Amikor az Apple egy reklámjában is szerepeltet egy alkalmazást, az tipikusan erőteljes utalás arra, hogy nem mindennapi programmal van dolgunk. A korábban ilyen kivételezett helyzetben lévő Elements alkalmazásról már szóltunk egy régebbi cikkben. Az iPad és iPad mini életérzését kifejező 2013. tavaszi reklámokban a Solar Walk alkalmazás hívta fel magára a figyelmet.

Ennek ingyenes verziója, kvázi demója a sokak által csodált, méretes gyűrűjével naprendszerünk kellően figyelem felkeltő gázóriása, a Szaturnusz és holdjainak részletes bemutatásával ismerteti a program tudását. A Solar Walk fizetős változata a számunkra ismert univerzumot hivatott bemutatni, és akár több órás tapogatást is eredményezhet az iPad gyönyörű Retina kijelzőjén. Az alkalmazás fut az iPad mini, iPod touch és iPhone készüléken is, de a kijelző minősége és mérete révén a legideálisabb a használata az iPad 9,7 hüvelykes kijelzőjén.

Az általános alkalmazásokhoz képest szokatlan, hogy a Solar Walk elindítására várni kell: van egy betöltődési ideje. Miután betöltődött, a Föld közelében lévő naprendszer elemet jeleníti meg, és bökésekkel tudunk ráközelíteni egy-egy bolygóra, holdra, csillagra vagy műholdra. Ezekről az elemekről az alkalmazás adatokat szolgáltat, illetőleg érdekességekkel is elkápráztat, mint például különböző holdak és kisbolygók felfedezésének körülményei. Az űrkutatás iránt érdeklődők számára lehet izgalmas az egyes kutatások, missziók részleteit közlő információ halmaz: itt a bolygó vagy hold megjelenítése kapcsán az alkalmazás azt is kijelzi, hogy hol szállt le egy szonda vagy kutatóegység. Megtekinthetjük az Apollo-program lépcsőit a holdkutatás kapcsán, és a közelmúltban a Marsra leszállt Curiousity marsjárót a vörös bolygóra juttató program részleteit is.

A Solar Walk az érintőképernyő képességeire épít: a kétujjas nagyítás mellett a forgatás révén körbenézhetjük az adott égi objektumot, összemérhetjük egymással a bolygókat, és a sötét űrben látszó fényesebb pöttyökkön lépdelve könnyedén azonosíthatjuk, hogy az adott elemről a program információkat tartogat. Amennyiben egy bolygó vagy más égi objektum a távoli csillagoknál fényesebben jelenik meg, az arra utal, hogy a program tartalmaz róla nagyobb méretű képet és adatokat is. A nagyítás mellett a jobb alsó sarokban lévő felsorolás bővebb információkat rejt, de vannak olyan objektumok, amelyek összetételét és felépítését is megtekinthetjük a Solar Walk segítségével. A jobb felső részen lévő óra ikonra bökve az adott objektum felgyorsítva mutatja be a keringését - a Hold például úgy pörög a Föld körül, hogy mindig ugyanazt az arcát mutatja, derül ki az alkalmazásból.

A bal alsó sarokban lévő nagyító révén keresésre is lehetőségünk van: ez három kategória szerint hajtható végre, amelyek közül az első a naprendszer. Itt a bolygókon kívül a holdakra is kereshetünk, illetve műholdakat is találunk. A Missions felületen különféle küldetések részletei és céljai ismerhetők meg, míg a Stars alatt egyes híres csillagok arcát tárja fel az alkalmazás.

A Solar Walk bámulatos oktatási eszköz, és nem hétköznapi felfedezést kínál a bennünk rejlő csillagász számára távcső és űrhajó nélkül.

A Solar Walk alkalmazás megvásárolható az App Store-ból univerzálisan minden mobil eszközünkre.
Gyártó: Vito Technology Inc.  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: