Pages kiadványszerkesztő         Numbers táblázatkezelő         Keynote prezentációkészítő
 


A Pages az Apple szövegszerkesztő és kiadványkészítő alkalmazása, a Microsoft Word és az egykori Adobe PageMaker program legjobb tulajdonságait egyesítő szoftver, amely alkalmas a sima szöveges dokumentumok mellett levelek, prospektusok, katalógusok, képes kiadványok, albumok, e-könyvek elkészítésére és publikálására. Az ingyenes Szabad magyar szótár révén magyar helyesírás ellenőrzésre is lehetőség van a Pages programban, biztosítva az elírásoktól mentes végeredményt. A Pages használata egyszerű azok számára is, akik még sosem használtak szövegszerkesztőt, és könnyedén, gyorsan van módjuk látványos szöveges dokumentumok készítésére a program segédletével.

Célirányos szövegszerkesztés pillanatok alatt

A dokumentum már az előtt szép, hogy elkezdenénk írni: az Apple 180 előre elkészített, teljes mértékben testre szabható sablont biztosít a Pages-ben, amelyek különböző témák szerint kínálkoznak szerkesztésre, vagy nyújthatnak inspirációt egy saját ötlet megvalósításához. A sablonokban átírhatjuk a szöveget, kicserélhetjük a képeket, módosíthatjuk a betűtípust, és gyakorlatilag bármit megváltoztathatunk, de a segédletükkel abban a könnyű helyzetben vagyunk, hogy nem az üres lapról kell indulnunk, hanem van egy igényes alapanyag. A Pages mindent tud, amit egy szövegszerkesztőtől elvárunk: lehetőség van több nyelven helyesírást ellenőrizni, megannyi stílust el tudunk tárolni a gyáriak mellett, sokféle betűcsaládot biztosít az Apple a programjához, áttekinthetjük szerkesztés közben a dokumentumot, lábjegyzeteket és széljegyzetek is elhelyezhetünk a szövegben.

És még többet: A szövegszerkesztésen túl a Pages képes kiadványok létrehozására, legyen szó katalógusról, egy kis reklámfüzetről, képeslapról, meghívóról vagy más nyomtatványról. Ehhez egy igen jól fejlett képszerkesztési mechanizmus tartozik, amelynek része egyrészt a maszkolás: a képnek azt a részét használhatjuk fel, amelyiket szeretnénk megjeleníteni, vagyis ha egy képnek csak a középső részét szeretnénk a dokumentumban látni, akkor külön program nélkül tudjuk maszkolni, és a többi részt láthatatlanná tenni. A maszkoknak többféle alakja lehet, kör, szív, rombusz… - csak az igényeink szabnak határt a lehetőségeknek.

Ha egy kép hátterét szeretnénk a háttérszínhez igazítani, könnyedén el tudunk tüntetni egy színt az Instant Alpha / Azonnali áttetszőség szolgáltatás jóvoltából, amely egy árnyalatot képes teljes egészében kivonni a képből. Ha például egy megsárgult képeslap vagy újságcikk részét képezi a dokumentum képi világának, akkor a sárgulást fehér színre cserélhetjük a sárga árnyalat eltávolításával.

A kész műhöz a Pages képes a főcímek és alcímek alapján igényes tartalomjegyzéket készíteni, amelyet igény szerint a dokumentum elején vagy végén helyez el, és akár hyperlinkké is tud alakítani, ha például PDF formátumban kívánjuk publikálni a kész anyagot.

Varázstoll

Bármelyik szövegszerkesztő rendelkezik az alapvető írási funkciókkal. A Pages azonban ennél többre képes, hogy elősegítse a tökéletes végeredményt. Ennek egyik példája a teljes képernyős nézet, amelynek keretében a dokumentumon kívül a Desktop többi részét fekete fátyol borítja, így csak az éppen születés alatt álló dokumentumra koncentrálhatunk.

A Pages új Outline (körvonal) módja jóvoltából lehetőségünk van kiemelni, összecsukni, félretenni bekezdéseket és szövegrészeket, hogy a figyelmünket magasabb szintű szervezési irányelvekre koncentrálhassuk. Ez a megjelenési mód nem változtat a szövegen, de segít abban, hogy írás közben jobban átlássuk a produkciót.

eKönyvkötő - Tartalmak az iBooks alkalmazásban

A Pages szoftver nem csak a hagyományos dokumentumokkal végez remek munkát, de alkalmas arra is, hogy az Apple iBooks szoftverében olvasható könyvet hozzon létre. Az iBooks nem csak az iOS, hanem a macOS rendszeken is elérhető, vagyis a mobil eszközeink mellett a Mac Retina kijelzőjén is kellemes olvasás élményt tesz lehetővé.

A Pages 4.0.4-es verziójától kezdve a program magában foglalja az ePub fájlok támogatását, amely az eKönyvek hivatalos szabványa, és amelyet az iBooks szoftver is támogat a könyvolvasáshoz. A Pages publikálási opciói között az ePub opció is jelen van, így bármely, a programban szerkesztett dokumentumból lehetőség van ebben a formátumban publikálni.

A Pages remekül képes arra is, hogy más formátumban, például PDF-ben meglévő könyveket alakítson át ePub formátummá az iBooks alkalmazásban való olvasásra.
Erről bővebben egy külön cikkünk szól…iCloud integráció és iCloud Drive

Az Apple egyik legnagyszerűbb fejlesztése az elmúlt években a felhő alapú adattárolás rendszer szintű integrálása volt. Ez a szolgáltatás saját tárhelyen, az iCloud nevű megoldás óriás szerverközpontjaiban történik, és előnye, hogy ha létrehozunk valamint a MacBook gépünk Pages programjában, akkor az néhány pillanat múlva az iMac Retina 5K gépünk Pages programjában is elérhetővé válik, mi több, az iPad, iPhone és iPod touch eszközeinkre is szinkronizálódik. Amit megírunk a Mac-en, könnyedén kiegészíthetjük az iPaden, javíthatjuk az esetleges elírásokat, szóismétléseket az iPhone kijelzőjén.

Az iCloud alapú tárolás további előnye, hogy minden eszközünkre a legfrissebb tartalom kerül át, ráadásul szükség esetén akár a weben is szerkeszthető az irat. Lentebb azt is bemutatjuk, mint van módunk megosztani a dokumentumot úgy, hogy nem kell méretes csatolmányokat elküldenünk, csak egy iCloud elérést az irathoz.Csapatjátékos

A Pages - mint az iWork csomag többi tagja - együttműködik a Microsoft Office párhuzamos alkalmazásával, esetünkben a Word szövegszerkesztővel, legyen az Windows-os vagy Mac-es Word. Ennek jegyében képes megnyitni DOC és DOCX formátumú dokumentumokat, beolvasni RTF és TXT fájlokat. Az exportálásnál szintén válogathatunk a PDF mellett ezen formátumok között is.

A végeredmény mindenkié

A Pages többféleképpen alkalmas arra, hogy a munkánk végeredményét megosszuk másokkal. Amennyiben a szerkeszthető iratot szeretnénk könnyen megosztani, el tudjuk küldeni az iCloud Drive elérését anélkül, hogy a levélben nagy méretű .pages iratot küldenénk el. Ezt a Share / Megosztás menü Share Link via iCloud / Hivatkozás küldése az iCloud segítségével menüpontból tudjuk megtenni. Ekkor egy másik felhasználó hozzáférhet az irathoz, és a beállítástól függően szerkesztheti is azt, de természetesen le is zárhatjuk, csak megnézést engedélyezve. Az iCloud szolgáltatás platformfüggetlen, vagyis PC felhasználók is hozzá tudnak írni a szöveges dokumentumhoz a Pages webalkalmazásával. Mi több, az iCloud Drive-on tárolt anyagokat bármely iPhone, iPad vagy iPod touch felhasználó megnyithatja és szerkesztheti a mobil eszközén is a Pages mobil változata segítségével.

A Pages export ablakában pedig lehetőségünk van a kész iratot valamilyen egyéb formátumban elmenteni, publikálni, és a kész anyagot elküldhetjük PDF, Pages vagy Word formátumban a célközönségnek. A legideálisabb ilyen esetben a PDF, mert azt minden felhasználó minden platformon el tudja olvasni.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: