A Music / Zene szoftver egyik képessége a zenei lemezek bemásolásának opciója a Mac tárhelyére. Ez kiváló lehetőség a megvásárolt hanglemezeink iPod, iPhone vagy iPad készülékre való áttöltésére vagy éppen egyedi válogatás lemezek elkészítésére - szintén a Music / Zene segítségével.

Noha a CD-k népszerűsége egyre csökken, a Music / Zene alkalmazás sokoldalú eszköztárral rendelkezik arra a célra, ha mégis a zeneélvezetnek ezt a módját választjuk. A program alapértelmezés szerint megnyílik, ha egy zenei CD-vel kapcsolatba kerül, és import felülete töltődik be. Az importálással kapcsolatos alapbeállításokat az importálás felületén, illetve a Music / Zene alkalmazás Preferences / Beállítások ablakában tudjuk módosítani.

Előbeállítások
A Preferences… / Beállítások… ablak Files / Fájlok felületén lévő Import Settings… / Importálási beállítások… gombra kattintva megjelenő ablakban a CD-ről bemásolásra kerülő zene kezelése és tömörítési mechanizmusa szabályozható.

Amennyiben audió lemezt szeretnénk a gépre másolni, egyszerűen csak helyezzük a Mac optikai meghajtójába vagy a csatlakoztatott Apple USB SuperDrive meghajtóba a korongot! A Music / Zene ekkor önműködően elindul vagy az előtérbe kerül az ablaka, amennyiben már fut a program.

Ha a Music / Zene alkalmazást internet kapcsolat mellett használjuk, akkor önműködően letölti a dalcímeket, előadókat, album információkat, megspórolva a begépelés időigényes nehézségét. Ha nem internet kapcsolat mellett másolunk, akkor sem kell a gépeléssel vesződni, mert később a dalokat kiválasztva és a File / Fájl menü Library / Könyvtár pontkának Get Track Names / Dalcímek letöltése parancsát választva bármikor használható az internetes adatbázist. (Amennyiben a dalokat nem Music / Zene szoftverrel másoltuk be, akkor nem tudja lekérdezni a dalok címét!)

Ritka vagy új lemezek esetén előfordul, hogy a Gracenote CDDB adatbázis még nem tartalmazza a lemezt. Ilyenkor az Infó ablak használatával van lehetőségünk az album borító alapján kitölteni az információkat. Az alap adatokat - előadó, album cím, kiadási év, műfaj - célszerű úgy megadni, hogy kijelöljük az összes dalt, és ekkor nyitjuk meg az Infó ablakot, ezzel csak egyszer kell kitölteni az összes dalra vonatkozó információkat, és ezt követően csak a dalcímeket kell egyesével megadni.

(Amennyiben szeretnénk, hogy az adott albumot később importáló felhasználóknak már önműködően letöltődjenek az album információk, fogaskerék ikonnal jelölt felnyíló menüt használva lehetőségünk van elküldeni a Gracenote CDDB részére az információkat: Submit CD Track Names… / CD szám címek beküldése… Ekkor feltöltjük az adatokat a szolgáltató számára, amely néhány nap alatt feldolgozza és elérhetővé teszi azokat.

Tömörítés
A Music / Zene alkalmazás gyárilag 256 kbps-es AAC formátumú audió állományokat rögzít a gépben lévő tárolóra (iTunes Plus formátum). Ez azt jelenti, hogy a CD-n lévő hangsávot - amelynek adatmennyisége másodpercenként több megabyte is lehet -, a Music / Zene 256 kilobitesre tömöríti. A tömörítési eljárások az évek alatt olyan színvonalúra forrtak ki, hogy optimális esetben nem lehet különbséget érzékelni a CD és a bemásolt, tömörített fájl között. Az Apple a 256 kbps-es AAC formátumot jó minőségűnek tekinti, ezért gyárilag ezt az opciót kínálja fel - meghagyva természetesen a szabad választás lehetőségét a felhasználó számára.

A Music / Zene alkalmazás ötféle formátumot, az AAC (MPEG-4 alapú tömörítés, Advanced Audio Coding) mellett az MP3 (MPEG-1 Audio Layer-3) és Apple Lossless (Apple Lossless Audio Codec - ALAC -, veszteségmentes tömörítő - nagyobb méret) tömörítési eljárásokat támogatja, illetve lehetőség van a tömörítésmentes kódolásra, másolásra is az AIFF (Audio Interchange File Format, Apple) és WAV (Waveform Audio, Windows) formátumok támogatása jóvoltából.

Az igényes zenehallgatók számára, akik nem szeretik a drámaian tömörített muzsikát, és rendelkezésükre áll nagyobb méretű tárhely, az Apple Lossless formátum megfelelő lehet, hiszen az Apple ígérete szerint veszteségmentes, ám mégis kisebb, mintha a CD nyers adatállományát másolnánk. (Egy átlagos 3-4 perc hosszúságú Apple Lossless dal tipikusan 22-35 MB méretű.)

A tömörítési eljárást egyrészt a fentebb említett Preferences / Beállítások ablakban, másrészt az importálás felületén az Import gombra kattintva tudjuk beállítani. A Music / Zene alkalmazás ilyenkor intelligensen behozza az Import Settings / Import beállítások ablakot, ahol tömörítő eljárást választhatunk, azt finomíthatjuk, illetve ki- és bekapcsolhatjuk a CD-k hibajavítási folyamatát. A Music / Zene alkalmazás képes arra, hogy a CD-k apróbb hibáinál lassítsa a normál olvasást, és biztosan jó adatot olvasson be akár egy enyhén sérült lemezről is. Ez akkor is praktikus, ha a Sony Music olyan lemezeit vásároljuk, amelyre szándékosan helyeztek hibákat, hogy ezzel az illegális másolást sikertelenül kiküszüböljék.

A bemásolás folyamata
Az Import / Importálás gombra kattintva a fentebb említett tömörítési párbeszédablak jelenik meg. Itt a beállítások áttekintését követően az OK gombra kattintva másolhatók be a dalok a CD-ről. Ha nem szeretnénk egy lemez minden dalát bemásolni, a dalcímek előtti pipát kiiktatva tudunk kihagyni dalokat a bemásolásból. Csak azok a dalok kerülnek a gépre, amelyek előtt pipa található.

Ha egy lemezről csak néhány dalt szeretnénk bemásolni, és hosszadalmas lenne a pipákat kiiktatni, a Music / Zene a lehetőség fordítottját is kínálja: jelöljük ki az összes dalt (Command + A), majd a Command billentyű nyomva tartása mellett kattintsunk az egyik pipára. Ekkor egyetlen dal sem lesz kipipálva, de az egérrel újra kipipálhatjuk azokat a dalokat, amelyeket szeretnénk bemásolni.

Ha az Import gombra kattintunk, hullámzó ábra jelzi az éppen másolás alatt lévő képet, illetve a Music / Zene dalkijelző felületén is látható a folyamat. Itt egy szorzószám is megjelenik, amely arra utal, hogy a normáls CD olvasási sebesség hányszorosával zajlik a művelet. Ez a kétezres évek elején processzor függő művelet volt, most már az optikai meghajtók sebessége határolja be.

Tipp: Mobil számítógép esetén látványos sebességbeli különbség lehet az akkumulátorról és a tápfeszültségről történő bemásolásban.A bemásolt dalok előtt zöld pipa jelenik meg, mígnem a folyamat a végére ér, és a Music / Zene hangjelzéssel tájékoztat erről. A CD-t ekkor ki lehet venni a meghajtóból a Music / Zene alkalmazás bal felső részén kijelzett CD ikon melletti lemez kivető gombra kattintva, vagy a Command + E billentyűparancsot használva.

A zenei CD-ről bemásolt dalok a Music / Zene szoftver Library nevű zenetárába kerülnek, ahol az összes dal megtalálható, amit a Music / Zene-hoz valaha hozzáadtunk. Innen a dalokat különböző kritériumok szerint szervezhetjük: mappákat, dallistákat és okos dallistákat hozhatunk létre, amiről külön cikkünk szól.

További Music / Zene alkalmazás cikkek…

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2006. január 7.
Frissítve: 2010. november 6. (iTunes 7); 2021. május 21., 25.