Az iWork csomag használata az iPaden zseniális lehetőség, hiszen irodai programokban alkotott állományokat tudunk megnyitni, megtekinteni, illetve prezentációkat lejátszani. A programcsomaggal kapcsolatos egyik lehetőség, hogy szerkeszteni, alkotni is lehet vele, mégpedig hasonló témákból, mint a Mac-en elérhető iWork csomagban, ám teljes mértékben az ujjunkra optimalizált kezelőfelületen. Nagyszerű képességet jelent az iCloud integráció, az Apple felhő alapú tárhelyének használata, amely révén a létrehozott dokumentumot akár iOS eszközön, akár Mac-en, de a webes hozzáférés jóvoltából bármely, internetre csatlakozó számítógép böngészőprogramjában is szerkeszteni tudjuk.

Az macOS rendszer mellett mobil készülékre is elkészült alkalmazások többsége jól használható. Az iMovie, a Photos / Fényképek vagy a Keynote kiválóan kezelhető az ujjunkkal.

A Pages kicsit más terület. Szövegszerkesztőről lévén szó, az ember általában szöveget ír benne, erre pedig az iPad kompromisszumosan alkalmas. Minthogy magyar ékezetes karaktereket csak az ékezet nélküli billentyűk nyomva tartásával előjövő menüből lehet elérni, így a folyékony, dinamikus gépelés esélytelen. A gépelést gyorsíthatjuk, ha kitapasztaljuk, hogy nem kell a menüben lévő ékezetes karaktert elérnünk, elég vízszintesen jobbra vagy balra elhúzni az ujjunkat abba a pozícióba, hogy az ékezetes karakter alá kerüljön, és ekkor felengedve az adott karakter fog megjelenni a szövegben. Ezzel tizedmásodperceket spórolunk, de egyrészt az ékezetes karakterek nem a megszokott helyükön vannak, másrészt a menü megjelenésére való várakozás kizökkent a dinamikus gépelésből. Egyedül az iPad Pro az a készülék, amelyiken az Apple eljutott oda, hogy a magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás valóban nagyban hasonlítson a magyar billentyűzetre - nem azonos vele, mert a Sortörés / Return billentyű az amerikai megfelelőjének alakját utánozza, nem pedig az európai, úgynevezett ISO verziót, emiatt az ű betű máshol van. De legalább 9 iOS változat után eljutottunk oda, hogy létezik egy olyan iPad modell, amelyen tényleg lehet külső billentyűzet nélkül dinamikusan magyarul gépelni.

 
Az iOS által magyarnak jelölt billentyűzet kiosztás. Ékezetes karakterek az adott gombok nyomva tartásával hívhatók elő.


Felmerül a kérdés a külső, Bluetooth billentyűzet használatával kapcsolatosan, amelyen megfelelő módon támogatja a Pages a magyar karakterkiosztást, tehát minden a helyén található meg, ám utazás közben nem feltétlenül kellemes egy külső billentyűzetet is magunkkal vinni, másrészt a használat közben kényelmetlen és természetellenes, hogy egy külső billentyűn gépelünk, de az iPad kijelzőjét bökdössük, ha valamit be akarunk állítani. Ráadásul egy jobb kategóriás iPad modell egy Bluetooth kapcsolattal rendelkező Apple billentyűzettel már a közelében jár egy MacBook Air modellnek…A Pages használata úgy is beilleszthető az életünkbe, hogy egy külső billentyűzet segítségével gyorsan és hatékonyan megírjuk a szöveget, majd a Pages intuitív és okos felületén azt formázzuk, megszerkesztjük, igényes sablonba tesszük, képekkel egészítjük ki. (A Pages szerkesztői értékén a gépelés problematikája nem csökkent, hiszen ez nem a Pages, hanem az iOS sajátossága. Pedig praktikus lenne, ha legalább tájkép módban teljes billentyűzet jelenne meg, és valódi gépelési lehetőséget kínálna az iPaden.)

További remek lehetőség a dinamikus szöveg rögzítésre az, hogy az iOS eszköz számára lediktáljuk a megírni kívánt tartalmakat. A diktálás pontossága és hatékonysága körülbelül 80%-os, és megköveteli az írásjelekkel való ellátás utólagos feladatát, de cserébe rendkívül gördülékeny, akár a gépelésnél is gyorsabb szöveg lejegyzésre van lehetőségünk.

A diktálás használatához az iOS eszközön a Settings / Beállítások alkalmazáson belül a General / Általános felület Keyboards / Billentyűzetek elemét kell választanunk, és itt van lehetőség az Enable Dictation / Diktálás bekapcsolása funkció élesítésére.

A diktálással kapcsolatosan több szempontot is mérlegelni szükséges: egyrészt ahhoz, hogy a neveket pontosabban ismerje fel az iOS, a címtárunkat fel kell töltenünk az Apple szervereire. Ez nem választható opció, hanem a diktálás elengedhetetlen követelménye. Nyilvánvalóan mindenkinek a saját döntése, hogy bízik-e az Apple-ben annyira, hogy feltölti a címtárát. Az Apple részletesen tájékoztat arról, hogy a címeket titkosítva tárolják, és kizárólag a diktálás pontosításához használják fel. Hogy a pontosítás mennyire működik, azt ki-ki megtapasztalhatja. Részemről a saját nevemet a legerőltetettebb, természetes beszédtől minden közelséget nélkülöző artikulálással sem sikerült az iOS számára feldolgozhatóan elmondani, helyette vicces névvariációk jönnek létre, amely fokozza az újraolvasás szükségességét.

A másik paraméter, amelyet a diktálás kapcsán mérlegelnünk kell, hogy az macOS rendszerrel ellentétben az iOS nem tölti le az adatbázist, hanem folyamatosan az Apple szervereivel kommunikál, így aztán adatforgalmat generál. Ez nem jelentős, de ha valamely nagyvonalú magyar mobilszolgáltató nem kimondottan bőkezű adatcsomagját használjuk, szempont lehet, hogy a diktálással ne fogyasszuk azt le.

Az adatforgalom használata azt is jelenti, hogy a diktálás sebessége függ attól is, hogy éppen milyen az internet kapcsolatunk. Ha a Zemplén eldugott hegyvölgyeiben kívánjuk megalkotni következő kalandregényünk vezérvonalát, előfordulhat, hogy a diktálás inkább elveszi, mint segíti az inspirációt. Természetesen az előző három bekezdés célja nem a lebeszélés, hanem a legrosszabb paraméterekkel való megismertetés. Normál háttérzaj mellett, megfelelő internetkapcsolattal az iOS eszközökön a diktálás nagyban növelheti a szövegrögzítés hatékonyságát. A rendszer van annyira intelligens, hogy az írásjelek diktálását is értelmezze. Ezt nem a hangsúlyból teszi, hanem az írásjel nevének lediktálásából: A “Holnap egy kávé?” című, irodalmiságot nélkülöző iMessage kérdést például úgy kell lediktálnunk, hogy “holnap egy kávé kérdőjel”, és ezt az iOS megfelelően, nagy kezdőbetűvel és a végén kérdőjellel rögzíti, mintha csak kézzel pötyögtük volna be.

Diktálni úgy tudunk, hogy a kurzor pozícióba bökve előhívjuk a virtuális billentyűzetet, amennyiben az nincsen jelen, és ott a szóköz gomb mellett elhelyezkedő mikrofon gombra bökünk. Ekkor azonnal beszélhetünk is, mert a Pages már fogadja a hangunkat, és körbe forgó kör alakú ikonnal jelzi, hogy figyel ránk. Az iOS eszközöknek tipikusan az alján van az a mikrofon, amely ilyenkor hallgat, tehát ha nem akarunk nagyon hangosan beszélni, vagy háttérzajban próbálunk diktálni, akkor érdemes az alsó rész felé beszélni, hogy a mikrofon dolgát megkönnyítsük. (Az iOS a billentyűzet nyelvével azonos nyelven értelmezi a diktálást, vagyis ha magyarra van állítva a billentyűzet, akkor magyarul dolgozza fel a diktálást.)

Ki-ki megtapasztalja, hogy melyik diktálási metódus a legideálisabb a számára. Van úgy, hogy kényelmes a folytonos beszéd rögzítése, és az átolvasásnál az írásjelek elhelyezése. Ennek némi kényelmetlensége az, hogy a mondat határokat az iOS diktálási funkciója nem érzékeli, így az utólag elhelyezett írásjelet követően a nagy kezdőbetűt is javítani szükséges.

Összességében azonban az iOS rendszeren külső billentyűzet használata nélkül a diktálás a leghatékonyabb szövegbeviteli módszer.

Működhet az is, hogy egy Mac gépen megírt, de nem véglegesített tartalmat dolgozunk fel utazásunk közben az iPaden: kiváló lehetőség erre például az, hogy megírjuk az iMac-en a Pages-ben a dokumentumot, amelyet az iTunes segítségével áttöltünk az iPadre, vagy AirDrop képességgel vezetékek nélkül osztjuk, vagy iCloud kontónkt segítségével önműködően szinkronizálódik az iOS eszközeinkre. A Pages Mac verziója szinte tökéletesen átjárható az iOS alatt futó változattal, így a munkánk folytonossága nem szakad meg azzal, hogy másik eszköz kerül a kezünkbe. Az iPad képes arra, hogy egy már elkészített Pages dokumentumot megnyisson szerverről (WebDAV), az Apple kínálta ingyenes iCloud Drive felhő alapú tárhelyről, vagy az iTunes-ból. A cikk következő részében ezeket a funkciókat is összefoglaljuk.

Az iCloud Drive használata dokumentumok megosztására eszközeink között
Mióta az Apple bemutatta az iCloud Drive felhő alapú tárhely szolgáltatását (amelyet először Documents & Data in the Cloud / Dokumentumok és adatok a felhőben néven kezdett hirdetni), mindennél egyszerűbbé vált az a mód, amivel a létrehozott Pages dokumentumokat több Apple eszköz között megosztani tudjuk. Köszönhetően az Apple ID alapú azonosításnak, ha külön nem kapcsoljuk ki a funkciót, a Pages alapból a felhőbe menti a tartalmakat, azaz - egy helyi másolat mellett - az Apple szerverén tárolja el azokat, és szinkronizálja minden olyan eszközre, amely az adott Apple ID-vel van bejelentkezve.

Ennek óriási előnye, hogy igazából nem kell tennünk semmilyen lépést az adatcsere érdekében, a Pages minden eszközről szinkronizálja az anyagainkat az iCloud Drive nevű meghajtóra, így minden eszközünk hozzáfér róla internet kapcsolat segítségével. Az iCloud Drive 5 GB ingyenes tárhelyet tartalmaz, de nagyon jutányos áron, akár havi 1 euróért 50 GB-ra tudjuk kiegészíteni a tárhelyünket.

Tipp: A Pages dokumentum áttekintő felületének tetején lévő plusz jelre bökve a fentebb látható menü jelenik meg, amelyből kiválaszthatjuk az iCloud Drive opciót, mint megnyitási forrást. Ennek azért van jelentősége, mert egy ideje az iCloud Drive tárhelyünkön nem kötelezően az adott alkalmazás mappájába kell mentenünk az iratokat, hanem máshová is menthetjük őket, illetve lehetőségünk van például egy TextEdit / Szövegszerkesztő segítségével megírt anyagot is megnyitni a Pages programban.

Ha a Pages alkalmazást elindítjuk az iOS eszközünkön, az - amennyiben még nem volt megnyitva benne dokumentum - az iCloud Drive felületen lévő, onnan leszinkronizált anyagokat tölti be az első indítást követő rövid bemutatkozást követően. Ha egy irat van megnyitva, akkor a bal felső sarokban lévő Documents / Dokumentumok feliratra bökve tudjuk elérni azt az áttekintő felületet, amelyen bármely eszközön létrehozott anyagokat elérhetünk az iCloud kontónk jóvoltából. Ezek az iratok természetesen letöltődnek az iPadre, tehát a felhő alapú tárhely használata nem jelenti, hogy nem igényel tárhelyet a dokumentumok kezelése, de cserébe minden más eszközre is szinkronizálódnak, és megnyithatjuk őket a Mac-en, az iPaden vagy éppen éjjeli zenehallgatás közben az iPod touch felületén is.

Iratok küldése az AirDrop funkció segítségével közeli készülékek között
Az AirDrop az Apple kiváló megoldása arra a célra, hogy a WiFi és Bluetooth 4.0 képességgel egyaránt rendelkező, egymáshoz közeli eszközök egymással kommunikálni, adatot cserélni tudjanak. Ha épp nincsen időnk megvárni, amíg a Mac-en a Pages segítségével az iCloud Drive felületére mentett anyagot az iPad leszinkronizálja, vagy mobilinternet használat miatt nem szeretnénk plusz adatforgalmat generálni, esetleg nem szeretnénk, hogy az adott irat minden eszközünkön megjelenjen, az AirDrop segítségével könnyedén áttolhatjuk az iPad készülékre a létrehozott anyagot.

Az AirDrop adatcsere nem Pages specifikus, így annak működését külön nem demonstráljuk, ellenben egy másik, részletes cikkben bemutatjuk.

Dokumentum behozatala az iTunes-ból
Ez a fajta irat megosztási módozat az iCloud és az AirDrop képességhez képest jóval nehézkesebb, és manapság már meghaladottnak mondható, mégis praktikus, ha például nem férünk hozzá az iCloud fiókunkhoz, mint nincsen internet, vagy éppen nincsen lehetőség az eszközeink közötti vezeték nélküli kommunikációra.

A Pages képes arra, hogy az iTunes-hoz való csatlakoztatásakor a forrás listából az iPadet kiválasztva az Apps felületre kattintva megjelenő listához hozzáadott .pages kiterjesztésű dokumentumokat átmásolja az iPadre, megnyissa és szerkeszteni tudja a táblagépen. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az iTunes-nak e felületén kiválasztjuk a Pages alkalmazást, és a Pages Documents felületre húzunk bizonyos fájlokat, illetőleg az Add… gombra kattintva a fájlrendszerből kiválasztjuk őket. (Az egérrel húzás lényegesen egyszerűbbnek tetsző művelet.)Fontos, hogy a Pages az iOS eszközökön kevesebb betűcsaláddal dolgozik, mint az asztali gépen lévő változatok, és az iPadet egyelőre nem lehet betűcsaládokkal bővíteni. Ha a szövegben olyan betűcsalád található, amely nincsen meg az iPaden, akkor az iPad azt helyettesíteni fogja egy hasonló betűvel, amit jelez egy párbeszédablak formájában. Ebben az esetben lehetőségünk van a dokumentumot megnyitni (Open / Megnyitás), vagy az eredeti dokumentum módosítása nélkül egy másolatot megnyitni (Open Copy / Másolat megnyitása).Dokumentum behozatala WebDAV kiszolgálóról
A Mac mini kedvező ára révén egy-egy jól fejlett munkahelyen könnyedén kivitelezhető igény, hogy bizonyos munkairatokat a kiszolgálón tartsunk. Az macOS rendszerből eleve tudunk szerverre dolgozni, beállíthatjuk, hogy a bekapcsoláskor azonnal csatoljon fel bizonyos távoli meghajtókat (például egy Mac mini lemezének munka mappáját), amely meghajtókat internet kapcsolat segítségével az iPadről is el tudunk érni, ha az indítás után a bal felső sarokban lévő új dokumentum gombra kattintva a WebDAV opciót választjuk.

Ilyen esetben meg kell adni a szerver adatait, mint cím, felhasználónév és jelszó. A Pages ezt követően a mapparendszer megjelenítésével képes mozogni a meghajtón. Sajnos arra nem képes, hogy eltárolja a távoli meghajtókat, így egy újabb kapcsolódás esetén ismét csak be kell gépelni az adatokat.

A WebDAV kiszolgálón a Pages képes arra, hogy megnyissa a .pages kiterjesztésű iratokat, és azokat saját felületén kezelni tudja. A Pages az iPaden szinte tökéletesen nyitja meg az asztali gépeken futó Pages által létrehozott tartalmakat, noha egyes funkciók hiányoznak a mobil változatból.

A fájl megnyitása után szabadon szerkeszthetjük azt, és immáron az iPaden kerül elmentésre a munkafájl. Az iPad 30 másodpercenként végez mentéseket az iraton, illetve kilépés előtt automatikusan ment, így tehát a mentési feladatokkal nem kell vesződnünk.

Fontos, hogy a Pages az iPaden kevesebb betűcsaláddal dolgozik, mint az asztali gépen lévő változatok, és az iPadet egyelőre nem lehet betűcsaládokkal bővíteni. Ha a szövegben olyan betűcsalád található, amely nincsen meg az iPaden, akkor az iPad azt helyettesíteni fogja egy hasonló betűvel, amit jelez egy párbeszédablak formájában.

Dokumentum behozatala vágólapról bármilyen forrásból
A Pages használata során a gyárilag felkínált lehetőségeken túl természetesen kézenfekvő megoldás lehet a vágólapról való szöveg beillesztés is: ha egy szöveget levélben kaptunk meg, vagy például egy PDF fájlból kívánjuk kimásolni az iBooks programból, akkor a vágólapról való beillesztés igen hasznos. Ilyenkor egyszerűen ki kell jelölnünk a szöveget: egy szóra hosszan bökve azt kijelöljük, és húzással tudjuk a kijelölést kiterjeszteni bekezdésre, hosszabb szövegrészre. Ekkor a Copy / Másolás parancsra bökve tudjuk a vágólapra helyezni a szöveget, amelyet aztán a Paste paranccsal tudunk beilleszteni a Pages-be akár a kurzorpozícióba, akár a dokumentum más részére.

(A Pages a már megadott formázási paramétereket akkor alkalmazza, ha a kurzorpozícióba helyezzük a szöveget. Ha új szövegdobozt hozunk létre vele, akkor annak saját, általános stílusa lesz.)

A dokumentumok behozatalának sok-sok módja után kezdjünk el alkotni a Pages programmal!

Alkotás és szerkesztés a Pages-ben
Amennyiben nem máshonnan hozzuk be a Pages dokumentumot, úgy a Create Document / Dokumentum létrehozása parancsot választva tudunk új iratot alkotni. Ekkor megjelenik a Pages előre legyártott témáinak, sablonjainak sora, amelyet az Apple kellően jó ízlés szerint, előre definiált helyfoglalókkal alkotott meg, tehát van egyfajta szerkesztési vázlatunk, amelyet szabadon testre szabhatunk.

A sablonok előnye, hogy ha éppen nem vagyunk kreatívak, vagy nem valami formai követelmények szerinti dokumentumot kell létrehoznunk, akkor lehetőségünk van néhány perc alatt szöveggel és képekkel megtölteni egy szinte kész dokumentumot, és nem kell azzal foglalkoznunk, hogy az hogyan nézzek ki. A helyfoglalók helyére be tudjuk tenni saját képeinket, a szövegeket pedig át tudjuk írni igényeink szerint.

A Pages az új dokumentum létrehozásának felületén alapból az összes témát felkínálja, de a Show Categories / Kategóriák megjelenítése gombra bökve megjelenik egy menü, amelyből témák, típusok szerint részletezve van módunk válogatni. A fenti illusztráción például a Newsletters / Hírlevelek téma van kiválasztva, és a Pages csak az e kategóriába sorolt témákat mutatja meg.

A JumSoft nevű cég kínál a mind a Mac alatt, mind az iOS alatt futó Pages alkalmazáshoz további kiváló szépségű témákat, sablonokat, amelyeket viszonylag baráti áron tudunk letölteni az App Store-ból, és kvázi Pages dokumentumként importálhatjuk őket a programba, szabad szerkesztési lehetőséggel.
http://www.jumsoft.com/stationery-set/

A szövegszerkesztés első lépése tehát praktikusan a szöveg megírása mondjuk egy üres dokumentum fájlba. Az üres dokumentumban semmiféle szerkesztést nem kell végrehajtanunk, hiszen előbb a szöveg alkotjuk meg, amelyet aztán majd egy kiválasztott sablonba illesztünk, vagy az üres dokumentumot igényeink szerint, a gépelés befejezésével átalakítjuk, szerkesztjük, stílussal töltjük meg. Mindkettőre lehetőségünk van, de fel fogjuk ismerni, hogy a vegyített gépelés és szerkesztés képlete nem kényelmes.

A Pages igen vonzó felületén be tudunk állítani több alapvető dolgot a dokumentummal kapcsolatosan: a kis csavarkulccsal férhetünk hozzá az átfogó beállításokhoz. A Pages roppant logikusan építi fel az eszköztárat: az ecset ikon utal arra, hogy valamely meglévő elemet "dekorálunk", például betűméretet és típust állítunk be a szövegben, a plusz jel a hozzáadásra utal (képek, objektumok, ábrák), a megosztás gomb segítségével az iratot tudjuk elküldeni mások számára, míg a csavarkulcs az átfogó beállítások helye. A kérdőjel a súgó tartalmat jeleníti meg: sárga buborékok mutatják be egy-egy elem funkcióit.A dokumentum általános beállításait tehát a csavarkulcs gombra bökve, és ott a Document Setup / Dokumentum beállítás elemet kiválasztva érhetjük el. Ekkor egy tervrajzhoz hasonlóan világoskék felület jelenik meg, amelyen megadható a lapméret és a hozzá társított margó szélesség egyszerűen kézzel húzva. Emellett beállíthatunk egy minden lapon általános fejlécet és láblécet, amelyet szeretnénk a dokumentumon megjelentetni.

Az ecsetre elérhető menü három része a bal oldalon található Style / Stílus, a jobb oldalon lévő Layout / Elrendezés, és a középső menüpont, amely mindig a kiválasztott elemtől függ: amennyiben kép van kiválasztva, akkor itt az Image / Kép látható, ha egy lista aktív, akkor a List / Lista felirat jelenik meg. Nem csak a középső menüpont, hanem a Layout / Elrendezés pont is tud változni: ha kép van kiválasztva, akkor az Arrange / Igazítás felirat lesz látható, és ennek megfelelően módosul a tartalom, mégpedig arra vonatkozó adatokkal, hogy a képhez képest miként legyen elrendezve a szöveges környezet.A még üres dokumentum formázásának alapelemei, illetve a begépelt, de még nem stilizált szöveg szerkesztésének elemei mind megtalálhatók az ecsetre bökve elérhető menüben: a Layout / Elrendezés felületen tudjuk megadni, hogy a dokumentum elrendezése (Alignment / Igazítás) milyen legyen: a balra, középre és jobbra zárt modellek kiegészülnek a sorkizárt opcióval, amikor is minden sor a bal szélen kezdődik, és a jobb szélen ér véget, függetlenül a benne lévő karakterek számától. (A sorkizárás akkor előnyös, ha több hasábunk van, és szép rendezett megjelenést kívánunk elérni.) Az elrendezés stílusát bekezdésenként szabadon állíthatjuk, tehát nem kötelező az egész dokumentumra egy megjelenési formát erőltetni. A szöveg igazítása módosítható gépelés közben is, ha a billentyűzet látszik: ilyenkor a virtuális billentyűk fölött több formázási eszköz megjelenik, így a szöveg igazításának opciója is elérhetővé válik.


A Style / Stílus menüpont alatt tudjuk módosítani a kiválasztott szövegrész, szó vagy a bekezdés betűcsaládját. A menü kijelzi, hogy mekkora méretű és milyen típusú betű alkotja az adott szöveget - a képen például a 18 pontos Helvetica betű látható. Ha erre a feliratra bökünk, akkor a Text Options / Szöveg opciók feliratú menü jelenik meg, ahol a méret mellett a szöveg színét és a betűtípust is változtatni tudjuk. A Font / Betű sorra bökve érjük el a Pages által támogatott, az iOS rendszeren elérhető összes betűcsaládot. Az Apple az évek alatt jelentősen növelte a betűcsaládok számát, amely pozitív változás annak fényében, hogy nem tudunk utólag betűcsaládokat telepíteni, mint a Mac-re.

A Style / Stílus felületen a klasszikus vastag betű (B, félkövér), a dőlt betű (I), az aláhúzott szöveg (U) és az áthúzott szöveg (S) opciókat is elérjük. Ezek vagy a kiválasztott szóra vagy szövegrészre alkalmazhatók, ahogyan a képen is látszik: a kék hátterű, kijelölt szövegrészt teszi vastag- és dőltbetűssé a Pages. A vastag és dőlt betű funkciók aktivitását narancssárga alapú hátterük mutatja meg.

A szövegszerkesztő programok klasszikus funkciója a Paragraph Style / Bekezdés stílus funkció, amely révén egy adott bekezdés megjelenését tudjuk szabályozni. A Pages témái a címeket, alcímeket és a szövegtestet ilyen bekezdés stílusok szerint írják le, vagyis akkor is ki lesz választva egy-egy stílus, ha erre külön nem fordítottunk figyelmet, mivel gyárilag definiálva van egy-egy témának, hogy az adott méretű és típusú betű például a Title / Cím, míg egy másik a Body 2 / Szövegtest 2 stílus. Ezeknek a stílusoknak a használata azért praktikus, mert egy hosszú dokumentum esetén egyszerűvé teszik a stílus azonosság megtartását, illetve módosítási igény esetén az egész dokumentumban meg tudjuk változtatni az adott stílusú szövegrészek megjelenését anélkül, hogy a teljes szöveget kijelölnénk, és például az eltérő stílusú szövegelemeket is akaratlanul módosítanánk.

A szövegek esetén hasznos képesség a List / Lista, amelynek beállításait szintén az ecsetre bökve elérhető menüben találjuk meg. A lista lehet balra és jobbra zárt, illetve különféle felsorolási szimbólumok segíthetik a tagolását. Ez lehet kis és nagyobb méretű pötty, hullámvonal, nagybetűs felsorolás és sorszámozott felsorolás is.

A sorban utolsó, Layout / Elrendezés felület alatt tudjuk megadni a hasábok számát: ez egy, kettő, három vagy négy lehet. Az álló és fekvő dokumentumoknál tipikusan más-más hasábszám az ideális. A Pages több olyan témát is kínál, amely fekvő elrendezésű, és több hasábot is alkalmaz. A hasábok számát a mínusz és plusz jelekre bökéssel módosíthatjuk, növelhetjük vagy csökkenthetjük. A hasábok alkalmazása esetén praktikus lehet a sorkizárt szövegformázás használata.

Fontos paraméter még a sortávolság (Line Spacing), azaz sorköz, amely például egy egyetemi szakdolgozat írásánál alapvető igény - a Pages-ben továbbá segíthet például a hasábok hosszának közelítésénél is. A sorközt 0,25 egységenként tudjuk módosítani, mégpedig egy kettéosztott jelző alsó (csökkentés) és felső (növelés) részének megérintésével.

A Pages alkalmazásban gépelés közben a billentyűzet fölött megjelenik a betűcsalád szerkesztésére vonatkozó, fentebb már említett felület is: itt a betűtípus mellett lehetőségünk van a méret csökkentésére, növelésére a kisebb és nagyobb A betűkkel jelölt gombra bökve. Az itt megjelenő menüben szintén elérhetjük a vastag és dőltbetű, illetve aláhúzott szöveg lehetőségét. A B, I, U gombok funkciója egyértelmű: a félkövér, dőlt és aláhúzott stílusok gyors elérését kínálják, a szöveg elrendezés kijelzőjére kattintva pedig a balra, középre, jobbra és sorkizárt megjelenések menüjéből válogathatunk, ahogyan az a fentebbi demonstráló ábrán már megfigyelhető volt.

Itt e sorban jelentős szereppel bír még a bal oldalon lévő tabulátor gomb, amelyre bökve egyrészt egy tabulátor funkciót érhetünk el, amely például felsorolásoknál vagy egy kiemelni kívánt idézetnél lehet hasznos. A tabulátor gomb melletti kettős gomb segítségével egy bizonyos bekezdést helyezhetünk egy a következő tabulátor pozícióba. Használatával tehát oda ugrik a szövegtest bal oldala, ahol a vonalzón a második jobbra mutató tabulátor található.

Hasznos felület a billentyűzet fölötti sáv jobb szélén lévő bekezdés gomb, amely egy praktikus menüt tesz elérhetővé. Ebből a menüből tudunk például olyan elemeket kiválasztani, mint a bekezdés lezárása nélküli sortörés (Line Break), az új oldalra szervezés határvonalát képező Page Break / Oldaltörés, vagy az új hasábba szervezést kínáló Column Break / Oszlop törés. Lehetőségünk van a lapon látszódó lábjegyzet (Footnote) hozzáadására, amely akkor szokás, ha valamit magyarázni kívánunk. A menü legfelső eleme pedig a Comment / Megjegyzés, amely csak a szerkesztők számára látható, a végső, publikált tartalomban nem látszódó elem, amelyet akkor alkalmazunk, ha valamiféle módosítási igényre szeretnénk felhívni a figylmet.

Tipp: Amennyiben a végcél ePub formátumú tartalom, akkor az esetleges fejezetek címét mindenképpen Title vagy Heading 1 stílusú szöveggé szerkesszük, előttük pedig oldaltörést kell alkalmaznunk. Ezeket exportálva az iBooks szoftver értelmezi a címet, és a tartalomjegyzékben eszerint jeleníti azt meg. Az oldaltörés révén az ePub formátum értelmezi, hogy új fejezet kezdődik a dokumentumban, és annak első Title vagy Heading 1 stílusú szövegrészét adja meg címként.

Képaláírások, eltérő formázású tartalmak megjelenítéséhez lehetőségünk van új szövegdoboz hozzáadására is. Ezt az Inspector menü melletti Media menüből tudjuk végrehajtani, mégpedig a Shapes felületről. A Shapes ugyan alapvetően alakzatokat tartalmaz, de ide került az új szövegdoboz lehetősége is, amelyet a megszokott T betű jelöl. A hatféle alakzat stílus között a Shapes felületen jobbra vagy balra görgetve tudunk váltani: itt zöld, kék, piros, sárga, lila, keretes áttetsző alakzatok, és ezekhez stílusban illeszkedő szövegdoboz közül válogathatunk. Az alakzatok teljes mértékben szabadon módosíthatók: a szövegbuborékok kis nyele például megfordítható, és a felhőcske más részére is helyezhető, nyújtható, összepréselhető.

Táblázatok a dokumentumban
Ugyanitt van mód grafikonok (Charts) és táblázatok (Talbes) elhelyezésére is - hasonlóan más médiákhoz, amelyekről a cikk további részében esik majd szó.

A táblázatok témaköre tekintetében az iWork alkalmazások viszonylag következetesen egyformák: a hatféle stílus négy-négy alapvető formátumot kínál fel, amelyek bármelyikét választva teljeskörű testreszabásra nyílik lehetőségünk. A táblázatra bökve annak kerete megjelenik, és a jobb felső sarokban az oszlopok számát, a bal alsó sarokban a sorok számát változtatni képes helyi menüt tudjuk előhívni. Esetünkben három oszlopot és tizenkét sort használunk, így az oszlopok számánál a kis menü alsó felére kell bökni, amely révén csökkent, míg a sorok számánál a kis menü felső részére bökünk, növelve a sorok számát. Bármely cellára bökve kijelöljük azt, a cellára duplán bökve pedig előhívjuk a billentyűzetet, azaz gépelhetünk az adott cellába. (Amikor a billentyűzet elő van hívva, akkor a cellára való bökés nem jelöli ki a cellát, hanem szintén gépelési lehetőséget kínál fel.)

A celláknak egyedi stílust adhatunk, megváltoztathatjuk a háttérszínüket és a bennük lévő betűtípust, illetve a betűk méretét és színét is. Minden módosítást a kijelölt cellákkal végzünk, több cellát kijelölni pedig a kijelölt cella szélének húzásával tudunk: ekkor a cella körüli kék keret kiterjed több cellára is. Ha egy cellát vagy kijelölt cellák sorát kívánjuk húzni - például egy sorral lentebb mozgatni -, akkor hosszan bökve, tehát az ujjunkat az iPad képernyőjén tartva tudjuk mozgásra késztetni a cellákat. Ha mozgásra készek, a cellák elhalványulnak, és kissé kimozdulnak a helyükről.

A cellák stílusát kijelölést követően az Inspector menü Cells felületén tudjuk módosítani: itt lehetőség van a szokásos félkövér (B), dőlt (I), aláhúzott (U) és áthúzott (S) betűk alkalmazására, a Text Options (szöveg opciók) menüben az adott cellák szövegének nagyságát, színét és betűtípusát módosítani, továbbá a cellán belüli elrendezést meghatározni (balra, középre, jobbra vagy sorkizárt, illetve fentre, középre vagy lentre zárt). A Fill Color pontban az Apple által válogatott 29 színárnyalat közül választva adhatjuk meg a cellák színét (az éppen kiválasztott színt pipa jelöli), míg a Border Style alatt az esetleges keretek helyzetét állíthatjuk be: lehetőség van ugyanis arra, hogy például a táblázatban listázott elemek fejlécét vastag vonallal válasszuk el a felsorolás tárgyai közül.

Egy oszlopon belüli cellák lehetnek eltérő szélességűek, illetve egy soron belüli cellák eltérő magasságúak a többi cellától. Ennek akkor lehet jelentősége, ha valamely cella tartalma hosszabb, mint a többié. Az illusztráción például a cím alapból csak két sorban fér ki, de a táblázat egészét kijelölve megjelenő keretre az adott oszlop fölött kattintva az oszlop szélességét is befolyásolni képes funkciót tudjuk előhívni, amely révén a kékkel jelzett oszlop jobb szélére bökve és azt valamely irányba húzva változtathatjuk az adott oszlop szélességét úgy, hogy a többi oszlopot arányosan csökkentjük - tehát nem csak a szomszéd oszlop lesz vékonyabb, szűkebb, hanem minden oszlop rovására növeljük az első oszlopot, de a táblázat maga nem válik szélesebbé.Képek és egyéb médiák behozatala, maszkolása
A színvonalas produkciónak alapeleme a képi anyag felhasználása is. A képek érdekesebbé és tagoltabbá teszik a szöveges dokumentumokat, a Pages pedig sokoldalú eszköztárat kínál a képekkel való műveletekhez: ilyen a szabad méretezés, a szöveg körülfolyatás lehetősége, illetve a rugalmas maszkolási opció, valamint a pozicionálást könnyítő segédvonalak jelenléte.

Képet - vagy más médiát - a Media menüből tudunk hozzáadni az irathoz. Itt egyrészt az iPhoto-ból vagy Aperture-ból, avagy valamely mappából szinkronizált képeink albumai jelennek meg, másrészt a Camera Roll nevű iPad album, amely egyrészt az iPaden készült képeket tartalmazza, illetve az iPadre lementett, például weblapon megtekintett vagy levélben kapott tartalmakat. Itt nagyon egyszerűen sima bökéssel tudjuk behozni a képet a dokumentumba.

Az így behozott képet szabadon helyezhetjük el a szöveg bármely részében. A szöveg alapértelmezés szerint körülfolyja a képet, és a kép mozgatása során a szöveg folyamatosan úgy mozdul, hogy ne takarják ki egymást. Ezt már megszokhattuk a Pages macOS alatti működése során. A kép méretét a négy sarkán megjelenő pöttyök segítségével tudjuk módosítani: egyszerű húzással tudjuk azt csökkenteni vagy nagyítani.

A kép megjelenésére vonatkozó egyéb beállításokat a szokott módon, az Inspector menüből érhetjük el: ehhez először a képre kell böknünk, hiszen az Inspector menü mindig a kiválasztott elem szerkesztési lehetőségeit kínálja fel. Az Inspector menü Style felületén keretet választhatunk a képnek: a demó dokumentumban például látható keret nélküli, fényképkeretes és tükröződő fotó is, amelyeket mind-mind itt tudunk beállítani. Egyes képek jól néznek ki keret nélkül is, így ne törekedjünk a túlstilizálásra, inkább az elegáns természetességre.

A Style Options… menüelemre bökve további, a képre vonatkozó beállításokat érhetünk el: adhatunk a képnek vetett árnyékot (Shadow), amelyet aktiválva négy megjelenési forma közül tudunk választani, továbbá megjeleníthetünk tükröződést (Reflection), amelynek láthatóságát állíthatjuk be az ilyenkor megjelenő csúszógomb jóvoltából. Az Opacity feliratú csúszógombbal a kép láthatóságát tudjuk szabályozni: 0%-nál nem látszik a kép, 100%-nál tökéletesen látszik a kép. Közte valamennyire átlátszó lesz. Az átlátszóság hasznos lehet, ha például egy túl élénk képet kívánunk kicsit visszafogottabb színekben megjeleníteni, és a fehér háttér kellően tudja lágyítani az erőteljes színeket is.Az Inspector menü Arrange felületén a kép elrendezésére vonatkozó információk jelennek meg. Itt tükrözhetjük a képet függőlegesen és vízszintesen, továbbá az esetlegesen hozzáadott maszkot tudjuk szerkeszteni. A maszk hozzáadásához a képre kell duplán bökni, amelyre egy csúszógomb és egy Mask feliratú gomb jelenik meg. A csúszógomb a középpontból kiindulva nagyítja a képet egy meghatározott méretű keretbe. A keret méretét és alakját a sarkoknál és az oldalán lévő pontokkal tudjuk változtatni, nagyítani, illetve bökéssel és húzással a kép értékes részleteit is tudjuk mozgatni a maszkon belül. A maszk alapvetően arra a célra szolgál, hogy a kép értékes részletét kiemeljük, illetve a fontos részletet fel tudjuk nagyítani a jobb láthatóság érdekében úgy, hogy a kép szövegben elfoglalt helyét ne kelljen növelnünk.

Az Inspector menü Arrange felületén található még a Wrap menüelem, ahol a szöveg körülfolyás paramétereit állíthatjuk, hozzáköthetjük a képet a maga szövegrészéhez és az alapértelmezettnél nagyobb térközt biztosíthatunk a számára. A szöveg körülfolyás beállításai egyértelműek, és célszerű lehet automatikusan hagyni. Természetesen speciális alakú képeknél, ha nem akarjuk, hogy mondjuk egy bekezdés eleje kevésbé ízlésesen odalógjon a kép mellé, akkor az Above and Below beállítással megadhatjuk, hogy annál a képnél csak a kép alá és fölé kerüljön szöveg, mellé semmiképpen. Az esetek nagy többségében az Automatic beállítás tökéletes.

Okos opció a Move with Text, azaz a szöveggel együttmozgás. Ennek lényege, hogy ha már elhelyeztünk jól egy képet, és a szöveg előrébb lévő, fentebbi részében szerkesztünk, ami befolyásolja a szövegek helyét az oldalakon, akkor a már elhelyezett kép együtt csúszik lentebb, csúszik át új oldalra a szöveggel, nem áll külön attól, és nem kell egy fentebbi szerkesztés miatt ismét pozicionálni a későbbi szövegrészben lévő képeket. Ezt a funkciót tehát célszerű bekapcsolni.

Az Extra Space beállítási opciót címfeliratoknál és szűkösnek látszó képeknél hasznos: a segítségével növelhetjük azt a térközt, amelyet a kép saját magán kívül elfoglal. A Pages a körülfolyás esetén nem közvetlenül a kép szélégi rendezi a szöveget, hanem hagy szabadon némi üres részt, hogy a kép megjelenése ízléses legyen. Az Extra Space csúszógombbal ezt az üres részt lehet nagyítani vagy kicsinyíteni.

Publikálás
A Pages program a jobb felső sarokban lévő, kis csavarkulccsal jelzett ikonból tesz lehetővé többféle publikálást. E menüpontban található a Share and Print almenü, amelyből a következő funkciók elérhetőek: küldés levélben, nyomtatás, megosztás iWork.com-on, iTunes-ba küldés, iDisk-re feltöltés, WebDAV kiszolgálóra feltöltés.

Amennyiben kollégánknak, ismerősünknek kívánjuk elküldeni az anyagot, úgy a legegyszerűbb az Email Document opció kiválasztása. Ennek alapfeltétele, hogy be legyen állítva a Mail alkalmazás az iPaden, illetve olyan fiókunk legyen, amelynek van kimenő levelező kiszolgáló hozzáférése. (Ilyen a MobileMe, a GMAIL, és sok más szolgáltatás, de például saját céges email címek esetén előfordul, hogy az éppen használt internet szolgáltatást nyújtó cég által adott levélküldő szervert kell igénybe venni.)

A nyomtatás (Print) opció csak kis számban elérhető AirPrint képességű nyomtatóval lehetséges. Az AirPrint támogatásról a nyomtató gyártók terméklapjain található részletes információ.

Az Apple saját megosztási lehetősége az iWork.com, ahová oldalak szerinti tagolásban, mások által megjeleníthető, akár szerkeszthető formátumban (PAGES vagy DOC) letöltehető, PDF-ben is elérhető, hozzászólásokkal ellátható formában jelenik meg az anyag. Az 1 GB méretű iWork.com tárhelyre az iPad néhány perc alatt tölti fel a dokumentumot. Az iWork.com oldalról lehetőség van kollégáknak, ismerősöknek emailt küldeni a dokumentum megjelenéséről, illetve módosítások után nem kell a régi törlésével és az új beharangozásával foglalkozni, mert az iWork.com képes frissíteni az újból feltöltött, módosított iratokat.Az iTunes-ba küldés révén az iPad csatlakoztatásakor le tudjuk tölteni a Mac-re a dokumentumot PAGES formátumban, illetve PC-re DOC vagy PDF formátumban. Ilyenkor az iPad forráslistában való megjelenésekor az Apps felület alatt van módunk a Pages tartalmait a gépre letölteni. Amennyiben PAGES vagy DOC formátumban küldjük át az iratot, úgy a számítógépen lehetőség van további szerkesztésre a Pages vagy Word programokkal. A PDF véglegesnek tekinthető publikálási formátum, de természetesen a fizetős Adobe Acrobat segítségével annak szerkesztésére is lehetőség van.

Hasznos funkció a WebDAV kiszolgálóra való publikálás, ha az a cél, hogy más felhasználó is hozzáférjen a kész dokumentumhoz, vagy ha az otthoni számítógépünkhöz van lehetőségünk az internetről távolról hozzáférni, hiszen ilyen esetben az adott gépre nem szükséges az iTunes-on keresztül letölteni a dokumentumot. A WebDAV publikálásnál be kell lépnünk a kiszolgálóra annak IP címe vagy domain neve ismeretében, továbbá meg kell adni felhasználó név és jelszó párosunkat, és máris láthatjuk a fájlrendszert, amelynek kiválasztva a megfelelő mappát, a Copy gombra kattintva tudjuk véghezvinni a feltöltést.

A Pages révén az Apple egy igazán kívánatos felületű programot alkotott, amely nem csak sokoldalú és okos, hanem dekoratív is. A program használata könnyen tanulható, a funkciók a kisebb kijelzőméret ellenére jól elérhetőek. A Pages az App Store-ból vásárolható meg, és az iPad mellett iPhone és iPod touch készülékeken is fut, amely révén ezen eszközökön is tudunk alapvető szerkesztéseket végezni a dokumentumainkon.

©2011. MacMag.hu Birincsik József (Cikk: 2011. 07. 03-05.)