Night Sky: a csillagos égbolt az iOS eszközünk kijelzőjén


A csillagok és csillagképek világa ezredévek óta foglalkoztatja az emberiség fantáziáját: csillagászok, asztrológusok, költők vagy éppen szerelmesek más-más okból, de feltekintenek az égre és kémlelik az onnan ragyogva vagy haloványan csillámló, az ember számára örökké elérhetetlen kicsiny fénypontokat. Ezeket réges-régen ábrázolták, némely pontokat összekötötték, alakzatokat társítottak hozzájuk, amelyek egyrészt segítenek tájékozódni az égen, másrészt a horoszkópok világának alap jegyeit is meghatározzák.

A Night Sky nevű iOS alkalmazás, amelyet ingyenesen letölthetjük az App Store-ból ebben a ragyogó csillagrengetegben segít eligazodni, de nem úgy, mint egy térkép, hanem a kibővített valóság technológiáját használva: érzékeli, hogy merre nézünk az iOS eszköz kamerájával, és a kijelzőjén pontosan azok a tartalmak jelennek meg, amelyek az általunk vizsgált égen láthatóak. Az alkalmazás a csillagképek mellett megjeleníti a holdakat, bolygókat és igény esetén a kereskedelmi műholdakat is, ezáltal jobb tájékozódást kínálnak az amatőr és hobbi csillagászok számára.

Az alkalmazás letöltését és elindítását követően engedélyt kér a helyzetünk meghatározására, mivel az alapján jeleníti meg az égboltot, igény esetén értesítéseket is küld a térségünkben zajló fontosabb csillagászati eseményekről, illetve az iOS eszköz különböző érzékelőit használja annak érdekében, hogy precízebben megállapítsa, hogy merre is nézünk épp. Az AR funkció bekapcsolásának tiszta éjjeli időjárásban van előnye, amikor is az iPad kamerája fürkészi az eget, és a valós, látott égboltra illeszti rá a csillagzatokat - ez a kibővített valóság: a kamera által látott tartalomra ráhelyezett információ, amely már az Apple ARKit keretrendszerét használva van optimalizálva az eszközeinkre.

Az értesítések témakörének engedélyezése ijesztő lehet, de a Night Sky nem az a fajta alkalmazás, amely visszaél a jóindulatunkkal, és nem áraszt el napi 43 értesítéssel, inkább heti pár emlékezetes dologról szól, mint egy látványosabb csillaghullás vagy valamely jelentősebb bolygó optimális megfigyelhetősége.

A Night Sky alkalmazás több extrával is rendelkezik, amelyeket az úgynevezett Premium változatra bővítéssel érünk el. Ez alkalmazáson belüli vásárlásnak számít, de nélküle is teljes értékűen használható az alkalmazás, vagyis az ingyenes verzióban is elérhetünk minden alap funkciót korlátozások nélkül. Az extra tartalom tényleg extra, nem pedig az alap funkció korlátozásának feloldása. Ennek keretében megnézhetjük a Hold felszínének feltérképezett részeit, kalandozhatunk a Szaturnusz gyűrűi között.

A fejlesztő a teljes Apple ökoszisztémára alkotta meg az alkalmazását, így a Night Sky az iPhone kijelzője mellett az iPad modellekre is optimalizálva van - bámulatosan mutat, amikor egy 12,9 hüvelykes iPad Pro kijelzőjén fedezzük fel a fölénk magasodó csillagvilágot! A program azonban egy olyan kis kijelzőn is tökéletesen funkcionális, mint az iPod touch. Sőt, az Apple Watch kicsiny kijelzőjére is kínál társalkalmazást a Night Sky, így ott is hozzá tudunk jutni bizonyos információkhoz. (A program rendelkezik egy elsősorban a művelődést segítő Mac-es társalkalmazással is, amely fizetős konstrukcióban szerezhető be a Mac App Store-ból. Természetesen ebben az alkalmazásban az egér vagy az ujjkövető segítségével tudunk navigálni, hiszen a Mac nem rendelkezik kibővített valóság funkciókkal.)A Night Sky alkalmazás a nevétől függetlenül nappal is használható - akkor uralkodó csillagunk, a Nap nem teszi lehetővé, hogy lássuk az égen a többi csillagot, de az alkalmazás felületén ettől függetlenül megnézhetjük, hogy mit látnánk az égen, ha sötét lenne. A felület ugyan a kibővített valóság élményt célozza, vagyis a ténylegesen látott tartalmat egészíti ki a csillagképek rajzolataival, illusztrációival, de az ujjunkkal bele tudunk nyúlni a tartalomba, és „elforgathatjuk az eget” fölöttünk úgy is, hogy magát az iOS eszközt nem mozgatjuk. A mozgatás mellett nagyításra is mód van, amely által részletesen tárulnak fel távolabbi csillagvidékek a szemünk előtt, mintha valami nagy teljesítményű távcsővel vizsgálnánk a távoli galaxisokat.

Az alkalmazás felületére bökve idővonal jelenik meg, amely segítségével bármely nap aktuális égboltját megtekinthetjük, a különböző objektumok nevére bökve pedig kis infó gomb válik elérhetővé, amely egy adatlapot jelenít meg a csillagképről, bolygóról, holdról, űrtávcsőről vagy műholdról. A mesterséges objektumokról technikai információk, a csillagképekről adatok és Hubble űrteleszkóp által készített fényképek is megjelennek.

Néhány beállítást a bal felső sarokban lévő menü gombra bökve tudunk megtenni: innen érhető el a Preferences / Beállítások felület, ahol például a háttérzenét kikapcsolhatjuk. Emellett az is megadható, hogy az átlátszó csillagkép rajzolatok ne tűnjenek el az alkalmazás felületéről - ezek néhány másodperc után kifakulnak, hogy a felhasználó saját fantáziája egészítse ki a fénylő pöttyöket a kapcsolódó alakzattal.

Hasznos eleme még a program felületének a kereső, amely a jobb felső sarokban kapott helyet: ez dedikáltan név alapján kínálja fel az egyes objektumok megkeresését, amelyet ezt követően képes megmutatni a világűrben az alkalmazás. A kereső működése okos: alapból minden objektumtípus be van kapcsolva, de egyesével kikapcsolhatjuk azokat, amely kategóriában nem kívánunk keresni: ha például csak csillagképeket keresünk, akkor nem kell, hogy a műholdak és üstökösök is a találatok között legyenek, így azokat bökéssel ki tudjuk halványítani.

Night Sky az Apple Watch felületén
Amennyiben az iPhone mellett Apple Watch karórát is használunk, a beállításainktól függően a Night Sky alkalmazás települ a watchOS rendszerre is. (Amennyiben automatikusan nem települne, úgy az iPhone felületén a Watch alkalmazásban az alkalmazások listáján tudjuk a telepítést kezdeményezni az Install / Telepítés gombra kattintva.)

Az Apple Watch megjelenítésének pontosságát segítendő a telepítés után úgy kell beállítanunk az óránkat, hogy a kezünket felemelve a Holdhoz igazítjuk. Ennek köszönhetően az óra tudni fogja, hogy merre van észak és dél, és pontosan jeleníti majd meg az égbolt tartalmát. Természetesen az eget akkor is tudjuk böngészni, ha épp nappal vagy újholdkor szeretnénk beállítani a watcOS alkalmazást, és nem látjuk a Holdat az égen - bár kétségtelenül csökken a helyzet romantikája.

Az Apple Watch felületén a Night Sky használata sokkal visszafogottabb és korlátozottabb, mint például egy iPad kijelzőjén, de várakozás közben vagy egy hirtelen megfigyelés pillanatában praktikus, hogy az óránkon is tudjuk azonosítani a látott csillagképet.

A Night Sky alkalmazás intuitív módon használja ki az iOS eszközök hardveres képességeit, és nyújt tartalmas időtöltést akár egyszerre több szemlélő számára is a csillagos égbolton.

A Night Sky csillagkép figyelő alkalmazás letölthető az App Store-ból…  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: