nehéz, ha lokalizálni kívánnak egy alkalmazást, mivel a programok teljesen különálló szöveges dokumentumokban tárolják el a nyelvi tartalmakat. Vagyis a rendszer magyar nyelvű fejlesztése nem volt kihívás a cégnek, hiszen egy-egy program esetén csupán el kellett készíteni az angol feliratok magyar változatát - valójában a nagyobb feladat a következetesség fenntartása és a segítő állományok (Help / Súgó) megfelelő lefordítása.

Az első üzembe állításkor kiválasztott nyelvet később bármikor módosítani tudjuk, mégpedig a cikkben bemutatásra kerülő panelen.A System Preferences / Rendszerbeállítások Language & Region / Nyelv és Régió panelje egy nyelvi preferencia sorrendet tartalmaz, amelyen az általun megadott alap nyelv vagy nyelvek találhatóak. A preferencia sorrend arra utal, hogy ha egy program az első helyen lévő kiválasztott nyelven nem elérhető - azaz például nincsen magyar lokalizációja -, akkor a sorban második nyelven próbálja futtatni a Mac. Ha például a magyar anyanyelv mellett a németet ismerjük jól, akkor második nyelvnek megadható a német. Ha egy program nincsen lokalizálva, akkor mindenképpen angolul fog futni. Az Apple a hivatalosan forgalmazott alkalmazásokban az angol nyelvet tekinti alapértelmezettnek, angol nyelvi támogatás nélkül nem jelenthet meg program a Mac App Store-ban.

A Preferred languages / Előnyben részesített nyelvek listához a plusz jelre kattintva tudunk további nyelveket hozzáadni. Ekkor egy legördülő palástablak jelenik meg, amelyen egy vagy akár több nyelvet is kiválaszthatunk (Command + kattintás segítségével), és az Add / Hozzadás gombra kattintva tudjuk őket felvenni a listára. A listán egyszerű húzással tudunk sorrendet változtatni, vagyis ha például az illusztráción látható angol nyelv helyett a magyar nyelvet szeretnénk elsődlegessé tenni, akkor azt a lista tetejére kell húzni az egérrel.Ha a preferált nyelvi sorrendet változtatjuk, a System Preferences / Rendszerbeállítások program felajánlja a Mac újraindítását. Ennek oka, hogy a nyelv változtatás után csak a később elindított programok nyelve áll át a választott új nyelvre, a már futó programok az indításkori nyelven maradnak. Az újraindítás után minden program és a rendszer is az új nyelvre áll át.

A macOS operációs rendszer gyárilag rengeteg nyelvet tartalmaz, amely hasznos bárki számára, aki idegen nyelvet tanul, és szeretné ezen a nyelven látni az operációs rendszerét. A magyar nyelv támogatása jóvoltából a kevésbé hozzáértők számára is segédletet nyújtanak az anyanyelvi párbeszéd ablakok és feliratok. (Természetesen valamiféle számítástechnikai ismeretet szükséges elsajátítani, mivel az ismeretlen kifejezések magyarul sem juttatnak sokkal közelebb a sikerhez.)A nyelv kiválasztása és további nyelvek hozzáadása könnyed feladat. A panelen lehetőségünk van még a régióra vonatkozó beállításokat végrehajtani. Itt kiválaszthatjuk az országot, amelyben tartózkodunk - ez alapból a Mac üzembe helyezésekor kiválasztott országgal azonos. Megadhatjuk a hét első napját (First day of the week) - angolszász régiókban vasárnappal kezdődik a hét, de a rendszerünk a beállításaink alapján már tudja, hogy nálunk a hétfő az első nap. A naptárak (Calendar) közül alapértelmezés szerint a Gergely naptár van érvényben (Gregorian), de perzsa, muzulmán vagy épp buddhista naptárt is választhatunk. Az idő kijelzés szempontjából fontos felület a Time format sor, ahol pipával jelölhető a 24 órás formátum. Ha a pipát elvesszük, akkor 12 órás formátumot fogunk alkalmazni a rendszerben, azaz 13 órakor is 1 órát látunk majd kijelezve.

Egyéb hasznos beállítások az Advanced / Kibővített gombra kattintva érhetők el.

Megjegyzés: A Language & Region / Nyelv és Régió panel korábban International, majd Language & Text néven volt elérhető. A szöveg rész átkerült a billentyűzet paneljére, így a szövegbevitelre és gépelésre vonatkozó paraméterek már nem itt, hanem a Keyboard / Billentyűzet panel alatt találhatóak meg.A kibővített felületen három címke található: General / Általános, Dates / Dátum és Times / Idő. Az általános felületén olyan paramétereket határozhatunk meg, mint a nyelvi formátum: ha itt a magyart (Hungarian) választjuk, akkor a dátumok megadásakor a rendszer a magyart veszi majd alapul, azaz "év. hónap. nap." formátumot tart majd helyesnek.

A tizedes vessző és a hosszú számok elválasztása is testre szabható. Manapság jellegzetes helyesírási probléma, hogy a tizedes vesszőt angol mintára ponttal jelölik. A rendszer itt helyesen vesszőt jelez, amelyet a beállítás nyomán a számológép is kezel. Ugyanitt adható meg az alapértelmezett valuta és a mértékegységek rendszere - ez metrikus (Metric), szemben az angolszász opcióval (US).

A Dates / Dátum felületen az idő formátumok kijelzését szabhatjuk testre: a felnyíló menükből például megadhatjuk, hogy a rendszer ne 2014-et, csak 14-et írjon az évszámra, az árpilist ápr.-ként rövidítse, az egy számjegyű naptári nap elé tegyen 0-t, azaz ne 7-e legyen, hanem 07-e. A rendszer rövid, közepes, hosszú és teljes dátum formátumot ismer, utóbbi esetén a nap is kiírásra kerül, de lehetőségünk van ezt csak kezdőbetűvel jelölni a menü használatával.A dátum elemekből (Date Elements) bármely elemet behúzhatjuk az előre definiált formátumok közé, vagyis akár azt is kiírhatjuk, hogy i.sz., azaz időszámítás szerint 2014. április 16., szerda. További opció a negyedévek (Quarter) és hetek kijelzése (Week of year) - utóbbi már csak azért is praktikus, mert az egészségügyben szeretik a páros és páratlan hetek rendszerét, és így könnyedén nyilván tudjuk tartani, hogy éppen milyennél járunk.

Tipp: A hét számát a Calendar / Naptár szoftverben is lehetőség van kijelezni, így ha azt az alkalmazást használjuk rendszeresen, akkor ott nyomon tudjuk követni, hogy éppen páros vagy páratlan héten járunk. Ezt a Preferences… / Beállítások… Advanced / Kibővített felületén a Show week numbers / Hét számának mutatása opcióval tudjuk aktiválni, és a Calendar / Naptár program bal felső részén, a napok mellett jelenik meg.

De érdekesség lehet annak kiírása is, hogy az évnek szám szerint mely napja van (Day of year).

Hasonló tartalommal bír a Times / Idő beállítási felület, ahol szintén rövid, közepes, hosszú és teljes idő formátumokat tudunk szerkeszteni, és akár milliszekundumok kijelzését is kérhetjük. Lehetőség van testre szabni a délelőtt (AM) és a délután (PM) kijelzését.© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2010.
Frissítve (macOS 10.7): 2011. 06. 03.; (macOS 10.9; Retina) 2014. IIII. 16.; 2015. V. 19. (Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: