A macOS operációs rendszer használata során alapigény a nyomtatás, amelyhez megannyi gyártó széleskörű támogatást biztosít a Mac felhasználók számára: Hewlett-Packard, Brother, Canon, Lexmark, OKI, FujiXerox, Samsung - hogy csak néhány kerüljön megemlítésre. Az Apple alapból biztosítja azt, hogy a Mac felismerje a nyomtatót, amelyhez képes letölteni a legfrissebb szoftvert. Az első telepítés után az adott nyomtatótípus szoftverét mindig frissíti a rendszer önműködően az App Store-on keresztül, tehát felhasználói feladat ezzel kapcsolatban nincsen.

A nyomtató vásárlásnál több dolgot is célszerű figyelembe venni: érdemes megnézni, hogy a gyártó biztosít-e hosszútávú támogatást a Mac platform számára. Vannak gyártók, akik a nyomtatóikat 1-2 évig támogatják, majd a macOS újabb verziójához már sosem jelenik meg meghajtóprogram, és vásárolhatunk új készüléket. A választás előtt célszerű lehet az Apple internetes áruházában szétnézni, hogy ott mely nyomtatók a támogatottak, fórumokat átlapozni tippek és esetleges panaszok kapcsán. Segítségre lehet a felhasználói értékelés is - előfordul, hogy komoly marketing teljesítménnyel hirdetett nyomtatók vásárlói fogadtatása messze nem tükrözi a reklámok ígérte élményt. Érdemes a multifunkciós eszközök helyett külön nyomtatót és szkennert vásárolni, mert így könnyebben elkerülhető sok kellemetlen meglepetés, amely az eszköz használata terén felmerülhet, ráadásul a nyomtatók az AirPrint technológia révén akár vezeték nélkül is a Mac-hez kapcsolhatók, míg a multifunkcionális termékeknél a szkennelés szinte biztosan a géphez köti az eszközt. Ha mégis multifunkciós terméket vásárolunk, mindenképp győződjünk meg arról, hogy a szkennelés is működik az macOS alatt, illetve ha vezeték nélküli nyomtatást ígér a gyártó, akkor a szkennelés működik-e WiFi kapcsolaton keresztül.

Napjainkban alapvető igény lehet az AirPrint képesség: az iOS eszközökről való nyomtatás lehetősége.

Fontos lehet tájékozódni arról, hogy a nyomtató rendelkezik-e Bonjour támogatással, mert a vezeték nélküli használathoz ez elengedhetetlen: a nyomtatónak támogatnia kell azt az üzemmódot, hogy egy WiFi bázisra van csatlakoztatva, az a tény, hogy USB-n működik, önmagában még nem garancia, hogy például egy WiFi bázisra csatlakoztatva is funkcionálni fog.

A macOS operációs rendszerrel kompatibilis nyomtatók hivatalos listája:
http://support.apple.com/kb/HT3669Ha megvásároltuk a nyomtatót, és azt csatlakoztattuk a Mac-hez, akkor vagy alapból, vagy a hozzáadásnál felajánlja, hogy letölti a legfrissebb meghajtóprogramot.

A nyomtatókkal kapcsolatos beállítási feladatkör a System Preferences / Rendszerbeállítások program (Rendszerbeállítások) Printers & Scanners / Nyomtatók és szkennerek paneljén található. A panel tartalmazza az összes olyan nyomtatót és szkennert, amelyet a rendszerrel már használtunk, vagy amelyet hozzáadtunk a nyomtatólistához.

Új nyomtató hozzáadására a Printers / Nyomtatók feliratú lista alatti plusz jelre (+) kattintva van mód: ekkor megjelenik az Add Printer (nyomtató hozzáadás) ablak, ahol a géphez USB-n csatlakoztatott, illetve az AirPort hálózaton keresztül Bonjour protokollal elérhető nyomtatók találhatók meg. Az ablak egyértelműen azonosítja a nyomtató típusát, az alsó részen található Name (név) paraméter nyomán pedig el is tudjuk nevezni - például megkülönböztetés céljából, hogy tudjuk, épp melyik nyomtatóra kell kiküldeni feladatot.

A nyomtató hozzáadásakor az megjelenik a listán, ahol zöld pötty jelzi, ha elérhető és külhetünk rá adatot, sárga pötty utal arra, hogy a nyomtató használatban van vagy éppen hibát jelez, piros pötty pedig arra, hogy a nyomtató nem elérhető. (A Bonjour nyomtatóknál csak akkor működik a pötty alapú kijelzés, ha abban a hálózatban vagyunk, ahol a nyomtatót megosztják. Ennek oka pedig az, hogy munkát akkor is tudunk küldeni a nyomtatóra, ha az nem elérhető.)

A gépre közvetlenül csatlakoztatott nyomtatót meg is tudjuk osztani a Share this printer on the network opció kipipálásával. (A rendszerben egy apró hiányosság, hogy a nyomtató megosztásának aktiválásával maga a nyomtatómegosztás szolgáltatás nem kapcsol be, így ahhoz át kell tekintenünk a Sharing Preferences gombra kattintva a System Preferences / Rendszerbeállítások Sharing / Megosztás panelre, ahol a Printer Sharing / Nyomtatómegosztás opciót is ki kell pipálnunk. Itt lehet finomhangolni, hogy ki nyomtathat.)

A System Preferences / Rendszerbeállítások Print paneljén az egyes nyomtatókkal kapcsolatos információkat is lehetőségünk van lekérdezni (Options & Supplies…): ilyen például a tintasugaras nyomtatók esetén a patronok állapota, amelyet a rendszer szép színekkel ábrázolva viszonylag pontosan kijelez. Itt meg tudjuk tekinteni a meghajtóprogramot, a nyomtató elérését, illetve hozzáférhetünk a nyomtató programjához, amely általában önellenőrző funkciókkal is el van látva, és ha rendellenes működést tapasztalunk, akkor kijelzi az esetleges hibákat.

További hasznos felület még a nyomtatási várólista, amelyet az Open Print Queue… / Nyomtató várakozási sorának megnyitása… gombra kattintva tudunk elérni, és ahol láthatjuk az aktuális nyomtatási feladatokat. Ezeket meg tudjuk állítani (Hold), törölni tudjuk (Delete), információt kérhetünk róla (Job Info), illetve leállíthatjuk a nyomtatót (Pause Printer), hogy például a törölni kívánt feladatokat megkereshessük és törölhessük, mielőtt azok nyomtatásra kerülnének. A leállított nyomtatót ugyanazzal a gombbal tudjuk elindítani, amely ekkor Resume Printer gombra vált át.

A nyomtatási várólista ablakához tartozó menükből egyéb funkciók is elérhetőek: például beállíthatunk egy alapértelmezett nyomtatót, amennyiben több nyomtató is elérhető a hálózatban: az adott nyomtató várólistájának megnyitásával a Printer menü > Make Default (Command + D) billentyűparancsával tehetjük elsődlegessé az adott készüléket, hogy minden program őt ajánlja fel elsőként. A Jobs (műveletek) menüben meg tudjuk nézni a nyomtató által kinyomtatott összes dokumentum listáját, amely akkor hasznos, ha keresünk egy papírt, amit nem találunk, és így utána tudunk járni, hogy tényleg ki lett-e nyomtatva (Show Completed Jobs). Azt is figyelhetjük így, hogy ki mennyit nyomtatott az adott készüléken (Show Everyone's Jobs).

(A nyomtatási várólista ablakban szintén hozzáférhetünk a patronok telítettségének kijelzéséhez - Supply Levels -, illetve a nyomtató részletes beállításaihoz - Printer Setup.)

A macOS egyik zseniális vonása, hogy a már elküldött munkákat is át tudjuk küldeni másik nyomtató számára. Ha például rossz nyomtatóra küldtük ki a munkát, amely éppen nem elérhető, akkor a rendszer nem tudja kinyomtatni a fájlokat. A nyomtatási várólista ablakban megjelennek a feladatok. Ekkor csak ki kell választanunk egy olyan nyomtatót a System Preferences / Rendszerbeállítások > Printers & Scanners / Nyomtatók és szkennerek panelen, amely éppen elérhető, duplán kattintani rajta, ezzel megnyitva az ő üres várólistáját. A nem elérhető nyomtató listájáról egyszerűen egérrel át tudjuk húzni a nyomtatási feladatot a másik, elérhető nyomtató listájára, és végre tudjuk hajtani a nyomtatási feladatot. (Ez különösen nagy előnye a Mac-nek például számlázáskor, hiszen nem veszik el a pótolhatatlan első példány.)

A System Preferences / Rendszerbeállítások > Printers & Scanners / Nyomtatók és szkennerek panelen van mód alapértelmezett nyomtató megadására is (Dafault printer), vagy megadhatjuk azt a paramétert, hogy mindig a legutóbb használt nyomtatóval próbáljon dolgozni a rendszer (Last Printer Used). Ez azért praktikus, mert vélhetőleg az a nyomtató elérhető, amivel legutóbb is nyomtattunk, ha pedig alapértelmezettet adunk meg, és több nyomtatónk is van, akkor mindig ki kell választani az éppen elérhető modellt.

Fontos még az alapértelmezett papír méret (Default Paper Size), amely Európában az A4-es szabvány. Ha ezt beállítjuk, akkor minden olyan program, amelyből lehet nyomtatni, ezt a méretet veszi alapul a Photos / Fotók-tól az Aperture-ön át a Mail levelezőprogramig. (Természetesen ha a nyomtató kínál másfajta nyomtatási opciót - például keretmentes A4 lapot -, akkor azt a nyomtatáskor ki tudjuk választani egy listából.)

Ha a használni kívánt nyomtatókat felvettük a listára, és megfelelően csatlakoztattuk őket, akkor a programokban a File / Fájl menü Print / Nyomtatás (Command + P) paranccsal tudjuk elindítani a nyomtatási folyamatot.

Ekkor a nyomtatási párbeszéd ablak jelenik meg, ahol többféle opció közül tudunk választani. Ez a cikkünk a System Preferences / Rendszerbeállítások program Print & Fax felületével foglalkozik. Külön cikkünk azonban összefoglalja a nyomtatási párbeszédablak lehetőségeit.
Bővebben a nyomtatási párbeszédablakról…Térjünk vissza néhány gondolat erejéig az Add Printer / Nyomtató hozzáadása ablakba, ahol USB vagy Bonjour nyomtatót adtunk a rendszerhez!

Az ablak eszköztárában a Default / Alapértelmezett elemen kívül három másik elem is helyet foglal: IP, Windows.

Fontosabb terület az IP alapú nyomtatás, amely egyrészt megannyi hálózaton keresztül elérhető nyomdagép és nyomtató csatlakoztatására szolgál, illetve a nyomdai előkészítés területén is fontos azáltal, hogy olyan nyomtató leíró fájlokat képes betölteni, amely alapján az adott nyomdagépre vagy nyomtatóra optimalizált dokumentumot írhatunk ki PDF vagy Postscript formátumban.

A nyomdagépek hozzáadásához általában elegendő követni a mellékelt leírást: IP címet megadni, telepíteni a nyomtató programját - legyen szó IPP, LPD vagy HP Jetdirect protokollról. Amennyiben nem csatlakoztatunk nyomtatót közvetlenül vagy közvetetten a gépre, csak a nyomdai előkészítési munkánk célja egy bizonyos nyomdagép típus, úgy lehetőség van úgynevezett nyomtató leíró fájlokkal (Postscript Printer Driver) dolgozni. A PPD fájlok kvázi helyi hálózatot hoznak létre a Mac-en belül, és nem a nyomtatónak, hanem a nyomtató programjának küldjük el a kész munkaanyagot, amelyből az Postscript fájlt hoz létre. (A postscript az Adobe által erre a célra alkotott fájlformátum.) Az így elkészült fájlt a nyomdában mindenféle utómunka nélkül tudják a nyomdagépre küldeni, vagy egy nyomtatásra kész fájlt küldünk ki úgy, hogy a gépünk a nyomtatóval közvetlenül sosem kommunikált.

A rendszer alapból korábbi Apple LaserWriter, elterjedt Brother, HP, OKI nyomdagépekhez kínál leíró fájlokat, amelyeket ki tudunk választani a Print Using felnyíló menüből (Select Printer Software / Nyomtatószoftver kijelölése). Emellett a gyártók általában kínálnak saját termékeikhez PPD fájlokat, amelyeket egyszerűen a Mac-en elhelyezve be tudunk hívni az Add Printer / Nyomtató hozzáadása ablakban.

Amennyiben PPD fájl segítségével nyomtatunk helyi hálózati virtuális nyomtatóra, a Print parancs kiadásakor nem nyomtatás a végeredmény, hanem .ps kiterjesztésű Postscript állomány. (A Postscript nagy méretű fájl. A macOS operációs rendszerben a Preview tudja megnyitni PDF konverzióval.)

Amennyiben az támogatott a Windows munkacsoportban, lehetőség van Windows operációs rendszerről megosztott nyomtatón keresztül is nyomtatni egy helyi hálózatban (Windows printer sharing protocol, CIFS).

A Mac alapból fel van készítve a megosztott Windows nyomtatókon való nyomtatásra. Ahhoz, hogy Windows-on keresztül tudjunk nyomtatni, sok esetben szükséges, hogy a Mac-et hozzáadjuk a Windows-os munkacsoporthoz (Windows Workgroup).

Ehhez a művelethez mindenképpen konzultálni kell a Windows-os rendszergazdával. E személyek általában nem értenek a Mac-hez, és az első kudarcnál feladják a műveletet, és átpasszolják a feladatot a Mac tulajdonosának, így célszerű lehet felkészülten nekiállni a beállításnak.Ismerni kell a munkacsoport nevét. Ez alapból MSHOME vagy WORKGROUP, illetve ezek lokalizált változata, például MUNKACSOPORT. A System Preferences / Rendszerbeállítások programban kell maradnunk, ám annak Network / Hálózat paneljét kell meglátogatnunk. Itt azokat a hálózati kommunikációs csatlakozókat látjuk, amelyeken lehetőségünk van adatforgalmat végezni: minden Mac-ben van AirPort (WiFi), illetve a Mac-ek többségében van Ethrenet és FireWire. A Windows hálózatokban tipikusan Ethernet vagy AirPort kapcsolaton keresztül kommunikálunk.

Válasszuk ki a megfelelő csatoló felületet, például az Ehternetet! A beállítási ablak jobb alsó részén található egy Advanced (kibővített) gomb, ahol el tudjuk érni a finomhangolást. A NetBIOS Name mezőbe (Network Basic Input/Output System) adjuk meg a gépünk nevét speciális karakterek nélkül, lehetőleg a legegyszerűbben. Alatta ki kell választani felnyíló menüből vagy be kell gépelni a munkacsoport nevét (Workgroup) - ez az a paraméter, amelyet a rendszergazdától kell kideríteni. Az OK gomb lenyomásával tudjuk jóváhagyni a beállítást, majd a System Preferences / Rendszerbeállítások ablak jobb alsó sarkában lévő Apply / Alkalmaz gombbal tudjuk véglegesíteni a megadott paramétereket. (Az eredményt nem látjuk azonnal, akár 15 percet igénybe vehet, amíg a PC-k megmutatják magukat a hálózatban. Ennek jelét a Finder ablakok bal oldalán a Shared felület alatt láthatjuk.)

[Amennyiben céges környezetben használjuk a Mac-et, nagy valószínűséggel kell megadni IP címe(ke)t a System Preferences / Rendszerbeállítások > Network > Advanced > WINS címke alatti WINS Servers mezőben. Ez(eke)t az IP cím(ek)et szintén a rendszergazda hívatott ismerni.]

A CIFS protokoll használatához a PC-n nyitva kell lennie a 137, 138 és 139 számú portoknak. A Windows PC-k tűzfalát a rendszergazda hivatott beállítani.

Bővebb dokumentáció a CIFS technológiáról:
http://support.microsoft.com/kb/188001
http://support.microsoft.com/kb/188305

Amennyiben ezeket a paramétereket beállítottuk, és a Windows hálózatban megosztott nyomtató van, azt el tudjuk érni a Mac-ről, és az Add Printer ablak Windows címkéje alatt hozzá tudjuk adni a Mac nyomtató listájához. Ezzel a megoldással hálózati nyomtatókat érünk el, amely alapvető nyomtatási feladatokra - például dokumentumok nyomtatására - alkalmas.

A nyomtatással kapcsolatos további ismereteket a MacMag.hu nyomtatási száma foglalja össze. (2004.)

Lapolvasók használata
A System Preferences / Rendszerbeállítások Printers & Scanners / Nyomtatók és szkennerek panelen tudunk szkennert is hozzáadni a rendszerhez, amennyiben az egy multifunkciós nyomtató része, tehát olyan nyomtató, amely szkennelési képességgel is rendelkezik. A szkennelésre a macOS operációs rendszer gyárilag telepített Image Capture / Képletöltő programja szolgál.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2011. 01. 24-25.
Frissítve: 2011. 06. 06. (10.7 & HU); 2015. április 16-17. (macOS Yosemite; Retina)