A QuickTime az Apple által kifejlesztett sokoldalú média formátum, amelyhez Mac és Windows operációs rendszerek alatt lejátszó program is párosul. A lejátszóprogramnak két generációja elérhető: a macOS 10.6 "Snow Leopard" operációs rendszerben bemutatott QuickTime Player X egy teljesen új irányvonalat képvisel a kliens program fejlesztésében, míg a régebbi Mac rendszerekre és Windows-ra is letölthető és kibővíthető képességű QuickTime 7 egy szerkesztési funkciókkal is rendelkező, sokoldalú multimédia eszköz.

QuickTime Player
A QuickTime Player új generációs lejátszóprogram egy igen egyszerű megjelenésű, sokféle kodeket tartalmazó média alkalmazás, amelynek képességei között a lejátszás mellett a következők is szerepelnek:
- Hang és videó felvételek készítése
- Képernyőműveletek rögzítése

- Egyszerű szerkesztés és célirányos, eszköz orientált mentés
- Konvertálás és publikálás Apple eszközök és a YouTube irányába és egyéb formátumokbanA QuickTime néhány elterjedt szabványa:
QuickTime MPEG-4 szabvány…
3GPP - a mobiltelefonos műsorszórás…
A H.264 szabvány és a QuickTime…
Az Advanced Audio Coding (AAC) szabvány a QuickTime technológiában…
A High Efficiency Video Coding (HEVC) formátum…

A QuickTime technológia egyik lenyűgöző képessége a virtuális valóságot nyújtó panorámaképek létrehozásának lehetősége.
A QuickTime VR panorámaképekről…

 


 

Elforgatás a QuickTime Playerben
Előfordul, hogy egy fényképezőgép segítségével nem tájkép, hanem portré módban veszünk fel mozgóképet. Az áttöltést követően ezt néhány program hibásan, oldalra dőlve kezeli, mintha tájkép módban készült felvétel lenne. A QuickTime Player segítségével az ilyen felvételeket lehetőség van beállítani eredeti állásuknak megfelelően, tehát függőlegesen, portré módba. Ehhez az Edit / Szerkesztés menü Rotate Left / Forgatás balra és Rotate Right / Forgatás jobbra menüpontjait kell igénybe vennünk, amelyekkel a megfelelő állásba forgathatjuk be a filmünket.(Az iPod touch, iPhone és iPad érzékeli, hogy a videót álló vagy fekvő módban rögzítjük, így ott nem fordul elő ilyen elforgatós hiba. Ha mégis fordítani szeretnénk, ezekkel a parancsokkal bármilyen videónál lehetőség kínálkozik.)A QuickTime és a QuickTime logó az Apple Inc. bejegyzett védjegyei.Illusztrációk:
Nohab-GM Alapítvány M61 mozdonyai