Azon felhasználók számára, akik nem feltétlenül vagy nem csak internet alapú zenesugárzási adásokat hallgatnak, rendkívül ideális képesség, hogy a Music / Zene alkalmazás képes akár kedvenc dalainkból, akár a zenetárunk teljes gyűjteményéből a csatlakoztatáskor automatikusan feltölteni az iPhone, iPod vagy iPad készülék tárhelyének egy részét zenékkel. Az Autofill márkanévre hallgató szolgáltatás révén nem kell manuálisan válogatnunk, a program képes figyelembe venni hallgatási igényeinket, és attól sem kell tartani, hogy az összes tárhelyünket zenékkel rakja tele, mivel ez a paraméter is szabályozható. Így folyamatosan változatos zenei kínálatot tarthatunk fenn a készüléken, amelyről zenét hallgatunk a mindennapok során.

Megjegyzés: Az Apple a túlterhelt iTunes program okán az iOS és iPadOS eszközök kezelését kivette az iTunes programból, és feladatait a Finder felületén helyezte el. Az iTunes később a Music / Zene nevet vette fel, mutatja azt, hogy ez a fő funkciója. Ennek megfelelően azonban a zenék kezelése továbbra is a Music / Zene alkalmazásban történik.

A Music / Zene alkalmazás felületén a csatlakoztatott mobil készüléket kiválasztva érhetjük el az azon található zenei tartalmat.Alapértelmezés szerint a Finder úgy kezeli a készülékeket, hogy a zenék szinkronizálása önműködő legyen. Ez sokszor nem kívánt funkció, mivel meghosszabbítja a számítógépre csatlakoztatás időtartamát akkor, amikor esetleg csak röviden szeretnénk kapcsolódni - például fényképek letöltése okán az iPhone-ról. A Finder felületén tudjuk kipipálni, hogy a zenék kezelése manuálisan történjék, vagyis ne kezdjen önműködő szinkronba a rendszer. Itt a Manually manage music, movies and TV show / Zenék, filmek és TV műsorok kezelése kézzel opciót kell kipipálnunk. Ez törli a már a készüléken lévő tartalmakat.

Szintén a Finder felületén, ugyanezen ablakban a Music / Zene címke alatt van mód kiválasztani, hogy a Mac önműködően szinkronizáljon zenéket a csatlakoztatott készülékre, illetve itt mód van a választásra azon a téren, hogy a teljes zenetárat szinkronizálja, kiválasztott művészeket, albumokat, műfajokat és/vagy játéklistákat szinkronizáljon. Az alatta található felületen pedig manuálisan válogathatjuk ezek körét - ezek lehetnek tehát játéklisták is, amelyeket praktikus módon önműködően szervez a program, megkönnyítve a dolgunkat. Ezek a listák nagyban könnyítik a válogatást, és általában a kedvelési határainkon belüli tartalmak gyűlnek össze bennünk akár intelligens listáról, akár géniusz dallistáról van szó.
A játéklisták szervezéséről külön cikkünk számol be…

A Music / Zene alkalmazás azonban kínál egy ennél is kényelmesebb megoldást az Autofill funkció révén, amely önműködően tölti fel a zenetárunk egy szeletét a mobil eszközre válogatás, pepecselés nélkül.

Ha a Music / Zene alkalmazás felületén kiválasztjuk a mobil készüléket, a megjelenő felület alján találjuk az Autofill funkciót.

Itt egyrészt egy menüből (Autofill From) választhatjuk ki, hogy honnan válogasson a program: az önműködő zenei feltöltéshez használhatja a teljes zenetárat vagy egy-egy játéklistát a kívánalmainknak megfelelően - ha például autóban tervezünk majd zenét lejátszani, akkor praktikus kevésbé altatós dalokat válogatni, de ha a késő esti kerti égbolt bámuláshoz gyűjtünk háttérzenét, akkor kívánatos lehet valamely nyugodtabb gyűjtemény.

A Settings… / Beálítások… gombra kattintva további néhány apró finomítást érhetünk el: egyrészt alapból aktív a Choose items randomly / Elemek kiválasztása véletlenszerűen opció, amely révén nem a lista első néhány dalát fogja szinkronizálni a program, hanem összevissza válogat a változatosság érdekében.

Lehetőségünk van arra, hogy a készüléken lévő teljes zenei tartalmat lecseréljük, amely akkor praktikus, ha mindig újdonságra vágyunk, és nem napi szinten használjuk az Autofill funkciót (Replace all items when Autofilling / Az összes elem lecserélése az önműködő feltöltéskor). Ennek célja ne maradjon egyetlen olyan dal sem a szinkronizálást követően a készüléken, amely előzőleg rajta volt, hanem teljesen eltérő kínálatot tudjunk hallgatni.

Ha a Music / Zene alkalmazás felületén használjuk a csillagokkal való értékelést, akkor van jelentősége a Choose higher rated items more often / Magasabb értékelésű elemek gyakoribb kiválasztása opciónak. Az iTunes program alapvető funkciója volt két évtizede, hogy csillagokkal tudtuk értékelni a zenéket egytől ötig. A csillagok alapján intelligens dallistákat tudtunk létrehozni, illetve a program tudta, hogy melyik zene tetszik jobban, így például az iTunes Store felületén eleve olyan dalokat ajánlott, amelyek hasonlóak az öt csillaggal értékelt zenéinkhez. Az Apple Music megjelenésével az Apple elrejtette a csillagokkal való értékelést, és szívecske jelent meg, amely az Apple Music irányába visszajelzés, hogy tetszik az adott zene. A csillagok persze megvannak, de be kell őket kapcsolni külön a Music / Zene alkalmazás Preferences / Beállítások ablakának General / Általános címkéje alatt. Ha ezt aktiváljuk, ismét van mód csillagokkal értékelni a zenéket, és az Autofill funkció képes arra, hogy inkább 4-5 csillagos zenéket válogasson, mint 1-2 csillagos, vagy csillag nélküli zenéket. Vagyis olyan zenékkel tölti fel az eszközeinket, amelyeket szubjektív módon jobbnak értékeltünk más zenéknél.Rendkívül fontos paraméter az óriási zenetárral rendelkezők számára a tárhely fenntartás lehetősége (Reserve space for disk use / Tárhely fenntartása lemezként való hasznáaltra). Ennek megfogalmazása itt ragadt velünk az iPod korszakból, amikor is az iPod modellek tárhelyét külső meghajtóként is lehetett használni. Az iPhone és iPad esetén ilyesmiről nincsen szó, ám a korlátozás él: ha egy 128 GB-os modell esetén beállítjuk, hogy 115 GB maradjon szabadon, akkor az Autofill funkció maximum a rendelkezésre álló helyet tölti meg zenével.

A dolog természetesen intelligens, tehát az alap tárhelyet veszi figyelembe, nem a készülék aktuális szabad helyét, vagyis nem fogja elkezdeni törölni a zenéket a készülék azért, mert felveszünk egy 12 GB-os 4K-s videót. Egyszerűen csak így tudjuk maximalizálni a zenék számára rendelkezésre álló helyet. Egy 128 GB-os iPhone készüléket például a Music / Zene úgy lát, hogy 119,1 GB helye áll rendelkezésre. Ha megadjuk, hogy mondjuk 110 GB maradjon szabadon, akkor 9,1 GB zenét tud az Autofill funkció a készülékre tölteni, amely garantáltan változatos kalandot ígér a zenéink világában.

Az Autofill igen okos találmány az Apple részéről, hiszen megkönnyíti a dalok áttöltését, nem kell manuálisan vesződni a tartalmak összeválogatásával, de mégis megmarad a választás szabadsága azáltal, hogy a zenék általunk szervezett köréből választ a Music / Zene az áttöltésnél.© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2006. október 15.
Frissítve: 2009. október 18. (iPodok); 2010. november (iPhone); 2013. 08. 31. (ikon); 2015. IIII. 11. (Retina); 2021. május 17. (Music / Zene); 2021. május 26. (aktualizálás)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: