A System Preferences / Rendszerbeállítások program a macOS Mavericks alatt több változáson esett át, noha használatának alapjai változatlanok maradtak. A Bluetooth panel azon felületek közé tartozik, amelyek látványosan átalakultak: ez a régebbi felhasználóknak idegenül hat, a kezdő felhasználóknak viszont roppant egyszerű és célirányos.

Az Apple az újabb eszközeiben már Bluetooth 4.0 szabványt alkalmaz, amely révén könnyebbé vált az eszközök párosítása, azok egyszerűbben és megbízhatóbban kommunikálnak egymással, ráadásul ha éppen nincsenek használatban, úgy állhatnak készenléti módba, hogy a kapcsolat szinte azonnal helyreáll, amint újra használatba vesszük őket.Ennek megfelelően a párosítás már nem egy többlépcsős folyamat: a szabad eszközök megjelennek a lista alján, és mellettük a Pair gomb utal arra, hogy kapcsolódásra van lehetőség. Nem kell külön ablakot megnyitni annak érdekében, hogy a párosítható eszközöket lássuk: azok itt, a System Preferences / Rendszerbeállítások Bluetooth felületén megjelennek. Az illusztráción például az látszik, hogy négy eszköz már csatlakoztatva van, és egy eszköz párosítható, azaz hatósugáron belül van, és szabad, éppen más által nem használt termék.

A Bluetooth panel azt is kijelzi, hogy az adott eszköz milyen célra szolgál, így például az egereknél megjelenik a Magic Mouse ikonja, míg a hangszóróknál a hangjegy látható.

A párosított termékeket igény szerint ugyanezen a felületen tudjuk törölni: az eszköz neve mögött egy X jelenik meg, amellyel eltávolíthatjuk a listából. (Ez csak akkor hajtható végre, ha a Bluetooth be van kapcsolva.)Az eszközökhöz a macOS felső menüsorának Bluetooth menüjéből tudunk csatlakozni, ha a kapcsolat önműködően nem jönne létre. Az újabb eszközöknél a kapcsolat önműködő, de ha például másik eszköz is használja az adott kiegészítőt, akkor manuálisan, menüből kell kezdeményeznünk a kapcsolatot, miután a másik eszköz szétkapcsolt a kiegészítőtől. Ha azonban csak egy Mac-kel használjuk az adott terméket, akkor a kapcsolat megbízhatóan, gyakorlatilag 100%-os megbízhatósággal létrejön a bekapcsolást követően. (A Magic Mouse egérrel a bekapcsolás után egyet-kettőt kattintanunk kell.)A System Preferences / Rendszerbeállítások Bluetooth panelen további beállítási lehetőség található még az Advanced / Kibővített gombra kattintva: itt megadhatjuk, hogy mi történjen az asztali számítógépeinken, ha nincsen egér vagy ujjkövető és billentyűzet csatlakoztatva. Ilyen esetekben elindul automatikusan a Bluetooth Setup Assistant / Bluetooth beállítási segéd, amely révén párosíthatunk ilyen kiegészítőt. (Ha az adott egységek más géphez vannak párosítva, akkor érdemes arról leválasztani őket, eltávolítani az egységben lévő elemeket, és ezt követően kísérelni meg az újabb párosítást. Az Apple beviteli eszközei ugyanis könnyedén összezavarodnak, ha több olyan gép is van a környezetükben, amelyekhez már voltak párosítva. Az elem kivételével és visszahelyezésével elfelejtik a párosítási múltjukat.)

További beállítási lehetőség, hogy a Bluetooth eszközök felébreszthessék a Mac-et: ez logikus igény például egy iMac esetén, amit Magic Mouse és Apple Wireless Keyboard társaságában használunk.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Bluetooth panel alján található még az az opció, hogy lássuk a Bluetooth menüt a macOS felső menüsorában. Ez alapból aktív, és célszerű így hagyni, ha több Bluetooth eszközt használunk.

A Bluetooth hardver részletes paraméterei

Jobbra a Bluetooth menü alapvető megjelenése látható, ahol ki tudjuk kapcsolni a Bluetooth képességet, valamint csatlakozni tudunk bármely már párosított eszközre, illetve leválaszthatjuk azokat.

További opció, hogy adatot tudunk küldeni olyan Bluetooth eszközre (Send File to Device…), amely párosítva van, és tárolóval is rendelkezik. Ugyanezen eszközön böngészni is tudjuk a tartalmakat (Browse Files on Device…).

Amennyiben az Alt billentyű nyomva tartásával kattintunk a Bluetooth menüre, úgy egyéb információkhoz is hozzáférhetünk: láthatjuk a rendszer Bluetooth firmware verzióját, a gép pontos címét úgynevezett MAC-48 formátumban.

A Bluetooth hardverek a Media Access Control 48 jelölésű címezést használják, amely betűkből és számokból áll, hatszor két jegy a formája. A Mac Bluetooth címe is ilyen formátumban íródik ki, illetve párosítás esetén legelőször ez a cím jelenik meg, utána azonosítja magát egy-egy termék névvel, megjelöléssel.

Ebből a menüből továbbá diagnosztikát tudunk létrehozni, amely a Desktopon egy ZIP iratban jelenik meg. Ez részletes mentést készít a Bluetooth hardver működéséről, amely különféle hardverek, kiegészítők tesztelése szempontjából bír jelentőséggel.

© 2009. MacMag.hu Cikk: Birincsik József
Frissítve (macOS 10.9; Retina): 2014. IIII. 03.; 2015. V. 27-28. (Yosemite)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: