Az M.2 szabvány áttekintése és használata a Mac gépekben
 

Az M.2 szabvány a modern számítógépek aktuálisan legfejlettebb belső adathordozó csatoló felülete, amelyet az Apple is előszeretettel alkalmaz a mobil számítógépeiben éppúgy, mint az asztali modellekben. Az M.2 szabvány egyszerre támogatja a PCI Express 3.0, a SATA 3.0 és az USB 3.0 szabványokat, vagyis a gyártóknak módja van megválasztani, hogy mely protokollt kívánják használni ugyanazon a csatoló felületen.

Az M.2 szabvány korábbi neve Next Generation Form Factor (NGFF), amely arra utal, hogy a korábbi SATA és mSATA meghajtók megjelenési kereteitől eltérő méreteket és formákat is ölthet a meghajtó. Ölt is, hiszen egészen más formája van a MacBook Pro 15” modellekben lévő meghajtónak, mint a MacBook Air vagy MacBook Pro 13” modellek meghajtóinak.

Köszönhetően az M.2 szabvány széles körű kompatibilitásának és háromféle elterjedt szabvány támogatásának, a csatlakozó használata sokrétű: a Mac felhasználók leggyakrabban az ultragyors SSD-k kapcsán találkoznak vele, de előfordul a használatuk WiFi kártyák, Bluetooth kártyák, közeli vezeték nélküli kommunikációs kiegészítők (NFC) használatakor is, de van olyan külső RAID megoldás is, amely gyorsítótárként M.2 SSD meghajtót alkalmaz.

Az M.2 kialakítása négy sor PCI Express 3.0 kapcsolatot kínál, emellett fenntartva egy maximális sávszélességű SATA 3.0 kapcsolatot is. Ennek köszönhetően ugyanazon csatlakozóra lehet alkotni SATA és PCI Express meghajtókat is. A SATA 3.0 korlátját már túlnőtték az SSD-k, ez is az oka annak, hogy az Apple a PCI Express sávokat használja az adatátvitelre, elérve az akár 2000 MB/s átviteli sebességet a termékeiben. (A SATA 3.0 maximális sebessége 6 Gb/s.)Az Intel által kiadott részletes leírás és specifikáció alapján kitűnik, hogy az M.2 szabványban komoly tartalékok rejlenek, vagyis kijelenthetjük, hogy legalább egy évtizedig biztosan meghatározó eleme lesz a számítástechnikának. Az M.2 formában több olyan csatlakozó szál is rejlik, amely ma még nincsen kihasználva, de a későbbiek során akár a sávszélesség emelésére is lehetőséget adnak. Vannak továbbá olyan irányú fejlesztések is, hogy a memória modulokat M.2 csatlakozóval készítsék el, de egyelőre erre a fejlesztésre nem állt rá kellőképpen a piac, és az Apple is az alaplapra integrált, így nem bővíthető modulok használata mellett foglalt állást.

Az M.2 szabvány lehetőséget ad arra, hogy egyes gyártók akár teljesen különböző módokon használják ki a specifikációkban rejlő lehetőségeket. Ezzel az opcióval él az Apple is, amely okból egyelőre nincsen egyszerű lehetőség arra, hogy a PCI Express technológiát alkalmazó meghajtókat olcsón cseréljük, bővítsük. Fontos azonban kiemelni azt is, hogy a piacon lévő olcsó M.2 SSD meghajtók tipikusan a SATA 3.0 csatornát használják, így maximális sebességük mindössze harmada az Apple gépek beépített meghajtóinak.

A határvonalat az Apple termékekben általában 2013 végére és 2014-re tehetjük. Addig többnyire SATA meghajtókat alkalmaztak akár M.2 formátumban is - ezen gépekhez kínál gazdaságos bővítési opciót a Transcend JetDrive sorozat. Onnantól azonban az M.2 sokkal gyorsabb PCI Express lábait kezdték el használni, amelyhez még nem elérhető más gyártótól bővítés.

További információk az M.2 szabványról a Wikipedia.org oldalon érhetőek el. 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: