Egy-egy címfelirat esetén felmerülhet olyan igényünk, hogy annak mozgását, méretét, színét vagy bármely más paraméterét az idő változásával módosítsuk. E változtatásnak a kulcskockák használata segítségével tudjuk megteremteni a módját, amennyiben az adott címfelirat típus ezt a típusú paraméterezést támogatja.

A Final Cut Pro felületén végzett munkafolyamat során előfordulnak olyan címfeliratok, amelyeknek a készítésekor nem tették szerkeszthetővé bizonyos paramétereit, illetve nem tudjuk azokat kulcskockákkal szabályozni.

Ilyen például a Basic Title / Egyszerű cím nevű típus, amely a nevének megfelelően valóban a legegyszerűbb, Helvetica típusú fehér felirat, amelyet természetesen sokféle módon tudunk módosítani, szerkeszteni, de ha az idővonalon egy címfelirat van kiválasztva, és a Final Cut Pro felületén a Title Inspector gombra kattintunk (az Inspector / Vizsgáló felületén egy T ikon jelöli), akkor a Published Parameters felülete sajnálatosan üres. Vagyis a Motion programból az Apple nem tette paraméterezhetővé az adott címfelirat egyes elemeit.

Ahhoz, hogy egy címfelirat bizonyos paraméterei az időben módosíthatóak legyenek, az szükséges, hogy a Motion alkalmazásban a paramétert úgymond publikáljuk.

A Final Cut Pro lehetővé teszi, hogyha megvásároltuk a Motion programot, akkor utólag szerkeszteni tudjuk a videó szerkesztőben lévő kész címfelirat típusokat, módosítani tudjuk azok publikált paramétereit. Ennek köszönhetően kulcskockázhatóvá tudunk tenni olyan paramétereket, amelyek kulcskockával való ellátását a program gyárilag nem támogatja.

A Final Cut Pro alkalmazás Titles and Generators (Command ⌘ + Option ⌥ + 1 billentyűparancs) felületén a Basic Title / Egyszerű cím elemen Control-kattintva megjelenő környezetfüggő menüből érhetjük el az Open a copy in Motion parancsot, amelynek hatására az Apple mozgó grafikus szerkesztő alkalmazásában válik szerkeszthetővé a címfelirat típus.A Motion felületén a bal felső részen a Library helyett az Inspector felületet kell aktívvá tennünk, és ott akár az összes sor mögötti lefelé mutató nyíllal elérhetővé váló menüből a Publish elemet választani. Némi kényelmetlenséget jelent az összes paraméternél elvégezni ezt a műveletet, de a későbbi rugalmasság érdekében mindenképpen megéri a feladat elvégzése ezt az áldozatot.

Amely paraméternél sikerül az átalakítás, ott az Unpublish elem jelenik meg a menüben. Mentés során a Save Original elemet választhatjuk a párbeszédablakban, hiszen eleve másolatot nyitottunk meg, és nem a Final Cut Pro felületén aktív, Apple által biztosított feliratot.

Az így mentett címfelirat típus bekerül a Final Cut Pro címfelirat kínálatába az elnevezésünkkel. Ez a fájl egyébként a Movies: Motion Templates: Titles gyűjteménybe kerül be.A címfelirat használata során azt az idővonalra elhelyezve az ismert módon szerkeszthetjük, dupla kattintással az Inspector felületén nyílnak meg a paraméterei.

A szövegezés és méretek beállítása a szöveg sorokkal jelölt Text Inspector részen történik. Ennél a feliratnál a nagybetűs írás áll jól, de úgy, hogy a kezdőbetű ne legyen nagyobb a többi betűnél. Ezért aztán csupa kis betűvel kerül bevitelre, majd az All Caps / Csupa nagybetű paraméter kipipálásával a Final Cut Pro lecseréli nagybetűkre a karaktereket, de mivel a kezdőbetű is kicsi volt, az nem lesz nagyobb a többi betűnél, mintha eleve nagy kezdőbetűvel írtuk volna.

A cél az, hogy a szöveg a klip elején összenyomott állapotból széthúzódjon, néhány pillanatig olvasható legyen, majd széthúzódva hagyja el a klipet. Ezt mutatja be a demonstráló videóanyag.

Ehhez előbb át kell lépni a T ikonnal jelölt Title Inspector felületre. Itt négy darab kulcskocka használata szükséges: először rögzítjük a normál állapotot a címfelirat sáv kezdete után valahol, majd visszább lépve a változás elejét rögzítjük egy újabb kulcskockával - előbb hozzáadjuk a kulcskockát az Inspector felületén, utána pedig a Tracking paramétert módosítjuk az igényeknek megfelelően. A szöveg tömörítéséhez a Tracking csúszógombot balra kell húzni.Ezt követően a harmadik kulcskocka a klip vége felé jelöli azt az utolsó képkockát, amelyben még eredeti állapotban látható a felirat, a klip vége felé pedig elhelyezünk még egy kulcskockát, amely a betűk széthúzott állapotát rögzíti, és ahol a Tracking paramétert jobbra kell kihúznunk. Ezáltal a betűk eltávolodnak egymástól.

A kulcskockák közti állapotot a Final Cut Pro animálja.

A Motion és Final Cut Pro együttműködése révén tehát egy kiegészítő lehetőségekkel ellátott, széleskörűen paraméterezhető címfelirat típust tudunk létrehozni.©2017. MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2017. augusztus 21-22.
Frissítés: 2023. március 6. (10.6.5)


 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: