A 37signals nevű fejlesztői csapat megalakulása óta minden munkát Mac-en végzett. Az eredmény: web alapú alkalmazások, amelyeket Jeremy Wagstaff, a Wall Street Journal újságírója úgy ítélt meg, mint "gyönyörűen elegáns, egyszerű és intuitív eszközök, amelyek után az Outlook képe olybá tűnik, mint egy kínzókamra." Újszerű megközelítésük a fejlesztés irányába már a céges szlogenből is kitűnik: "búcsúzz el a pöffeszkedő szoftverektől!" A Mac által inspirált egyszerűségű termékek a teljes iparágban érdeklődés és elismerés középpontjában vannak.

A 37signals az elejétől fogva vezető irányt képviselt a szoftver fejlesztés terén. Annyira, hogy a BusinessWeek szerkesztői a 37signals Backpack és Basecamp programjait "A web legjobbja 2005" díjjal jutalmazták, miközben a Salon.com internetes címlapsztorija a 37signals szoftvereit a jövő webes alkalmazásainak irányaként jelölte meg. A Wall Street Jourmal egy másik riportere, Thomas Weber a Backpack programot "az internetes szervező programok legjobbja"-ként definiálta.

A 37signals fő produkciója a Ruby on Rails nyílt forráskódú fejlesztői keretrendszer, amely a nagy nevű, szintén Mac alapú O'Reilly kiadó szerint egyszerűen lenyűgöző. A cég üzleti filozófiájának középpontjában az ügyfél áll, és a 37signals szerint a megrendelők többsége nem akar bonyolult, nehezen átlátható szoftvereket, helyette inkább egyszerűen kezelhető célprogramokat keresnek, amelyek a funkcióikat a legtökéletesebben látják el.

"Minden alkalmazásunkat - beleértve a művelet szervező, a csoportos munkavégzést segítő és csevegő alkalmazásokat - a saját elvárásaink szerint készítettük el" - mondja Jason Fried, a cég ügyvezetője. "A legtöbb embernek nincsen szükséges komplikált plusz funkciókra ahhoz, hogy elvégezzen egy feladatot. Viszont az adott célra a legtökéletesebb megoldásra van szükségük. Így a szoftvereinket ezen elvek alapján készítjük el, és olyan felhasználóbarát megoldásokra törekszünk, mint amilyen a munkaeszközünk, a Mac."

Nem meglepetés hát, hogy ezeknek a szoftver fejlesztőknek a Mac tökéletes megoldás. Mindannyian mobil Mac gépeken dolgoznak. "Mindig azt hirdettük, hogy nem veszünk fel olyan fejlesztőt, aki nem Mac-et használ" - mondja Fried. "A munkánk nagyobb részében olyan felületeket készítünk, amik egyszerűek és tökéletesen működnek. Az az érzésünk, hogy ha egy fejlesztő nem értékeli a macOS esztétikai minőségét - ahol a részletek igen fontosak -, akkor nem a megfelelő alkalmazott a számunkra. Szeretnénk, ha a stábunk minden tagja olyan szinten értékelné az apró dolgokat, ahogyan arra az Apple figyel."

Az iparág üdvözli az eredményeiket, Fried számára a legnagyobb dolog mégis az, hogy a dolgozói szeretnek munkába járni. A Mac segítségével egy pozitív munkakörnyezet alakítható ki. A sokoldalú Mac platform nem csak egyszerűbbé teszi a szoftverfejlesztést, de inspirációként is szolgál a 37signals saját, könnyen használható web alapú alkalmazásához is.

"A programjaink UNIX gépeken futnak, illetve nagy teljesítményű szervereken, így aztán a macOS alatt futó UNIX kifejezetten előnyös a számunkra. A legjobb dolog, hogy nem kell elválasztanunk a fejlesztői gépeket a személyi számítógépeinktől és a szerverektől a kész termék futtatásához. Az összes tevékenységet a mobil gépeinken el tudjuk végezni." - dicsekszik Fried.

"Általánosságban az a tény, hogy a macOS nem omlik össze, és hogy minden a helyén van, nagy hatással van a produktivitásunkra. Nem kell a gépeinket naponta kétszer újraindítani, vagy rémes párbeszéd ablakokkal foglalkozni, illetve beugró ablakokkal és biztonsági figyelmeztetésekkel, amelyek a Windows használat általános velejárói. Hogyan tudnánk egy olyan környezetben produktívan dolgozni."

A Mac eszközök javítják a kommunikációt és az együttműködést Noha a cég fejlesztőinek a többsége Chicago-ban dolgozik, a többiek minden gond nélkül bedolgozhatnak New York-ból és Idaho-ból. A 37signals saját, Mac-en fejlesztett együttműködési eszközeit használva a cégnek nem okoz gondot a távmunka. A Basecamp nevű programjuk segít átlátni a munkafolyamatokat a távolról bedolgozóknak is, a Writeboard pedig a közös írási folyamatokat segíti.

"Mielőtt David Heinemeier Hansson, az egyik fejlesztőnk ideköltözött Koppenhágából, az iChaten keresztül kommunikáltunk napi szinten, ami jelentős mennyiségű telefonköltségtől óvott meg minket. Most, hogy Chicago-ban él, még mindig fontos szerepet tölt be a kommunikációban az iChat, amely eléggé gyors és hatékony."

"A Mac és a macOS kulcsfontosságú az üzlet számára" - mondja Fried. "A fejlesztői környezet annyira nehézség mentes, a kollégáknak nem kell frusztráló órákat tölteni olyan eszközök előtt, amiket nem szeretnek. A tény, hogy boldog programozóink és tervezőink vannak, mindennél többet ér, és segít magunkhoz vonzani a legjobb tervező tehetségeket."

"A Mac-en való munka hasonló okokból vonzó, mint a Ruby on Rails-ben dolgozni: Mindkét esetben a szépség és a jó ízlés a vezérelv. Az emberek számára való optimalizálás sokkal fontosabb, mint a gépek számára való optimalizálás. De a Mac és a Ruby on Rails mindkettőt megvalósítja."

Még több programozás Mac-en
A 37signals jelenleg több új alkalmazás fejlesztésben érintett, amely nagy érdeklődésre tart számot a szakmától. De egy olyan fejlesztő csapattal, amely törekvő, motivált és koncentrált - hátuk mögött a macOS erejével - a cég bizonyára még több sikerben részesül a következő hónapokban.

"Összesen egy Windows alapú gép van a cégnél, mert vannak ügyfeleink, akik még Windows-t használnak, és számukra is teszteltünk kell a megoldásainkat. De igen fájdalmas dolog átváltani arra a környezetre pusztán egy weblap betöltéséig is. Komolyan sajnálom azokat az embereket, akiknek Windows-t kell használni a munkájuk miatt. A Mac-en való munka hihetetlenül jó hatással van a moralitásra és a produktivitásra a cégnél."

"Minden új ügyfélnek javasoljuk, hogy használjon Mac-et inkább. Mindkét félnek előnyösebb" - zárja gondolatait Fried.

37signals referencia: Xsan a Cincinnati Egyetemen | A 37signals cég weblapja

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: