A Music / Zene alkalmazás forrás listájának ötödik eleme a Radio nevű, amely internet alapú rádiócsatornákat gyűjt össze és tesz egyszerűen elérhetővé és hallgathatóvá. A Music / Zene támogatja a szabványos és elterjedt médiafolyam formájában sugárzott internetes rádiókat, így ezen a listán kívül más rádióadókat is behozhatunk a zenetárba, és azokat internet kapcsolat mellett meghallgathatjuk.

A Music / Zene alkalmazás 25 kategóriába rendezi a regisztrált rádióadókat, amely a cikk születésekor 546 darab különálló csatornát jelent. A különböző kategóriák (Blues, Jazz, Top40/Pop stb.) előtt kis háromszögek találhatók, amelyeket lenyitva az adott kategóriában lévő regisztrált adásokat találjuk meg. Az adás mögött az is fel van tüntetve, hogy milyen minőségben szól: 40 K, 64 K, 128 K stb. Ez arra utal, hogy milyen tömörítéssel kerül lejátszásra az adás, amely utal a minőségre, illetve a sávszélesség igényre, amit a rádió hallgatása felvet.

Ezekre duplán kattintva máris hallgathatjuk az adást, amely értelemszerűen internet kapcsolatot igényel, és amely lefoglalja a sávszélességünk egy töredékét. Emiatt aztán ezeket a rádiókat mindenképpen nagyobb sávszélesség mellett, tehát nem GPRS és telefon modemes internet, hanem DSL, kábeles vagy fejlettebb internet szolgáltatások mellett tudjuk megfelelően élvezni.

A Radio kategória alatt található rádióadásokat mindig el tudjuk érni, ha a Music / Zene alkalmazás internet kapcsolatban van. Léteznek azonban még az itt listázott adásokon kívül más rádiók is, amelyek ugyan nincsenek regisztrálva a Music / Zene által használt adatbázisban, de elérhetők az interneten és hallgathatók a Music / Zene alkalmazás segítségével. Ezeket a Music / Zene alkalmazás nem rádióként, hanem médiafolyamként (stream) nyitja meg, de gyakorlatilag teljesen úgy kezeli őket, mint rádiók, csak éppen nem a Radio pont alatt jelennek meg, hanem a Music / Zene zenetárban a dalok között, illetve a Playlists felületen egy Internet Songs nevű dallistához is automatikusan hozzáadódnak.

Ahhoz, hogy ilyen médiafolyamot megnyissunk, a Music / Zene alkalmazás File menüjének Open Stream… parancsát kell választani, amely az Command + U billentyűparanccsal is elérhető. Ide be kell gépelni az adott rádióadás elérését, és a Music / Zene ezt meg is nyitja, és máris élvezhetjük például a Sláger Rádió adását a Music / Zene alkalmazásban.

Ezek a rádiók általában a weblapjukon közzéteszik az online elérésüket, így onnan csak Control kattintani kell az elérésen, és a Safariban a Copy Link opciót választva máris a vágólapon van a médiafolyam címe, amelyet a Music / Zene alkalmazás Open Stream ablakába toldva (paste) azonnal hallgatni tudjuk az adott rádiót. Ez az adás neve előtt egy kis rádió jellel ellátva kerül be a zenetárba.

A Music / Zene alkalmazás segítségével tehát a hagyományos rádiók internetes adásait is könnyedén hallgathatjuk meg. Emellett érdemes megismerkedni az újfajta hang alapú adások, a podcastok hallgatásával, amelyet a Music / Zene szintén maximálisan támogat.  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: