A macOS rendszerbeállító programja, a System Preferences / Rendszerbeállítások felületén egy alapvető elem a Startup Disk / Indítólemez felület, ahol az adott Mac indítólemezét választhatjuk ki. Ennek akkor van jelentősége, ha több olyan lemez is van a Mac-ben vagy a Mac-hez kapcsolva, amelyen az adott gép számára használható operációs rendszer van telepítve, de akkor sem elhanyagolható, ha például régebbi merevlemezes gépünkbe SSD-t helyeztünk, hiszen ilyenkor meg kell mutatni a rendszernek, hogy mely lemezről induljon.

Megjegyzés: A Startup Disk / Indítólemez panelnek kiemelt fontossága van egyes Mac gépek üzembe helyezésekor is, ugyanis az Apple valamiért gyárilag nem mindig állítja be az indítólemezt, így a gép a bekapcsoláskor 10-15 másodpercig keresi, hogy honnan is induljon.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Startup Disk / Indítólemez paneljének használata egyszerű, és nem igényel nagyon mély rendszerismereteket. A panelen felsorolva látjuk azokat a lemezeket, amelyeken macOS található, és amelyekről az adott Mac el tud indulni. Nem alkalmas például PowerPC-s Mac indítására az Inteles Mac lemeze, és fordítva. Az indítólemezt egyszerű bökéssel tudjuk kiválasztani: amelyik lemezre bökünk, arról fog indulni a következő bekapcsoláskor vagy újraindítás után a Mac. (Nem kell tehát Apply vagy OK gombokat keresnünk.)

Gyakori rendszergyorsítási megoldás volt korábban, hogy a MacBook Pro 17" modellek ExpressCard|34 foglalatába egy kisebb SSD kerül, amelyik a rendszert és a programokat nagyon gyorsan tudja betölteni. Ha ez az egység nem mindig van a gépben, akkor előfordul, hogy indítólemezt kell váltanunk, s ezt a Startup Disk / Indítólemez panelen tudjuk megtenni.Ha a gép egy macOS Server környezetben futó kliens, lehetőség van arra, hogy indító lemezképről töltődjön be az operációs rendszer: ekkor a Network Startup opciót kell választanunk, amely induláskor hálózaton keresi meg a betöltendő operációs rendszert. Ez az indulási mód viszonylag lassú, de praktikus például tantermekben, közepes vagy nagyobb hálózatokban, hiszen nem kell minden gépen telepíteni és frissíteni az operációs rendszert, mert a gépek hálózaton keresztül érnek el egy rendszert, amelyről indulnak.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Startup Disk / Indítólemez panelen az az indítólemez, amelyik ki van jelölve: tehát a képen például a "Macintosh HD macOS, 10.9.2". Ha új lemezt választunk, és azt szeretnénk azonnal használni, a Restart… gomb segítségével tudjuk azonnal újraindítani a rendszert, amely már a megváltoztatott másik lemezképről indul.

Target Disk Mode / Céllemez módNapjaink minden Mac gépe rendelkezik ultragyors Thunderbolt adatkapcsolattal. Sok korábbi Mac rendelkezik FireWire kapcsolattal, legyen az akár a gyorsabb FireWire 800 vagy a gyors FireWire 400 szabványú. Ezen gépek esetén mód van arra, hogy a számítógép kvázi külső merevlemezként funkcionáljon, amely révén például rendszer indítható róla egy másik Mac-en, diagnosztizálható és javítható a fájlrendszere, illetve könnyedén telepíthető akár egy másik Mac rendszerével. A Target Disk mód az egyik legkönyebb módja annak, ha az egyik Mac adatait át szeretnénk költöztetni egy másikra, így nagyon gyakori, sőt, alapértelmezett módszer a költözködéskor.

Tipp: Bármely Mac-et, amely tartalmaz FireWire vagy Thunderbolt csatlakozót, a bekapcsolás során a T betű nyomva tartásával tudjuk Target Disk módban elindítani. Amennyiben nincsen rajta ilyen csatlakozó, nem üzemel Target Disk módban - ez előfordul az első néhány MacBook Air szériánál, illetve a fehér MacBook unibody modellek esetén.

Ha a Target Disk módban újraindított (vagy elindított) Mac-et egy másik Mac-re rákapcsoljuk, akkor minden adathoz hozzáférünk, és egy gyors protokoll segítségével át tudjuk azokat másolni. Ez a módszer használatos, ha például régi Mac gépünkről kívánunk új Mac-re költözni a rendszerben lévő Migration Assistant (kölöztető segéd) jóvoltából. A TargetDisk Mode / Céllemez mód használata után a Mac-et a másik gépről le kell választani (a lemezképet be kell húzni a kukába), majd egyszerűen a bekapcsoló gomb segítségével tudjuk kikapcsolni. (Egyes modellek esetén ez hosszabb nyomva tartással történik, elkerülendő a véletlenszerű kikapcsolást.)

Megjegyzés: A Target Disk módban a lemezen lévő jogosultságok nem érvényesülnek, így a gépünket csak akkor adjuk át különféle karbantartásokra, javításokra, ha biztosak vagyunk abban, hogy nincsen kompromittáló adatunk, vagy a teljes lemez titkosítva van, így nem fenyeget kockázat.
A TargetDisk módról bővebben külön cikkünk szól…
A költözködésről egyik Mac-ről másikra egy dedikált cikk szól…
Bővebben a Thunderbolt adatkapcsolatról…

© 2010. MacMag.hu | Cikk: Birincsik József
Frissítve (10.7 & HU): 2011. 06. 04.
10.9 & Retina: 2014. 04. 02.; 2015. április 22. (Yosemite)

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: