Az Apple technológia használata segítségével a svédországi Grimsö Vadon Kutató Állomás fontos módszereket sajátít el a farkas populáció fenntarthatósága érdekében. A Svéd Mezőgazdasági Tudományok Egyetemével a háttérben az állomás az Apple Xgrid fürt rendszert használja annak érdekében, hogy megértse a farkasok demográfiáját és kifejlesszen optimális kezelési stratégiákat. A kutatás mély hatással lesz arra, hogy az emberiség miként érintkezik ezzel az ősi, de veszélyben lévő ragadozó fajjal.

"A farkas populáció növekszik köszönhetően egyes természeti területek védelmének Európában, illetve az újratelepítésnek az amerikai kontinensen" - mondja Dr. Guillaume Chopron, a Grimsö Vadon Kutató Állomás professzor segédje. "Ezzel párhuzamban problémákat is felvetnek: vadászok, állattenyésztők találják magukat szembe velük. Így a sürgető kérdés az, hogy miként biztosítjuk a farkas populáció túlélését úgy, hogy a létszámuk gyarapodását féken tartjuk. A farkasok ökológiája összetett, és az Xgrid fürt rendszer minden másnál gyorsabb szimulációk futtatására képes. Ez kritikus a kutatásunk szempontjából."

A Svéd Mezőgazdasági Tudományok Egyeteme (SMTE) egy modern intézmény, amely napjaink legsürgetőbb mezőgazdasági és környezeti kérdéseire keres megoldásokat, "legyenek azok kapcsolatban az élelmiszerekkel, az állattenyésztéssel vagy éppen a kisállatokkal." Az Egyetem szakképzési lehetőségeket nyújt a mezőgazdasági és farm építési területeken át a városi kertrendezés területéig. Több mint 4000 diákja van, akik különböző kampuszokon és kutató állomásokon működnek Svédország területén. A SMTE ennek köszönhetően egyre emelkedő nemzetközi hírnévre tett szert, és munkája során több globális jelentőségű problémával is foglalkozik.

A Grimsö Vadon Kutató Állomás az SMTE része, és Skandinávia élővilágának kutatásával foglalkozik, köztük a hiúzok, a rozsomákok és a farkasok vizsgálatával. A farkaskutatás nagyon fontos terület Svédországban, mivel a faj a kihalás szélén állt, amikor 1966-ban törvényt hoztak a védelméről, napjainkban viszont évi 10%-os populáció növekedés tapasztalható. A faj újraéledése problémákat vet fel az emberekkel való együttélés területén, főként a rénszarvas és jávorszarvas vadászok számára. A populáció alakulása, változásai és pontos ismerete nélkül a túlszaporulat ráadásul szintén magában rejti a kihalás kockázatát.

Dr. Chapron új dimenziókat nyitott az ökológia kutatás terén a Grimsönél: a vadállomány szimulációs modellezése és ennek kezelése lett a kulcs. "Fel tudunk építeni egy populáció modellt, és ennek tükrében lehetőségünk van látni azt, hogy milyen változásokat okozhat a faj kizárása bizonyos területekről a lakosság és a vadászok kérésére, és ezzel átláthatóvá tehetjük a döntéshozók számára, hogy milyen hatással lehet egy-egy változtatás a rendszerben a környezetre. A számítógépes modellezés alapvető elemévé vált a kutatásainknak, és nagyban segíti a munkánkat."

Amikor Dr. Chapron a legjobb platformot keresték a kutatásaikhoz, egy objektum-orientált programnyelvet kerestek az összetett modellezései elképzeléseikhez. A szimulációs modellekben minden élő farkas egy "objektum", amelyet a különféle tulajdonságaik írnak le (nem, társadalmi állapot, életkor, falka). A falkák szintén önálló objektumokként vannak kezelve a saját tulajdonságaik alapján. Mivel a modell a falka alakulását az egyéni fejlődési paraméterek szerint számolja, az alapján meghatározva a demográfiai következményeket, így a modell minden falkánál az arra jellemző egyedi bővüléssel számol, és nem általános egyenleteket vesz alapul. Ilyen modellek kiszámítása azonban rendkívül erőforrás igényes, így a feladatmegosztás alapvető.

Amikor Dr. Chapron csapata hallott róla, hogy az SMTE felvette palettájára az Apple berendezéseket az Apple Research & Technology Support programon keresztül, lehetőséget látott arra, hogy az Xgrid technológiát bekapcsolja a munkája hatékonyabbá tételébe. Az Apple ajánlata az volt, hogy öt Mac Pro asztali számítógépből építenek egy fürtöt a Grimsö kutató állomás részére a nagy teljesítmény érdekében. A csapat emellett kért egy MacBook Pro-t is az adatok mobilitás közbeni elérésére és kezelésére. Az Apple ajánlata meggyőző volt, a gépek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, számítási teljesítményük hamar hozzájárult az egyre sürgősebbé váló vadvilági probléma kezeléséhez.

"A megoldás a maximális hatékonyság és rugalmasság jegyében került kialakításra" - mondja Chapron doktor. "A kollégák és a diákok egyaránt elérhetik a Mac Pro rendszereket, miközben azok akár távoli eléréssel éppen számításokat végeznek, mert az Xgrid nem foglalkozik azzal, hogy éppen ki mire használja a gépet. Ha például külföldön végzünk kutatásokat, és csak a MacBook Pro van nálunk, az itthon hagyott Mac Pro fürt több ezer kilométerről is hatékonyan végzi a feladatát, és az eredményt közvetíti a MacBook Pro-ra."

"Az Apple teljes megoldást kínál, hiszen a szimulációs program is az Xcode segítségével készült. Ehhez társul a tény, hogy az Xgrid konfigurálása viszonylag egyszerű, és annyira intuitív, hogy nem is kellett átolvasnunk az idevágó leírást."

Az Xgrid segítségével Dr. Chapron csapata sokkal gyorsabban tud számolni: ami egy mobil gépen napokig tartana, az az Xgrid fürt számára néhány perc csupán, ezáltal sokkal több és összetettebb szimuláció végezhető el. "Ez sokkal megbízhatóbbá teszi a munkánk eredményét."

A Grimsö számára a Mac minden téren bevált: "A legegyszerűbb dolgoktól, mint e-mail küldés, böngészés, csatolmányok megnyitása az összetett feladatainkon át programok írásáig kiválóan működik. És az a két-három program, amely csak Windows-on fut, megbízhatóbban és gyorsabban megy Mac-en, mint egy PC-n."

Az igazi siker persze csak évek múltán derül ki. "Ha tíz év múlva még mindig lesz élő farkas populáció Svédországban, és az emberek elfogadták a jelenlétüket, mert irányítani tudjuk a szaporulatukat, a kutatásaink komoly sikerként értékelhetők. Ez az Apple sikere is lesz akkor."

A kutatás két évig tart, és a farkasok mellett a rozsomákok és hiúzok populációjával is foglalkozik.

Cikk: Apple.com Education
 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: