Az Apple a professzionális zenei alkalmazások és bővítmények számára alkotta meg a saját platformjai mindegyikén támogatott digitális hangfájl formátumát, a Core Audio Format nevű típust, amelyre a szakma CAF-ként hivatkozik. Ez a rövid áttekintés törekszik összefoglalni a formátum használatának lehetőségeit és előnyeit.

Az Apple Core Audio Format rugalmas, korszerű fájlformátum a digitális hangadatok tárolására és kezelésére. Az operációs rendszerek hangfeldolgozási keretrendszerét adó Core Audio API-k teljes mértékben támogatják a macOS 10.4-es és újabb verzióiban, valamint a macOS 10.3-as verzió alatt futó QuickTime 7 vagy újabb verziójában. Az iOS az 5-ös verziótól támogatja, és ebből következően minden iPadOS változat is támogatást biztosít a CAF formátum számára. A CAF nagy teljesítményt és rugalmasságot biztosít, további előnye pedig, hogy skálázható a jövőbeli ultra-nagy felbontású hangrögzítéshez, szerkesztéshez és lejátszáshoz. Mivel az Apple nem csak a zene szerkesztéséhez kínál eszközöket, hanem maga is kiadó és zenesugárzó vállalat, nem titkolt cél a CAF formátummal, hogy a stúdió szintű feldolgozásra is válaszokat kínáljon.

A CAF formátum néhány fontos előnye
• Korlátlan fájlméret
Míg az AIFF, AIFF-C és WAV fájlok mérete 4 gigabájtra korlátozódik, ami nagy felbontásban mindössze 15 percnyi hangot jelenthet csupán, a CAF fájlok 64 bites fájleltolást használnak, kiküszöbölve ezzel a méretbeli korlátokat. Egy szabványos CAF-fájl akár több száz évnyi lejátszási időtartamú hangadatokat tárolhat.

• Biztonságos és hatékony rögzítés
Az AIFF- és WAV-fájlokat író alkalmazásoknak vagy frissíteniük kell az adatfejléc méretmezőjét a rögzítés végén – ami használhatatlan fájlt eredményezhet, ha a felvétel megszakad a fejléc véglegesítése előtt –, vagy frissíteniük kell a méretmezőt az egyes felvételek után. Ezzel szemben a CAF-fájlokkal az alkalmazás új hangadatokat fűzhet a fájl végéhez oly módon, hogy lehetővé teszi az adatmennyiség meghatározását még akkor is, ha a fejlécben lévő méretmező nincs véglegesítve.

• Számos adatformátum támogatása
A CAF-fájlok a hangadat-formátumok széles skálájának burkolójaként szolgálnak. A CAF-fájlszerkezet rugalmassága és a rögzíthető metaadatok sokfélesége lehetővé teszi, hogy a CAF-fájlok gyakorlatilag bármilyen típusú audioadattal használhatók legyenek. Ezenkívül a CAF fájlok tetszőleges számú hangcsatornát tárolhatnak.

• Sokféle segédadat támogatása
A hangadatokon kívül a CAF-fájlok szöveges megjegyzéseket, markereket, csatornaelrendezéseket és sok más típusú információt tárolhatnak, amelyek segíthetnek a hang értelmezésében, elemzésében vagy szerkesztésében.• Adatfüggőségek támogatása
A CAF-fájlokban lévő bizonyos metaadatok szerkesztési számlálóértékkel vannak összekapcsolva az audioadatokkal. Ezzel az értékkel meghatározhatja, hogy a metaadatok mely idősávokban függnek az audioadatoktól, továbbá hogy az audioadatok mikor változtak a metaadatok írása óta.

CAF fájlszerkezet
A CAF-fájlok egy fájlfejléccel kezdődnek, amely azonosítja a fájl típusát és a CAF-verziót, amelyet egy sor adatszelet követ. Minden adatszelet egy fejlécből áll, amely meghatározza az adatszelet típusát, és jelzi az adatrész méretét, majd az adatszelet adatait. Az adatok jellege és formátuma minden egyes adatszelet önálló paramétere.

Minden CAF-fájlhoz két adatszelet szükséges, az Audio Data nevű szelet (ami a nevének megfelelően a hangadatokat tartalmazza) és az Audio Description adatszelet, amely a hangadat formátumát rögzíti.

Az adatszeletek típusai
A CAF fájl által rögzített adatszelet típusai nagyban utalnak arra, amely a fájlformátum tudását is meghatározza: Hang leírás és hang adat, ezen belül pedig a következő altematikák:
Csatorna elrendezés
Kiegészítő adatok (egyik adatszelet utalása, hivatkozása a másikra)
Jelölők (markerek)
Zenei metaadatok
Szerkesztők támogatása
Magyarázat (részletes szöveges leírás)
Azonosító (rövid meghatározó adat)
CAF kiterjesztése (a formátum által gyárilag le nem írt, a felhasználó által használni kívánt extra tudás, amely a hang leírás és hang adat körébe sorolható)
Extra tár (olyan tárhely foglalás, amelyet még nem tölt ki adat, de fenn van tartva később rögzítésre kerülő adatok számára)
Felhasználó által definiált adatrész


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: