A Photos / Fotók alkalmazás természetesen nem csak a képek behozatalára, gyűjtésére és szerkesztésére alkalmas, hanem sokféle megosztási és publikálási lehetőséget is kínál. E lehetőségek a rendszer beépített képességein túl bővítményekkel is kiegészíthetőek.

A képek megosztására a program felső gombsorában, az eszköztárban nyílik lehetőség a macOS rendszerben standard, négyzetből felfelé mutató szimbólummal jelölt gombbal. Ez egy menüt nyit meg, amelynek tartalma alapvetően attól függ, hogy mennyi elem van kiválasztva. Megosztásra több kép esetén is van lehetőség, hiszen például közösségi oldalra albumot feltölteni nem csak egy képből lehet. A Mac íróasztalának háttérképe azonban tipikusan olyan tartalom, amely egy kép esetén értelmezhető beállítás, így ha több kép van kiválasztva, akkor ez az opció eltűnik.

iCloud Photo Sharing / iCloud fotómegosztás
Az Apple által kínált legelső opció természetesen az iCloud szolgáltatáshoz kapcsolódik. Az iCloud fotómegosztás olyan internet alapú hozzáférés a megmutatni kívánt képeinkhez, amely csak a célközönség számára elérhető, és anélkül tehetjük közzé a fotókat, hogy a címzettek számára alkalmatlan időben küldenénk óriási csatolmányokat. Ráadásul később bármikor megnézhetik, akár elmenthetik a képeket.

Az iCloud Photo Sharing / iCloud fotómegosztás további előnye, hogy szemben a közösségi oldalakkal nem látja a nagy nyilvánosság, hanem csak az a szűk kör, akinek elküldjük a hozzáférést. A Facebook és más közösségi oldalak hátránya, hogy több százasra bővülő ismeretségi körünkben vannak olyan személyek, akiknek nem feltétlenül szeretnénk megmutatni a családi pillanatainkat vagy nyaralásunk legviccesebb részeit. A közösségi oldalak azonban nem vagy csak nehézkesen válogatnak a közönségben. Az iCloud megosztás révén viszont kizárólag a címzettek férnek hozzá a fotókhoz, és megőrizhetjük azok privát jellegét.Az iCloud felületre gyakorlatilag korlátlan számú képet tölthetünk fel, és azok számára, akiket meghívtunk, ezek a képek igény esetén megtekinthetőek, letöltődnek a Mac-re és az iOS eszközökre, akár az otthoni Apple TV-n megnézhetik. Ha új képet töltünk fel egy albumba, az újdonságot kicsiny szám jelzi, mint a Mail programban az olvasatlan levelet, és a címzett tudja, hogy új fotók jelentek meg.

Az Apple tehát a szokott eleganciával oldotta meg a képek közzétételének ezt a módját, amely egyszerre kényelmes és biztonságosan védi a magánéletünket.

Az iCloud Photos Sharing / iCloud fotómegosztás esetén a kiválasztott képet vagy képeket az első alkalommal egy új albumban helyezhetjük el. Rövid kommentárt fűzhetünk a fotókhoz, amelyeket ezt követően a New Shared Album… / Új megosztott album… feliratra kattintva elhelyezhetünk egy albumban, amelyet el kell neveznünk. Praktikus valami jól azonosítható leíró név alkalmazása.

Amennyiben már van megosztott albumunk, úgy a felnyíló menüben lehetőségünk van bármely albumhoz hozzáadni a képeket, sőt, barátaink megosztott albumait is látjuk a listán, és akár azokhoz is adhatunk hozzá témában kapcsolódó képet, amennyiben ezt engedélyezik.

Rendkívül praktikus a megoldás például egy osztálytalálkozó képeinek megosztása során, hiszen mindenki feltöltheti egy albumba az iPhone-nal készített fotóit, és az egész társaság összes jó képe egy helyen tekinthető meg.

Azt, hogy pontosan kinek adunk hozzáférést, az Invite People / Személyek meghívása felületen tudjuk meghatározni. Az így meghívottak email üzenetet kapnak, amely révén web alapú felületen is meg tudják nézni a képeket - az Apple alkalmazkodott ahhoz a szokatlan jelenséghez, hogy néhányan még nem iPhone készüléket használnak, és számukra is elérhetővé tette az albumot böngésző program segítségével.

A meghívottak számára a macOS vagy iOS eszköz használata lehetőséget ad arra, hogy az albumba feltöltött újabb képekről mindig értesüljenek: az Apple rendszerei akár az értesítési központban is kijelzik az új tartalom tényét.

Megosztott tartalmak elérése
A megosztott albumokat a Photos / Fotók alkalmazás Shared / Megosztott szekciójában látjuk. Itt az Activity / Tevékenység pontban érjük el az összes megosztott képünket, alatta pedig albumonként akár a saját megosztott tartalmainkat, akár más felhasználók számunkra megosztott tartalmait.

A megosztott tartalmakat a Photos / Fotók alkalmazás igyekszik takarékosan a felhőben tárolni, hogy a Mac-en való tárhely fogyasztás minimális legyen. Ha számunkra osztanak meg képanyagot, videót és azt elfogadjuk, akkor gyakorlatilag igényvezéreltté válik a letöltés: amikor meg szeretnénk nézni egy tartalmat, akkor tölti le a program. Ezt követően a gyakrabban nézett tartalmakat eltárolja a Mac-en a Photos / Fotók, de amit nem nézünk meg hosszabb ideig, azt a gépről törli, és csak akkor tölti le újból, ha megnyitjuk. Ez néhány pillanat letöltési időt igényel, de alapvetően praktikus, hiszen egy barátunk által évekkel ezelőtt megosztott nyaralási tartalmakat nem szívesen tárolnánk a saját tárhelyünkön, lemondani pedig udvariassági okokból általában nem szeretnénk a megosztást.A Photos / Fotók alkalmazás minden albumból képes diabemutatót generálni: ez az album nevén Control-kattintva megjelenő menüből elérhető Play Slideshow / Diabemutató lejátszása paranccsal indítható el.

Ugyanitt van lehetőség lemondani az „előfizetést” az album tartalmaira az Unsubscribe / Lemondás paranccsal.

Az egyes fotókat és videókat megnyitva minden kép bal alsó sarkában jelenik meg egy kis szövegbuborék és benne egy plusz jel. Itt ki tudjuk fejezni, ha tetszik egy fénykép a Like / Tetszik felirattal, amelyre mosolygó fej jelenik meg. Továbbá hozzá is szólhatunk a képhez. A hozzászólást az ismerősünk, illetve minden egyéb meghívott megkapja értesítésként, és reagálni tud rá.

A megosztott albumok beállításait az album megnyitásával érjük el. Itt az ablak felső eszköztárán található egy fej sziluettje: itt lehetőségünk van áttekinteni a már meghívott személyeket, és újabbakat hozzáadni. Az album gazdája beállíthatja, hogy az előfizetők is publikálhassanak képeket az albumba (Subscribers Can Post), illetve hogy legyen-e egy iCloud alapú weblapja is az albumnak annak érdekében, hogy a Mac géppel és iOS eszközzel még nem rendelkezők egy webhelyen meg tudják nyitni a tartalmakat, és elérjék az albumot (Public Website). Ennek kockázata, hogy mindenki hozzáférhet az albumhoz, aki megkapja az elérést.

Végül pedig a beállítások egy fontos eleme a Notifications / Értesítések, amely révén az újdonságokról, hozzászólásokról értesítéseket kapunk. Ennek előnye, hogyha valaki képet tölt fel, arról szinte azonnal értesülünk. A Photos / Fotók alkalmazás a Mail programhoz hasonlóan piros alapon számértékkel jelzi ki, ha új tartalom jelenik meg az albumban.

Az iCloud fotómegosztás igen kényelmes és jól használható konstrukció arra, hogy egy szűkebb közösségen belül osszunk meg tartalmakat.

Mail - Fénykép küldése levélben
A fotó megosztásának igen egyszerű módja, hogy levélként elküldjük. A macOS operációs rendszer Mail alkalmazása erre a célra egy igen okos kicsinyító megoldást kínál: a kép fölött a levél ablakában választhatjuk, hogy Actual Size / Eredeti méret, Large / Nagy, Medium / Közepes vagy Small / Kicsi méretben kívánjuk elküldeni a képet. Ez azért hasznos, mert ha például mobilinternet kapcsolatunk van, akkor nem muszáj 12 MB-os fotót átküldeni, hanem mondjuk a 2,3 MB-ra kicsinyített nagy változatot is továbbíthatjuk. Illetve ha aggódunk amiatt, hogy a címzett fiókja képes-e a nagy méretű levelet fogadni, akkor is előnyös a képek tömörítése vagy kicsinyítése.Az iCloud felhasználók számára előnyös megoldás az Apple részéről a Mail Drop szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a levél csak egy hivatkozást tartalmaz a címzett számára, ahonnan le tudja tölteni a képeket. E funkció használatakor a levél nem ér oda rögtön a címzetthez, hanem csak akkor kapja meg, ha a gépünk feltöltötte az iCloud tárhelyre a levelet, ahol az Apple 30 napig őrzi meg az óriás csatolmányt, és addig tudja a címzett letölteni. A Mail Drop nem terheli az iCloud tárhely előfizetésünket, hanem attól függetlenül biztosítja az Apple ezt a tárolási megoldást.

Messages / Üzenetek - Fénykép küldése üzenetként
Célirányos és egyszerű lehetőség üzenetként elküldeni egy-egy képet: a Messages / Üzenetek alkalmazást és az abban beállított protokollt használva tudunk így fotót küldeni valamely ismerősünk számára.

Az iMessage szolgáltatás ingyenes és mind a címzett telefonszámához, mind pedig a hozzárendelt Apple ID-hez köthető. Az üzenet küldésekor elegendő elkezdenünk begépelni a címzett nevének kezdőbetűit, és a Photos / Fotók alkalmazás rögtön felajánlja, a címzett nevét. Amennyiben a címzett adott elérhetősége iMessage alapú, úgy a kék színű hátteret kapja a név. Ha azonban csak MMS üzenetet tud fogadni, akkor zöld színű lesz a név háttere, és ebben az esetben fizetős a kép elküldése.

Megjegyzés: Ahhoz, hogy a Mac-ről fizetős üzenetet tudjunk küldeni, az iPhone készülékünk, illetve a Mac és az iPhone megfelelő összehangoltsága szükséges. Amennyiben ugyanazt az Apple ID azonosítót használjuk az iPhone készüléken és a Mac gépen is - így logikus -, akkor a Messages / Üzenetek alkalmazásban a telefonszámunk megjelenik, amelyet ki kell pipálnunk a beállítások felületen. Fontos továbbá, hogy a címzettek számait +36 kezdettel tároljuk el, és ne 06 kezdettel, utóbbi esetben ugyanis az iMessage nem működik megfelelően.

A Messages / Üzenetek alkalmazás természetesen nem csak az iMessage protokollt támogatja, hanem több elterjedt csevegő megoldást is. Beállíthatjuk benne az AIM (America Online Instant Messenger), illetve a Jabber kontónkat is. Ezek internet alapú közvetlen üzenetváltó megoldások, amelyek kevésbé zárt és biztonságos rendszerek, mint az Apple által kínált iMessage. További jellemzőjük, hogy az iOS eszközökön külön alkalmazással használhatóak, vagyis ott nem a Messages / Üzenetek alkalmazásban jelennek meg a beszélgetések.

Nem hanyagolhatjuk el továbbá a Mac és Mac között helyi hálózatban elérhető Bonjour protokollt sem, amely roppant kényelmes és gyors átvitelt kínál, ha a közelünkben azonos WiFi vagy vezetékes hálózaton lévő Mac-re kívánunk fotókat küldeni. A Bonjour protokoll révén az üzenet ablakban megosztva úgy zajlik le a képek átküldése, hogy nem veszünk igénybe internet kapcsolatot, vagyis nem mennek el a fotók egy távoli szerverre, és onnan jönnek vissza, hanem a Mac gépek közvetlenül kommunikálnak egymással.

A Bonjour üzenetváltás előnye, hogy akár igen régi Mac gépekkel is használható, vagyis ha a megosztás címzettje egy öregebb Mac, akkor ezzel a módszerrel egyszerűen küldhetünk át képeket külön adathordozó használata nélkül.

Tipp: A Bonjour üzenetként küldésnél praktikusabb a következő szekcióban tárgyalt AirDrop képesség, amelynek kompatibilitása ugyan valamivel újabb Mac-et követel meg, de egyszerűbb útirány, mint a képek üzenetbe csomagolása, majd onnan kihámozása a címzett gépén.

AirDrop - Fotó küldése a közelben lévő Apple eszközökre vezeték nélkül
Az AirDrop technológia az Apple Wi-Fi Direct implementációja, amelynek lényege, hogy a kliensek úgy tudnak egymással kommunikálni, hogy nem feltétlenül szükséges WiFi bázishoz - például AirPort Extreme hálózathoz - csatlakozniuk.

A Wi-Fi Direct (vagy korábbi nevén Wi-Fi P2P) lényege, hogy az egymáshoz fizikai közelségben lévő eszközök úgynevezett NFC technológiával (near field communication) Bluetooth vezeték nélküli jellel képesek egymással adatot cserélni. Előnye, hogy ehhez akár teljes WiFi sávszélességüket is használni képesek. Az AirDrop használatához a WiFi és a Bluetooth képességet is aktiválni kell a Mac-en.

Az AirDrop funkció használata a Mac alatt igen egyszerű: a Finder ablakok oldalsávján az AirDrop feliratra kattintva láthatjuk a közelben lévő, AirDrop kompatibilis Mac gépeket.

Az AirDrop felületen megjelennek azok a számítógépek, amelyek a közelben vannak, és AirDrop képesek. Ezekhez az éppen aktív felhasználó profilképe is társul. Amennyiben a felhasználó Apple ID-vel is bejelentkezett a Mac-en, úgy a nevét is láthatjuk a listán, és nem csak a számítógép neve jelenik meg.

Tartalmakat egyszerűen úgy tudunk küldeni, hogy az adott felhasználó nevére húzzuk azokat, de a Photos / Fotók program megosztás menüjéből az AirDrop menüelemet választva egy célirányos ablakot kapunk, amelyből kiválaszthatjuk a képek közeli címzettjét, és a program elhagyása nélkül tudjuk továbbítani a képeket.

Fontos, hogy nem csak a Mac gépekre, hanem iPad és iPhone készülékekre is tudunk ilyen módon fotókat küldeni. A dolog előnye, hogy akár az iOS eszközeinkről is tudunk gyorsan átküldeni képet a Mac-re.

A címzett számítógépén egy párbeszéd ablak jelenik meg a küldő profilképe fölött, amely mutatja, hogy az adott számítógép egy bizonyos iratot vagy egy mappát szeretne küldeni. A párbeszédablakban lehetőség van azt elutasítani (Decline), menteni (Save), illetve menteni és rögtön megnyitni az adott irathoz tartozó programmal. Nagyon fontos, hogy csak olyan személytől fogadjunk el tartalmakat, akit ismerünk, és akitől várunk valamit. Mivel az AirDrop alapja a közelség, nem elsősorban ez kommunikáció lesz a Mac elenni támadás alapja, de egy sok gépes környezetben célszerű figyelni arra, hogy kitől fogadunk el adatokat.

A fogadott tartalmakat az AirDrop a Downloads / Letöltések mappába fogadja. A letöltés folyamatát a profilkép körül végighaladó kék csík ábrázolja.

Az AirDrop műszaki követelményeit konkrétan nem írja le az Apple, de alapvetően 802.11n vagy újabb WiFi és Bluetooth 4.0 vagy újabb vezeték nélküli technológiák szükségesek a használatához.

Ezek alapján a következő listán szereplő legrégibb vagy ezeknél újabb gépekkel használható:
• MacBook Pro 13” és 15” (Late 2008)
• MacBook Pro 17” (Early 2009)
• MacBook Air (Late 2010)
• MacBook (Late 2008)
• iMac (Early 2009)
• Mac mini (Mid 2010)
• Mac Pro (Early 2009 - ebbe a modellbe AirPort kártya is szükséges, mert alapból nem része)
Az ennél újabb Mac gépekkel már használható az AirDrop.

Az iOS eszközök kapcsán a következő lista foglalja össze a legrégibb kompatibilis eszközöket:
• iPhone 5
• iPod touch (5. generáció)
• iPad (negyedik generáció)
• iPad mini (mind) Az ezekkel megegyező vagy ezeknél újabb eszközökkel zavartalanul fog működni az AirDrop képesség.

Notes / Jegyzetek
A macOS egyik alapvető programja, a Notes / Jegyzetek az évek alatt a szöveges feljegyzések világából továbbfejlődött, és immáron képes gazdagabb tartalmak tárolására is, így például az iOS eszközökön létrehozott kézírás rögzítésére, piszkozatok, rajzok alkotására, illetve természetesen begépelt tartalom, valamint fényképek tárolására is.Átgondolva a Notes / Jegyzetek funkcióját ez igen logikus dolog, hiszen egy összetett jegyzethez nyilvánvalóan tartozhatnak fényképek.

A Photos / Fotók megosztási menüjéből a Notes / Jegyzetek opciót választva szöveget írhatunk a képhez, amelyet a jegyzethez illesztünk, illetve kiválaszthatjuk a Choose Note / Jegyzet választása felnyíló menüből, hogy új jegyzetet szeretnénk létrehozni (New Note), vagy egy már meglévő jegyzethez adjuk hozzá a fotót.

A Notes / Jegyzetek programnak ez a képessége igen praktikus, legyen szó akár a kertünk dekorációjáról, és egy-egy ötlet kommentárral való eltárolásáról, vagy akár egy esküvői helyszín kiválasztásáról. A Notes / Jegyzetek célja éppen az, hogy bármilyen műfajban megjelenő ötleteinket el tudjuk így tárolni közvetítő médiától függetlenül.

A Notes / Jegyzetek program további előnye, hogy nem csak a Mac-en lesz látható, hanem WiFI kapcsolaton keresztül az iOS eszközeinkre is szinkronizálódik, vagyis az iPad Pro készüléken is megjelenik, ahol akár kézírásos megjegyzést vagy rajzot, ábrát is készíthetünk a képre.

Twitter
A nagy amerikai közösségi felület harcban több portál elesett, feledésbe merült, de a Twitter töretlen népszerűséggel uralja a rendkívül rövid üzenetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó képek, rövid videók világát. Olyannyira, hogy az Apple vezetői is előszeretettel használják a „csipogó” nevű felületet, és elcsipogják rövid gondolataikat egy-egy témáról.

A Twitter lényege éppen ez: röviden fejezzünk ki valami frappáns gondolatot a nagyvilág számára. A gondolatainkat bárki elolvashatja, aki érdekesnek talál minket, az követhet, és mindig értesül az új gondolatainkról.

A Twitter portálra feltöltött képeket 116 karakteres szöveggel kommentálhatjuk. Egyesek számára ez elegendő felület, mások szűkösnek érezhetik ezt a rövidséget az önkifejezésre.

Módunk van helyszín információt is megadni, amelynél fontos tudni, hogy a Twitter nem egy térkép alapján kéri, hogy mutassuk meg, hol készült az adott fotó. Nem is a képben lévő GPS metaadatot továbbítja, hanem az aktuális helyzetünkhöz szeretne hozzáférni, és azt írja ki a „csipogáshoz”. Ez a megközelítés nem feltétlenül jó, hiszen a Bükk-fennsíkon készített madárfotónk közzététele a Mac-ről a kép letöltését követően, otthoni internet kapcsolatunk mellett történik, és ha közben hazautaztunk Hódmezővásárhelyre, akkor nem feltétlenül adekvát a Twitter részéről az aktuális helyzetünk iránti kíváncsiskodás. Az Add Location / Helyszín hozzáadása paramétert tehát az esetek többségében egyszerűen kihagyhatjuk.A közösségi felületre a Post / Elküldés gombbal tudjuk feltölteni a képet és a rövidke szöveges anyagot. Bárki a világon megnézheti a fotót és hozzá is szólhat, illetve kedvencének jelöltheti, valamint megoszthatja másokkal a „re-tweet” („újra-csipogás”) képesség révén.

Facebook
Fotóink egyik leggyakoribb megosztási célja egy-egy közösségi portál. Legyen szó valamely büszkeségünk megmutatásáról a barátaink és ismerőseink részére, a lenyűgözés igényéről vagy akár a szándékos magamutogatásról, a Facebook talán a legelterjedtebb felület arra, hogy képeket töltsünk fel.

A Photos / Fotók természetesen beépítve tartalmazza azt a képességet, hogy az internet alapú portálra az ott rendelkezésre álló hozzáférési beállítások megtartásával képeket töltsön fel, osszon meg.

Amennyiben a Mac-en a System Preferences / Rendszerbeállítások program Internet Accounts / Internetes fiókok felületén már bejelentkeztünk, úgy a Photos / Fotók hozzáfér az ottani beállításhoz. Ha erre még nem került sor, úgy az első feltöltésnél módunk van bejelentkezni, és felhatalmazni a Photos / Fotók programot, hogy a jövőben hozzáférjen a Facebook fiókunkhoz, és igény szerint képeket töltsön fel.

A Facebook a megosztás során sokféle beállítást lehetővé tesz: A Public / Nyilvános opció esetén a képet mindenki láthatja, idegenek számára is elérhető. Nem számít, hogy ismerősünk, barátunk nézi, a fotó láthatóvá válik.

A Friends / Barátok beállítás révén mindenki láthatja a képet, aki a Facebookon ismerősünk, de rajtuk kívül senki más.

A Friends except aquaintances / Barátok kivéve ismerősök opció a Facebook egy újabb lehetősége. Fontos ugyanis kiemelni, hogy nem minden ismerős barát. A gimnáziumi évfolyamtársunk apja lehet ismerősünk, de nyilvánvalóan másfajta nyelvezetet ütünk meg vele, mint a padtársunkkal. A munkahelyi recepcióssal más a viszonyunk, mint a közvetlen kollégánkkal, vagy például a főnökünkkel. Ez az oka, hogy a Facebook különbséget tesz barát és ismerős között - utóbbit külön, a már meglévő ismeretség alapján kell jelölni. Ez a lehetőség ad némi távolságtartást abban az esetben, ha a barátaink számára meg kívánunk mutatni valamit, de távolabbi ismerőseinkre esetleg ez nem tartozik.

Az Only Me / Csak én beállítási lehetőség révén feltölthetünk egy olyan képet, amelyet esetleg csak később szeretnénk másoknak megmutatni. Az ilyen képek hozzáférését később módosíthatjuk.

Az Aquaintances / Ismerősök opció révén azok láthatják a képet, akik ebben az utólag megjelölt kategóriában vannak, tehát nem közeli barátaink, hanem távolabbi ismerősök.

A Close Friends / Közeli barátok beállítás révén azok az ismerőseink láthatják a feltöltött képet, akiket utólag, a már létrejött ismeretséget követően közeli barátnak jelöltünk a Facebook portál Friends / Barátok felületén.

A felnyíló menü további elemei a lakóhelyünk, az iskoláink vagy a munkahelyeink sorát tartalmazza, és ennek megfelelő megosztára kínál lehetőséget.

Ettől a menütől jobbra találjuk azt a menüt, amelyben megadhatjuk, hogy az idővonalunkra (Timeline) töltjük fel a képet, vagy valamely már meglévő albumba. A Facebook felületén ugyebár albumokba is rendezhetünk képeket, amelyeket később szabadon bővíthetünk. E menü segítségével erre is lehetőségünk nyílik.

A What’s on your mind? / Mi jár a fejedben? című elcsépelt Facebook kérdés a képek szövegezésére vonatkozik, még ha erre semmi nem is utal. Nem a képaláírásról van itt szó, hanem a kép vagy képek publikálásakor megjelenő szöveges összefoglalóra, bevezetőre. (A képaláírásokat a Facebook webhelyen külön-külön szerkeszthetjük meg a képekhez.)

Lehetőségünk van helyszín információt feltölteni, amely azért szerencsétlen megoldás, mert a kíváncsi Facebook nem a képekben lévő helyszín metaadatot használja fel, és nem is a Photos / Fotók program megoldását használva egy térképet rak elénk, amelyen megkereshetjük a képek helyszínét, hanem az aktuális helyzetünket szeretné megtudni a Mac helymeghatározásának használatával, amelyhez akár később is hozzáférhet. Ez nem csak tolakodó, de buta megoldás is, hiszen a képek nem feltétlenül ott készültek, ahol éppen tartózkodunk - előfordulhat, hogy tatabányai panellakásunkból töltjük fel a horvát nyaralás képeit, és ilyen esetben idétlen, ha a Facebook felületén úgy jelenik meg a kép, hogy mellette a „Near Tatabánya / Tatabánya közelében” felirat látható.

A megosztást a beállítások és szöveg megírását követően a Post / Elküldés gombra kattintva tudjuk végrehajtani. Sávszélességtől függően néhány pillanat után a képek megjelennek a Facebook profilunkon.

Flickr
A Yahoo által életre hívott Flickr portál az utóbbi évtized egyik legstabilabb felülete. Nem tolakszik a magánéletünkbe, nem szorítkozik platformokra, nem erőltet szűrőket a fényképeinkre, helyette kiegészült néhány profi vonatkozással, miközben megőrizte alapvető lehetőségét: képek szinte korlátlan számú, akár csúcs minőségű megosztását, kategóriákba sorolását, és más, hasonló témák felfedezésének lehetőségét.

A Photos / Fotók alkalmazásból könnyedén tudunk képet vagy képek egész csoportját feltölteni a Flickr portálra, amennyiben a System Preferences / Rendszerbeállítások program Internet Accounts / Internetes fiókok felületén már bejelentkeztünk. Ha még nem jelentkeztünk be, akkor a Photos / Fotók felületén nyílik erre módunk.

A Flickr portálra való feltöltéshez elnevezhetjük a képeket a Title / Cím mezőben. Ugyanebben a sorban állíthatjuk be, hogy azokhoz ki férjen hozzá.

A Flickr kapcsán fontos tudni, hogy kínál a profik számára kedvező biztonsági mentési lehetőséget, vagyis nagy mennyiségű képet feltölthetünk a lapra azon igény nélkül, hogy azokhoz mások hozzáférjenek. E célra a Flickr ingyen biztosít 1 TB tárhelyet, amely igen kellemes mennyiség egy hobbifotós számára. Ha ehhez hozzávesszük azt a képességet, hogy a Flickr rendelkezik iOS és tvOS alkalmazással, amelyek segítségével hozzáférhetünk a saját fotóinkhoz, akkor igen vonzó lehet az az opció, hogy a Flickr felületére töltsük fel a tartalmainkat akár biztonsági, akár privát megosztási céllal.

Mindezen rövidke magyarázat után értelmet nyer, hogy miért van az első helyen a Private / Privát beállítás a megosztási beállítások között. A privát képeinkhez nem fér hozzá senki rajtunk kívül, viszont ha be vagyunk jelentkezve több eszközön ugyanazzal a Flickr kontóval, akkor akár az Apple TV-re csatlakoztatott televízió képernyőjén, akár az iPad Pro hatalmas kijelzőjén is élvezhetjük a fotóinkat a Flickr alkalmazás jóvoltából.

A további négy beállítás viszonylag egyértelmű: a Public / Publikus opció választásakor mindenki hozzáfér a képeinkhez, bárki megnézheti, hozzászólhat, kedvencnek jelölheti és akár le is mentheti a fotókat. A Family / Család, Friends / Barátok, illetve a Family & Freinds / Család és barátok opciók közül választva pedig korlátozhatjuk a közönséget. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a Flickr portálon megadjuk, hogy kik a családtagjaink. A Flickr személyes beállításai során kereshetjük meg a barátainkat, illetve képes arra is a lap, hogy a Facebook, Gmail és Yahoo fiókjaink alapján a barátainkat és családtagjainkat azonosítsa.Megjegyzés: Azt a paramétert, hogy ki töltheti le a képeinket, és sok egyéb privát paramétert a Flickr beállításai között találunk és tudunk módosítani.

Add to Aperture - Hozzáadás az Aperture alkalmazáshoz
Az Aperture az Apple-nek az évezred elején bemutatott professzionális fényképész alkalmazása, amelyet sajnálatosan már nem fejlesztenek tovább. A program a meglévő felhasználói bázisban továbbra is fut, de új gépekre már csak nehézkesen telepíthető.

Amennyiben használói vagyunk ennek a programnak, és egy fényképen szerkesztéseket kívánunk végezni, akkor a Photos / Fotók alkalmazásból lehetőségünk van az Aperture irányába továbbítani egy-egy fotót.

Előfordul, hogy az Aperture Library tematikus, vagy éppen csak a minőségi fotókat gyűjtjük oda, míg a Photos / Fotók egyfajta „játszótér” a fényképeink számára. Az Add to Aperture / Hozzáadás az Aperture alkalmazáshoz parancs jóvoltából a Photos / Fotók programba például az iCloud segítségével önműködően betöltött képeket is továbbíthatjuk a profi alkalmazásba.Az Aperture eltérő képjavító megoldásait, gazdag IPTC alapú kategorizálását ésszerű kiaknázni azok számára, akik rendelkeznek a programmal, és viszonylag sokat fényképeznek.

A Photos / Fotók dedikált megosztási iránya révén lehetőségünk van arra, hogy a legjobb képeinket továbbítsuk az Aperture irányába, és ott csak az ötcsillagos fotókat gyűjtsük össze.

Set Desktop Picture / Beállítás háttérképként
Vannak olyan remekül sikerült fotóink, amelyeket szeretnénk sokáig viszont látni: a párnáról csókkal búcsúzó menyasszonyunk, a négyéves szülinapi gyertyáját elfújó gyermekünk, egy hangulatos őszi tájkép, kertünk első tavaszi virágai, művészi iPhone fotó a kedvenc járművünkről… Mi sem ésszerűbb igény, minthogy a számítógépünket azáltal is személyesebbé tegyük, hogy a saját fotónkat állítjuk be háttérképnek.

A Photos / Fotók segítségével ez egyetlen lépésben végrehajtható: a kiválasztást követően a Share / Megosztás menüből a Set Desktop Picture / Beállítás háttérképként opciót kell választanunk, és máris az adott fotó lesz a Mac háttérképe.Ezt természetesen bármikor megváltoztathatjuk, módosíthatjuk, és természetesen nem befolyásolja a rendszerben lévő, gyárilag telepített háttérképek gyűjteményét.

More… / Továbbiak…
A Photos / Fotók alkalmazás lehetőséget ad sokféle bővítmény telepítésére. Az Apple a szoftver második verziójában valósította meg ezt a képességet, és azóta jópár fejlesztő élt a lehetőséggel, hogy akár saját alkalmazásőból tudást emeljen át a Photos / Fotók alkalmazásba, akár dedikált bővítményt alkosson, amely csak a Photos / Fotók alkalmazásban működik.

Ilyen bővítményeket lehetőség van exportálásra is használni: például egy saját webhelyre való feltöltés kiegészítőjét van mód beleprogramozni az Apple alkalmazásába ellenőrzött, jól működő bővítményként.A More / Továbbiak opciót választva a System Preferences / Rendszerbeállítások program indul el, és ott ki- és bekapcsolhatunk a rendszerben már meglévő bővítményeket. Az újonnan letöltött és telepített bővítmények előtt kék pötty jelenik meg. A rendszerben lévő kiegészítő bővítmények, amelyek alapból inaktívak, általában valamely távol-keleti megosztó portál hozzáférését teszik lehetővé. Az európai Mac gépeken ezek nem aktívak, mivel kicsi a valószínűsége, hogy ezekre a lapokra töltenénk fel képeket. Bármely bővítményt aktiválhatunk egyébként, ha a neve előtti opció dobozt kipipáljuk.

A Photos / Fotók alkalmazás bővítményeiről egy külön fejezetben részletesen szólunk még…

Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
 Naptár létrehozása | • Képeslap alkotása | • Képes album szerkesztése
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: