A videószerkesztés egyik legfontosabb szempontja, hogy képesek legyünk áttekinteni az anyagot, amin éppen dolgozunk. Ebben nyújtanak segítséget a markerek, azaz nagyon egyszerűen lefordítva jelzések, amelyek a filmen nem látható, az idővonalon azonban megjelenő, navigálásra is alkalmas pontok, amelyek révén megjelölhetünk egy-egy képkockát, amely valami okból fontos - például tervezett jelent határt, vágási kezdő és végpontokat, valamilyen szerkesztési művelet későbbi elvégzésének kezdőpontját és sok mást.

A markerek témaköre azért is fontos, mert számos megosztási és publikálási cél, akár a YouTube vagy a Vimeo, akár a QuickTime formátumban való megosztás és terjesztés, de akár a régebbi DVD és Blu-ray produkciók is támogatják a jelenetválasztást, a markerek által képzett jelenethatárok alkalmazását.

A jelenetválasztással könnyebbé tehetjük a néző számára a navigálást a hosszabb videóban, egyszerűbbé tehetjük, hogy a felhasználó igényének megfelelő részét tudja dinamikusabban elérni a videónak, ezáltal elégedettebb lesz a tartalommal.

Markert helyezhetünk a Browser felületén egy-egy klipre, ha például egy jellegzetes képkockát szeretnénk megjelölni, amelyből akár borítóképet menthetünk ki. Alkalmazásuk tipikus helye azonban a Timeline, hiszen a majdan publikálásra kerülő anyagban segíthetnek ezek a jelölések.

A Final Cut Pro háromféle marker típust kínál: standard / általános, to do / emlékeztet és chapter / jelenet markereket.

A marker elhelyezés billentyűparancsa a Final Cut Pro alkalmazásban az M betű. Ezt duplán megnyomva a marker szerkesztő ablak is megjelenik, ahol választhatunk a típusok között, illetve szöveges megjegyzést is elhelyezhetünk. A Shift + M billentyűparanccsal az éppen kiválasztott marker megnyitható szerkesztésre, míg az Option + M billentyűparanccsal egy új marker adható az idővonalhoz, rögtön megnyitva annak szerkesztési ablakát.

A markerekkel kapcsolatos feladatokhoz a Mark menüben találunk egy Markers pontot, amelynek almenüjében megtaláljuk a fentebb felsorolt három funkciót, a marker hozzáadását (Add Marker) a lejátszófej pozíciójához, a marker hozzáadását és azonnali szerkesztését (Add Marker and Modify), illetve a már meglévő jelzés utólagos szerkesztését (Modify Marker). Az elhelyezett marker balra és jobbra is mozgatható a Nudge Marker Left és Nudge Marker Right parancsokkal. (Ezek billentyűparancsa csak az angol kiosztáson működik megfelelően.)

Hogy milyen markert adunk a produkcióhoz, annak alapvetően a célja határozza meg a paramétert. Az elhelyezett marker típusától függően lehet olyan, amely csak a produkcióban és szerkesztő programokban látszik, míg a jelenet jelző (chapter marker) a végterméken is megjelenik.A standard marker valamilyen szerkesztési jelentőséggel bíró jelzés, de megjelölhetünk így egy olyan képkockát is, amelyik borítóként funkcionálhat, amelyből az úgynevezett poster frame exportálásra kerül, vagyis az az állókép, amely például a YouTube-on vagy weblapokon az adott videó kvázi reklámképe.

A to do / tennivaló jelzés valamilyen feladat megjelölésére szolgál, és az a specialitása, hogy alap esetben piros színű, vagyis figyelmeztet arra, hogy valami feladat még van az adott részével a videónak. Hogy felhívja a figyelmünket, piros színű, ha pedig elvégeztük a feladatot, kipipálhatjuk a Completed / Teljesítve feliratot az ablakában, és zöld színűre vált. A marker szerkesztési ablakában a Delete / Törlés gomb segítségével bármelyik jelzést törölni is tudjuk, amely szintén egyfajta kifejezése annak, hogy a feladatot elvégeztük.Markert törölhetünk menüből is a Mark menü Markers pontjának Delete Marker parancsával (Control + M billentyűparancs), amely egyenértékű a marker szerkesztési ablakában lévő Delete gombbal. Van arra is mód, hogyha kijelölünk egy szakaszt az idővonalon, akkor az egész szakaszon lévő összes jelzést eltávolítsuk. Ehhez szintén a Mark menü Markers pontjából érjük el a Delete Markers in Selection elemet (Control + Shift + M billentyűparancs).

A marker szerkesztési ablakban minden marker szövegezhető, és ezeknek nincs is jelentősége, amíg csak a szerkesztésben részt vállalók látják a tartalmát. A jelenethatárt képező chapter marker azonban megjelenik a néző előtt is, így szövegét is ennek megfelelően érdemes megadni.

Ezeket a jelzéseket értelmezik a DVD lejátszó hardverek és alkalmazások. Emellett a jelenet határok megjelennek akkor is, ha QuickTime MOV formátumban exportáljuk a kész anyagot, hiszen a MOV formátum támogatja a jelenet információ sáv tárolását és megjelenítését. Ilyenkor a QuickTime Player ablakában lévő idővonal jobb oldalán van módunk felnyíló menüből jelenetet választani. Az így létrehozott fájlt a YouTube vagy Vimeo felületére feltöltve ott is alkalmazhatjuk a jelenet információkat, megkönnyítve a nézőnek a navigálást egy hosszabb videóban.©2003. MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2003. április 22. (Final Cut Express)
Frissítve: 2008. március 29.; 2023. március 1-2. (Final Cut Pro 10.6.5)


 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: