Az iPad modellek aktuális generációinak használatáról korábban is szólt már egy írás az ókori Pompeii feltárása kapcsán. Az Apple azóta látványosan fejlesztette tovább a termékvonalat, még több olyan lehetőséget kínálva, amely a régészek számára vonzó a mindennapi munka során. 2022. kora ősszel az Apple szerzője kereste fel az ásatásokon dolgozó amerikai szakemberek csapatát.

Kedd reggel van. A régész csapat ásatási küldetésének utolsó hete Pompeiiben. Mindenki izgatott. Egy nappal korábban a Tulane Egyetem professzora, az ásatásokat vezető Dr. Allison Emmerson igen komoly mennyiségű leletanyagot fedezett fel egy kutatógödörben, amely egy korabeli konyhába tekintett be. A szakemberek szerint nem érték el a gödör legalját, és van még mit felfedezni. Minden egyes újabb felfedezés újabb értékes eleme a helyszín történetének és újabb információ az egykor itt élő, ezeket a tárgyakat használó ókori emberekről.

A régészek eszköztára sem sokat változott az évszázadok alatt: csákányok, ásók, sziták, kefék, vödrök, simítók képezik a legfontosabb tárgyaikat. Ám ezek most kiegészülnek az iPad Pro képességeivel. „Az iPad tökéletes régészeti berendezés” - véli Dr. Emmerson, aki tagja volt annak a 2010-es ásatásnak, ahol először vetettek be iPad modelleket Pompeii feltárásánál, és amelyről korábbi, a témában megjelent írásunk is szól. Úgy gondolja, hogy az iPad forradalmasítja a régészek munkáját - nyilván nem az ásást és fizikai kutatást, hanem a leletek feldolgozását, illetve a helyszín dokumentálását.A 2022. nyári küldetés során Dr. Emmerson ismét az iPad Pro készülékekre helyezte a munkája gerincét. Kutatásai olyan társadalmi rétegeket érintenek, amelyek életét kevésbé ismerjük és ritkábban kutatják: a nők, a szegények és a rabszolgák életkörülményeit. Azért az iPad Pro mellett döntött, mert a kiemelkedő teljesítmény, és a remek akkumulátor idő mellett az Apple Pencil természetessége és sokoldalúsága, illetve a LiDAR szkenner képességei egyes helyszínek pontos feltérképezése terén rendkívüli mértékben növelik meg a munkájuk hatékonyságát.

A régészeti feltárás destruktív folyamat - ha egy helyet kiásunk, azt a munkát sosem lehet megismételni, ezért a legfontosabb feladatunk az összes lényeges adat alapos rögzítése, hogy a jövőbeli kutatók rekonstruálhassák a helyszínt” - mondja Emmerson. „Az iPad Pro lehetővé teszi számunkra, hogy más eszközöknél gyorsabban, pontosabb és biztonságosabban gyűjthessünk adatokat, majd ezen adatokat a megfelelő teljesítménnyel képes feldolgozni a gyors összesítéshez és megjelenítéshez.

A Vezúv 79. őszén tört ki, és vulkáni hamuval és szemcsékkel borította be Pompeii városát. A hirtelen jött pusztítás nyomán egyrészt rengeteg emberi áldozata is volt a természeti eseménynek, akiknek üreget képező maradványaikat kiöntve szomorú mementóit képezik a Vezúr haragjának. Másrészt azonban egy ritka történelmi pillanatkép konzerválódott évezredekre a vulkáni anyagban. Ezek nem korrodáltak, nem fosztogatták őket, nem bontották le az épületeket, hogy újakat építsenek, hanem megbújtak a föld alatt, hogy egyre modernebb régészeti eszközökkel kerüljenek feltárásra. (Az általános tudományos nézet máig azt a téves információt fogadja el, hogy 79. augusztus 24-én tört ki a Vezúv, de ezt több módon is cáfolták már, mivel a romok alól került elő olyan érme, amelyet 79. szeptember 7-én hoztak forgalomba, továbbá a tűzhelyek be voltak fűtve a kitöréskor, amelynek egyértelmű nyomait fedezték fel, illetve ősz közepi gyümölcsök maradványai is előkerültek, tehát valószínűbb az október 24-i dátum, de mindenképpen októberre datálja ma a tudomány a kitörést.)

62-ben Pompeii már megtapasztalhatta a Vezúv dühét: nagy erejű földrengés rongálta meg súlyosan a várost, és emiatt a régészek egy csoportja szerint hanyatló várost ért a vulkánkitörés.Az idei ásatási küldetés öt hétre nyúlt a nyári időszakban, és a Tulane Egyetem professzora Pompeii I.14 Projectnek nevezte el. Ennek egyszerű oka, hogy a városhálózati térképen ez kvázi egy „helyrajzi száma” annak az épületnek, amelyet most feltártak, és amely egyes feltevések szerint étterem lehetett, vagyis nem egy családhoz kapcsolódó épület, hanem közösségi tér. Az építmény a Krisztus előtti III. századból származik a feltevések szerint.

A csapat társvezetője és a technológiai csapat vezetője Dr. Alex Elvis Badillo, aki egy úgynevezett digitális régész, és 2021-ben kezdett együtt dolgozni Dr. Emmersonnal, illetve mutatta be az iPad Pro fejlett képességeit.

Dr. Badillo és Dr. Emmerson két technológiai célt tűzött ki a 2022-es ásatás során: teljesen digitális, papírmentes munkafolyamatot, amelyet az Apple Pencil már az előző időszakban is remekül biztosított, illetve az ásatási folyamatról olyan adatbázist, képanyagot létrehozni, amely révén későbbi kollégák gyakorlatilag újra áshatják a helyszínt. E feladatokhoz az ESRI számos, kifejezetten régészeti célú alkalmazásait vették igénybe, illetve a TopHatch Inc. Conecpts nevű alkalmazását, amellyel remek vázlatok készíthetőek.

Ez jelentősen átalakította az ásatást, különösen a csapat két ásatási felügyelőjének, Dr. Jordan Rogers-nek, aki a Carleton Főiskolán tanít, és Mary-Evelyn Farriornak, aki jelenleg a Columbia Egyetemen dolgozik a doktori fokozatának megszerzésén. Mindketten a helyszín külön-külön területét felügyelték („ásatási árkot”), egyúttal az egyetemi kotrógépek irányításáért és az összegyűjtött adatok többségének rögzítéséért is feleltek.A korábbi ásatásokon mindig ceruzával vagy tollal papírra rögzítettem” – mondja Rogers. „És amikor lerajzoltam valamit, azt műszaki rajzpapírra csináltam, és zsinórral és szintekkel mértem, hol helyezkednek el a dolgok. A fényképek különálló kamerákkal készültek, amelyeket manuálisan kellett feltöltenem, miután hazaértem. Minden más helyen volt, és minden este sok órát vett igénybe a napi jegyzetek számítógépre átvitele.

Most, ahogy Dr. Rogers és csapata egyre lentebb jutnak a konyhai ásatási árokban, amely oly ok meglepetést hozott az előző napon, az egyetlen rögzítőeszköz, ami a kezében van, az Apple Pencillel ellátott iPad Pro. „Kezdetben kicsit féltem, mert még soha nem használtam iPadet” – mondja Rogers. „De a tanulási görbe olyan gyors volt, és tényleg hihetetlen, hogy mennyivel hatékonyabbá és hatékonyabbá tette az adatrögzítési folyamatot, különösen az Apple Pencil segítségével. Sokkal jobban érzem magam, hogy ne kelljen attól tartanom, hogy elveszítek egy papírlapot – és régen annyi papírlap volt…Dr. Badillo személyre szabta az Esri ArcGIS Survey123 alkalmazását, hogy a régészek több mint 50 különböző információmezőt vihessenek be iPad Pro eszközükbe, beleértve a mellékleteket, például fényképeket és kézi vázlatokat.

Kétszer használtam iPadet terepen az ásatás előtt” – mondja Farrior. „De ez az első alkalom, hogy iPad Pro modellt használtam, és mindenféle információt egy helyen tudtam összegyűjteni. Árokterveket vázolok a Concepts alkalmazásban Apple Pencillel, fotózom a kamerával, beírom a megfigyeléseimet a Magic Keyboardon. Mindezeket a dolgokat hihetetlen sebességgel tudom összehozni – és az akkumulátor egész nap kibírta a szélsőséges hőmérsékleten és az ásatás poros környezetében.Dr. Rogers az iPad Pro LiDAR szkennerét és a Laan Labs cég 3D Scanner App nevű szoftverét is használta, hogy háromdimenziós térképeket készítsen az ásatási árkairól.

Nagyon gyors – mindössze 10-15 másodpercet vesz igénybe a beolvasás, és olyan egyszerű volt” – mondja Rogers. „Nagyon jó munkát végzett az összes részlet rögzítésével és összeillesztésével, ami nagyon hasznos lesz, ha vissza kell idéznünk a helyszínrajzot, amikor az ásatás végén elemezzük az adatokat.

Ahogy Rogers és csapata mélyebbre ásnak a konyhai gödörben, további tárgyakat találnak, köztük egy dekoratív maszk darabjait, főzőedények részeit, állati csontokat és egy apró lámpát – amelyek mindegyike segít a régészeknek megérteni, hogy mikor és hogyan használták ezt az éttermet. Ezek a nyomok egy másik időszakra kezdenek mutatni, mint azt a csapat korábban gondolta – és egy olyan környezetre, amely egy felemelkedő városra utal, nem pedig egy hanyatlóra.

Az ásás egyik legtöbbet mondó nyomát néhány héttel korábban tárták fel Farrior árkában. Egy egyetemi hallgató egy vödör törmeléket szitált, és egy érmét fedezett fel. Egy hihetetlenül ritka aureus volt, egy aranyérme, amelyet Augustus császár rendeltetett élete utolsó évében, ami 13-ra vagy 14. év első részére datálja.Egy szobában a padló alatt találták, tehát szándékos elhelyezésnek tűnik – valószínűleg felajánlásként egy istennek, miközben a teret építették vagy rekonstruálták” – mondja Dr. Emmerson. "Tehát nagyon világos elképzelést kapunk arról, hogy ezt a padlót egy bizonyos időszakban tették a helyére."

Az érmét és az összes talált figyelemre méltó műtárgyat a digitális csapat 3D szkenneléssel dolgozta fel. Ezeket a szkenneléseket, valamint az ásás során összegyűjtött többi információt kategorizálták, hogy létrehozzák egy webhely interaktív adatbázisát, amelyhez bárki hozzáférhet az interneten, így lényegében digitálisan újra ki tudja ásni a leleteket – ez úttörő fejlesztés területén.

Amit az iPad Pro lehetővé tett, és amitől Alex és én annyira izgatottak vagyunk, az az integráció és az adatokkal való interakció ilyen magas szintje” – mondja Dr. Emmerson. „Ha fel szeretném eleveníteni, hogyan nézett ki Mary-Evelyn árka július 28-án reggel, azonnal hozzáférhetek az összes műtárgyához, talajelemzéséhez, fotójához, rajzához – mindez a kezem ügyében van.

2023. januárjában Dr. Badillo és kollégái az Amerikai Régészeti Intézet éves konferenciáján mutatják az adatbázist, és vitatják meg az iPad Pro által lehetővé tett munkafolyamatot.

A siker szempontjából az iPad Pro munkafolyamata felülmúlta a várakozásaimat, rendkívül gyorsan működött minden mindennel és mindenkivel” – mondja Dr. Badillo. „Úgy gondolom, hogy ez az iPad Pro és az Apple Pencil képességeinek és könnyű használhatóságának érdeme.A 2022-es ásatás csak a kezdete volt egy három stációból álló küldetésnek. Dr. Emmerson és csapata 2023-ban és 2024-ben is visszatér majd, hogy folytassa ennek a konkrét épületnek a felfedezését. A idei évi kutatások eredményeként azonban már most új tudás birtokában lehet folytatni a munkát. „Egyértelműen látszik, hogy az épület sokkal régebbi, mint ahogyan korábban datálták” - mondja Dr. Emmerson, aki az ásatás utáni hetet az eredmények tanulmányozásával töltötte kollégáival. „A megtalált tárgyak, különösen az érme és az edénydarabok alapján véleményünk szerint most egy, az első század középső éveinek időszakában húzódó korszakot vizsgálunk, és az étkező helyiségek részleges feltárása után azt látjuk, hogy nem egy hanyatló, hanem egy virágzó város emlékeit találtuk meg.

Dr. Emmerson úgy látja, az Apple termékei kulcsfontosságúak abban, hogy segítsék rövid időn belül válaszokra találni. Ez azért fontos, mert a régészeti szakmában gyakran csak évekkel az ásatások befejezése után lehet következtetésekre jutni.

Jobban értettem a helyszínt, mint valaha egy ásatás végén – ez a legtisztább és legvilágosabb régészet, amit valaha készítettem, és az iPad Pro ebben óriási részt vállalt” – mondja Dr Emmerson. „Ez az egyik oka annak, hogy ez a technológia olyan létfontosságú – lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan megmutassuk, mit csináltunk és pontosan mit találtunk –, mert hihetetlenül fontos számomra annak a felelőssége, hogy feltárok egy ilyen helyszínt, és elmesélem az itt élő emberek életének egy-egy részletét.A cikk angol eredetije az Apple Newsroom felületén jelent meg.  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: