A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:



Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.






Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listája Apple termékek tisztítása



Ajánlataink:







Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


Módosítja a filmes stratégiáját az Apple: kevesebb drága film, több pörgős sorozat (szeptember 27.)

A klasszikus mozifilmek terén az Apple nem ért el átütő sikereket, legyen szó a Greyhound című Tom Hanks filmről, az Argylle vagy a Napoleon című alkotásokról. Hollywoodi források szerint emiatt a cég döntést hozott: mellőzik a szürreálisan magas költségvetésű, mozi igényű szuperprodukciókat, és inkább a nagyobb sztárokat felvonultató, hónapokig, vagy évadok révén akár évekig elhúzható sorozatokat fognak inkább gyártani, amelyek jóval több nézőt hoznak sokkal több időn keresztül. Jelenleg még egy mozi produkció készül, az F1 című alkotás, míg számos sorozatnak készül következő évada. Az írás kiemeli, hogy milyen erőteljes fogadtatása volt a Brad Pitt főszereplésével készülő Wolfs című alkotásnak, illetve hogy a Slow Horses című, Emmy díjas, fekete humorral teli thriller sorozat milyen elképesztően sikeres.
Az Ars Technica írása a témában…
A Slow Horses hivatalos lapja…
A Wolfs lapja az Apple TV sajtószobában…

iJoe.hu: Készleten az AirPods 4 széria (szeptember 25.)

Az AirPods negyedik generációját az Apple alaposan újragondolta, finomított a formátumon, hogy az még univerzálisabban illeszkedjen a felhasználók többségének a fülébe. Az AirPods ezen verziója változatlanul azon zenehallgatókat célozza meg, akik nem szeretnének hallójárati fülhallgatót, de a hallgatási élménynél fontos számukra a kiemelkedő minőség. Az eszköz számos úttörő megoldást kínál, mint a térbeli hangzás képessége, a hosszabb akkumulátor idő, ráadásul az ígéret szerint vízálló és izzadságálló, így sportoláshoz is használni lehet. Az AirPods 4 kettő verziója közül a magasabb árazású aktív zajkioltással is rendelkezik, vagyis a környezetünkben lévő monoton háttérzajt képes elnémítani a használat közben. Az AirPods 4 készülék olyan, az Apple Music és Apple TV+ területhez kapcsolódó alapvető hangzásélményeket támogat, mint a Spatial Audio / Térbeli hangzás, amely révén a zenei tartalomnak megfelelően helyezkednek el a hangok a térben, és a fejünk mozgatásával ezek helye nem változik, tehát természetes térélményben van részünk. Az AirPods 4 magasabb ársávba pozicionált változata pedig olyasmit is nyújt, amely korábban csak az AirPods Pro és AirPods Max szériánál volt elérhető: az aktív zajszűrést, vagyis a külső mikrofonok zajmérései nyomán a fülhallgató a belső hangszóróra olyan ellentétes frekvenciájú hangokat bocsát ki, amely révén a zaj érzékelése jelentősen lecsökken vagy akár meg is szűnik. Az aktív zajkioltás révén a közösségi közlekedés általános háttérzaja, egy repülőgép monoton zúgása vagy éppen a környezetünkben lévő zajok kapcsolhatók ki, hogy csak a zenét legyen mód élvezni.
Az AirPods 4 termékcsalád lapja…

Vegyük komolyan a Mac akku figyelmeztetését! (szeptember 24.)

Minden mobil Mac folyamatosan vizsgálja az akkumulárának állapotát, amelyről az elektronika visszajelez a rendszernek. Az Apple 80%-ig tartja normálisnak az akku állapot romlását, vagyis a gyári 100% és 80% közötti tartományban normál az áramforrás állapota. (A 100% valójában 103-107% körül van, így a felhasználó azt a képet kapja, hogy nagyon sokáig jó az akkumulátor, valójában a technológia olyan, hogy minden feltöltés után öregedik egy kicsit, de erről az elején nem kapunk visszajelzést, csak egy év környékén kezd el százalékban kifejezett módon romlani az akku állapot.) Az Apple akkuk 80% alatt az AppleCare csomag tulajdonosai számára ingyenesen cseréltethetőek, így a rendszer fel is hívja a figyelmet arra, hogy Service Battery / Szervizeltesse az akkumulátort. Akinek nincsen AppleCare a gépén, eleinte ezt a figyelmeztetést nem veszi komolyan, amiben természetesen van ráció: egy 22 órát teljesítő akkumulátor még 70%-os állapotában is bír 15 órát - a valóságban a használat mellett természetesen ezektől eltérő értékeket kapunk, és már 80%-nál is szembetűnő az akku gyengülése. Természetesen érthető, ha az igényeinket kiszolgáló 80% alatti akkumulátort még nem akarjuk cserélni, ám nagyon fontos, hogy ne halogassuk a végtelenségig a cserét, illetve figyeljünk oda más jelekre! Ha a gép akkumulátorról használva érezhetően lassabb, vagy teljesen lemerítve nem 0-3% körül kapcsol ki, hanem 10-60% között valahol, az arra utal, hogy már elindultak olyan kémiai változások az akkumulátorokban, amelyek miatt nem érdemes elodázni a cserét.



A kémiai változás hátulütője, hogy idővel az akkumulátor térfogata szignifikánsan megnőhet, amely kárt tesz a számítógépben. A puffadt cella akár ötször vastagabb, mint a normál cella, és nyilvánvaló, hogy a számítógépben nincsen ennyi hely. (Az Apple biztonságos akku csomagolásának köszönhetően az akkuk szinte sosem lyukadnak ki, hiszen az tűzveszélyt is jelentene, fontos azonban tisztában lenni a puffadó akku esetleges sérülésekor fennálló égési sebesülés veszélyeivel is.)
A szervizeltetése váró akkumulátort nem feltétlenül kell használni ahhoz, hogy a kémiai folyamatok elinduljanak az öregedés miatt, vagyis álltában, akár egy fiókba berakva is bekövetkezhet a puffadás, amely meghajlíthatja a burkolatot, eltörheti az ujjkövetőt, sérüléseket okozhat a belső kábelezésben és az alaplapot is tönkreteheti, hiszen a zacskón belül bekövetkező robbanás feszítő ereje képes az összeszerelés határaiig feszíteni a gépet. Összefoglalva hát nagyon fontos, hogy amikor 80% alá esik az akkumulátorunk teljesítménye, és a rendszer a Service Battery / Szervizeltesse az akkumulátort üzenetet közli, lehetőleg minél előbb tervezzük be az akkumulátor cseréjét. Az iJoe.hu kínálatában is elérhető számos öregebb Mac-hez is még akkumulátor, amelyek új akkuval még évekig tovább használhatóak, szétpuffadt akkuval azonban általában gazdasági totálkár a ráfordítás, az öreg, de még sok dologra használható gép többnyire tönkremegy, ha egy efféle szétpuffadás bekövetkezik benne.
Mac akkumulátorok az iJoe.hu kínálatában…

Joe Biden chipgyárat ígért indiai kollégájának (szeptember 24.)

Nem kevés kínos pillanat jellemezte Joe Biden amerikai elnök találkozóját az alapvetően Kína ellensúlyozására összejött ausztrál-indiai-japán csúcs kapcsán. Az idős amerikai elnök nem tudta, kit is kell bejelentenie, így végül egy hölgy kollégája jelentette be az indiai miniszterelnököt. A találkozón az amerikai vezetőn kívül Narendra Modi indiai miniszterelnök, Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök vett részt. A Quad nevű társulásnak ez volt a hatodik találkozója, még Donald Trump korábbi elnök hívta életre a négy nemzet társulását - a cél akkor is Kína ellensúlyozása volt a csendes-óceáni térségben.



A sokféle regionális politikai téma mellett az Apple világ számára izgalmas, hogy a kaliforniai cég beszállító listáján is szereplő Tata Gruop lehet a potenciális kedvezményezettje egy Indiába tervezett chipgyárnak. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a politika ismét a gazdasági aktorok után kullog: az Apple már jóval korábban jelentette az indiai chipgyártás ötletét - már csak azért is, mert a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company amerikai gyára egyelőre igen alacsony fordulatszámon pörög, Tajvant pedig a földrengéseken kívül Kína fegyverzete is fenyegeti, és ha jelenleg megsemmisülne a tajvani chipgyár, rövid idő alatt leállna az egész világ. Az Apple mellett indiai üzletemberek és egy izraeli cég is érintette az indiai chipgyártással kapcsolatos befektetésekben.)
India célja, hogy a félvezető iparágat az országban 500 milliárd dolláros üzletággá fejlessze az évtized végére. Biden ehhez ígért támogatást, amely egyrészt érthető a diverzifikált ellátási lánc érdekében, másrészt nem látni, hogy ettől miért lesz jobb az amerikai gazdaságnak, hiszen India nem elsősorban az indiai emberek számára fog processzorokat gyártani, hanem a nyugat számára, tehát itt amerikai munkahelyek exportjáról lehet beszélni. Az együttműködés az információtechnológia mellett az űriparra és a repülésiparra is kiterjedne a tervek szerint.
A Patently Apple összefoglalója a témában…

Tim Cook Jimmy Fallon társaságában sétált New Yorkban (szeptember 23.)

Nyilván vegytisztán megrendezett módon, de látszólag spontán futott egymásba a The Tonight Show aktuális sztárja, Jimmy Fallon és Tim Cook. Fallon az Apple Fifth Avenue üzletnél állt sorba a fején egy Apple Vision Pro eszközzel, amikor - a várakozók ovációjára - megjelent Tim Cook egy szatyorral, hogy a showman új iPhone készülékét átadja. A műsor komikus elemeként Fallon nem tudja, hogy a Vision Pro tréfálja meg, vagy tényleg Tim Cook áll előtte, így megfogdossa a cég ügyvezetőjének arcát - természetesen a sorban várakozók nagy-nagy kacagására.
Ezt követően Cook és Fallon New Yorkban sétáltak egyet, hogy az Apple Inelligence már jól ismert funkcióiról váltsanak pár gondolatot. A járőkelők egy része lelkesen filmezte a párost a városban, Cook testőrei nem feltűnően biztosították a helyszínt, és a statiszták is természetesnek tűntek a felvételen. A műsorban persze a humor is teret kapott, így Fallon nagy koncentrációval kitalálta, hogy Cook nem ketchuppal, hanem mustárral eszi a hotdogot. Apple Pay használatával két ultragagyi csillogó NYC sapkát is vásároltak, hogy az NBC esti műsorának közönsége kacagjon rajtuk. A séta végén Cook megérkezett az Apple Upper East Side üzletbe, ahol szintén nagy lelkesedéssel fogadták a vásárlók. Fallon udvarian üzenetet kapott Tim Cooktól, hogy az iPhone-t azért ki kell fizetnie, akár Apple Pay segítségével is. A műsorban új információt nem tudtunk meg az Apple Intelligence-ről, de jó hangulatú, vidám műsorszám volt, amely Tim Cook emberi oldalát is kiemelte.
A videó a YouTube portálon…


AIINO Glassy és Frozen család az iPhone 16 szériára (szeptember 22.)

Az olasz AIINO az iPhone 16 sorozathoz is megalkotta a teljes átlátszó tok megoldásait, amelyek nem egyszerű szilikontok megoldások, hanem a hátlapjuk üvegből készül, így még ellenállóbban védi a készüléket, és nem sárgul be az idő múlásával sem. Az AIINO Glassy költséghatékony átlátszó tok a teljes keretet és hátlapot védő kivitelben, míg az AIINO Frozen háta MagSafe gyűrűvel egészül ki.
iPhone tokok és fóliák oldala…
AIINO Glassy iPhone 16 tok…
AIINO Glassy iPhone 16 Plus tok…
AIINO Glassy iPhone 16 Pro tok…
AIINO Glassy iPhone 16 Pro Max tok…
AIINO Frozen iPhone 16 tok…
AIINO Frozen iPhone 16 Plus tok…
AIINO Frozen iPhone 16 Pro tok…
AIINO Frozen iPhone 16 Pro Max tok…


Fotók az Apple újdonságok első napjáról (szeptember 20.)

Szeptember 20-án kezdte világszerte árusítani az újdonságait az Apple, így az USB-C csatlakozós AirPods Max, az AirPods 4, az iPhone 16 széria, az Apple Watch Series 10 és az Apple Watch Ultra 2 új szíjakkal és fekete színben is piacra került, nem beszélve az új tokokról, óraszíjakról, MagSafe töltőkábelekről, amelyek ezzel párhuzamban a boltokba kerültek.



Az Apple Newsroom gazdag fotó összeállítást közöl a világ több tájáról az eseményekről, és úgy tűnik, hogy a mostani újdonságok tényleg megszólították a tömegeket, mert számos helyen sorok alakultak ki a boltok előtt.



Az Apple Watch Series 10 mind a titán alapanyag meghonosításában, mind a nagyobb méretben érdekes újítást jelent a korábbi szériákhoz képest. Az iPhone 16 sorozat pedig a Camera Control / Kameravezérlő gomb révén nyújt tapintható újdonságot a felhasználók számára. Az Apple óvatos, apró lépésekkel évről évre vonzó frissítéseket mutat be, amely láthatóan elegendő a vásárlók többségeinek igényéhez, ugyanakkor a két-három évente frissítő vásárlók számára bőven jelent elegendő újdonságot a készülékek cseréjéhez.



New Yorkban az Apple Fifth Avenue üzletben Tim Cook és Deirdre O'Brien is megjelentek az értékesítés kezdetén, hogy üdvözöljék az összesereglett tömeget. (Tim Cookról még YouTube Short is megjelent, amint kikerülte a forgóajtót, és a sima ajtón keresztül közlekedett.)



A jelképes ajtó nyitó gesztust követően mindkét vezető elvegyült a tömegben, ahol legalább annyi YouTube közvetítő volt jelen, mint amennyi vásárló, de a képek alapján hatalmas hangulattal indult az új termékek értékesítése!
Az Apple Newsroom összefoglalója a témában…

Apple: iPhone 16 és iPhone 16 Pro vezetett újdonságbemutató videó (szeptember 19.)

Jól megkomponált videóval készült az Apple az iPhone 16 széria világpremierjére: a közel 10 perces kisfilmben Sheng Wang humorista szerepel az Apple Store dolgozót alakító előadó mellett, és különféle élethelyzetekben mutatják be, hogy milyen újdonságokkal szolgálnak a készülékek - nagy hangsúlyt fektetve az Apple Intelligence szolgáltatáson kívüli változásokra, hiszen ez a képesség a megjelenés pillanatában még nem érhető el, ráadásul utána is csak amerikai angol nyelven, és csak az EU-n kívül.
Az iPhone 16 és iPhone 16 Pro széria alapos bemutatója…


Tim Cook az Apple Intelligence színeiben pompázó New York-i kockáról osztott meg képet (szeptember 19.)

Pénteken kezdi el értékesíteni az újdonságait az Apple, és a cég marketing gépezete a „Coming later this year / Az év későbbi időszakában érkezik” típusú alapfunkció, az Apple Inelligence még csak elméleti jelenléte ellenére sok tekintetben erre hegyezi ki a kommunikációt. A baráti influenszerek azért igyekeznek a Camera Control / Kameravezérlő lehetőségét és más, az első naptól jelen lévő képességeket bemutatni. Tim Cook az újdonságok árusítása kapcsán egy gyönyörű képet osztott meg az Apple Fifth Avenue üzletről, amely az Apple Intelligence színesen vibráló kijelző keretének színeit idézi fel.


Passwords / Jelszavak alkalmazás az új rendszerekben (szeptember 18.)

A macOS Sequioa rendszer egyik fontos változása, hogy a korábban Keychain Access / Kulcskarika elérés nevű alkalmazás helyett egy Passwords / Jelszavak alkalmazás gyűjti majd a Mac-en tárolt, alapértelmezés szerint az iCloud irányába is szinkronizált jelszavakat, így a webhelyek és alkalmazások jelszóit, ellenőrző kódjait, valamint lehetőséget ad jelszavak gyűjteményének megosztására kollégák vagy családtagok között. Az új alkalmazás még egy lépés abba az irányba, hogy egységesítse a különféle platformok alkalmazásait, hiszen ez a szoftver az iOS és iPadOS rendszereken is elérhető, míg a Keychain Access / Kulcskarika hozzáférés csak a Mac-en futott. A mobil rendszereken a Passwords / Jelszavak alkalmazás előnye és újdonsága, hogy míg korábban a Settings / Beállítások program felületén találtuk meg az iCloud Keychain gyűjteményben a jelszavakat, most erre a célra külön alkalmazás van. A Mac-en a név és a megjelenés változott, illetve némileg szűkültek a funkciók - kikerültek a tanúsítványok és védett jegyzetek. A Passwords / Jelszavak a rendszer működése során számos területről, alkalmazásokból, böngészési eseményekből eltárol jelszavakat - a leggyakrabban azzal az eshetőséggel találkozunk, hogy egy weblap felajánlja a jelszó mentését. Ilyen esetben a jelszó a Passwords / Jelszavak alkalmazás védett adatbázisába kerül, és az iCloud szolgáltatás révén szinkronizálódik a többi eszközünk irányába, vagyis az iPad vagy iPhone készüléken, illetve másik Mac-en sem kell beírni a jelszót, mert az rendelkezésére áll a programoknak.
Bővebben az új Passwords / Jelszavak alkalmazásról…

Elindult a chipgyártás Arizonában (szept. 18.)

Tim Culpan tajvani újságíró arról számolt be, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company megkezdte az A16 Bionic processzorok gyártását az Amerikai Egyesült Államokban felépült chipgyárában, így az iPhone 14 sorozatú készülékekhez az Apple immáron hazai gyártású processzort tud használni. Az A16 processzor 4 nanométeres, és a gyártási technológia az amerikai gyárban azonos, mint a tajvani üzemben. A gyártó azt ígérte, hogy 2024-ben beindul a gyártás, és ez immáron be is következett. Az Arizonában található üzem abban úttörő, hogy rendkívül sok szürke vizet használ, vagyis a gyártás során nem ivóvizet használnak fel, hanem használt vizet tisztítanak meg, illetve ezt a gyártási folyamat során nagy arányban képesek visszanyerni, és újra felhasználni. Ez kiemelkedően fontos paramétere volt egy sivatagos államban épülő processzor üzemnek.
Érdekesség, hogy bár az üzem ötlete, annak letárgyalása és a tajvaniakkal való megállapodás Donald Trump ex-elnök érdeme, és az ő elnöksége alatt történt meg az alapkő letétel, illetve indult el az építkezés, a választási kampány időszakban az amerikai fősodor média a Joe Biden elnök által hozott, 39 milliárd dolláros CHIPS and Science Act érdemeként emeli ki a beruházást, amelynek célja a belföldi chipgyártás megerősítése. Az érintett törvényt egyébként 2022-ben fogadták el, amikor már jócskán zajlott a TSMC építkezése, de minden bizonnyal adókedvezményekben részesítik a gyártót az építés befejezése után is, hogy erősítsék az összezsugorodott amerikai chipgyártási potenciált.
A Tim Culpan’s Position című blog beszámolója…

Counterpoint Research: 3% az Apple Vision Pro részesedése (szept. 18.)

Némileg ellentmondásos, hogy az olcsó VR fejszettek körébe került bele az Apple összetett térbeli számítógép megoldása, az Apple Vision Pro, de a Counterpoint Research piackutató cég számos más esetben sem igazán tudta jól elhelyezni az Apple termékeit, ezzel is alátámasztva, hogy a cég sok esetben másik mezőnyben játszik.



Ebben a kutatásban a Meta (Facebook) Quest 3 terméke a piacvezető 80%-kal, amely jelentős növekedés a tavalyi év azonos időszakának 56%-ához képest. A terület következő két szereplője a piacon szinte ismeretlen PICO és DPVR 8% és 5% részesedéssel, majd alattuk negyedik helyen található az Apple a nyilvánvalóan másféle kaliberű termékével. Az Apple Vision Pro eladásaiban jelentős visszaesés bontakozott ki a második negyedévtől kezdődően, amelyben elemzők szerint az első vásárlásokból visszavitt termékek éppúgy kivették a részüket, mint a kivárás a termék jövőjével, képességeinek és tartalmainak bővülésével kapcsolatosan.
A Patently Apple reakciója az elemzésre…



Drágább lesz az akku csere az iPhone 16 szériába (szept. 17.)

Nagyjából 20%-kal emelte az Apple a fizetős akkumulátor cserék árát az iPhone 16 széria tagjainál: míg a korábbi eszközök esetén a 80% alá csökkenő erejű, már nem garanciás akkumulátorok cseréje 99 dollárba került, addig az iPhone 16 sorozat esetén ez 119 dollár lett. Az Apple természetesen kiemeli, hogy a Magyarországon hivatalos formában máig nem elérhető AppleCare+ garanciabővítéssel ez 29 dollárt jelent. Az Apple egyébként 2023. márciusában már egyszer emelte 20 dollárral az akkumulátorok csereárát. A mostani iPhone akku csere áremelkedéssel párhuzamban számos Mac akkumulátor csere ára is emelkedett 30-50 dollárnyival.
A Cult of Mac beszámolója a hírről…

Az Apple Intelligence az iOS 18.1-ben debütál (szept. 16.)

Bár az Európai Unió területén nem lesz idén elérhető az Apple Intelligence köszönhetően az Apple és az Európai Bizottság csatározásainak, amely e hónapban 13 milliárd eurójába kerül az Apple-nek, de vannak azért módszerek, amivel ki lehet kerülni a korlátozást. Az Apple maga is azt mondja, hogy abban az esetben nem működik a szolgáltatás, ha az Apple ID ország/régió az Európai Unión belül van. Az EU-n kívülre utazva azonban a cég leírása szerint működik a funkció, ha „támogatott nyelve van állítva a készülék”, amely jelenleg kizárólag az amerikai angol, vagyis English (U.S.) - ezt annyira szigorúan veszi az Apple, hogy az English (U.K.) beállítást sem fogja el, és csak annyit ír a szolgáltatásra, hogy nem érhető el az adott nyelven. Az amerikaira állított készülék esetén svájci - azaz EU-n kívüli - Apple ID (immáron Apple Account) beállítással egy Apple Intelligence Waitlist / Apple Intelligence várólistához való csatlakozásra van lehetőség, amely nyomán az eszköz némi idő elteltével kommunikál az Apple szervereivel a szolgáltatás elindítása érdekében.
Az iOS 18.1 rendszerben egyelőre bétaként elérhető Apple Intelligence újdonságok között az írói eszközök, a fényképek közti rendrakás lehetősége (duplikálások törlése, stb.), Emlék videó létrehozása a Photos / Fotók alkalmazásból, szöveg alapú fotó keresés a Photos / Fotók alkalmazásban, értesítés összefoglalók, a Focus / Fókusz szolgáltatás megfelelőbb szűrése, a Mail üzenetek intelligens priorizálása, Mail és Messages / Üzenetek alkalmazásokban összefoglaló készítése és okos válaszok szerkesztése, valamint számos Siri alapú képesség mutatkozik be, míg további funkciók az év későbbi időszakában jelennek majd meg.



Bár az Európai Unióban az Apple Intelligence nem jelenik meg idén, több amerikai felhasználó azt is kifogásolta, hogy az Apple úgy adja k