A gyors gépelést hosszas tanulás árán tudjuk elsajátítani, a diktálásra nem mindenütt van lehetőségünk, a kézírás azonban olyan képességünk, amelyet igen fiatalon elsajátítunk, és mindvégig őrzünk is - még akkor is, ha esetleg már nem írunk olyan sokat felnőttként, mint az iskolapadban. A kézírás személyes, egyedi, folyékony és gyors - és általában nehezen olvasható.

Az Apple igen korán belevágott a kézírás felismerés világába. 1993. nem szokványos év volt, nagyszerű dolgok jöttek akkor létre - így például a cég bejelentette a Newton kódnevű, MessagePad márkanévvel forgalomba került termékét, amelynek célja volt átformálni az emberek kommunikációját, illetve az ember és számítógép viszonyát. Ez a termék megelőzte a korát, sosem tudott kellő piacot hódítani, de az első olyan digitális készülék volt, amely képes volt a kézírásból karaktereket előállítani nagy pontossággal és viszonylag gyorsan. Pici kijelzőn, dedikált ceruza segítségével, és csak angolul, nyomtatott vagy ahhoz közelítő írott betűkből.

Steve Jobs egyik első lépése az volt, hogy kinyírta a termékcsaládot, amely nem hozott számokat, viszont elképesztő mennyiségű kutatási és fejlesztési pénzt nyelt el. A Newton vélhetőleg sosem térült meg, de a gyűjtők körében őrült összegekért cserélnek gazdát a még működő darabjai.

Az Apple nem tett le a kézírás-felismerés területének fejlesztéséről. A macOS 10.2 “Jaguar” egyik újdonságaként bejelentették az Inkwell technológiát, amelynek lényege, hogy egy Wacom tábla segítségével lehetőség volt angol, német vagy francia szövegbevitelre. Az ígéretesen induló megoldás szépen elsüllyedt a Mac rendszerben. A mai napig megtalálható a rendszer mappában az Ink nevű beállítási panel, és ha Wacom táblát csatlakoztatunk, ez aktiválható is. Nem látni azonban, hogy érdemi fejlődés zajlott volna a 2002-es állapotához képest az elmúlt 15 év során.

Az iPad megjelenése ismét izgalmas területet jelentett, és bár az Apple sosem tette lehetővé saját alkalmazásaiban a kézírás felismerést, több fejlesztő jelentett be ilyen irányú termékeket. Legalább egy tucat olyan program van, amely így vagy úgy próbálja felismerni a kezünk mozzanatait a kijelzőn, több-kevesebb sikerrel.

Az Apple Pencil 2016-os megjelenése aztán újrakeverte a kártyákat. Az Apple valamelyest szembement Steve Jobs azon elvével, hogy az iPadhez nem kell ceruza, hiszen ott az ujjunk. Az Apple Pencil azonban nem egy egyszerű ujjpótló, hanem egy különleges beviteli eszköz, amely folyamatosan kommunikál az iPad Pro modellekkel, és ezáltal hihetetlen művészeti ábrázolások hozhatók létre vele, ráadásul olyan precízen rajzolhatunk az akár 12,9 hüvelykes érintő kijelzőn, mint azelőtt soha.

És persze nem csak rajzolhatunk, hanem írhatunk is. Az iPad Pro kijelzője figyelmen kívül hagyja az ujjunk és a tenyerünk érintéseit, ha az Apple Pencil segítségével alkotunk rajta, ráadásul négyszer nagyobb részletességgel figyeli a ceruza jeleit, mint egyéb eszközökét.

A MyScript nevű céget igen erőteljesen inspirálta az iPad felülete, és bámulatos alkalmazások egész sorával lepték meg az iPad felhasználókat, majd az Apple Pencil megjelenésével az iPad Pro tulajdonosokat. A gyártó Nebo nevű alkalmazása révén valósággá vált az, amelyre sokáig vágytunk, és amelyre sok fejlesztő törekedett: az iPad Pro felismeri és karakterekké alakítja a kézírásunkat.

A hihetetlen módon ingyenes alkalmazás az App Store-ból letöltve szinte azonnal használható - az angol nyelv mellé le kell töltenünk a magyar nyelvi támogatást. A Nebo felhívja a figyelmet arra, hogy a kézíráshoz Apple Pencil termékre van szükség, mert az tud olyan precíz adatokat átadni, amely alapján az alkalmazás felismeri a formákat, és betűvé alakítja őket.Az eredmény szinte hihetetlen. A próba során elő kellett venni régen elfeledett kézírási gyakorlatomat - ijesztő belegondolni, hogy manapság már teljesen feledésbe merül ez a fajta írásmód sokaknál. A meglepettség magyarázatához hozzátartozik, hogy a kézírásom annyira nehezen olvasható, hogy annak idején az érettségi dolgozatomat nyomtatott betűvel kellett írnom, mert az a veszély fenyegetett, hogy feldolgozhatatlansága miatt visszadobják.

Rövid használat után felismerjük, hogy az iPad Pro felületén egészen más élmény kézzel írni, mint a papíron. Kell szerezni némi gyakorlatot, mert míg a toll valamilyen szinten „megkapaszkodik” a papírban az írás közben, addig az Apple Pencil hegye akadálytalanul siklik az iPad Pro sima üveg felületén.

A felismerés minősége és pontossága ugyanakkor káprázatos. Persze megtanítható egy program arra, hogy a felkanyarított vonal valójában egy ékezet, és a lefelé kiugró vonalrész egy R, de ennyire precízen és megbízhatóan eddig még keveseknek sikerült.

Ami még fantasztikus vonása a program, az iPad Pro kijelző és az Apple Pencil együttműködésének, hogyha valamely szavakat nem egyértelműen ismer fel a Nebo, akkor alternatívákat is válogathatunk. A kézírásunk fölött azonnal megjelenik a karakterfelismerés eredménye, de ezzel nem kell semmit tennünk, egészen nyugodtan megírhatjuk a szöveget, és elegendő a legvégén - vagy éppen a szöveg felhasználásának idején - átnézni a felismerés eredményességét. Mi sem tökéletesebb jegyzetelési lehetőség ennél?

Az egyes bekezdések jobb szélén három pont található. Itt lehetőségünk van kimásolni (Copy) és más alkalmazásban felhasználni a beírt anyagot.A kézírás élménye a digitális eszközökön vélhetőleg sosem lesz pont ugyanolyan, mint a papíron, de ez nem is feltétlenül cél. Azok számára azonban, akik a gondolataikat ezen a fiatal korban megtanult módon tudják a legegyszerűbben megörökíteni, a Nebo program és az iPad Pro + Apple Pencil kombináció mindenképpen olyan lehetőséget nyit meg, amelyre korábban nem volt ennyire kiforrott és megbízhatóan jól működő, magyar ékezetes karaktereket is támogató megoldás.

A Nebo alkalmazás az App Store-ban…

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: