A számítógép használattal kapcsolatos szülői felügyeleti lehetőségek sora egy igen fontos területe a személyi számítástechnikának, és az Apple a témához méltó komolysággal dolgozta ki erre a területre szánt megoldás csomagját, amelyet a System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet felületén érhetünk el.

Miért is remek lehetőség a szülői felügyelet beállítása a Macintosh-on? A dolgozó szülők figyelmét a hétköznapok rohanásában sokszor elkerüli, hogy gyermekük éppen mennyit ül a számítógép előtt, mikor fekszik le aludni, és általában csak akkor kapnak észbe és hoznak hirtelen döntéseket, amikor már látványosan leromlottak a gyermek jegyei, vagy éppen a szülői értekezleten az osztályfőnök kritikájának középpontjába kerülnek.

A szülői felügyelet nem elsősorban a korlátozást, mint inkább az idő hiánnyal küszködők számára a folyamatos odafigyelés lehetőségét pótolja. Megfelelő módon való hangolása elősegíti, hogy a gyermek délutánjából ne vegye el a tanulásra szánt erőforrásokat a számítógép, ugyanakkor mégis legyen lehetősége a gyermeknek azt megfelelő módon tanulásra, illetve tanulás után saját céljaira használni.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet panel egészen aprólékos és szigorú beállítási lehetőségeket tartalmaz a korlátozásokra, de ezek egyrészt képesek durván visszafogni a Mac használati értékét, másrészt inkább büntető, mint nevelő célúak. A beállításokat bárki könnyedén elvégezheti minimális angol nyelvtudással a System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet paneljén. Itt az adminisztrátornak ki kell választani azt a felhasználót, amelyet korlátozni kíván.A szülői felügyelet bekapcsolása

A szülői felügyeletet bármely adminisztrátor bekapcsolhatja a standard felhasználók irányába. A bekapcsoláshoz adminisztrátori adatokra van szükség: erre utal a felület bal alsó sarkában lévő zárt lakat, amelyet név és jelszó páros birtokában tudunk felnyitni. A System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet panel összefüggésben van a Users & Groups / Felhasználók és csoportok panellel, így itt is van módunk felhasználót törölni vagy új felhasználói fiókot létrehozni - akár már eleve szülői felügyelettel ellátott fiókot is.A bekapcsolásra akkor van mód, ha a felügyelni kívánt felhasználót a listából kiválasztjuk, és az Enable System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet bekapcsolása gombra kattintunk. További opció ezen a felületen a szülői felügyelet kezelése és elérése távolról, egy másik számítógépről. Ezt külön kell engedélyeznünk, mert alapból nem aktív ez a szolgáltatás akkor sem, ha a szülői felügyeletet egyébként bekapcsoltuk.

Tipp: Ha a távoli kezelés opcióját elfelejtettük bekapcsolni, akkor az adott felhasználó kiválasztása mellett a lista alatti fogaskerék ikonra kattintva van mód az Allow Remote Setup opció kipipálásával ezt utólag aktiválni. Ennek oka, hogy az alap bekapcsolási felülettel csak akkor találkozunk, ha a szülői felügyelet ki van kapcsolva. (Kikapcsolni egyébként szintén ebből a menüből tudjuk a szolgáltatást, de erről később…)Alkalmazások és a rendszer használata

A System Preferences / Rendszerbeállítások Parental Controls / Szülői felügyelet felületének első része az Apps / Alkalmazások címke alatt található. Itt elsőként egy egyszerűsített Finder környezetet kapcsolhatunk be: Use Simple Finder / Egyszerű Finder használata jóval kevesebb menüelem, kevesebb beállítási lehetőség, minimális testre szabási opciók.

A Limit Applications / Alkalmazások korlátozása szolgáltatás alatt többféle opció együttes használatára van lehetőség: az Apple által fenntartott Mac App Store eleve korcsoport szerint értékeli az alkalmazásokat, így könnyedén beállítható, hogy egy bizonyos korcsoport szerint korlátozzuk a program használatot, de természetesen engedélyezhetjük az összes, Mac App Store-ból letöltött programot (All / Mind). Emellett listából is szűrhetjük a programokat, ahol a Mac App Store-ból származó és más programok külön jelennek meg, továbbá a Dashboard / Műszerfal felületén lévő szerkenytűk (widget) és a segédprogramok (Utilities) is külön szabályozható.Ha például nem kívánjuk, hogy a felügyelt felhasználó az AirPort Utility / AirPort Segédprogrammal esetleg valamit elállítson a meglévő WiFi hálózaton, akkor ezt a programot kivehetjük az engedélyezett programok köréből.

A Dokk átalakításának jogát is megtagadhatjuk: Prevent the Dock from being modified. Ekkor a gyári kiosztást, vagy az általunk szerkesztett elrendezést tartja meg a rendszer.Tartalomszűrés

A következő felület (Web) sokkal fontosabb, mégpedig az internet alapú tartalom megjelenítés okán: egyrészt lehetőség van arra, hogy az angol egynyelvű szótár ne mutasson trágár és erotikus tartalmú szavakat. (Ez nyilván magyar felhasználói szempontok szerint nem annyira fontos.) Másrészt a weben is lehetőségünk van korlátozásokra, mégpedig a Safari által megjeleníthető oldalak listája szempontjából.

Három lehetőség van: az első nem tartalmaz korlátozásokat (Allow unrestricted access to websites), a második viszonylag rugalmas, mert minden oldalt engedélyez néhány kivétellel (Try to limit access to adult websites automatically / Kísérlet a felnőtt tartalmakat bemutató webhelyek automatikus korlátozására).

Megjegyzés: Ennek az opciónak az előnye, hogy hozzáadhatunk lapokat a tartalomhoz, tehát nem csak az erotikus oldalakat szűri, de nem megfelelő tartalmú egyéb oldalakat is képes tiltani.

Tipp: A jobb alsó sarokban lévő Logs… / Naplók… gombra kattintva nyomon követhetjük a felügyelt felhasználó által látogatott oldalakat. Ha nem megfelelő tartalmat látogatott a gyermekünk, akkor könnyedén tilthatjuk annak jövőbeni felkeresését. Ez a Logs… / Naplók… gombra kattintva a Websited Visited / Felkeresett webhelyek felületen bármely webcímet kiválasztva a Block / Tiltás gombra kattintva hajtható végre.A Web címke harmadik felülete diktatorikus: csak bizonyos oldalakra enged belépést (Allow access to only these websites / Csak a következő webhelyek elérésnek engedélyezése.) Utóbbi egyébként akkor is hasznos lehet, ha például egy kiállítási számítógépről van szó, és nem szeretnénk, ha a demó számítógépen a látogatók az e-mailjeiket néznék meg, esetleg .

A kiegyensúlyozott családi életet élők számára a legpraktikusabb a középső beállítás, amely az oldalak többségét engedélyezi, de a pornográf, szerencsejáték és egyéb oldalakat nem. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a dolog bonyolult és hosszadalmas, mert a listát nekünk kell összeállítani, de az Apple úgy alkotta meg ezt a megoldást, hogy a Safari rendelkezzék egy önálló szűrővel, amely több oldalról eleve letiltja a gyermeket. Természetesen ha a gyermek ezt hibának gondolja, szólhat a szülőnek, aki egy adminisztrátori névvel és jelszóval jóváhagyhatja az oldal megtekintését. A tesztek alapján a Safari kimondottan ügyesen működött. Kiszűrte azokat a pornó oldalakat is, amelyeken nincsen figyelmeztetés, és a szerencsejáték oldalakra sem engedte be a felhasználót.

Néhány veszélyes oldalra azért eljutott a böngésző, például a suicide.org oldal minden figyelmeztetés nélkül megnyílt, ami egy tizenéves esetében rejthet veszélyeket. Ilyen célokra van azonban egy Customize… / Testreszabás… gomb is ezen a felületen, ahol manuálisan hozzáadhatunk a rendszer ismereteihez olyan oldalakat, amelyekben megbízunk, és olyanokat, amiket a Safari nem talál veszélyesnek, de nem szeretnénk, ha a gyermekünk odalátogatna.Korlátozott kapcsolat bizonyos személyekkel

A következő fül a People / Emberek, ahol egyes személyekkel való kapcsolatokat korlátozhatunk közepes eredményességgel. Ezen beállítások azt képesek meghatározni, hogy kitől kaphat levelet a gyermek a Mail programban, illetve kivel cseveghet a Messages / Üzenetek program használatával. A haszonelvű MacMag.hu szerint itt is praktikusabb lenne azt megadni, hogy kivel ne cseveghessen a gyermek, így ez a felület inkább a túlzott korlátozásokat tudja segíteni, bár tény, hogy ha csak néhány címet engedünk, akkor azzal kivédhető, hogy a tiltott személy más címmel elérje a gyermeket. Itt egyesével meg tudjuk adni, hogy kivel levelezhet a gyermek, illetve kivel válthat üzeneteket. Természetesen a Facebook korszakában ez nem jelent igazán hatékony korlátozást, hiszen a közösségi oldalon mind a levelezés, mind pedig a közvetlen üzenetváltás megoldott.

Használati időkorlátok

A következő felület a Time Limits / Időkorlátok címke alatt található, és roppant hasznos. Mégpedig azért, mert egész egyszerűen tiltások nélkül megmondja, hogy egy munkanap és egy hétvégén mennyit használhatja a gyermek a számítógépet. Egyúttal az is kivédhető, hogy másnap reggel a fáradtságtól a gyermek nem tud koncentrálni az iskolában, mert késő éjszakáig csevegett. Azok a szülők, akik nem akarnak durván tiltani, egyszerűen megadhatják, hogy olyan napokon, amikor másnap iskola van - ezt az Apple okosan vasárnaptól csütörtökig jelöli meg -, a gyermek csak napi két órát használhatja a gépet, és este 21 órakor le kell feküdnie aludni, a géphez nincs tovább hozzáférése. Ezt a Weekday time limits felület alatt tudjuk szabályozni 30 perctől 8 óráig. A hétvégén is lehetőség van ugyanilyen korlátozásra, aminek az a célja, hogy ne egész nap a gép előtt üljön a gyermek, hanem menjen társaságba, szabad levegőre stb. Itt szintén 30 perctől 8 óráig van mód engedni a gép használatátA Bedtime / Alvási idő (lefekvési idő) beállítási felületen az adható meg, hogy olyan este (School nights), amelyet másnap tanítás követ, mikor tiltja le a számítógép használat lehetőségét a rendszer, és reggel meddig áll fenn ez az állapot. Ugyanilyen megadható hétvégére is (péntek-szombat-vasárnap), amikor tovább lehet ébren a gyermek, hiszen másnap nem kell korán kelnie. A beállítási felület igen barátságos és könnyen kezelhető, átgondolt és célirányos.Egyéb korlátozási lehetőségek

Az utolsó felületen (Other / Egyéb) a számítógép hardverére vonatkozó beállítások találhatóak, amelyek szülői szempontból is hasznosak, de egy céges környezetben menedzselt gép esetén is előnyösek lehetnek: letiltható a beépített kamera, a diktálás útján való szövegrögzítés, a trágárság a szótár programból, a nyomtatóhoz való hozzáférés, a jelszó módosítás lehetősége, illetve a CD és DVD írás opciója.

A beépített kamera letiltása (Disable built-in camera) több állami hivatalnál is előny lehet. A céges géppel nem készülhet illetéktelen felvétel titkos anyagokról, illetve nem tekinthetünk illetéktelennek bepillantást egy kiemelt biztonságú helyszínre. A beállítást természetesen adminisztrátor tudja végrehajtani bármely olyan vállalati/hivatali gépen, amelyre kliensek jelentkeznek be. Szülői oldalról a funkció előnye, hogy csökkenti az esélyét annak, hogy tizenéves leánygyermekek fehérneműben pózoló profilképet alkalmaznak magukról a közösségi oldakon, ezzel saját testi épségüket potenciálisan veszélynek téve ki.

A diktálás kikapcsolása azért lehet előnyös, mert így egy bizalmas irat felolvasásával nem fogja a számítógép rögzíteni annak tartalmát. Ez manapság még magyar nyelven nem elérhető, de angolul már több rendszer verzió óta igen.

Fontos korlátozás a jelszó változatás tiltása (Disable changing the password), amely révén a felügyelt felhasználó nem tudja módosítani az adminisztrátor által adott jelszavát. (Az adminisztrátor egyébként bármikor képes arra, hogy egy standard felhasználó jelszavát módosítsa.)© MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2007.
Frissítve (macOS 10.9; Retina): 2014. IIII. 30.; 2015. V. 18. (Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: