A System Preferences / Rendszerbeállítások programban található többek között a rendszer hang paramétereit tartalmazó Sound / Hang panel, amely segítségével a rendszer hangeffektusait, illetve a kimeneti és bemeneti eszközöket kezelhetjük. A rendszer hangerejével kapcsolatosan mind a felső menüsoron van elérhető csúszógomb, mind a billentyűzeten erre a célra használható némító és hangerő szabályzó gombok.

A Sound / Hang panel három címkéből áll: Sound Effects / Hangeffektek, Output / Kimenet és Input / Bemenet.

A Sound Effects / Hangeffektek felületen a macOS figyelmeztető hangjai közül választhatunk. A figyelmeztető hang (alert sound) több kontextusban is megszólalhat: például alapbeállítás szerint a hangerő állításakor, továbbá kattintáskor olyan programfelületre, amely például egy párbeszéd ablak miatt nem elérhető, vagy gépeléskor olyankor, amikor nincsen bevitelre szolgáló felület. Emellett figyelmeztető hang szólal meg váratlanul megjelenő jelzés ablakoknál - például ha egy program hibaüzenetet közöl. A macOS alap hangeffektusai közül talán a Pop (pukk) a legvisszafogottabb, így ha nem akarunk egy nagyon zavaró, ámde jól hallható hangot, akkor érdemes lehet ezt beállítani.

A rendszerhangok köre bővíthető: a Home: Library: Sounds mappába behelyezett hangokkal az adott felhasználói profilhoz további hangeffektusokat adhatunk. Ide megfelelően rövid hangeffektusokat célszerű behelyezni - remekül használhatók a GarageBand esetlegesen tetsző hangmintái, vagy a Jam Pack sorozatok bármely hangmintája, és persze saját hangfelvételek is. (Amennyiben az összes felhasználó számára szeretnénk elérhetővé tenni a bővített hangeffektusokat, a Macintosh HD: System: Library: Sounds panelbe tudunk további hangokat tenni adminisztrátori jóváhagyással. Ennek csak akkor van értelme, ha több felhasználó is van a gépen, és egy esetleges újratelepítés törli az utólag hozzáadott hangokat.)A gyári hangeffektusokat a rendszer Built-in / Beépített jelöléssel illeti, míg az utólag hozzáadottakat Custom / Egyéni módon jelzéssel.

A hangeffektusok listája alatt kiválaszthatjuk, hogy a figyelmeztető hangok és rendszer hangeffektusok mely hangszórón át szóljanak. Lehetőség van ugyanis arra, hogy miközben a rendszerre külső hangszóró van csatlakoztatva és például az iTunes azon keresztül szól, addig a figyelmeztető hangok például a beépített hangszórón keresztül szólaljanak meg.

Ugyanitt külön állíthatjuk a figyelmeztető hangok erejét az Alert Volume nevű csúszógomb húzásával. A figyelmeztető hang lehet eltérő a rendszerhangtól, de a némítás minden esetben némítja a figyelmeztető hangot is. A figyelmeztető hang erejének állítása alapvetően arra szolgál, hogy ezen hang a rendszer hangerejénél gyengébb hangerőn szólaljon meg.

A Sound Effects / Hangeffektek panelen ki tudjuk kapcsolni, hogy a rendszer adjon hangeffektusokat különböző eseményekkor (Play user interface sound effects / Felhasználói felület hangjainak lejátszása): ilyen például a kukába dobás, a Dokkról eltávolítás hangjai. Ezek finom kis hangok, amelyek illenek a felhasználói környezetbe, és illeszkednek az adott műveletekhez. Ugyanitt kapcsolható ki a hangerő változtatáskor hallható figyelmeztető hang, amely azt segít azonosítani, hogy a rendszer hangerő váltással milyen hangerőt állítunk be (Play feedback when volume is changed / A hangerő módosításakor visszajelzés lejátszása).Mindhárom opció alapból be van kapcsolva, ezért utalunk rá hogy ki lehet kapcsolni a pipa eltüntetésével.

A System Preferences / Rendszerbeállítások mindhárom címkéje alatt megjelenik a rendszer hangerő beállítása: Output volume / Kimeneti hangerő, amely csúszógomb megegyezik a billentyűzeten lévő F11 és F12 gombok funkciójával, továbbá a felső menüsorban lévő hangtölcsér csúszógomb funkciójával. A Mute (némítás) opció kipipálásával az F10 billentyű némító funkcióját aktiválhatjuk. (A hangerő nullára állítása és a némítás nem minden kontextusban egyezik meg.)

Tipp: Ha a felső menüsoron megjelenő hang menüelemre az Alt billentyű lenyomása mellett kattintunk, akkor nem a hangerő szabályozási funkció jelenik meg, hanem bemenetek és kimenetek közül választhatunk egyszerű menü felületről, valamint közvetlen elérést kapunk a Sound / Hang panel megnyitásához.

A Sound / Hang panel második címkéje az Output / Kimenet, ahol a különféle hang kimeneti eszközök közül tudunk választani, amennyiben az Internal Speakers / Belső hangszórók eszközön kívül más is található a gépen vagy a géphez kapcsolva - például optikai hang kimenet a Mac Pro modelleken, vagy külső hangkártya bármely Mac esetében. A rendszer általában felismeri és aktiválja az újonnan csatlakoztatott hangeszközöket, de előfordul, hogy manuálisan kell kiválasztani például egy USB-s hangszórót. A beépített hangszórót a rendszer letiltja és helyette az analóg hangkimenetet használja, amennyiben minijack csatlakozón kapcsolunk a rendszerhez egy eszközt - például fülhallgatót, vagy analóg hangszórót (Harman/Kardon SoundSticks).

Az Output panelen van mód az oldalak egyensúlyának állítására is - erősíthetjük a bal vagy a jobb csatorna hangerejét. Optimális beállítás szerint a Balance csúszógombja a középső, vonallal jelölt értéknél található.A Sound / Hang panel Input / Bemenet felületén a bemeneti eszközök közül tudunk választani: alapból a legtöbb rendszerben egy ilyen van: a beépített mikrofon (Internal microphone / Belső mikrofon), amely egy mikrofonnal rendelkező, minijack csatlakozós eszköz esetén külső mikrofonra vált. Emellett több gép - például a Mac mini és a korábbi unibody MacBook Pro 15 és 17 modellek rendelkeztek dedikált vonal bemenettel, amely szintén megjelent a listában (Line In / Vonalbemenet).

Az USB port használatával bármely Mac gépre csatlakoztathatunk előerősített hang bemenetet egy Griffin iMic kiegészítő segítségével, amelyet szintén az Input / Bemenet felületen tudunk kiválasztani, ha a rendszerhez kapcsoltunk.

(A Griffin iMic egy analóg hang bevitelére szolgáló hangkártya, amely sima vagy erősített jelet tud a rendszerbe juttatni USB csatlakozón keresztül.)
Bővebben a Griffin iMic termékről…

A kiválasztott beviteli eszköz hangerejét az Input volume / Bemeneti hangerő csúszógombbal tudjuk állítani az alap középértékről. A középérték ideális a beszédhang rögzítéséhez. A beviteli hangerőt növelhetjük, amennyiben távolabb van a géptől a beszélő, és csökkenthetjük, ha nagy hangerejű forrást rögzítünk. Az Apple beépített mikrofonja támogatja a háttérzaj szűrést, amely alapból be van kapcsolva (Use ambient noise reduction / Környezeti zajcsökkentés használata). Ezt ki tudjuk kapcsolni, ha például éppen a háttérhangok felvétele a cél. Az Input level / Bemeneti szint felületen a pöttyökben láthatjuk az adott forrás hangerejét. Ha az összes kék pötty sötétre vált, akkor túl nagy a hangerő, és érdemes csökkenteni a beviteli hangerőt. Amennyiben nagyon kevés pötty színeződik el, úgy hangosabbra kell venni a beviteli hangot, hogy ne legyen gyenge a felvétel hangereje.A System Preferences / Rendszerbeállítások Sound / Hang paneljének beállításai meghatározzák a legtöbb programra vonatkozóan a rendszer hang paramétereit, vannak azonban olyan programok - GarageBand, Logic Pro -, amelyek képesek a rendszerétől eltérő hang beállítások alkalmazására is - például MIDI források használatára. Zenészek számára a hasznos lehet a saját programok ismeretén túl a Utilities / Segédprogramok mappában lévő Audio MIDI Setup programot is felfedezni, amely egyéb finomhangolási opciókat kínál mind a rendszer hangeszközeihez, mind a rendszerhez külsőleg kapcsolt hangeszközökhöz, illetve képes egyesíteni több bemeneti forrást is, konfigurálni akár 7.1-es rendszerek térhangzását, beállítani az ideális középpontját egy térhangzású hangszórószettnek, vagy akár a rendszer által használt, elterjedt 44,1 kHz-nél nagyobb mintavételezési rátát beállítani a hangrögzítésnél.

A macOS rendszer egyébként széles körű MIDI támogatással rendelkezik, az Apple e területre a Core MIDI nevű SDK-t alkotta meg a fejlesztők számára, és a Core MIDI alapú alkalmazások, illetve arra épülő hardverek natívan képesek együttműködni a rendszer képességeivel. Ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy az olyan vonzó MIDI billentyűzetek, mint az iOS kiegészítők és professzionális hangzású macOS szoftvereket is készítő IK Multimedia népszerű iRig Keys és standard zongorabillentyű méretű iRig Keys Pro termékei külön szoftverek telepítése nélkül, a csatlakoztatást követően azonnal működni képesek a Mac alatt futó programokban.
Bővebben az iRig Keys ultramobil MIDI billentyűzeről…
Bővebben az iRig Key Pro standard zongora méretű billentyűkkel rendelkező MIDI billentyűzetről…

A Core MIDI keretrendszerről az Apple fejlesztői oldalán…
A Core MIDI alapú iOS alkalmazásokról az iOS Musician blogon…

© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2011.
Frissítve: (macOS 10.9; Retina) 2014. IIII. 23.; 2015. április 16. (macOS Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: