Digitális fényképezés - Apple megoldások a szakterületre

Az Apple technológia és a fényképekkel való munka az utóbbi három évtizedben egyre közeledett egymáshoz, míg mára szinte már elválaszthatatlanul összeforrott. A Macintosh számítógépek és a rajtuk futó otthoni és profi szoftverek, az olcsóvá vált digitális fényképezőgépek, na és persze a piac legnépszerűbb fényképezője, az iPhone, illetve az Apple termékpalettáján lévő iOS eszközök, az iPod touch és az iPad modellek mind-mind olyan tényezők, amik nagyban segítik azokat, akiknek a fényképezés a kedvenc hobbija vagy épp fő megélhetési forrása. Az Apple a hardveres hagyományok mellett a szoftveres oldalon is erős, így a macOS és iOS rendszerekre egyaránt elérhető, felhő támogatással is rendelkező Photos / Fényképek alkalmazása, és a hozzá elérhető megannyi hasznos bővítmény mind-mind ideális környezetté teszi az Apple eszközeit a fényképek gyűjtésére, szerkesztésére és megosztására.

Digitális fényképezésről szóló MacMag.hu számunk eredetileg 2002-ben jelent meg, az iPhoto programmal párhuzamosan. Azóta sok dolog változott, ám ez a terület mind a szerkesztőség, mind az Apple szívéhez nagyon közel áll, így törekszünk ebben a gyűjteményben az aktualitásra is ügyelni.

Elsőként a digitális fényképezés eredetét mutatjuk be, amelynek hajnalán az Apple saját fényképezővel mutatott irányt a gyártóknak. A QuickTake fényképezőgépekre már senki nem emlékszik, de talán megértjük, miért olyan fontos, hogy az iPhone a piac leginkább úttörő képrögzítő megoldása legyen, ha tudjuk, hogy az Apple adta ki az első tömegigényre szánt digitális fényképezőgépet.

A digitális fényképezés alapszabályai:
1, Középpontban legyen a téma
2, Érdemes közel menni
3, A fény egyensúly alapvetően fontos, a különböző napszakok egyedi hangulatot adnak a képeknek
4, Ne spóroljunk a fotókkal!
5, A kép „tartalma” mindig a legbelső harmadban legyen!

A digitális fényképezés alapismeretei segítenek abban, hogy komolyabb tanulás nélkül jó fényképeket készíthessünk az Apple Sales Training cikke jóvoltából. Az Apple a viszonteladók fényképészeti okulását segítendő adta ki cikkét, amelyet némi finomítással és bővítéssel közlünk. „Arany órák”, harmadok szabálya és sok klasszikus fényképészeti tudásanyag kerül felszínre a cikkből.

A fényképezés kapcsán gyakorta találkozunk egy bizonyos fotó formátummal: a RAW a digitális fényképezőgépek úgynevezett nyerskép formátuma, az a felvétel, amelyet a hardver rögzít, mindenféle színezés, feldolgozás nélkül. Ezáltal több szabadságunk kínálkozik, hogy akár a Photos / Fényképek alkalmazásban, akár más programban feldolgozzuk azt.
A RAW digitális nyersformátum ismeretei…
A macOS által RAW formátum megnyitás terén támogatott digitális fényképezőgép modellek… (külső hivatkozás)

A Mac területen maradva nem mehetünk el szó nélkül az Apple egykori professzionális fotószoftvere, az Aperture mellett. Ennek fejlesztését sajnálatosan befejezte az Apple, de a MacMag.hu megőrizte a témában megjelent összes cikket, amelyek archiválva elérhetőek, ha valamilyen úton hozzájutunk az Aperture szoftverhez, és használni kezdjük azt.
Aperture cikkeink gyűjteménye…

• Megoldások az iOS eszközökhöz
A telefonnal fényképezés sokáig a „gagyizás” kategóriájába tartozott. Eleinte az Apple is csak azért rakott kamerát az iPhone készülékeibe, mert minden más telefonban is volt. Aztán a piac elképesztő iramot diktált a gyártóknak, akik komoly küzdelmet fordítottak azért, hogy a legjobb kamerákkal szereljék fel a telefon készülékeinket. Az Apple már az iPhone 4 esetén eléggé kellemes kamerát illesztett a telefonjába, az iPhone 5s esetén pedig már az egyik fő vonzerő a kiváló kamera volt. Az iPhone mellett az iPod touch lejátszó is fantasztikus képrögzítő megoldássá fejlődött, de vannak, akik az iPad készülék hatalmas kijelzőjén szeretik látni, hogy mit is fotóznak, így az ő kedvükben járva az Apple e téren is beépítette a technikai mai állását az eszközökbe.
A jelenleg kapható iPhone készülékek…
Az iPod touch modellek…
Az iPad Pro 9,7" táblagép…
Az iPad mini 4 eszköz…

A legmodernebb kamerával szerelt iOS eszközök esetén az iOS 10 rendszertől lehetőségünk van RAW formátumú felvételeket is rögzíteni, és feldolgozni a Photos / Fényképek iOS alkalmazásban, vagy más, e célra elérhető programban.
Az iOS által támogatott RAW formátum rögzítésre alkalmas készülékek…

Az iOS 6 változattól kezdődően az iOS eszközök képessé váltak 360°-os panorámakép rögzítésére. Ezzel rendkívül széles látószöget nyit a készülékünk, és a Camera / Kamera alkalmazás segédletet ad ahhoz, hogy lehetőleg vízszintesen körbe tudjuk fordulni. Az iOS tökéletesen illeszti össze az így készített felvételt, amelyből hatalmas méretű fotó készül, hogy később is szét tudjunk tekinteni az adott helyszínen.
Panorámakép készítés az iOS rendszeren…


• Kreatív kiegészítők az iOS eszközökkel való látványos fényképezéshez

Az iPhone készülékek belső kamerái annyira kiemelkedő minőségre fejlődtek, hogy az iPhone, mint fényképezőgép alkalmazása az amatőr szint fölé emelkedett, és ma már vannak olyan kreatív fényképészek és filmesek, akik kimondottan az Apple telefon készülékével készítenek fotókat: a kategóriát pedig amerikai minta alapján humorosan iPhone-ográfusnak nevezték el. Az iPhone képminősége, a RAW fotózási lehetőség, valamint az elérhető kiegészítők sora révén ha a professzionális kategóriával nem is célja felvenni a versenyt, mindenképpen izgalmas színfolt lehet a kreatív fényképészek tarsolyában. E célra jópár hasznos kiegészítőt gyűjtöttünk össze!

olloclip széles lencse
A legkívánatosabb kreatív lencse megoldás: ultranagy, szuperszéles látószögű lencse a szűk helyeken fotózáshoz Connect-X csatlakoztatási képességgel.

olloclip iPhone Xr
Három bámulatos tudású lencse az iPhone Xr modellekhez: makró lencse a parányi világok látványos felfedezésére, szuperszéles lencse a nagy terek befogására, halszem a tér kitágítására.

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: