A macOS operációs rendszerekben gyárilag megtalálható Photo Booth alkalmazás talán a legkevésbé vall az Apple-re: már-már minden produktivitást nélkülöz, ám remek lehetőséget kínál néhány bohó perc eltöltésére akár társaságban is. Az alkalmazás a Mac beépített kameráját, illetve a támogatott külső kamerákat használva képes vicces fényképek és videó felvételek készítésére gyárilag biztosított effektusok, vagy akár egyedileg meghatározott hátterek használatával.

Mielőtt az alkalmazás használatának lépéseit összefoglalnánk, néhány mosoly kedvéért tekintsük meg, amint Steve Jobs bemutatta az alkalmazást a nagyközönségnek!A Photo Booth indításakor a Mac belső kamerájának (vagy a csatlakoztatott külső kamerának) a képét láthatjuk, és azonnal lehetőségünk van fényképet készíteni. A programablak bal alsó részén járom gomb található - alapból a középső van kiválasztva -, amelyekkel sorozatképet (bal) vagy filmet (jobb) lehet készíteni. Ezek sem haszontalan funkciók, de természetesen a Photo Booth igazi örömeit a Effects / Effektusok gombra kattintással érhetjük el!Az Effects / Effektusok felület alatt találhatóak azok a vizuális trükkök, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcokra. Összesen öt képernyőn található 9-9 effektus, amelyek egy része torzítás, másik része valamilyen színeket érintő trükk, míg továbbiak speciális háttereket kínálnak, mintha Párizsban lennénk, vagy éppen a világűrből beszélnénk.

Megjegyzés: A Photo Booth funkciói azonosak a Messages / Üzenetek alkalmazás videó csevegés közben is felkínált effektusaival.

A kívánt effektust egy kattintással tudjuk kiválasztani, és az ablak alsó részén megjelenő piros gombra kattintva készíthetünk fényképet, illetve indíthatjuk el a videó felvételt. A Photo Booth illedelmesen visszaszámol háromtól, hogy fel tudjunk készülni a pózolással. A kép elkészítéséhez a program a kijelzőt használja vakunak, amely sokszor elegendő megvilágítást nyújt a jó képhez. Természetesen a képminőséget a kamera felbontása is befolyásolja.

Az effektusok gyűjteményei között az Effects / Effektusok gombra kattintás után az ablak alsó részén tudunk válogatni a pöttyökre vagy a nyilakra kattintva. Az első és harmadik képernyőn tehát torzítások találhatóak, a második képernyő a színek torzulására épít, és van hőkamera megjelenés, Röntgen kép, képregény stílus, ragyogás, színes ceruza effektus vagy éppen fekete-fehér kép.A negyedik gyűjtemény elsősorban videó felvételek készítésénél lehet vicces: előre definiált hátterek elé állhatunk be, és felvételt készíthetünk magunkról az óceán mélyén, vagy éppen a holdon. Ezeknek a felületeknek a használata úgy működik, hogy néhány pillanatra ki kell lépni a képből, ekkor a Photo Booth detektálja a hátteret, és utána megkülönbözteti az arcunkat a háttértől, így amolyan „zöld doboz” (green box) effektust használhatunk. (A megoldás természetesen nem tökéletes, és a Mac kijelzőjének megmozdítása elrontja az eredményt, de ki lehet azért hozni belőle jól sikerült felvételeket.)

Az utolsó felületen szintén a mozgókép rögzítés során tudunk kellemes hátterek előtt szerepelni: itt azonban a felhasználó által megadott saját háttereket rakja be mögénk a program. Az Északi Sarkon, az Országház pulpitusán vagy akár Scarlett Johansson társaságában is tetszeleghetünk, hiszen nem csak állóképet, de akár filmet is behúzhatunk a háttérbe! Az eljárás hasonlatos: ki kell állni a háttér elől, majd detektálást követően visszaállhatunk oda.

Az eredmény annál jobb, minél több a helyszínen a fény, és minél egyenletesebb a háttér. Előny, ha nem jelenik meg a képen vetett árnyékunk, és nem tükröződik a háttér, mert az rontja az eredményt.

A Photo Booth nem lesz napi szinten használt pénzkereső alkalmazás, de a segítségével garantáltan szerezhetünk magunknak és társaságunknak néhány perc felhőtlen kacagást!© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2004. július 12.
Frissítve: 2014. 09. 30. 20:20
 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: