Ahogyan az Apple megváltoztatta a zenehallgatás élvezetének módját és élményét az iPod termékcsalád bemutatásával és fejlesztésével, most az internetes rádióhallgatás világát forradalmasító podcasting technológiát emelte be a Mac és Windows platformokra egyaránt elérhető iTunes szoftverébe.

A podcast egy olyan internet alapú zenei szolgáltatás, amely letölthető a számítógépre és meghallgatható az iPodon is. Az iTunes 4.9 beépített támogatást tartalmaz a podcastok megkeresésére, letöltésére, menedzselésére. Az iTunes Podcast Directory több ezer ingyenes podcast adást tartalmaz rengeteg stílusban lehetőséget adva az érdeklődőnek arra, hogy az általa érdekesnek vélt tartalmat hallgathassa akkor, amikor neki kényelmes. A podcastokat lelkes amatőrök és profik egyaránt szerkesztik, és napról napra növekszik a számuk.

Az internetes audió szolgáltatás több mint egy évtizede terjed. Nem ritka, hogy interjúkat, leckéket és zenéket töltenek fel az emberek az internetes tárhelyükre. Rengeteg rádiócsatorna is működik, amely az internetes valós idejű műsorszórását az iTunes programban is elérhetővé teszi.

Az internet azonban hatalmas, és nem mindenki találja meg a számára érdekes audió tartalmat. A rádióadások pedig - mivel élőben mennek - nem hallgathatók meg később, így az érdeklődő könnyedén lemaradhat a számára érdekes tartalomról. Itt jön a képbe az iTunes.

A podcast tulajdonképpen egy audió fájl, amit le lehet tölteni teljes egészében az iTunes-ba, illetve onnan az iPodra. A podcastok frissülése RSS alapon kerül nyilvánosságra, azaz ha új tartalom kerül egy podcast lapra, akkor arról a figyelő program a népszerű RSS szabvány használatával értesül. (Mi az RSS?) Az iTunes-ban lehetőség van előfizetni a podcastokra, és a program innentől kezdve figyeli, az adott lapon mikor jelenik meg új podcast, és azt igény szerint le is tölti. Az iTunes Music Store nagy-nagy podcast gyűjteménnyel rendelkezik, amely közvetlenül az iTunes-ból elérhető.

A nagy zenedoboz szoftverek közül az iTunes az első, amely teljes körű támogatást kínál a podcastok letöltésére és lejátszására. Más lejátszók, mint a Yahoo Media Engine egy bővítmény letöltését és felhasználó általi telepítését teszik szükségessé, vagyis külön műveletekre van szükség ahhoz a funkcióhoz, amit az iTunes alapból kínál. Az iTunes 4.9-től kezdődően a felhasználók megkereshetik, letölthetik, kategorizálhatják, előfizethetik és meghallgathatják a kedvenc podcastjaikat egyetlen programban.

Hallgass podcastokat bárhol és bármikor!
Ahogyan az iTunes és az iPod kettőse lehetővé teszi, hogy a kedvenc zenéidet hallgasd bárhol és bármikor, az iTunes 4.9-től kezdődően egy lehetőleg nagy sávszélességű internet kapcsolat jóvoltából a podcastok oldaláról is megjelenik ugyanez a felhasználói szabadság.

Többezer ingyenes podcastot találsz az iTunes zeneboltban.
Akár tudod, mit szeretnél hallgatni, akár csak kalandozol a különböző tartalmak között, az iTunes Podcast Directory a legnagyobb internetes adatbázist kínálja a különböző tartalmú és nemzetiségű podcastok közül. Többek között magyar podcastok is jelen vannak a zeneboltban. Ezek legnagyobb többsége ingyenesen elérhető a felhasználók számára.

Önműködő tartalomszolgáltatás.
Ha egyszer feliratkozol a tartalomra, az iTunes 4.9 önműködően ellenőrzi a frissítéseket, és letölti az újdonságokat a háttérben, amint elérhetővé válnak. Az iTunes-ban aztán úgy kezelheted a podcastokat, mint a dalokat: iPodra másolhatod őket, CD-re írhatod, Bonjour hálózatban megoszthatod, átnevezheted, letörölheted.

Podcast autosync.
Ha kívánod, az iTunes önműködően áttölti a podcastokat az iPodra, hogy munkába, iskolába menet meghallgathasd a legújabb tartalmakat. Az iTunes Mac és Windows felhasználók számára egyaránt elérhető.

Az Apple akkor kezdte el támogatni a podcastingot, amikor az még egy viszonylag új internetes jelenség volt, noha nagyon dinamikusan bővül a piaca és növekszik a felhasználóinak száma. A Podcasting révén bárki, akinek minimális szoftveres felszerelése van, internetes audió adásokat hozhat létre, amit bárki elérhet. A tartalom változatossága révén szinte mindenki talál számára érdekes letöltési lehetőségeket.

A Mac felhasználók számára azért nagyon egyszerű a podcasting felfedezése, mert alapvető zenedoboz szoftverünk, az iTunes ezt a képességet gyárilag tartalmazza, és ismert felületen és használhatósággal kínálja a felfedezési lehetőségeket. Az Apple továbbá ingyenesen kínál megjelenési lehetőséget a világban tevékenykedő több tízezer podcast készítő felhasználónak, és a jól szervezett iTunes Podcast Directory révén egy értékes megjelenési lehetőséget ad a produkcióknak.

Az Apple tehát élen jár az internetes audió műsorszórás új irányzatának, a podcastingnak az elterjesztésében, támogatásában és elhozatalában a Mac és Windows felhasználók számára egyaránt - bővítve az iTunes és az iPod értékes lehetőségeinek sorát.

Hasznos programok a podcasting témakörbe
iTunes zenedoboz szoftver
PodCast Tuner
PodCast Shuffle Features szerkentyű

Forrás: Apple Sales Training

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: