A Photos / Fotók alkalmazás egyszerű lehetőségekkel reagál arra az alapvető emberi igényre, hogy a dolgainkat csoportokba rendezzük: albumokat és intelligens albumokat is hozhatunk létre, illetve a program maga is végez automatikus gyűjtést, amelyeket úgynevezett emlékek formájában prezentál. Képeinket ezek mellett helyszínek és arcok szerint is válogatja, valamint vannak olyan metaadat alapú gyűjtések, amelyek a fénykép típusából vagy a fényképező által tárolt adatból kinyert információ alapján jelentenek kategorizálási lehetőséget - például a panorámákat, videókat, sorozatképeket, a szelfi fotókat vagy éppen az iPhone 14 Pro Max mélységélesség effektusával készült képeket külön gyűjti a program.

E szolgáltatások önműködő részével külön írásaink foglalkoznak:
• Memories / Emlékek használata a Photos / Fotók programban…
• Metaadatok az Info palettán…

Ez az írás kimondottan az albumok létrehozására és szervezésére vonatkozó ismereteket taglalja.

Albumok létrehozása és megtöltése
Az album képek egy olyan gyűjteménye, amelyben időtől, helyszíntől, személyektől függetlenül, teljesen szubjektív gyűjtés alapján kerülnek beválogatásra fotók.

Albumot a Photos / Fotók alkalmazásban négyféleképpen hozhatunk létre, de a program roppant okosan kezeli az ezzel kapcsolatos műveleteket: egyrészt ha kiválasztjuk képek egy sorozatát, a File / Fájl menü legelső elemével, illetve a rendszer szinten ismerős Command + N billentyűparanccsal eleve az adott mennyiségű képből hozhatunk létre egy albumot: ekkor a File / Fájl menü legfelső eleme a New Album with Selection (XX Photos) / Új album a kiválasztásból (XX fénykép).

Amennyiben egyetlen kép sincs kiválasztva, csak egy üres albumot kívánunk létrehozni, úgy a File / Fájl menü első eleme New Album / Új album parancsra változik. Ekkor tehát egy üres, szabadon elnevezhető albumot hozunk létre, amelybe később például egérrel húzhatunk képeket, vagy sok más módon is adhatunk hozzá tartalmakat.

A másik lehetőség a felnyíló menüket kedvelők számára a képek bizonyos sorozatának kiválasztása, majd a Control-kattintás (jobb egérgombbal való kattintás) nyomán megjelenő helyi menüből az Add To / Hozzáadás ehhez parancsra megnyíló felületen a New Album / Új album opció kiválasztása. Ekkor tehát a kiválasztott képek sorozatát egy új albumhoz adjuk hozzá. Ezt az albumot elnevezhetjük és később szabadon bővíthetjük.

A leginkább Apple-ös megoldás természetesen a MacBook Pro modellek Touch Bar felületéhez kapcsolódik: amikor egy kép vagy képek sorozata van kijelölve, a modern MacBook Pro gépek billentyűzetének felső sora, a Touch Bar megjeleníti az Add to / Hozzáadás ehhez parancsot. Erre bökve a már létező albumaink sora mellett a New Album / Új album gomb is megjelenik, amelyre bökve új albumba rendezhetjük a képeket. (Amennyiben még egyáltalán nincsen album a Photos / Fotók felületén, akkor csak a New Album jelenik meg.) Az albumaink sorrendje a legutóbb használtak szerint válik láthatóvá.Azon szerencsés tisztelt olvasók, akik Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro gépet használnak, hamar hozzászokhatnak az album szervezés ezen könnyed módjához, hiszen tényleg mi sem egyszerűbb, mint a képeket kiválogatva a Touch Bar felületen kettőt bökve behelyezni őket a megfelelő albumba.A létrehozott album emlékké alakítható, amely másfajta, gazdagabb megjelenést kínál a Photos / Fotók felületén, például térképes megjelenést, az arcok külön válogatását, és kapcsolódó emlékek megjelenítését. Az album megnyitásakor a felső sávban látható a Play Memory Video / Emlék videó lejátszása parancs, amely segítségével elérhető ez a felület.

Az albumok tartalmának megjelenítését is szabályozhatjuk egy menü segítségével, amely a jobb felső sarokban található. A Showing / Megjelenítve felnyíló menüben alapból az All Photos / Minden fénykép elem látszik, de a menüből kiválaszthatjuk, hogy csak a kedvenceket (Favorites), a valamilyen szerkesztésen átesett képeket (Edited), csak a fényképeket (Photos) vagy csak a videókat (Videos) jelenítse meg a programablak. (A menü legalsó eleméből elérhetjük a Keyword Manager / Kulcsszó kezelő felületet is, ahol a Photos / Fotók felületén használt kulcsszavakat tudjuk alkalmazni és szerkeszteni.)Albumok létrehozásának negyedik lehetősége az importálás során nyílik meg: amikor új képeket töltünk le egy memóriakártyáról vagy az iPhone készülékünkről, a Photos / Fotók lehetőséget kínál arra, hogy a fotókat egy új albumba helyezzük. Ehhez az importálás felületén megjelenő sávon az Import to / Importálás ide felnyíló menüből a New Album / Új album opciót kell választanunk.
A funkcióról bővebben az importálást taglaló cikkben…

Intelligens albumok
Az intelligens albumok megjelenése az Apple termékekben immáron több mint egy évtizedes múlttal rendelkezik. Az Apple komoly fejlesztéseket végzett annak érdekében, hogy a keresési képességeket fejlessze, és ennek érdekében már a macOS 10.4 “Tiger” rendszerben igen jelentős metaadat kezelési képességeket prezentáltak. Az évek alatt ezek gyorsultak és tovább okosodtak, a Photos / Fotók alkalmazás pedig ezeket a paraméterket újabb szintre emeli, hiszen nem csak a kép hardveres és szoftveres metaadatait gyűjti ki, illetve teszi lehetővé a felhasználó számára saját metaadatok hozzáadását, de 4432 paraméter szerint elemzi és kategóriákba is sorolja a képeket.

A metaadatok elemzéséről és a fényképek kategóriákba sorolásáról külön írás számol be…

Az intelligens albumok alapvetően a felhasználói és a hardveres metaadatok alapján képesek szerveződni, és előnyük a sima albumokkal szemben, hogy létrehozásuk után maguktól bővülnek, ha a kritériumainknak megfelelő képek kerülnek a Photos / Fotók gyűjteményébe.

A felhasználói metaadatok alapján lehetőség van egy vagy több album képeiből válogatni (Album), dátumok közé szorítani a képeket (Date), a hozzáadott leírásból megadni fogalmakat (Description), a fájnév (File Name) alapján szűkíteni a kört, az elnevezés (Title) vagy a képre utaló bármilyen szöveg (Text) alapján. Emellett természetesen lehet kulcsszó (Keyword), személy (Person) a gyűjtés kritériuma.

A fényképek típusa kapcsán is lehetőségünk van válogatásra, mert a program képes arra, hogy külön kezelve a szerkesztett és érintetlen, RAW, HDR vagy mélységélesség effektusos (portré) képeket - csak hogy néhány paramétert kiemeljünk.

Mindezen képességek révén módunk van kombinált kritériumok szerint nagyon összetett intelligens albumokat létrehozni, például az összes olyan 2022. őszi kép, amelyen családtagjaink szerepelnek és mélységélesség effektussal készült, azaz az iPhone portré módjával fotóztuk.

Itt három kritérium együttes megléte szükséges tehát, hogy a képek bekerüljenek a gyűjtésbe: a mélységélesség effektus érzékelése, a fénykép készítésének ideje és a szereplő azonosítása.Az intelligens album létrehozásakor az elnevezés utáni legfontosabb paramétert, hogy meghatározzuk, hogy mind (all) vagy valamely (any) paraméter egyezése esetén kerül be egy kép a gyűjtésbe. Merőben más ugyanis az eredmény akkor, ha egy paraméter egyezése már elegendő, mintha minden paraméternek meg kell felelni. A paraméterek szabályázása közben már kijelzi a Photos / Fotók párbeszéd ablaka, hogy a jelenlegi képtárból mennyi kép fele meg az adott kritériumoknak. A beállítást az OK gombbal kell jóváhagynunk.

Az intelligens album a Photos / Fotók program oldalsávján jelenik meg. Ikonja egy fogaskerék.

A paramétereket később bármikor lehetőségünk van módosítani: erre az album kiválasztását követően a File / Fájl menü Edit Smart Album… / Intelligens album szerkesztése… parancsára vagy szükségünk, vagy az oldalsávon az album nevére Control-kattintva (másodlagos kattintás, „jobb egérgombbal” való kattintás) az Edit Smart Album / Intelligens album szerkesztése paranccsal van mód, amely megnyitja a létrehozáskor látható paraméter párbeszéd ablakot. Itt bármit módosíthatunk, illetve további kritériumokat adhatunk meg az intelligens album gyűjtéséhez.

Albumok tartalmának megjelenése a programablakban
Az albumokat a Photos / Fotók program alapértelmezett nézet beállításai szerint jeleníti meg: vagyis a legrégibb elem van fenn, az újak pedig lentre kerülnek. Ezeket az album nevén Control-kattintva megjelenő menü Sort / Elrendezés almenüjéből, vagy a View / Nézet menü szintén Sort / Elrendezés almenüjéből tudjuk módosítani.

Itt lehetőségünk van a sorrendet megfordítani (Keep Sorted by Newest First / Rendezve tartás, a legújabb elől), illetve címek alapján sorba rendezni a fényképeket (Sort by Title / Cím szerint rendezve tartás) az albumon belül.

Az albumok sorrendjét a Photos / Fotók programablak oldalsávjában manuálisan szabályozhatjuk, egyéb esetben az intelligens albumok kerülnek előre, és utánuk az egyéb albumok.

Az albumokat bármikor törölhetjük, amely természetesen az albumban szereplő képeket nem érinti. Ehhez az album nevén Control-kattintva megjelenő környezetfüggő menüből a Delete Album / Album törlése parancsot kell választanunk. A Photos / Fotók ekkor rákérdez, hogy valóban törölni kívánjuk-e az albumot, és biztosít róla, hogy a törlés a tartalmat nem érinti.

Át is nevezhetjük az albumokat: ennek legegyszerűbb módja, hogy egyet kattintunk az oldalsávban a kiválasztott album nevén - átnevezni csak a már kiválasztott albumot tudjuk. Ekkor szerkeszthetővé válik a név, és begépelhetjük az új nevet. Szintén működik természetesen a Control-kattintás: a környezetfüggő menüből a Rename Album / Album átnevezése parancsot választva tudjuk módosítani a nevet.

Mappák használata
A Photos / Fotók program esetén az Apple némileg előre menekült: a kaotikus mennyiségű album kezelhetetlenségét már ideje korán megelőzték azzal, hogy mappákat hozhatunk létre, amelybe saját tematika szerint gyűjthetünk albumokat. Új mappát a My Albums / Saját albumok elemnél az egérkurzorral elérhető plusz jelre kattintva hozhatunk létre a Folder / Mappa elem kiválasztásával. Ezt elnevezve aztán az egérrel húzhatunk bele albumokat egyéni elképzeléseink szerint. A mappák használatával szervezettebbé válhat a Photos / Fotók felülete, és nem kell a végtelenbe görgetni, amikor évtizedes fénykép állomány megannyi albuma között szeretnénk navigálni.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2017. május 4.
Frissítve: 2018. január 11-13. [3.0]; 2022. november 21. (8.0)

Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
Live Photos / Élő fényképek effektusok | • Virágfotózás iPhone segítségével
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás
Photos képtár külső tárolón | • Fényképeink nyomtatása


 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: