Az iPad Pro modellek teljesítménye és tudása az elmúlt években látványos mértékben fejlődött: manapság valóban egy számítógép erejét nyújtja egy ilyen érintőkijelzős eszköz, az Apple pedig a Thunderbolt kapu révén még szélesebb tudást biztosít a készülékek számára.

Egy iPad Pro modell révén döbbenetes számítási teljesítményű és erejű hardver van a kezünkben, amelynek kiaknázását leginkább szoftveres akadályok nehezítik. Feladat továbbá, hogy bizonyos külső perifériákat használni tudjunk, hiszen a Smart Connector jelenleg csak billentyűzet vagy billentyűzettel kombinált ujjkövető használatára szolgál, az USB-C (illetve a modern iPad Pro készülékek esetén ebbe integrált Thunderbolt) kaput pedig a töltő vagy egy darab eszköz foglalja le.E célra jelentenek ideális megoldást az olyan hardver egységek, mint a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock, amely egyrészt tárhellyel segít kiegészíteni az iPad Pro modelleket, másrészt töltés közben biztosítja azt, hogy egy Thunderbolt és négy USB eszköz egyazon időben csatlakoztatva legyen. Az USB kapuk közül kettő darab USB-A, kettő darab pedig USB-C formátumú, hogy régebbi és modern eszközöket is csatlakoztatni tudjunk. Az egyik USB-C kapu Thunderbolt továbbvezetésként is szolgál, így nagy felbontású kijelző csatlakoztatására is alkalmas.

Ebben az írásban körüljártuk, hogy miként tud bekapcsolódni a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock a digitális életünkbe akkor, ha annak központja egy iPad Pro készülék lesz.

Az Apple marketing szlogenje, hogy az iPad képes kiváltani egy számítógépet. Ez több területen talán megállja a helyét, és évről évre sokat fejleszt az Apple az iPad készülékek rendszerén, az üzembe állításhoz, illetve hatékony használathoz azonban olykor mégis szükség van egy Mac-re a háztartásban.Az iPad számítógép kiváltásáról alkotott elmélet már a történet legelején megbukik, amikor is beépítjük az SSD meghajtókat a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock üres foglalataiba. Az iPadOS rendszeren nincsen ugyanis gyárilag biztosított megoldás arra, hogy a lemezeket formázzuk, vagyis mindenképpen kell egy számítógép, amin ezt a feladatot el tudjuk végezni. Sem a Files / Fájlok, sem más alkalmazás nem kínálja fel ezt az opciót, nem szól a rendszer, hogy üres lemezeket érzékel. Itt tehát mindenképpen egy Mac bevetése szükséges, amelyen praktikusan HFS+ (Mac OS Extneded Journaled) formátumra érdemes formázni a lemezt. (Ennek oka, hogy az AFPS a külső lemezek esetén messze nem nevezhető stabilnak, és mivel jelenleg nem érhetőek el a fejlesztői dokumentációi, fájlrendszeri hibát nem tudunk javítani.)

Mielőtt a formázást végrehajtanánk, fontos tudni, hogy a tapasztalataink szerint az iPadOS nem kezel RAID0 tömböt, illetve egyszerre egy lemezt csatol fel, vagyis ha a dupla meghajtós eszközbe kettő meghajtót teszünk, csak az egyik lesz az iPaden használható. Amennyiben a két lemezt RAID0 tömbbé egyesítjük, akkor az iPadOS nem fogja látni a lemezt, ha azonban RAID1 redundanciát alkalmazunk, akkor minden adatunk duplázva lesz, és elegendő egy lemezt látni az iPad készüléknek. Gyakorlatilag ez az egyetlen módja annak, hogy a kétlemezes képességet kiaknázzuk a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock eszközből.

A Sonnet hivatalos leírása szerint az eszköz csak tükrözésre képes a külső kijelzők használatakor, a valóságban azonban tökéletesen meghajtotta második kijelzőként az Apple Pro Display XDR monitort, amelyet natív felbontásával (6016 x 3384 képpont) kezelt az iPad Pro, miközben a saját kijelzője is működött.A dokkot a hátoldalán lévő Thunderbolt kapun keresztül kell az iPad Pro eszközhöz csatlakoztatni, amely mellett egy USB-A kapu található még. Az Apple Pro Display XDR ugyebár Thunderbolt 3 porton keresztül csatlakozik, így a dokk elején lévő egy darab Thunderbolt kapun tudjuk csatlakoztatni. Így tehát két szabad USB-A és két szabad USB-C kaput kapunk - ez utóbbiak a dokk elején találhatóak.

Mindegyik csatlakozó képes tápot leadni, ennek köszönhetően akár másik külső meghajtót is lehetőség van csatlakoztatni, ha a Sonnet dokkolóban RAID0 tömböt hoztunk létre. A rendszerbe illesztett vezetékes egér, billentyűzet, MIDI-billentyűzet, kártya olvasó tökéletesen működött, érdekesség ugyanakkor, hogy az iPhone készüléket bár töltötte a dokk, és az iPad Pro adatelérési igényét is érzékelte az iPhone, mivel megbízhatónak kellett jelölni a telefon képernyőjén, a Photos / Fotók programban mégsem jelentek meg az iPhone készüléken lévő, letölthető anyagok úgy, mintha közvetlenül az iPad Pro alján lévő kapura csatlakoztatjuk a telefont. Ez vélhetőleg arra vezethető vissza, hogy a kártyaolvasóban lévő SD-kártya kimerítette az egy felcsatolható meghajtó mennyiségét.A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock minden eszközt képes tölteni valamilyen teljesítménnyel mindaddig, amíg az iPad Pro rá van csatlakoztatva. Ezt követően hiába van áram alatt, gazdagép nélkül nem ad le töltést az eszközök számára, tehát passzív töltőként nem használható.

Óriási előnye azonban az iPad Pro mellé használva, hogy egy nagy meghajtóval - akár egy 8 TB-os NVMe SSD-vel - tényleg hatékonyan lehet külső adattárolóként használni, akár filmek, akár befejezett produkciók kiírására. (Itt ki kell emelni, hogy sem a Final Cut Pro, sem más Apple alkalmazás, amely az iPadOS rendszeren fut, nem támogatja a külső meghajtóról vagy meghajtóra való munkát, csupán a folyamat végén van mód kiírni a tartalmakat külső meghajtóra.) A biztonság fokozása érdekében az így rendelkezésünkre álló meghajtót lehetőségünk van RAID1 formátumban formázva duplikálni, így jó esélyünk van arra, hogy egy évek múlva bekövetkező hardver meghibásodás esetén a másik meghajtón megmaradnak az adatok. (Természetesen ehhez ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint eltérő márka és gyártási idő jellemezze a két eszközt.)A csatlakozók használata kényelmes, és a hivatalos specifikációk ellenére tökéletesen működött a kiterjesztett kijelzős munkafolyamat a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock segítségével akár a legnagyobb elérhető Apple kijelző használatával is. (Nem a dokkhoz kapcsolódik, de az iPadre csatolt billentyűzetek kényelmetlenek az érdemi munka folyamán, így mindenképpen hasznosabb külső egérrel és külső billentyűzettel megoldani a beviteli feladatainkat, amelyek lehetnek akár az Apple kényelmes és ergonomikus eszközei, de olyan olcsóbb megoldások is, mint az LMP vagy Satechi termékei.)

A használati élmény természetesen nem közelíti meg a Mac nyújtotta lehetőségeket, de ha alapvetően nem munkára használjuk a terméket, és csak hobbi jelleggel, alkalmanként szerkesztünk tartalmakat, az iPad Pro egy külső kijelzővel és a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock segítségével nagyon hatékonyan használható komolyabb munkára is - a fentebb leírt korlátozásokkal.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2023. május 30., 2023. november 2.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: